Duizeligheid en migraine

Duizeligheid en migraine

Migraine gaat meestal gepaard met duizeligheid, maar ook niet elke migrainelijder heeft dit symptoom.

Een aanval van migraine bestaat uit vier stadia, maar niet iedereen ondervindt al de symptomen.

De vier stadia van migraine, duizelig of niet?

 1. Het eerste stadium van migraine: prodromale: in deze fase is er van duizeligheid nog geen sprake. Dit stadium van migraine begint enkele uren of soms zelfs enkele dagen voor de hoofdpijn. Veertig tot zestig procent van de migrainepatiënten doorstaat deze fase. De symptomen zijn stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, vermoeidheid, slaperigheid, trek in bepaalde voedingsmiddelen (chocolade, drop), stijve nekspieren.
 2. Het tweede stadium van migraine: aura: deze fase geeft ongetwijfeld duizeligheid. Voor de hoofdpijn komt aanzetten, ondervindt twintig procent van de migrainelijders een duizeligmakende aura, welke ongeveer een kwartier tot twintig minuten kan duren. Tijdens deze tijd krijg je neurologische storingen, dit zijn visuele stoornissen zoals lichtflitsen, zigzagpatronen of een wazig gezicht. Soms krijg je ook te maken met een fenomeen dat aanvoelt alsof er naalden in je hand en arm worden geprikt. Andere symptomen zijn naast de duizeligheid ook spraakverstoring en spierverzwakking.
 3. Het derde stadium van migraine: pijnfase: ook in deze fase ervaar je duizeligheid. In deze fase krijg je gegarandeerd te maken met hoofdpijn. Deze kloppende pijn kan gaan van matig tot zeer ernstig en wordt alleen maar erger wanneer je lichamelijke activiteiten doet. Deze pijn bevindt zich meestal aan één zijde van je hoofd.
  De tijdsduur van dit stadium kan gaan van vier uur tot drie dagen. De hoofdpijn gaat meestal ook gepaard met andere symptomen zoals misselijkheid en braken, je niet kunnen concentreren, overgevoelig voor licht, geluid en bepaalde geuren.
  Bij migraine in deze fase kruip je gewoon best in bed in een zo donker mogelijke kamer zonder dat iemand je komt storen.
 4. Het vierde stadium van migraine: postdrome fase: ook in deze fase word je geplaagd door duizeligheid. In dit stadium voel je je erg moe, je hebt het gevoel een kater te hebben met hoofdpijn en een suf gevoel, je hebt maag- en darmklachten en je stemming verandert continu. Soms kan je je ook euforisch of ongewoon vernieuwd voelen na een migraineaanval, soms dan weer depressief. Ook je eetlust kan verdwijnen zijn na een aanval van migraine.

Een goede nachtrust kan veel betekenen bij een migraineaanval. Meestal verdwijnen de symptomen dan wel, ook al is dit niet altijd een garantie. Het herstel van een aanval van migraine gepaard gaande met duizeligheid, hangt af van persoon tot persoon.

 

Delen


Bachbloesem Mix 43: Spanningen in het hoofd

Bachbloesem mix 43 helpt om:

 • meer stressbestendig te zijn
 • minder te piekeren
 • innerlijk rustiger te worden
 • beter te slapen
 • neerslachtige gevoelens tegen te gaan
 • minder gevoelig te zijn
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 43
Marie Pure

Andere artikelen


Voedingstips tegen hoofdpijn

12 voedingstips tegen hoofdpijn

Heb je vaak last van hoofdpijn of migraine? Dan kan je eetpatroon veranderen al voldoende zijn om deze te beperken. Lees hier 12 voedingstips tegen hoofdpijn.

Lees het volledig artikel