Eeuwig leven: de gewoontes van mensen die lang en gezond leven

Eeuwig leven: de gewoontes van mensen die lang en gezond leven
Eeuwig leven de gewoontes van mensen die lang en gezond leven

Doorheen de geschiedenis zijn er verschillende verhalen verteld over onsterfelijkheid. Van oude Griekse mythes tot de nieuwste films en boeken, de droom van een eeuwige jeugd gaat al generaties lang mee.

Er is geen toverdrankje die je eeuwig jong houdt, maar de vooruitgang in de gezondheidszorg en wetenschap zorgen ervoor dat een langer leven een mogelijkheid is. Het geheim van een lang leven is een gezondere levensstijl.

Onderzoek zegt dat je genen slechts 25% van de variatie in levensduur bepalen, terwijl levensstijl en omgevingsfactoren dat voor de rest doen. Ouder worden is onvermijdelijk, maar bepaalde veranderingen in levensstijl kunnen helpen om fit te blijven als je ouder wordt, en helpen ook om langer te leven. Hier zijn de gezonde gewoontes van mensen die lang en gezond leven.

Persoonlijke Bachbloesem Mix

Bachbloesem mix op maat - Wizard :

  • Je stelt zelf je mix samen
  • Op basis van klachten die je selecteert uit een lijst
  • Aan de hand van reeds bestaande mixen
Klik hier en ontdek Bachbloesem mix op maat - Wizard

1. Stoppen met roken

Stoppen met roken kan je leven verlengen met tien jaar omdat roken nagenoeg elk orgaan in je lichaam beschadigt. Mensen die roken hebben een sterftecijfer die drie keer zo hoog is in vergelijking met niet-rokers want het verhoogt de kans op hart-en vaatziektes, hartaanvallen, beroertes, longkanker en andere kankers. Gelukkig is het nooit te laat om te stoppen. En hoe jonger je ermee stopt, hoe beter. Stop je met roken voor de leeftijd van 40, dan verlaagt het risico op sterven aan een aandoening gerelateerd aan roken met 90%.

Bachbloesem mix 58 kan je helpen slagen in het stoppen met roken door je te ondersteunen om in jezelf te geloven, rustiger te blijven en te volharden. 

2. Actief blijven

We weten dat actief zijn goed is voor ons. Maar net als sterk en fit blijven, kunnen zelfs kleine beetjes van beweging je helpen om langer te leven.

Bewegen versterkt niet alleen de spieren en botten, maar vermindert ook het risico op ouderdomskwalen als diabetes, beroertes, hartziektes en andere vormen van kanker. Bewegen kan ook het verouderingsproces op celniveau vertragen. Een zittende levensstijl wordt gelinkt aan een hogere kans op vroegtijdig sterven, terwijl 150 minuten beweging per week die kans al sterk doet slinken en je leven met 3 jaar kan verlengen.

Je hoeft je daarvoor niet bij een fitnesscentrum aan te sluiten – je kan ook gaan zwemmen, dansen of fietsen. In het huis werken, tuinieren of een dagelijkse wandeling van 30 minuten tellen allemaal als beweging dat zijn bijdrage levert.

3. Beperk alcoholconsumptie

Grote hoeveelheden alcohol drinken versterkt de kans op leverziektes, hartziektes, verhoogde bloeddruk en bepaalde kankers. Allemaal oorzaken die je levensduur beperken.

Onderzoek heeft het drinken van 14-25 eenheden per week gelinkt met een gemiddelde verlaging van levensduur van ongeveer twee jaar. Meer dan 25 per week verkort je leven al met 4-5 jaar.

Overmatige consumptive van alcohol minimaliseert de risico’s. De aanbevolen hoeveelheid beperkt zich tot niet meer dan 14 per week en op sommige dagen alcohol helemaal uit te sluiten.

Als je je drinkgewoontes wenst te veranderen, kan Bachbloesem Mix 62 helpen om de sociale druk van alcohol te weerstaan. Het kan helpen bij het voorkomen van irritatie en depressie.

Sommige studies hebben ook aangetoond dat alcoholconsumptie in beperkte mate zelfs de kans op beroertes en hartziektes verlaagt. Maar de voordelen daarvan zijn nog niet helemaal duidelijk, dus is er geen reden om te beginnen met alcohol te drinken als je dat nu nog niet doet.

4. Zonder je niet af

Een gezond sociaal netwerk onderhouden ondersteunt niet alleen je emotionele gezondheid – het is ook goed voor je fysiek welzijn! Mensen met een stevig ondersteunend sociaal netwerk hebben een 50% grotere kans per jaar om in leven te blijven dan iemand die helemaal afgezonderd leeft. Onderzoek heeft aangetoond dat het gezondheidsrisico van eenzaamheid hetzelfde is als 15 sigaretten per dag roken en een grotere impact heeft dan inactief zijn of overgewicht hebben.

Sterke, betekenisvolle relaties verhagen het geluksgevoel en algemene tevredenheid. Daarbij kan een ondersteunend sociaal netwerk ook helpen om stress te beperken en je fysieke gezondheid een boost te geven. Anderen helpen en steunen is goed voor jou, dus probeer quality time door te brengen met je familie en vrienden.

5. Beperk chronische stress

Stress is onvermijdelijk, maar zware en constante stress heeft invloed op alle processen van het lichaam. Het verhoogt het risico op angsten, depressive, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas, hartziektes en ontstekingen. Allemaal zaken die je leven verkorten.

Sommige stressvolle situaties kan je niet vermijden, maar er zijn vele manieren die helpen om beter om te gaan met stress. Bijvoorbeeld, sommige mensen vinden dat meditatie of yoga helpen, terwijl andren sporten of een dagboek houden om een uitlaatklep te hebben en te ontspannen. Soms kan een een grote verandering in het leven helpen, zoals veranderen van job of een relatie beëindigen.

6. Een gezond dieet

Wat je eet heeft een grote impact op je gezondheid, inclusief hoe lang je wellicht zal leven. Een dieet rijk in groenten, fruit, vezels en volkoren beschermt tegen chronische ziektes en ontstekingen die gelinkt zijn met vroegtijdig sterven zoals kankers, hartziektes en obesitas.

Probeer een brede waaier aan onverwerkt voedsel in je maaltijden te nemen. Eet veel fruit, groenten, granen, noten en vermijd suikers.
Het Mediterranese dieet, gebaseerd op groenten, vis, fruit, volkoren, peulvruchten en olijfolie, zou een boost geven aan de langdurigheid van het leven en het risico op suiker- en hartziektes beperken.

7. Slaap wel, maar niet te lang!

Vele studies hebben aangetoond dat niet genoeg slaap krijgen het risico op ziektes als hoge bloeddruk, cardiovasculaire aandoeningen, obesitas en suikerziektes verhoogt. Allemaal zaken die je leven kunnen verkorten.

Te veel slapen daarentegen kan ook slecht voor je zijn, want dat wordt ook gelinkt aan hartziektes en beroertes. Probeer dus elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en 7 à 8 uren slaap te krijgen.

Hoe lang leven?

Een lang leven lijkt misschien iets dat je niet onder controle hebt, maar gezondere gewoontes aannemen en goed voor jezelf zorgen zal ervoor zorgen dat je een mooie leeftijd bereikt.

Stoppen met roken, alcoholconsumptie beperken, bewegen, slapen en gezond eten lijken misschien simpele oplossingen, maar deze veranderingen in levensstijl kunnen je gezondheid verbeteren en helpen bij een lang, gezond en gelukkig leven.


Bronnen:

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11870-why-should-i-quit-smoking

https://www.drinkaware.co.uk/advice/how-to-reduce-your-drinking/reasons-for-cutting-down-on-alcohol


Marie Pure

Andere artikelen


beyonce sterrendieet

Het dieet van de sterren: een sterrendieet?

Is het komkommertijd in het wereldje van de televisiesterren of doen zij het gewoon om in de kijker te staan? Steeds meer en meer laten sterren hun gezicht linken aan bepaalde vormen van dieet. De bedoeling hiervan is natuurlijk zoveel mogelijk mensen overtuigen om ook dit dieet te gaan volgen. Maar enig wantrouwen is hier wel op zijn plaats.

Lees het volledig artikel

langer-werken

Langer werken… maar hoe? Steeds meer langdurig ziek...

Het gespreksonderwerp dat de laatste tijd op de werkvloer heel vaak wordt aangesneden, is ongetwijfeld de pensioenleeftijd die behoorlijk is opgetrokken. Dat we langer moeten werken, daar is quasi iedereen van overtuigd. Maar of we het zien zitten om langer te werken op de manier zoals we nu bezig zijn, is een ander paar mouwen.

Lees het volledig artikel

beter-humeur

5 Redenen om gezonder te eten die niks met je gewicht te maken hebben

Gezond eten om af te vallen is een goede reden. Maar welke goede redens zijn er nog om gezond te eten?

Lees het volledig artikel

Hoe irrationele angsten verslaan

Hoe irrationele angsten verslaan

Irrationele angsten lijken soms overweldigend, en ze hebben impact op elk aspect uit je leven. Leer hoe je je angsten en zorgen kan verslaan en terug de controle kan overnemen.

Lees het volledig artikel

Is een depressie niet gewoon een mooi woord voor niet lekker in je vel zitten

Is een depressie niet gewoon een mooi woord voor niet lekker in je vel zitten?

Geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst, beïnvloeden ongeveer 1 op de 6 mensen op een bepaald moment in hun leven. Ondanks dat het zo’n veelvoorkomend probleem is, wachten veel patiënten maanden, of zelfs jaren, voordat ze hulp zoeken.

Lees het volledig artikel

overgewicht

Behoort overgewicht tot het verleden?

Overgewicht is zowat één van de grootste problemen van de Westerse samenleving. Maar, er zou een inspuiting op komst zijn die er voor kan zorgen dat de zin in eten kan verminderd worden.

Lees het volledig artikel

Feit of fictie Is het echt gezond

Feit of fictie? Is het echt gezond?

Er zijn te veel tegenstrijdige berichten rond gezondheidsadvies. Het zorgt voor te veel verwarring. Het ene jaar is boter slecht voor je, en margarine beter. Het jaar erop is het omgekeerd. Het ene artikel spreekt over een te zware belasting van je gewrichten bij het joggen; het andere artikel zegt dat het goed voor je is omdat het je botten versterkt.

Lees het volledig artikel

Tekenen dat je afglijdt in een burn-out

Tekenen dat je afglijdt in een burn-out

Stress overheerst soms in onze samenleving. Om te voorkomen dat de stress je helemaal opvreet, is het heel verstandig om de tekenen ervan te herkennen, voordat je in een burn-out of een bore-out terecht komt.

Lees het volledig artikel

Omgaan met een narcistische pervert

Omgaan met een narcistische pervert

Of het nu je partner is, of een huisgenoot, het staat buiten kijf dat elke relatie met een narcist een zware beproeving is. Zijn er manieren om daar beter mee om te gaan? Of is het beter de relatie achter je te laten?

Lees het volledig artikel

drinkgewoontes

Hoe weet je of je een drankprobleem hebt?

Het is typerend dat mensen in de donkere dagen vaker naar een glaasje alcohol grijpen dan tijdens de zomermaanden. Dit fenomeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat problemen met alcohol in de Noordse landen veel groter zijn dan in Zuiderse landen. Maar hoe ver mag je gaan met een glaasje? Hierover bestaan sterk uiteenlopende verhalen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....