Wat is de behandeling bij chronische hyperventilatie?

Wat is de behandeling bij chronische hyperventilatie?

Een behandeling bij chronische hyperventilatie is geen gemakkelijke opdracht.

Het heeft een aantal symptomen die vaak verkeerd worden ingeschat door zowel dokters als jezelf. Doordat de onderliggende problemen niet worden herkend en dus ook niet worden opgelost, wordt je vaak doorverwezen naar allerlei specialisten. Je wordt dan eigenlijk behandeld voor een aandoening die je niet hebt. Uiteindelijk zal blijken dat deze behandeling niet of opnieuw niet helpt en kom je uiteindelijk opnieuw bij je huisarts terecht.

Het is dus enorm frustrerend, zowel voor jou als de dokter, dat deze laatste je niet kan helpen maar dat jij nog altijd kampt met dezelfde problematiek.

 

Welke medicatie wordt er gegeven bij chronische hyperventilatie?

Hyperventilatie is geen ziekte maar een aandoening. Chronische hyperventilatie is één van de twee vormen maar wel degene die het meeste voorkomt maar toch het moeilijkste te diagnosteren valt!

De genezing van hyperventilatie staat nog zo goed als in haar kinderschoenen. De optredende klachten kunnen behandeld worden maar de ademhalingsproblematiek blijft! Het verkeerd ademen is eigenlijk een automatisme geworden.

Bij chronische hyperventilatie worden vaak kalmeringsmiddelen voorgeschreven, het succes hiervan is wisselend en uiteindelijk vaak onvoldoende. Tijdelijk kunnen ze wel voor een belangrijke verlichting zorgen. De risico op afhankelijkheid of verslaving is wel groot.

Antidepressiva worden soms ook gegeven die net zo functioneel kunnen zijn als kalmeringsmiddelen. Ze gaan de sleur doorbreken waardoor er een opening ontstaat naar lichamelijk herstel, het wordt voor je gemakkelijker om opnieuw die eerste stap naar buiten te zetten!

Algemeen blijkt dat het grootste probleem bij chronische hyperventilatie, de verkeerde ademhaling, het beste kan aangepakt worden met een therapeutische behandeling in plaats van met medicatie.

 

Welke vormen van therapie zijn er?

De oplossing bij een hyperventilatie-aanval die bijna iedereen kent, is in een plastic of papieren zak ademen om het evenwicht tussen CO² en zuurstof te herstellen. Nochtans lukt het zelden om deze manier bij een panische en benauwde persoon te gebruiken, je gaat dit middel als erger ervaren dan de hyperventilatie op zich.

Psychiatrische of pedagogische hulp is aangeraden voor de behandeling van je angsten en dan meer gericht op het herstellen van je zelfvertrouwen. Angsten zijn vaak meer het gevolg dan de oorzaak van hyperventilatie. Je hebt ze in alle vormen: straatangst, claustrofobie, reisangst, angst voor lichamelijk contact, hypochondrie,etc. Voor een efficiënte aanpak van de angst moet er ook wel gewerkt worden aan de verkeerde ademhaling, anders heeft het geen effect.

De meest eenvoudige behandeling is eigenlijk een juiste en volledige uitleg krijgen over hyperventilatie. Je moet begrijpen wat je mankeert, wat de oorzaak is en het gevolg. Je moet zelf de ernst van de aandoening inzien waardoor dit je een betere houvast gaat geven en je minder het gevoel gaat hebben dat je er alleen voor staat.

 

Delen


Bachbloesem Mix 84: Vrijer Ademhalen

Bachbloesem mix 84 helpt om:

  • spanningen te minderen
  • onverwerkte emoties op te lossen
  • gepast om te springen met je energie
  • schrik en bange gevoelens te overwinnen
  • kalmer te worden en je woede te beheersen
  • verdriet en leed te verzachten
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 84
Marie Pure