Vliegangst? Niet in staat het vliegtuig te nemen? Wat kan je er aan doen?

Vliegangst? Niet in staat het vliegtuig te nemen? Wat kan je er aan doen?
Vliegangst

Vliegangst bestaat in verschillende gradaties, maar het kan een echte handicap zijn. Het is iets dat vrij vaak voorkomt en cijfers tonen aan dat één op vier mensen er vatbaar voor is of vliegangst ervaart. Als je merkt dat je alternatieven zoekt voor een vliegreis of gewoon volledig weigert het vliegtuig op te stappen, dan heb jij er ook last van.

Het is iets verlammend voor mensen die op reis willen vertrekken en ook hun gezin lijdt er vaak onder. Het is echter zeker mogelijk om vliegangst onder controle te krijgen, hoe zwaar je er ook last van hebt.

Waarom zo bang?

We hebben het vaak gehoord, het vliegtuig is het meest veilige transportmiddel. Statistieken tonen aan dat het 100 keer gevaarlijker is om met de auto te reizen dan met het vliegtuig. Hoe dan ook, mensen zijn niet gemaakt om te vliegen. Het is een primitieve angst.
Zelfs wetende dat er een nultolerantie is in alle luchtvaartmaatschappijen, dat piloten keer op keer getraind en getest worden, blijft de angst over ons heersen.
Toch is de oorsprong van de angst niet bij iedereen gelijk. De redenen voor  vliegangst verschillen van persoon tot persoon.

Verschillende redenen voor vliegangst

In tegenstelling tot wat je zou denken is vliegangst niet altijd verbonden aan de vlucht zelf. Deze bevinding werd vastgesteld tijdens cursussen voor mensen die vliegangst hebben. Vlieganst hangt samen met de volgende soorten angst:

  • Claustrofobie
  • Hoogtevrees
  • Agorafobie
  • Misofonie, je ergeren aan geluiden van anderen
  • Sociale angsten
  • Bang om een paniekaanval te hebben
  • Emetofobie, de angst om over te geven
  • Schrik voor de veiligheidsmaatregelen
  • Schrik voor turbulentie
  • Schrik voor terroristische aanslagen
  • Zorgen met betrekking tot het vliegtuig zelf

Tips tegen vliegangst

Voor het vliegen :

  • Zorg dat je een goede nachtrust achter de rug hebt, en eet een lichte maaltijd. Wanneer we moe zijn, wordt de stress sterker. Vermijd oppeppende middelen als cafeïne, theïne en alcohol.
  • Cursussen tegen vliegangst. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden cursussen aan voor mensen die vliegangst hebben. Het resultaat is over het algemeen heel positief: Het personeel is op de hoogte van alle oorzaken en vaak voorkomende problemen gerelateerd aan vliegangst.
  • Creëer een cocon om minder getriggerd te zijn door elementen van buitenaf. Je kan dat doen door een zonnebril op te zetten, oordoppen in te steken of naar muziek te luisteren met een koptelefoon. Zo vermijd je de typische geluiden op het vliegveld die misschien bijdragen tot je stress.
  • Kom ruim op voorhand naar de luchthaven, want als je je moet haasten, creëert dat op voorhand al spanning en is dat uiteraard niet bevorderlijk voor je vliegangst.
  • Medicatie en verdovingsmiddelen zijn niet aangeraden door de WHO, omdat ze risico geven op flebitis en trombose. De voorbereiding van de vlucht en de vliegangst kan gedaan worden met behulp van natuurlijke middelen. Bachbloesem mix 91 heeft reeds goede resultaten gegeven.

Wanneer je op het vliegtuig stapt:

  • Nogmaals, zorg dat je ruim op tijd in de rij staat om op te stappen.
  • Heb je onlangs een cursus gevolgd, dan zal de crew dat weten en zal je een speciale behandeling geven en wat extra aandacht krijgen. Als dat niet zo is of je hebt de cursus al een tijdje geleden gevolgd, laat het de crew dan weten. Zodra je op het vliegtuig stapt, vermijd dan de achterste zetels. Dat is de plek waar je het meest de beweging zal voelen. De beste keuze is om te zitten aan de vleugels. Dat is de meest stabiele plek.
  • Stel jezelf gerust, draag kledij die comfortabel aanvoelt. Trek je schoenen uit en ontspan je spieren.
  • Probeer een goede reactie te hebben naar turbulentie toe. Een gekend psycholoog uit het luchtvaartmilieu gaf een goed advies naar reactie op turbulentie. Het heet het ‘4 R principe’. Reageer, je moet een reactie hebben. Laat jezelf niet verlammen door angst of paniek. Na de reactie is het belangrijk dat je je ademhaling reguleert door traag in te ademen en lang een traag uit te ademen. Na deze stap, zorg je voor relaxte spieren. Ontspan je spieren dus. Daarna is het de beurt aan de laatste R: remember. Denk aan de leuke dingen.
  • De ademhalingstechniek kan ook gebruikt worden voor andere momenten dan turbulentie. Het is een goede methode wanneer stress de bovenhand neemt.
  • Het is belangrijk te weten dat turbulentie vrij normaal is: het is net als een golf in het water, het is niet comfortabel, maar het is niet gevaarlijk. Je kan het ook vergelijken met het schudden en trillen van een voertuig als je over een kasseistrook rijdt.
  • Vind een anti-stressor. Zoals kneedballetjes, of kleine gadgets waar je op een bepaalde manier kan aan draaien. Iets dat je helpt om de geest erin te houden.
  • En natuurlijk, nogmaals, vermijd oppeppende dranken zoals koffie, thee, alcohol. Je moet die mijden voor de vlucht. Je moet namelijk rustig blijven.

Aarzel zeker niet om de Bachbloesem Eerste Hulp te gebruiken als een extra bij de Bachbloesem mix 91 voor de dag van de vlucht, indien je dat nodig vindt.

Vergeet niet dat het vliegtuig ergens heen gaat waar je naartoe wil, dus denk aan de dingen die komen nadat je vliegtuig geland is. Blijf positief en alles zal goed gaan!




Bachbloesem Mix 91: Goede vlucht

Bachbloesem mix 91 helpt om:

  • je zenuwen de baas te blijven
  • rustig en kalm te blijven in het vliegtuig
  • niet te panikeren tijdens het opstijgen en landen
  • een gevoel van vertrouwen te hebben in wat er zich afspeelt
  • de controle over jezelf niet te verliezen
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 91
Marie Pure

Andere artikelen


Leer wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Leer wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Nee. Het is een krachtig woord, waarvan we soms denken dat we het niet mogen zeggen. Het is moeilijk, ‘nee’ zeggen tegen vrienden, familie of collega’s. Sommige mensen zeggen het nooit en gaan onder hoge werkdruk ten onder. ‘Nee’ zeggen kun je leren. Maar wanneer zeg je het? En wanneer zeg je juist ‘ja’?

Lees het volledig artikel

bore-out

Loop jij een risico op een bore-out?

Heb jij last van een bore-out? Wanneer komt het voor en wat zijn de gevolgen? Klik hier om verder te lezen en meer te weten te komen over een bore-out.

Lees het volledig artikel

"Bachbloesem Advies" wordt "Mariepure"

"Bachbloesem Advies" wordt "Mariepure"

Na 25 jaar in de Bachbloesemwereld stelden we ons de vraag of het niet tijd werd voor een eigen naam. Niet alleen wij zijn gegroeid, ook jullie en het vertrouwen dat jullie in ons hebben is gegroeid. Daarom willen we ons graag verbinden met een naam. Die naam is Mariepure.

Lees het volledig artikel

Depressie

7 verrassende redenen waarom je depressief bent

Wat veroorzaakt depressies? Ontdek hier 7 verrassende redenen waarom je depressief bent!

Lees het volledig artikel

snotterseizoen

Start van het snotterseizoen

De herfst is nog maar amper begonnen, of het aantal mensen dat problemen heeft met hoesten en snotteren is al niet te tellen. Viroloog Marc Van Ranst bevestigt inderdaad dat we momenteel reeds bezig zijn aan een eerste golf van luchtweginfecties.

Lees het volledig artikel

Heb jij genoeg veerkracht Doe de test!

Heb jij genoeg veerkracht? Doe de test!

Heb jij genoeg veerkracht of weerbaarheid om de wereld aan te kunnen? Doe onze test, kom te weten hoe weerbaar je bent en hoe je je weerbaarheid of veerkracht kan verbeteren.

Lees het volledig artikel

jongeren aan de pillen

Jongeren aan de pillen

Het is een opvallende trend bij jongeren dat zij meer en meer de pillen innemen. Deze trend is van die aard dat men kan stellen dat tieners maar liefst dubbel zoveel pillen nemen dan tien jaar geleden. Het gaat hierbij vooral over antipsychotica en antidepressiva. 

Lees het volledig artikel

nieuwe schooljaar

Schooljaar in zicht!

Als het blaadje van 15 augustus van de kalender is gehaald, dan begint het in heel wat gezinnen te kriebelen. Het einde van de vakantie kondigt zich stilletjes aan en de stress voor het nieuwe schooljaar kan aan zijn intrede beginnen.

Lees het volledig artikel

Is een depressie niet gewoon een mooi woord voor niet lekker in je vel zitten

Is een depressie niet gewoon een mooi woord voor niet lekker in je vel zitten?

Geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst, beïnvloeden ongeveer 1 op de 6 mensen op een bepaald moment in hun leven. Ondanks dat het zo’n veelvoorkomend probleem is, wachten veel patiënten maanden, of zelfs jaren, voordat ze hulp zoeken.

Lees het volledig artikel

onbereikbaar

Wordt onbereikbaar een nieuwe trend?

We kennen het allemaal, de hele dag door krijgen we tientallen prikkels op het zelfde moment. Onze computer staat open en we kijken nog vlug eens Facebook, tegelijk checken we onze mails, we krijgen en sturen een sms’je...

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....