Omgaan met de zomertijd

Omgaan met de zomertijd
omgaan met de zomertijd

Het probleem met de zomertijd is dat, terwijl onze hersenen begrijpen dat de klok verandert, de interne klok in ons lichaam niet meewil. Sommige mensen reageren heel gevoelig op de tijdverandering en het kan enkele dagen duren, of zelfs weken, tot je je zich weer de oude voelt. Anderen merken er dan weer nauwelijks iets van.

In de herfst, wanneer de klok een uur teruggedraaid wordt, dan geniet je misschien van een uurtje extra slaap. Wanneer de klok in de lente de omgekeerde richting maakt, verlies je een uur slaap, en dan wordt je slaappatroon verstoord wat een effect kan hebben op je slaapkwaliteit voor enkele dagen. ‘Vroeger’ gaan slapen kan je moeilijkheden geven om in slaap te vallen en verhoogt de waakzaamheid gedurende het vroege deel van de nacht.

Dus hoe ga je nu om met de zomertijd?

1. Bereid je goed voor

In de periode voor dat het uur verzet wordt, ga je elke dag 10 minuutjes vroeger slapen dan normaal en sta je ook 10 minuutjes vroeger op. Dit doe je gedurende 6 dagen. ’s Zondags als het uur aangepast wordt, zal het heel eenvoudig zijn! Je kan de tijdstippen waarop je eet ook op deze manier aanpassen.

2. Verhoog de hoeveelheid sport die je doet

Sport laat serotonine vrij – een chemisch element in je lichaam die je goed laat voelen en onze lichamen helpt aanpassen aan de tijd. Iets meer doen zal je echt helpen. Beter nog, Als je buiten kan sporten, begin dan vroeger op de dag. Je zal de voordelen merken.

3. Dutjes

Als je het echt nodig hebt, kan je een dutje helpen, maar let op. Dutten kan de kwaliteit van je slaap ’s nachts affecteren, en een lang dutje zal je net slechter laten voelen. Het is wellicht gewoon beter om een wandeling te gaan maken.

4. Vermijd stimuli

Vermijd zaken die je over het algemeen stimuleren zoals alcohol, cafeïne en nicotine. Voor je gaat slapen, probeer eens een kruidenthee, of meditatie, of een warm bad om je te helpen ontspannen. Zorg ervoor dat je je avondmaal vroeg genoeg eet zodat je de tijd hebt om het te verteren.

5. Moeite om wakker te worden?

Doe meteen de gordijnen open als je alarm afgaat zodat je lichaam reageert op het licht. Onderzoek heeft aangetoond hoe belangrijk licht en duister is in relatie met onze circadiaanse ritmes. Spendeer buiten wat tijd gedurende de dag indien mogelijk, of dim de lichten ’s avonds. Op deze manier weet je lichaam wanneer het tijd is om op te staan en wanneer het tijd is om te gaan slapen.

6. Creëer een slaapvriendelijke omgeving

Je slaapkamer is de meest belangrijke kamer in je huis en moet slaapvriendelijk zijn. Je wil makkelijk in slaap kunnen vallen, blijven slapen en goed slapen. Om goed te kunnen slapen moet je: opletten wat je eet en drinkt (hierboven aangegeven), sporten, en kalmerende rituelen onderhouden voor je gaat slapen – zoals lezen of luisteren naar rustige muziek. Je kan oordoppen of oogmaskers gebruiken indien nodig.

7. Vermijd schermen

Blijf weg van de tv, computerschermen of smartphones in het uur voor je gaat slapen. Dat licht zal je kalmeringsproces verstoren.

Er zijn ook goede dingen

De zomertijd heeft veel voordelen. Het geeft ons een extra uur licht ’s avonds waardoor we na het werk nog even buiten kunnen zitten. Het staat ons toe wat van het zonlicht te kunnen genieten (voor het te warm wordt) wat je vitamine D gehalte zal stimuleren. We sparen energie uit thuis, en we voelen ons over het algemeen energieker, door naar buiten te willen gaan. Maak er het beste van! De winter komt snel genoeg terug… 


Marie Pure

Andere artikelen


Gaat alles te snel voor jou

Gaat alles te snel voor jou

Ben je bezorgd dat de wereld te snel verandert? Dan ben je niet alleen: de technologie ontwikkelt zich voortdurend, en het is een uitdaging om met alles mee te zijn. Veel mensen – niet alleen de oudere generatie – zijn daarom angstig dat ze achterop zullen geraken.

Lees het volledig artikel

5 tekenen van narcistische perversie

5 tekenen van narcistische perversie

Narcisme is een term die we tegenwoordig steeds vaker tegenkomen. Maar wat betekent het eigenlijk? Narcisme wordt gebruikt om een persoon te beschrijven die heel erg vol van zichzelf is of te ijdel. Echter gaat narcisme lang niet over eigenliefde. 

Lees het volledig artikel

7 redenen waarom je kind slecht presteert

7 redenen waarom je kind slecht presteert

Als ouders maken we ons vaak zorgen bij een slecht rapport op school, soms zelfs meer dan ons kind! Gaan de punten erop achteruit, dan begin je redenen te zoeken en of je iets kan doen om te helpen.

Lees het volledig artikel

bore-out

Loop jij een risico op een bore-out?

Heb jij last van een bore-out? Wanneer komt het voor en wat zijn de gevolgen? Klik hier om verder te lezen en meer te weten te komen over een bore-out.

Lees het volledig artikel

Jouw fouten als ouder

Jouw fouten als ouder

Kunnen we leren uit onze fouten en een sterkere, emotioneel gezondere band creëren met onze kinderen? Om je zwakke plekken te helpen identificeren, zijn hier enkele vaak voorkomende problemen die ouders maken.

Lees het volledig artikel

Verwacht jij te veel van anderen Doe de test!

Verwacht jij te veel van anderen? Doe de test!

Veel mensen zijn teleurgesteld wanneer anderen niet aan hun verwachtingen voldoen. Echter, als je altijd te veel van een ander verwacht, is dat niet gezond. Niet voor jezelf en niet voor de ander. Voel je jezelf vaak in de steek gelaten door je familie, vrienden, collega’s of zelfs vreemden, dan kan het zijn dat je onrealistische ideeën hebt over hoe mensen zich zouden moeten gedragen.

Lees het volledig artikel

examens stress © Foto ANP

Examens in zicht!

De examens komen eraan of zijn voor sommigen al begonnen. Wie studenten in huis heeft, kan het beamen. Examens en stress gaan hand in hand. Helaas grijpen studenten massaal naar medicatie zoals Rilatine of Ritalin.

Lees het volledig artikel

Zit jij in een sleur

Zit jij in een sleur?

Soms is het moeilijk te merken als je vastraakt in bekende routines. Doe de test en kom te weten of je in een sleur zit en wat je er aan kan doen.

Lees het volledig artikel

Feit of fictie Is het echt gezond

Feit of fictie? Is het echt gezond?

Er zijn te veel tegenstrijdige berichten rond gezondheidsadvies. Het zorgt voor te veel verwarring. Het ene jaar is boter slecht voor je, en margarine beter. Het jaar erop is het omgekeerd. Het ene artikel spreekt over een te zware belasting van je gewrichten bij het joggen; het andere artikel zegt dat het goed voor je is omdat het je botten versterkt.

Lees het volledig artikel

Waarom ik niet

Waarom ik niet?

Het is normaal dat je je leven vergelijkt met dat van anderen – de goede en slechte dingen bekijken in situaties helpt ons betere beslissingen te maken.
Maar er is ook een groot nadeel als je jezelf constant vergelijkt met anderen, als je ze benijdt omdat ze een schijnbaar perfect leven hebben en je je afvraagt waarom ze meer geluk hebben, welvarender zijn en er beter uitzien dan jou.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....