Als je stress hebt, dan herken je vast de volgende symptomen: Een bonzende hartslag, ademnood en klamme handen. Het is extreem ongemakkelijk. Mensen die stress hebben, hebben een grote kans om angsten, een depressie of andere mentale aandoeningen te krijgen. Maar ze kunnen ook fysieke aandoeningen hebben omdat hun immuunsysteem minder sterk staat. Wellicht wil je stress graag vaarwel zeggen, maar wat als we nu zeggen dat dat niet per se nodig is?
Recent onderzoek heeft aangetoond dat stress goed voor je kan zijn. In plaats van de symptomen van stress als bewijs te zien dat je niet om kan gaan met wat je stresseert, moet je ze misschien zien als tekens dat je het net wel goed doet? Deze symptomen van stress tonen eigenlijk aan dat je lichaam goed reageert op wat het moet ondergaan.
Het ding is, de natuurlijke reactie van je lichaam op stress is het vertonen van de symptomen die je ervaart. Je hoeft die niet kwijt te geraken zeggen experts, maar je moet de manier waarop je denkt over stress veranderen. Bekijk de situatie anders en transformeer angst in moed.
In de VS was er een studie die 30.000 volwassenen volgde gedurende acht jaar. De studie gaf aan dat het deel van de mensen die veel stress ervaarden en geloofden dat die stress schadelijk was, een verhoogd risico op sterven hadden, maar liefst 43% meer kans. Dit in vergelijking met diegene die zich geen zorgen maakten om de stress die ze ervaarden. Experts geloven dat als je de manier verandert waarop je over stress denkt, je de reactie van je lichaam op stress kan beïnvloeden. Zo luidt ook het gezegde ‘What doesn’t kill you makes you stronger’.
Volgens Dr Kelly Mcgonical, auteur van het boek The Upside of Stress, halen diegene die erin slagen om de manier waarop ze over stress denken te veranderen, daar enorm voordeel uit. Zij begrijpen dat een bonzend hart hen net voorbereidt op actie, en dat dit helpt om hun gevoelens in stressvolle situaties een nieuw kader te geven, en de dingen te zien als mogelijkheden in plaats van gevaren.
Stress betekent dat we wakker en alert zijn en ons aanpassen aan de veranderingen rond ons, en dit herkennen is natuurlijk goed. Het helpt ons om actie te ondernemen en verder te gaan, in plaats van te schuilen en zich terug te trekken. We zijn proactief in plaats van verlamd door de stress.
Zoals McGonigal zegt, stress is een vecht- of vluchtreactie, en zij gelooft dat het gezonder is als we hulp zoeken en anderen om steun vragen dan dat we onszelf verstoppen of sociaal gaan isoleren.
Wat je moet onthouden over stress is het verschil tussen goede en slechte stress. Goede stress is acuut, en kan minuten of uren duren. Slechte stress is chronisch, en kan dagen of zelfs jaren blijven duren in de extreme gevallen. Goede stress heb je goed onder controle, slechte stress is een gebrek aan controle.
Goede stress kan resulteren in een verhoogde efficiëntie om fysieke inspanningen te handhaven. Slechte stress kan resulteren in een hoge bloeddruk, een hartaanval, een beroerte of andere aandoeningen.
Soms lijken dagen en nachten zo snel voorbij te schieten, dat je nauwelijks merkt dat er alweer een week voorbij is. Soms zitten we in een sleur waarbij de dagen op elkaar lijken, waardoor het een brij van tijd wordt. Zonde, want iedere dag is bijzonder. Neem de controle terug over je leven, zet de sleur opzij en haal het beste uit elk moment. Met deze tips lukt het je zeker.
Over burn-out wordt altijd wel ergens gesproken, maar de laatste tijd komt dit weer meer in de spotlights te staan.
We kennen het allemaal, de hele dag door krijgen we tientallen prikkels op het zelfde moment. Onze computer staat open en we kijken nog vlug eens Facebook, tegelijk checken we onze mails, we krijgen en sturen een sms’je...
Stress overheerst soms in onze samenleving. Om te voorkomen dat de stress je helemaal opvreet, is het heel verstandig om de tekenen ervan te herkennen, voordat je in een burn-out of een bore-out terecht komt.
Ben je iemand die meteen gaat blozen als je wordt aangesproken? Knap vervelend is dat. Of is het nog erger en vermijd je feestjes of sociale contacten uit schrik dat je jezelf onwennig zal voelen? Ben je een verlegen type? Lees dan verder!
Het is normaal dat je je leven vergelijkt met dat van anderen – de goede en slechte dingen bekijken in situaties helpt ons betere beslissingen te maken.
Maar er is ook een groot nadeel als je jezelf constant vergelijkt met anderen, als je ze benijdt omdat ze een schijnbaar perfect leven hebben en je je afvraagt waarom ze meer geluk hebben, welvarender zijn en er beter uitzien dan jou.
Wat kan je doen als je kind niet terug naar school wil? Hier zijn onze tips en hulp indien je kind weigert terug naar school te gaan.
Zet tien ouders van tieners bij elkaar, en je hoort vast en zeker tien maal dezelfde klachten: altijd maar die games. En je kan het hen niet kwalijk nemen, want het gamegedrag van jongeren wordt jaar na jaar erger.
Soms kun je het gevoel hebben dat echt alles fout gaat. Het leven kan inderdaad wel eens tegen zitten. Het is dan belangrijk om te voorkomen dat je in een negatieve spiraal van slechte gedachten komt vast te zitten.
Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?
Lees het volledig artikelBen je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.