Heb je soms het gevoel dat je prestaties niet het resultaat zijn van je harde werk en vaardigheid, maar dat je geluk hebt gehad? En ben je bang dat iemand je op een dag zal onthullen als een bedrieger of fraudeur? Dan zou je last kunnen hebben van het bedriegerssyndroom.
Als je lijdt aan het bedriegerssyndroom, dan heb je het gevoel dat je niet verdient om te zijn waar je bent. Je hebt het niet bereikt met hard werken, maar je hebt het gevoel dat alles door toevalligheden en geluk op je pad is gekomen. De term wordt meestal toegepast op het gebied van werk en intelligentie, maar is evenzeer van toepassing op relaties. Het oplichterssyndroom kan ook een vorm van sociale angst zijn. Zelfs als je goed presteert in een sociale situatie, heb je het gevoel dat het gewoon toeval is en dat een sociaal onbekwaam persoon nooit in de groep zal thuishoren. Je overtuiging dat je sociaal onhandig bent, is zo sterk dat je je altijd een bedrieger voelt en heb je het gevoel de hele tijd het risico te lopen dat een ander erachter komt dat je niet verdient waar je bent. En je dus ontmaskert als een bedrieger. Mensen die lijden aan het bedriegerssyndroom hebben de neiging om hun gevoelens te verbergen en zullen in stilte lijden, uit angst om ontmaskert te worden. Deze gevoelens zullen uiteindelijk de angst verergeren en kunnen een depressie veroorzaken.
Bachbloesem mix op maat - Wizard :
Klik hier en ontdek Bachbloesem mix op maat - Wizard
Het oplichterssyndroom kent verschillende symptomen. Enkele van de tekenen zijn:
Mensen die lijden aan het bedriegerssyndroom zijn vaak hoogvliegers, maar hun prestaties gaan ten koste van voortdurende angst. Ze kunnen harder werken dan nodig is of zich te nauwgezet voorbereiden, zodat niemand ontdekt dat ze ‘faken’. Ze lijken niet in staat om hun successen te internaliseren. Hoe groter hun prestaties, hoe meer ze zich bedriegers voelen.
Het oplichterssyndroom wordt vaak in gang gezet door ouders die switchen tussen hoge lofprijzingen voor de prestaties van een kind en het te hard bekritiseren van diezelfde prestaties. Het kan ook getriggerd worden door de overgang naar een andere levensfase; een student die voor het eerst aan de universiteit begint, kan bijvoorbeeld het gevoel hebben dat hij het niet verdient om daar te zijn.
Veel mensen die lijden aan het oplichterssyndroom, voelen zich hier heel alleen in. Maar knoop in je oren: je bent zeker niet alleen! Psychologen geloven dat ongeveer 70% van de mensen minstens één keer in hun leven aan het bedriegerssyndroom zal lijden. Maar hoe kom je erachter of je last hebt van dit syndroom? Dat kan door jezelf de volgende vragen te stellen – en deze ook zeer eerlijk te beantwoorden:
Heb je op meerdere vragen ‘ja’ beantwoord? Dan kan het dus zijn dat je aan het oplichterssyndroom lijdt.
Psychologen hebben verschillende persoonlijkheidstypes geïdentificeerd die gevoeliger zijn om het bedriegerssyndroom te ervaren, te weten:
Het is mogelijk om het oplichterssyndroom achter je te laten. Dit kost tijd, want je moet een aantal van je meest diepgewortelde overtuigingen over jezelf onder ogen zien. Met deze technieken lukt het je vast om meer te geloven in je eigen kunnen:
Een belangrijk kenmerk van het bedriegerssyndroom is zelftwijfel. Maar ook negatieve gedachten en zelfsabotage komen veelvuldig voor. Deze gevoelens hebben een negatieve invloed op veel aspecten van je leven. Maar er is hulp. Bachbloesem mix 44 is speciaal samengesteld om te helpen bij prestatie-angst, faalangst en een gebrek aan zelfvertrouwen. De druppels helpen je om zekerder in je schoenen te staan, minder angst te voelen en meer vertrouwen te krijgen in je eigen kunnen. Dit kan dus goed ondersteunen om van het oplichterssyndroom af te komen.
Erkennen dat je lijdt aan het bedriegerssyndroom is de eerste stap om er mee om te gaan. Laat je niet tegenhouden door negatieve emoties. Wanneer je voelt dat er twijfel over jezelf ontstaat, probeer dan je gedachten in een positieve richting te sturen door je alles te herinneren wat je in je leven hebt bereikt. Dit zal je zelfvertrouwen vergroten en je op het juiste pad zetten om met toekomstige uitdagingen om te gaan.
COVID-19 heeft de wereld de afgelopen maanden flink op zijn kop gezet en regeringen over de hele wereld moesten ongekende maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De snelle veranderingen hebben een grote impact gehad op bijna elk aspect van ons leven.
Er zijn te veel tegenstrijdige berichten rond gezondheidsadvies. Het zorgt voor te veel verwarring. Het ene jaar is boter slecht voor je, en margarine beter. Het jaar erop is het omgekeerd. Het ene artikel spreekt over een te zware belasting van je gewrichten bij het joggen; het andere artikel zegt dat het goed voor je is omdat het je botten versterkt.
Eigenlijk is het aan te raden om niet meer te eten enkele uren voor het slapengaan. Maar we weten allemaal hoe verleidelijk het is om ’s avonds nog een hapje te verorberen.
Zo fijn als het is voor de mens om de overgang van oud naar nieuw te vieren, zo beangstigend is het voor de hond. Vooral het knallende vuurwerk dat die nacht gul wordt afgestoken, is voor heel wat honden afschrikwekkend. Lees 7 tips hoe je jouw hond kan helpen bij vuurwerkangst.
Soms lijken dagen en nachten zo snel voorbij te schieten, dat je nauwelijks merkt dat er alweer een week voorbij is. Soms zitten we in een sleur waarbij de dagen op elkaar lijken, waardoor het een brij van tijd wordt. Zonde, want iedere dag is bijzonder. Neem de controle terug over je leven, zet de sleur opzij en haal het beste uit elk moment. Met deze tips lukt het je zeker.
Heel wat jongeren dromen van het mooie studentenleven. Voor heel wat studenten is die mooie droom toch niet echt wat ze er van verwacht hadden.
Je verdoet zoveel tijd door spijt te hebben van het verleden en je zorgen te maken over de toekomst. Maar dat is het niet waard! Zelfs wat gisteren gebeurde, doet er vandaag niet meer toe. Laat het verleden en de toekomst voor wat het is en maak het meeste van ieder moment.
Om succes te behalen is het belangrijk dat je accepteert dat falen erbij hoort. Je hoeft er niet bang voor te zijn, veel mensen – ook beroemde mensen – hebben tegenslag gekend. Alleen dat hield ze niet tegen om hun doelen te bereiken, zoals deze vijf mensen.
Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de buikomtrek. Daar waar vroeger de BMI-index zowat de gezondheidsbarometer was, lijkt dit plotseling veranderd te zijn. Momenteel moet die BMI blijkbaar de duimen leggen tegenover de buikomtrek. Maar gaat het hier nu om een nieuwe hype, of is die omtrek plots zo belangrijk?
Wat veroorzaakt depressies? Ontdek hier 7 verrassende redenen waarom je depressief bent!
Lees het volledig artikelBen je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.