Ben jij bang niet te kunnen slapen?

Ben jij bang niet te kunnen slapen?
Ben jij bang niet te kunnen slapen

Maak jij je zorgen dat je niet kan slapen? Misschien maak je je zorgen niet in slaap te kunnen vallen, of misschien lig je te piekeren ’s nachts. Anderen kunnen ook lijden aan somnifobie; angst voor slaap. Zij proberen slaap te vermijden omdat ze alert willen zijn, bang dat ze iets zullen missen of er iets ergs zal gebeuren als ze slapen.

Slaapangst is een steeds groter wordend probleem, en gaat hand in hand met mentale problemen zoals algemene angst. Mensen met angststoornissen vinden het moeilijk om de slaap te vatten. Heb je slaapangst, dan begin je al te piekeren bij bedtijd omdat je bang bent dat je niet voldoende zal kunnen slapen. Het is een eeuwige cyclus waarvan ieder symptoom de ander erger maakt.

Gelukkig zijn er enkele maatregelen die mensen veilig kunnen helpen bij slaapangst. Bijvoorbeeld, Bachbloesem mix 87 kan je rustiger maken, meer zelfverzekerd en minder angstig. Dus je slaapt beter en hebt een betere nachtrust.

Bachbloesem Mix 87: Goede Nachtrust

Bachbloesem mix 87 helpt om:

  • minder te piekeren en daardoor beter en sneller in te slapen
  • kalmer te worden en minder spanningen te hebben
  • minder bang en verontrust te zijn
  • je grenzen te bewaken en totale uitputting tegen te gaan
  • meer vertrouwen te hebben en minder bezorgd te zijn om anderen
  • beter in te slapen en door te slapen
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 87

Wie krijgt slaapangst en hoe vaak komt het voor?

Slaapangst kan voorkomen bij elke leeftijd, van kinderen tot tieners tot volwassenen. Mensen met aandoeningen als slaapapneu, slaapwandelen of insomnie hebben een groter risico angsten te ontwikkelen ’s tijdens de nacht. Mentale gezondheidsproblemen zoals een bipolaire stoornis, drugsverslaving en PTSS kunnen slaapangst ook vergezellen.

Angst is het meest voorkomende mentale gezondheidsprobleem, met rond de 40 miljoen mensen in de VS die eraan lijden. Velen onder hen hebben ook last van een verstoorde slaap.

Wat is de oorzaak voor slaapangst?

Stress en angst zijn natuurlijk – we zijn zo geëvolueerd dat we ons zorgen moeten maken in gevaarlijke situaties. Angst triggert het stresshormoon dat ons kan helpen ontsnappen van lijden. Maar met chronische angst voel je je de hele tijd gestresseerd en bang, en dan word je zelfs misschien bang van dagelijkse zaken zoals in slaap vallen.

Hoge gehaltes van het stresshormoon maken het moeilijk om in slaap te vallen. En als je dan uiteindelijk in slaap begint te vallen, zal je wellicht na enkele uren wakker worden zonder terug in slaap te kunnen vallen. Angst kan ook een effect hebben op je REMslaap (de slaapcyclus waarin je droomt), en dan zullen je dromen in nachtmerries veranderen!

Slaapangst kan leiden tot verschillende symptomen, zoals een verslechterde concentratie, irritatie, nervositeit, een verhoogde hartslag, zweten en paniekaanvallen.
Nachtelijke paniekaanvallen gebeuren gedurende de nacht, waardoor je slaap verstoord wordt.

Tips voor het behandelen van slaapangst

Er zijn verschillende manieren om slaapangst te behandelen, onder andere:

Slaaphygiëne

Slaaphygiëne of slaapgewoontes die invloed hebben op je slaap. Probeer een slaapdagboek bij te houden om factoren te herkennen die je slaapangst misschien induceren. Praktische tips voor een betere slaap zijn:

  • Cafeïne vermijden na 16 uur
  • Alcohol vermijden ‘s avonds
  • ’s Avonds laat geen grote maaltijd eten
  • Kies voor activiteiten die je tot rust brengen een uur voor het slapen gaan – luister naar muziek, lees, of ontspan in een warm bad
  • Ga niet slapen tot je je slaperig voelt
  • Vermijd schermen in de slaapkamer
  • Zet het alarm en sta iedere dag op hetzelfde moment op, ook in het weekend
  • Verduister je slaapkamer, zorg dat het er stil is en er een comfortabele temperatuur hangt

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een praattherapie die je helpt omgevingsfactoren en gedragingen te vermijden die je slaapangst triggeren. Zo kan je bijvoorbeeld leren negatieve gedachten over slaap te vermijden, en je therapeut kan je meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen aanreden om je te helpen ontspannen.

Medicatie

Als je slaapangst veroorzaakt wordt door insomnia of het rusteloze benensyndroom, dan kan je dokter medicatie aanraden om de symptomen te verlichten. Wees erop attent dat medicatie slapen soms nog moeilijker kan maken. Let ook goed op dat medicatie zonder voorschrift makkelijk een gewoonte kan worden.

Het voorkomen en omgaan met slaapangst

Gezond eten, regelmatig bewegen, goede slaapgewoontes ontwikkelen en medicatie nemen zoals voorgeschreven door je arts voor je angsten. Dat zal allemaal helpen om te voorkomen dat slaapangst een probleem wordt.

Slaapangst kan normaliter goed behandeld worden – indien correct behandeld;
Bij sommige behandelingen, zoals Cognitieve Gedragstherapie, kan het enkele weken duren vooraleer je resultaten hebt. Wees dus niet ongeduldig en geef niet te snel op.

Slaap lekker

Slechte slaap of chronische angst tast het lichaam aan op manieren waar je versteld van zou staan. Slaapangst kan je fysieke gezondheid schaden, door een hoger risico op diabetes, hart- en vaatziektes, een hoge bloeddruk of trombose. 

Slaapangst kan elk facet van je leven aantasten, van je relaties tot je prestaties op het werk of school. Veel mensen vinden het handig om over hun slaap te kunnen spreken in steungroepen, met mensen die gelijkaardige problemen hebben.

Hoewel bang zijn om niet te kunnen slapen een grote impact kan hebben op je leven, is deze vaak voorkomende angst heel behandelbaar. Onze tips zullen je helpen een rustige nacht te hebben en fris wakker te worden, klaar om de dag tegemoet te komen.


Bronnen:

https://www.nhs.uk/every-mind-matters/mental-health-issues/sleep/

https://www.priorygroup.com/blog/sleep-anxiety-how-to-manage-your-symptoms-at-night


Marie Pure

Andere artikelen


Is de wereld zoals we die kennen voorbij

Is de wereld zoals we die kennen voorbij?

COVID-19 heeft de wereld de afgelopen maanden flink op zijn kop gezet en regeringen over de hele wereld moesten ongekende maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De snelle veranderingen hebben een grote impact gehad op bijna elk aspect van ons leven.

Lees het volledig artikel

vuurwerkangst

7 tips om je hond te helpen bij vuurwerkangst

Zo fijn als het is voor de mens om de overgang van oud naar nieuw te vieren, zo beangstigend is het voor de hond. Vooral het knallende vuurwerk dat die nacht gul wordt afgestoken, is voor heel wat honden afschrikwekkend. Lees 7 tips hoe je jouw hond kan helpen bij vuurwerkangst.

Lees het volledig artikel

onbereikbaar

Wordt onbereikbaar een nieuwe trend?

We kennen het allemaal, de hele dag door krijgen we tientallen prikkels op het zelfde moment. Onze computer staat open en we kijken nog vlug eens Facebook, tegelijk checken we onze mails, we krijgen en sturen een sms’je...

Lees het volledig artikel

Signalen dat je kind ongelukkig is

Signalen dat je kind ongelukkig is

Volgens cijfers van de WHO lijden meer dan 260 miljoen mensen wereldwijd aan depressie. En niet alleen volwassenen krijgen die diagnose. Kinderen vanaf drie à vier jaar kunnen depressie ervaren.

Lees het volledig artikel

12 eenvoudige manieren om mensen je aardig te laten vinden

12 eenvoudige manieren om mensen je aardig te laten vinden

Het is je vast wel eens opgevallen dat sommige mensen meteen aardig gevonden worden. Je hebt het vast wel eens bij een ander ervaren. Na het voorstellen dacht je meteen: ‘die is aardig’. Maar waarom? Veel mensen denken dat mensen je alleen aardig vinden vanwege natuurlijke eigenschappen waarmee je geboren bent: knap, talent en gezelligheid. Maar dit is een misvatting. Mensen je aardig laten vinden heb je zelf in de hand, en dat heeft alles te maken met zelfvertrouwen, jezelf kennen en emotioneel intelligent zijn. Hier is wat je moet doen om sympathieker te worden.

Lees het volledig artikel

Zelfs de knapste koppen ervaren tegenslagen

Zelfs de knapste koppen ervaren tegenslagen!

Om succes te behalen is het belangrijk dat je accepteert dat falen erbij hoort. Je hoeft er niet bang voor te zijn, veel mensen – ook beroemde mensen – hebben tegenslag gekend. Alleen dat hield ze niet tegen om hun doelen te bereiken, zoals deze vijf mensen.

Lees het volledig artikel

het verleden loslaten

Het verleden loslaten: 5 tips

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, en iedereen maakt wel eens iets mee wat men liever niet had meegemaakt. Hoe kan je het verleden loslaten? Lees hier 5 tips.

Lees het volledig artikel

hapje-voor-het-slapengaan

Een hapje voor het slapengaan?

Eigenlijk is het aan te raden om niet meer te eten enkele uren voor het slapengaan. Maar we weten allemaal hoe verleidelijk het is om ’s avonds nog een hapje te verorberen.

Lees het volledig artikel

zomerprikjes

De laatste zomerprikjes

Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.

Lees het volledig artikel

Wat doe je als de passie in je relatie is verdwenen

Wat doe je als de passie in je relatie is verdwenen?

Waarom voel je vlinders aan het begin van een nieuwe romance, en hoe kun je de vlam in een langdurige relatie brandend houden als de eerste vonk begint te vervagen? Aan het begin van een nieuwe relatie ben je echt helemaal in de wolken met dat ‘first-date’ vlindergevoel in je buik. 

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....