Maak jij je zorgen dat je niet kan slapen? Misschien maak je je zorgen niet in slaap te kunnen vallen, of misschien lig je te piekeren ’s nachts. Anderen kunnen ook lijden aan somnifobie; angst voor slaap. Zij proberen slaap te vermijden omdat ze alert willen zijn, bang dat ze iets zullen missen of er iets ergs zal gebeuren als ze slapen.
Slaapangst is een steeds groter wordend probleem, en gaat hand in hand met mentale problemen zoals algemene angst. Mensen met angststoornissen vinden het moeilijk om de slaap te vatten. Heb je slaapangst, dan begin je al te piekeren bij bedtijd omdat je bang bent dat je niet voldoende zal kunnen slapen. Het is een eeuwige cyclus waarvan ieder symptoom de ander erger maakt.
Gelukkig zijn er enkele maatregelen die mensen veilig kunnen helpen bij slaapangst. Bijvoorbeeld, Bachbloesem mix 87 kan je rustiger maken, meer zelfverzekerd en minder angstig. Dus je slaapt beter en hebt een betere nachtrust.
Slaapangst kan voorkomen bij elke leeftijd, van kinderen tot tieners tot volwassenen. Mensen met aandoeningen als slaapapneu, slaapwandelen of insomnie hebben een groter risico angsten te ontwikkelen ’s tijdens de nacht. Mentale gezondheidsproblemen zoals een bipolaire stoornis, drugsverslaving en PTSS kunnen slaapangst ook vergezellen.
Angst is het meest voorkomende mentale gezondheidsprobleem, met rond de 40 miljoen mensen in de VS die eraan lijden. Velen onder hen hebben ook last van een verstoorde slaap.
Stress en angst zijn natuurlijk – we zijn zo geëvolueerd dat we ons zorgen moeten maken in gevaarlijke situaties. Angst triggert het stresshormoon dat ons kan helpen ontsnappen van lijden. Maar met chronische angst voel je je de hele tijd gestresseerd en bang, en dan word je zelfs misschien bang van dagelijkse zaken zoals in slaap vallen.
Hoge gehaltes van het stresshormoon maken het moeilijk om in slaap te vallen. En als je dan uiteindelijk in slaap begint te vallen, zal je wellicht na enkele uren wakker worden zonder terug in slaap te kunnen vallen. Angst kan ook een effect hebben op je REMslaap (de slaapcyclus waarin je droomt), en dan zullen je dromen in nachtmerries veranderen!
Slaapangst kan leiden tot verschillende symptomen, zoals een verslechterde concentratie, irritatie, nervositeit, een verhoogde hartslag, zweten en paniekaanvallen.
Nachtelijke paniekaanvallen gebeuren gedurende de nacht, waardoor je slaap verstoord wordt.
Er zijn verschillende manieren om slaapangst te behandelen, onder andere:
Slaaphygiëne of slaapgewoontes die invloed hebben op je slaap. Probeer een slaapdagboek bij te houden om factoren te herkennen die je slaapangst misschien induceren. Praktische tips voor een betere slaap zijn:
Cognitieve gedragstherapie is een praattherapie die je helpt omgevingsfactoren en gedragingen te vermijden die je slaapangst triggeren. Zo kan je bijvoorbeeld leren negatieve gedachten over slaap te vermijden, en je therapeut kan je meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen aanreden om je te helpen ontspannen.
Als je slaapangst veroorzaakt wordt door insomnia of het rusteloze benensyndroom, dan kan je dokter medicatie aanraden om de symptomen te verlichten. Wees erop attent dat medicatie slapen soms nog moeilijker kan maken. Let ook goed op dat medicatie zonder voorschrift makkelijk een gewoonte kan worden.
Gezond eten, regelmatig bewegen, goede slaapgewoontes ontwikkelen en medicatie nemen zoals voorgeschreven door je arts voor je angsten. Dat zal allemaal helpen om te voorkomen dat slaapangst een probleem wordt.
Slaapangst kan normaliter goed behandeld worden – indien correct behandeld;
Bij sommige behandelingen, zoals Cognitieve Gedragstherapie, kan het enkele weken duren vooraleer je resultaten hebt. Wees dus niet ongeduldig en geef niet te snel op.
Slechte slaap of chronische angst tast het lichaam aan op manieren waar je versteld van zou staan. Slaapangst kan je fysieke gezondheid schaden, door een hoger risico op diabetes, hart- en vaatziektes, een hoge bloeddruk of trombose.
Slaapangst kan elk facet van je leven aantasten, van je relaties tot je prestaties op het werk of school. Veel mensen vinden het handig om over hun slaap te kunnen spreken in steungroepen, met mensen die gelijkaardige problemen hebben.
Hoewel bang zijn om niet te kunnen slapen een grote impact kan hebben op je leven, is deze vaak voorkomende angst heel behandelbaar. Onze tips zullen je helpen een rustige nacht te hebben en fris wakker te worden, klaar om de dag tegemoet te komen.
Bronnen:
https://www.nhs.uk/every-mind-matters/mental-health-issues/sleep/
https://www.priorygroup.com/blog/sleep-anxiety-how-to-manage-your-symptoms-at-night
Wie last heeft van slaapproblemen, doet er goed aan om deze aan te pakken. Iedereen heeft wel eens een nachtje dat men niet goed slaapt. Maar als dit verschillende nachten na elkaar gebeurt, dan is er iets aan de hand. Het is noodzakelijk dat er dan ingegrepen wordt.
Je denkt misschien dat acht uren slaap een gigantisch tijdsverlies is, gezien hoe druk we het hebben, maar ken jij de gevaren van onvoldoende slapen? Wat verhindert je een goede nachtrust te hebben? Voor meer info, lees ons artikel.
Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?
Lees het volledig artikelEigenlijk is het aan te raden om niet meer te eten enkele uren voor het slapengaan. Maar we weten allemaal hoe verleidelijk het is om ’s avonds nog een hapje te verorberen.
Ben je bezorgd dat de wereld te snel verandert? Dan ben je niet alleen: de technologie ontwikkelt zich voortdurend, en het is een uitdaging om met alles mee te zijn. Veel mensen – niet alleen de oudere generatie – zijn daarom angstig dat ze achterop zullen geraken.
Irrationele angsten lijken soms overweldigend, en ze hebben impact op elk aspect uit je leven. Leer hoe je je angsten en zorgen kan verslaan en terug de controle kan overnemen.
De toekomst. Het is een abstract concept. Want niemand weet wat de toekomst gaat brengen en voor je in petto heeft. Het is daarom zonde van je tijd om te piekeren en je zorgen te maken over wat er in de toekomst allemaal zou kunnen gebeuren.
Het is genoegzaam bekend dat gezond eten heel belangrijk is voor ons lichaam. Er gaat geen dag voorbij of we worden om de oren geslagen met tips over wat wel en wat niet gezond is.
Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.
Lees het volledig artikelHeel wat jongeren dromen van het mooie studentenleven. Voor heel wat studenten is die mooie droom toch niet echt wat ze er van verwacht hadden.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.