Ben jij bang niet te kunnen slapen?

Ben jij bang niet te kunnen slapen?
Ben jij bang niet te kunnen slapen

Maak jij je zorgen dat je niet kan slapen? Misschien maak je je zorgen niet in slaap te kunnen vallen, of misschien lig je te piekeren ’s nachts. Anderen kunnen ook lijden aan somnifobie; angst voor slaap. Zij proberen slaap te vermijden omdat ze alert willen zijn, bang dat ze iets zullen missen of er iets ergs zal gebeuren als ze slapen.

Slaapangst is een steeds groter wordend probleem, en gaat hand in hand met mentale problemen zoals algemene angst. Mensen met angststoornissen vinden het moeilijk om de slaap te vatten. Heb je slaapangst, dan begin je al te piekeren bij bedtijd omdat je bang bent dat je niet voldoende zal kunnen slapen. Het is een eeuwige cyclus waarvan ieder symptoom de ander erger maakt.

Gelukkig zijn er enkele maatregelen die mensen veilig kunnen helpen bij slaapangst. Bijvoorbeeld, Bachbloesem mix 87 kan je rustiger maken, meer zelfverzekerd en minder angstig. Dus je slaapt beter en hebt een betere nachtrust.

Bachbloesem Mix 87: Goede Nachtrust

Bachbloesem mix 87 helpt om:

  • minder te piekeren en daardoor beter en sneller in te slapen
  • kalmer te worden en minder spanningen te hebben
  • minder bang en verontrust te zijn
  • je grenzen te bewaken en totale uitputting tegen te gaan
  • meer vertrouwen te hebben en minder bezorgd te zijn om anderen
  • beter in te slapen en door te slapen
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 87

Wie krijgt slaapangst en hoe vaak komt het voor?

Slaapangst kan voorkomen bij elke leeftijd, van kinderen tot tieners tot volwassenen. Mensen met aandoeningen als slaapapneu, slaapwandelen of insomnie hebben een groter risico angsten te ontwikkelen ’s tijdens de nacht. Mentale gezondheidsproblemen zoals een bipolaire stoornis, drugsverslaving en PTSS kunnen slaapangst ook vergezellen.

Angst is het meest voorkomende mentale gezondheidsprobleem, met rond de 40 miljoen mensen in de VS die eraan lijden. Velen onder hen hebben ook last van een verstoorde slaap.

Wat is de oorzaak voor slaapangst?

Stress en angst zijn natuurlijk – we zijn zo geëvolueerd dat we ons zorgen moeten maken in gevaarlijke situaties. Angst triggert het stresshormoon dat ons kan helpen ontsnappen van lijden. Maar met chronische angst voel je je de hele tijd gestresseerd en bang, en dan word je zelfs misschien bang van dagelijkse zaken zoals in slaap vallen.

Hoge gehaltes van het stresshormoon maken het moeilijk om in slaap te vallen. En als je dan uiteindelijk in slaap begint te vallen, zal je wellicht na enkele uren wakker worden zonder terug in slaap te kunnen vallen. Angst kan ook een effect hebben op je REMslaap (de slaapcyclus waarin je droomt), en dan zullen je dromen in nachtmerries veranderen!

Slaapangst kan leiden tot verschillende symptomen, zoals een verslechterde concentratie, irritatie, nervositeit, een verhoogde hartslag, zweten en paniekaanvallen.
Nachtelijke paniekaanvallen gebeuren gedurende de nacht, waardoor je slaap verstoord wordt.

Tips voor het behandelen van slaapangst

Er zijn verschillende manieren om slaapangst te behandelen, onder andere:

Slaaphygiëne

Slaaphygiëne of slaapgewoontes die invloed hebben op je slaap. Probeer een slaapdagboek bij te houden om factoren te herkennen die je slaapangst misschien induceren. Praktische tips voor een betere slaap zijn:

  • Cafeïne vermijden na 16 uur
  • Alcohol vermijden ‘s avonds
  • ’s Avonds laat geen grote maaltijd eten
  • Kies voor activiteiten die je tot rust brengen een uur voor het slapen gaan – luister naar muziek, lees, of ontspan in een warm bad
  • Ga niet slapen tot je je slaperig voelt
  • Vermijd schermen in de slaapkamer
  • Zet het alarm en sta iedere dag op hetzelfde moment op, ook in het weekend
  • Verduister je slaapkamer, zorg dat het er stil is en er een comfortabele temperatuur hangt

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een praattherapie die je helpt omgevingsfactoren en gedragingen te vermijden die je slaapangst triggeren. Zo kan je bijvoorbeeld leren negatieve gedachten over slaap te vermijden, en je therapeut kan je meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen aanreden om je te helpen ontspannen.

Medicatie

Als je slaapangst veroorzaakt wordt door insomnia of het rusteloze benensyndroom, dan kan je dokter medicatie aanraden om de symptomen te verlichten. Wees erop attent dat medicatie slapen soms nog moeilijker kan maken. Let ook goed op dat medicatie zonder voorschrift makkelijk een gewoonte kan worden.

Het voorkomen en omgaan met slaapangst

Gezond eten, regelmatig bewegen, goede slaapgewoontes ontwikkelen en medicatie nemen zoals voorgeschreven door je arts voor je angsten. Dat zal allemaal helpen om te voorkomen dat slaapangst een probleem wordt.

Slaapangst kan normaliter goed behandeld worden – indien correct behandeld;
Bij sommige behandelingen, zoals Cognitieve Gedragstherapie, kan het enkele weken duren vooraleer je resultaten hebt. Wees dus niet ongeduldig en geef niet te snel op.

Slaap lekker

Slechte slaap of chronische angst tast het lichaam aan op manieren waar je versteld van zou staan. Slaapangst kan je fysieke gezondheid schaden, door een hoger risico op diabetes, hart- en vaatziektes, een hoge bloeddruk of trombose. 

Slaapangst kan elk facet van je leven aantasten, van je relaties tot je prestaties op het werk of school. Veel mensen vinden het handig om over hun slaap te kunnen spreken in steungroepen, met mensen die gelijkaardige problemen hebben.

Hoewel bang zijn om niet te kunnen slapen een grote impact kan hebben op je leven, is deze vaak voorkomende angst heel behandelbaar. Onze tips zullen je helpen een rustige nacht te hebben en fris wakker te worden, klaar om de dag tegemoet te komen.


Bronnen:

https://www.nhs.uk/every-mind-matters/mental-health-issues/sleep/

https://www.priorygroup.com/blog/sleep-anxiety-how-to-manage-your-symptoms-at-night


Marie Pure

Andere artikelen


Is de wereld zoals we die kennen voorbij

Is de wereld zoals we die kennen voorbij?

COVID-19 heeft de wereld de afgelopen maanden flink op zijn kop gezet en regeringen over de hele wereld moesten ongekende maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De snelle veranderingen hebben een grote impact gehad op bijna elk aspect van ons leven.

Lees het volledig artikel

Gevaarlijke gevolgen van niet genoeg slapen

Gevaarlijke gevolgen van niet genoeg slapen

Wanneer je de hele nacht ligt te woelen, weet je hoe je jezelf de volgende dag zal voelen – vermoeid en geïrriteerd. Je voelt je gewoon niet jezelf. Onderzoek toont aan dat een gebrek aan slaap kan leiden tot irritatie op het werk, waarbij werknemers minder vriendelijke e-mails sturen en sneller beledigende opmerkingen gaan maken tegenover collega’s, of verzoeken tot meetings negeren.

Lees het volledig artikel

Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan

Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan?

Miljoenen mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, worden nu teruggeroepen naar het werk. Anderen, die gedurende de lockdown vanuit huis hebben gewerkt, keren ook weer terug naar kantoor. Sommige banen zijn gewoonweg verdwenen: veel mensen worden geconfronteerd met ontslag en zullen te maken krijgen met het zoeken naar werk. Het is een hele uitdaging om na een ongekende tijd thuis weer aan het werk te gaan.

Lees het volledig artikel

langer-werken

Langer werken… maar hoe? Steeds meer langdurig ziek...

Het gespreksonderwerp dat de laatste tijd op de werkvloer heel vaak wordt aangesneden, is ongetwijfeld de pensioenleeftijd die behoorlijk is opgetrokken. Dat we langer moeten werken, daar is quasi iedereen van overtuigd. Maar of we het zien zitten om langer te werken op de manier zoals we nu bezig zijn, is een ander paar mouwen.

Lees het volledig artikel

5 tekenen van narcistische perversie

5 tekenen van narcistische perversie

Narcisme is een term die we tegenwoordig steeds vaker tegenkomen. Maar wat betekent het eigenlijk? Narcisme wordt gebruikt om een persoon te beschrijven die heel erg vol van zichzelf is of te ijdel. Echter gaat narcisme lang niet over eigenliefde. 

Lees het volledig artikel

omgaan met de zomertijd

Omgaan met de zomertijd

Sommige mensen reageren heel gevoelig op de tijdverandering en het kan enkele dagen duren, of zelfs weken, tot je je zich weer de oude voelt. Anderen merken er dan weer nauwelijks iets van.

Lees het volledig artikel

Feit of fictie Is het echt gezond

Feit of fictie? Is het echt gezond?

Er zijn te veel tegenstrijdige berichten rond gezondheidsadvies. Het zorgt voor te veel verwarring. Het ene jaar is boter slecht voor je, en margarine beter. Het jaar erop is het omgekeerd. Het ene artikel spreekt over een te zware belasting van je gewrichten bij het joggen; het andere artikel zegt dat het goed voor je is omdat het je botten versterkt.

Lees het volledig artikel

Minder kritisch zijn over andere (en jezelf)

Minder kritisch zijn over andere (en jezelf)

Het is heel makkelijk om altijd iedereen, ook jezelf, te bekritiseren en beoordelen. Alleen achteraf voel je je er vaak slecht over en schuldig.

Lees het volledig artikel

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Als je denkt aan dingen die je gelukkig zullen maken, wat zijn dan de beelden die in je opkomen? Rijkdom, schoonheid, een droomhuis, lange vakanties, een top auto? Geluk is geen constante in het leven. Bovendien hangt de mate van hoe gelukkig we ons voelen af van de manier waarop we kiezen om ons leven te leiden.

Lees het volledig artikel

roken

Roken eist om de 6 seconden een slachtoffer

Om de 6 seconden sterft er iemand omwille van het roken. Daarmee is roken zowat het monster dat de meeste slachtoffers opeist. 

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....