Wordt onbereikbaar een nieuwe trend?

Wordt onbereikbaar een nieuwe trend?
onbereikbaar

We kennen het allemaal, de hele dag door krijgen we tientallen prikkels op het zelfde moment. Onze computer staat open en we kijken nog vlug eens Facebook, tegelijk checken we onze mails, we krijgen en sturen een sms’je, luisteren naar wat collega’s, familie of huisgenoten te zeggen hebben, we krijgen nog een telefoontje en ga zo maar door. We zijn tegenwoordig constant bereikbaar of online. Dat brengt ook de nodige stress met zich mee.



Permanente bereikbaarheid

Uit een onderzoek van Securex bleek dat twee op de drie Belgische werknemers een overmatige stress ervaart op het werk. Het fenomeen van constante bereikbaarheid en de voortdurende informatiestroom die we over ons heen krijgen spelen hierin mee. De werkdruk verhoogde de laatste jaren een pak. De stress en nervositeit nemen we mee naar huis en we hebben tegenwoordig te weinig een moment van innerlijke rust.

Hoewel 60% van de werkgevers wil dat hun werknemers ook in vrije tijd bereikbaar zijn, erkennen ze ook dat ze een belangrijke rol hebben in het vermijden van overmatige stress en een eventuele daarop volgende burn-out. Permanente bereikbaarheid ligt ook bij een van de oorzaken van een burn-out.

Evenwicht zoeken

Het wordt dus steeds meer een luxe; onbereikbaarheid. Een momentje zonder smartphone en voortdurende prikkels vanuit allerlei kanalen. Volgens hoogleraar Wijsbegeerte aan de KU Leuven Antoon Vandevelde is het heel paradoxaal, want “hoe groter de technologische mogelijkheid is om bereikbaar te zijn, hoe minder we de facto bereikbaar zijn.”. We willen zowel op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes en daarvoor moeten we verbonden en bereikbaar zijn. Langs de andere kant willen we ook rust, rust in ons hoofd en de mogelijkheid om even te ontsnappen uit het drukke dagelijkse leven. Het is volgens Vandevelde een trend om steeds meer onbereikbaar te zijn. Het is dus vooral zoeken naar een evenwicht tussen de bereikbaarheid en de onbereikbaarheid.

Bewust offline

Jongeren lijken hier minder last van te hebben. Volgens een onderzoek van StudentenWerk onder 529 jongeren tussen 17 en 30 jaar blijkt dat ruim 75 procent van de nieuwe generatie er bewust niet voor kiest om voortdurend bereikbaar te zijn. Ruim de helft van de jongeren geven aan dat ze er met momenten bewust voor kiezen om volledig offline te gaan. Jongeren kunnen dus sneller het evenwicht vinden tussen de bereikbaarheid en de onbereikbaarheid.

Laat die telefoon maar rinkelen

Volgens filosoof Vandevelde is het al steeds meer een trend, mensen nemen hun telefoon niet op of antwoorden pas later op sms’jes. Vroeger werd niet antwoorden gezien als onbeleefd, maar die standaard is blijkbaar veranderd. Sinds een aantal jaar zijn we bezig aan een verandering van denken. Toen de gsm opkwam, was bereikbaar zijn de luxe, nu is het een luxe om even onbereikbaar te zijn.

Het is dus oké om jezelf even een break te gunnen! Het bewuste moment van offline zijn zou ons helpen om minder stress te hebben en alles even te relativeren.

Ben je nog zeker dat je straks wel die telefoon opneemt?

12/02/15


Marie Pure

Andere artikelen


omgaan met de zomertijd

Omgaan met de zomertijd

Sommige mensen reageren heel gevoelig op de tijdverandering en het kan enkele dagen duren, of zelfs weken, tot je je zich weer de oude voelt. Anderen merken er dan weer nauwelijks iets van.

Lees het volledig artikel

Voel jij je neerslachtig

Voel jij je neerslachtig?

Voel jij je neerslachtig en een beetje verdrietig? Je bent zeker niet alleen! We voelen ons allemaal wel eens verdrietig. Het is een normale menselijke emotie. Soms is het duidelijk wat onze depressie heeft veroorzaakt. Veel voorkomende redenen om je verdrietig te voelen zijn onder andere het overlijden van een dierbare, het einde van een relatie, verliezen van je baan of geldproblemen. Maar het is niet altijd overduidelijk waarom je niet lekker in je vel zit.

Lees het volledig artikel

examens stress © Foto ANP

Examens in zicht!

De examens komen eraan of zijn voor sommigen al begonnen. Wie studenten in huis heeft, kan het beamen. Examens en stress gaan hand in hand. Helaas grijpen studenten massaal naar medicatie zoals Rilatine of Ritalin.

Lees het volledig artikel

5 tekenen van narcistische perversie

5 tekenen van narcistische perversie

Narcisme is een term die we tegenwoordig steeds vaker tegenkomen. Maar wat betekent het eigenlijk? Narcisme wordt gebruikt om een persoon te beschrijven die heel erg vol van zichzelf is of te ijdel. Echter gaat narcisme lang niet over eigenliefde. 

Lees het volledig artikel

Zet je seksleven je relatie op het spel

Zet je seksleven je relatie op het spel?

Seksueel verlangen is een complex samenspel van hormonen, emoties en welzijn. Wanneer je partner niet zo geïnteresseerd is in seks als jij, is het zelden een afwijzing van jou als persoon. Al kan het wel zo voelen. Je zit beide gewoon op een andere frequentie. Dat wil niet zeggen dat jullie niet van elkaar houden.

Lees het volledig artikel

Een nieuw jaar, een nieuwe ik

Een nieuw jaar, een nieuwe ik

Waarom zou je jezelf niet aan een verandering toewijden dit jaar? Hier zijn onze tips om je goede voornemens vol te houden.

Lees het volledig artikel

Depressie

7 verrassende redenen waarom je depressief bent

Wat veroorzaakt depressies? Ontdek hier 7 verrassende redenen waarom je depressief bent!

Lees het volledig artikel

Thuis met een depressie

Thuis met een depressie

Wie het slachtoffer wordt van een depressie wordt doorgaans thuis gezet. Zeker wanneer de oorzaak van de depressie op de werkvloer moet gezocht worden, opteert men er voor om de patiënt thuis te laten. Maar meer en meer begint men zich af te vragen of dit wel de ideale oplossing is.

Lees het volledig artikel

perfectionisme

Perfectionisme aanpakken? 6 Tips tegen perfectionisme!

Perfectionisme: het wordt meer en meer van mensen gevraagd terwijl men meer en meer inziet dat perfectionisme niet haalbaar is. Toch geraken heel wat mensen de pedalen kwijt omdat zij proberen de perfectie na te streven. 

Lees het volledig artikel

Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan

Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan?

Miljoenen mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, worden nu teruggeroepen naar het werk. Anderen, die gedurende de lockdown vanuit huis hebben gewerkt, keren ook weer terug naar kantoor. Sommige banen zijn gewoonweg verdwenen: veel mensen worden geconfronteerd met ontslag en zullen te maken krijgen met het zoeken naar werk. Het is een hele uitdaging om na een ongekende tijd thuis weer aan het werk te gaan.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....