Heb je last van angstdromen? Zo een droom die telkens terug komt, waar je na het ontwaken geen touw aan vast kan knopen. Wat betekent het, en wat kun je doen om deze dromen te voorkomen?
We kennen allemaal de voordelen van voldoende slaap. Zes tot acht uur slaap van goede kwaliteit geeft je weer energie en verfrist je geest. Zo word je weer helder en opgewekt wakker, klaar om de dag weer aan te kunnen. Slaap helpt ons beter om te gaan met stress en angst. Maar… als je last hebt van nachtmerries en angstdromen, dan is slaap niet langer de vredige haven die je nodig hebt.
Een nachtmerrie (ook bekend als angstdroom) is elke droom die je een angstig of verontrust gevoel geeft. Nachtmerries kunnen behoorlijk verontrustend zijn. Bovendien word je overstuur of angstig wakker wat je slaap verstoort. En dan moet je nog maar weer proberen in slaap te vallen. Zo een angstige droom komt vaak voort uit angsten waar wij mee rondlopen.
Oorzaken van angstdromen en nachtmerries zijn angst, stress, traumatische gebeurtenissen, ingrijpende veranderingen in het leven, zoals een nieuwe baan, een sterfgeval of een verhuizing. Ook het gebruik van middelen als alcohol, cafeïne en medicijnen zonder recept kunnen nare dromen veroorzaken. Slapeloosheid kan tevens leiden tot rare dromen en nachtmerries. Bachbloesem mix 87 kan je helpen om je minder zorgen te maken en dus beter te slapen.
Het kan zijn dat je merkt dat angstdromen meer voorkomen vlak voor een stressvolle gebeurtenis, zoals een examen of sollicitatiegesprek. Dit kan komen doordat je slaap verstoord is, waardoor je jouw dromen bij het ontwaken eerder zult herinneren.
Onderneem daarom actie om de stress in je leven te verminderen. Je zal dan merken dat je beter slaapt en minder angstdromen hebt. Bachbloesem mix 85 ondersteunt je om angsten en zorgen te overwinnen, of het nu gaat om het verliezen van je baan of iets vreselijks wat je kind of partner overkomt.
Met deze tips kun je lichaam en geest voor het slapen gaan ontspannen.
- Begin een uur of twee voor je naar bed gaat met ontspannen
Creëer een ontspannende avondroutine die een bufferzone wordt tussen de activiteiten van de dag en bedtijd. Lees of luister naar jouw favoriete muziek. Je zal jezelf rustiger voelen en je slaaphormonen zullen het overnemen.
- Plan tijd in om te piekeren
Als je het moeilijk vindt om 's avonds te stoppen met piekeren, probeer dan een specifieke periode in te plannen voor piekeren. Veel mensen vinden dat het helpt om de dingen waar ze zich zorgen over maken op te schrijven. Stel een timer in en als de tijd om is, gooi je de lijst weg of stop je hem in een la en richt je je gedachten op een aangename, ontspannende activiteit.
- Leer ontspanningstechnieken
Ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga zijn effectieve manieren om je lichaam en geest te ontspannen. Er is een breed scala aan apps en online tutorials om je hierbij te begeleiden, maar ook klassikale lessen waar je deze technieken leert. Hoewel deze technieken nuttig zijn voor het slapengaan, kun je ze ook de hele dag door gebruiken wanneer je je gestrest of angstig voelt.
- Neem je werk niet mee naar bed
Je slaapkamer moet een toevluchtsoord zijn voor de stress van de dag, dus ga niet je e-mails checken vlak voordat het tijd is om te gaan slapen. Blijf niet in je slaapkamer piekeren en je zorgen maken - ga naar een andere kamer tot je je slaperig begint te voelen.
Het overkomt iedereen wel eens: een angstdroom of nachtmerrie maakt je in de kleine uurtjes wakker. Je bent klaarwakker en alert en je hoofd zit meteen vol zorgen. Wat helpt je dan om weer in slaap te vallen?
Dromen kunnen we niet controleren. Iedereen droomt. En wellicht weet je niet precies wat het betekent, het hoort bij je slaap. Wel kunnen we veel van de stress die nachtmerries en angstdromen uitlokken beheersen. Leer jezelf te ontspannen, zet je af tegen de stress van de dag en geniet van een vredige nacht. Dan komen de zoete dromen vanzelf. Slaap lekker.
Bronnen
https://www.nhs.uk/conditions/insomnia/
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/oct/03/night-terrors-what-do-anxiety-dreams-mean
Eindelijk zomer! Daar kijken we elk jaar naar uit. Zomerse temperaturen, lange dagen, terrasjes doen, genieten van de zon. Maar wat als we ’s avonds gaan slapen? Dan zijn die zomerse temperaturen toch minder aangenaam. Hoe hoger de temperatuur overdag, hoe minder het afkoelt ’s nachts. Hoe kan je dan toch een fijne nachtrust bekomen tijdens de warmste dagen van het jaar
Wie het slachtoffer wordt van een depressie wordt doorgaans thuis gezet. Zeker wanneer de oorzaak van de depressie op de werkvloer moet gezocht worden, opteert men er voor om de patiënt thuis te laten. Maar meer en meer begint men zich af te vragen of dit wel de ideale oplossing is.
Nee. Het is een krachtig woord, waarvan we soms denken dat we het niet mogen zeggen. Het is moeilijk, ‘nee’ zeggen tegen vrienden, familie of collega’s. Sommige mensen zeggen het nooit en gaan onder hoge werkdruk ten onder. ‘Nee’ zeggen kun je leren. Maar wanneer zeg je het? En wanneer zeg je juist ‘ja’?
Heel wat jongeren dromen van het mooie studentenleven. Voor heel wat studenten is die mooie droom toch niet echt wat ze er van verwacht hadden.
Slaap jij genoeg? Doe de test! Voel jij je vermoeid gedurende de dag? Heb jij moeite om ’s nachts in slaap te blijven? Drink jij liters koffie om jezelf meer energie te geven? Wellicht heb je een slaaptekort. Doe de test en kom te weten of jij genoeg slaapt.
Het is typerend dat mensen in de donkere dagen vaker naar een glaasje alcohol grijpen dan tijdens de zomermaanden. Dit fenomeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat problemen met alcohol in de Noordse landen veel groter zijn dan in Zuiderse landen. Maar hoe ver mag je gaan met een glaasje? Hierover bestaan sterk uiteenlopende verhalen.
Eigenlijk is het aan te raden om niet meer te eten enkele uren voor het slapengaan. Maar we weten allemaal hoe verleidelijk het is om ’s avonds nog een hapje te verorberen.
We kennen het allemaal, de hele dag door krijgen we tientallen prikkels op het zelfde moment. Onze computer staat open en we kijken nog vlug eens Facebook, tegelijk checken we onze mails, we krijgen en sturen een sms’je...
Lijd jij aan een aandoening die gekend is als “Musturbatie”? Deze term werd voor het eerst gebruikt in de jaren 50 door psychotherapeut Albert Ellis en beschreven als een manier waarop een negatieve innerlijke stem onze gedachten beïnvloedt en ons slaat met woorden als “moet (must)”, zou moeten en zal moeten.
Heb jij genoeg veerkracht of weerbaarheid om de wereld aan te kunnen? Doe onze test, kom te weten hoe weerbaar je bent en hoe je je weerbaarheid of veerkracht kan verbeteren.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.