Via Internet gaan opzoeken wat digibesitas is, is zoiets als met je auto in de file gaan staan om naar het autosalon te gaan. Digibesitas is een nieuwe term die de wereld is ingestuurd door de Gentse professor De Marez na onderzoek over het gebruik van digitale media.
Liep je amper 15 jaar geleden door de stad met een mobiele telefoon, dan waren er 2 mogelijkheden: ofwel werd je er van verdacht een snob te zijn, ofwel vond men dat je een druk bezet persoon was die overal bereikbaar moest zijn. Durf je hooguit 1 decennium later beweren dat je geen GSM hebt, dan word je bekeken alsof je van een andere planeet komt. Dit alles toont aan hoe snel de digitale wereld evolueert. Maar nog meer toont het aan hoe moeilijk het is om deze snelle evolutie te volgen. En dat kan bij heel wat mensen parten spelen.
Op dit moment een plaats vinden waar geen "scherm" aanwezig is, is een behoorlijk zware klus. Onze huizen hangen vol van de schermen, stappen we in onze auto dan flitst ook daar meteen een scherm aan (gps, dvd-speler) en langs de wegen worden verkeersborden langzaam maar zeker verdrongen door zogezegd "slimme schermen". Professor De Marez liet onderzoek uitvoeren bij meer dan 2000 personen. Enkele vaststellingen van dit onderzoek doen toch wel eventjes de wenkbrauwen fronsen:
Is dat dan allemaal zo erg? Los van de discussie of deze apparaten al dan niet voor stralingsgevaar zorgen, is er een nog veel groter risico: het risico op verzadiging. Zaken zoals sociale media zijn namelijk niet in de plaats van iets anders gekomen, maar bovenop andere zaken. En dit kan er toe leiden dat we aan de grens komen van onze mogelijkheden om informatie te verwerken. En flirten met de grens van je mogelijkheden, loopt meestal fout af. Ligt hier misschien één van de oorzaken van het stijgende aantal burnouts bij jongeren?
Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de buikomtrek. Daar waar vroeger de BMI-index zowat de gezondheidsbarometer was, lijkt dit plotseling veranderd te zijn. Momenteel moet die BMI blijkbaar de duimen leggen tegenover de buikomtrek. Maar gaat het hier nu om een nieuwe hype, of is die omtrek plots zo belangrijk?
Zet tien ouders van tieners bij elkaar, en je hoort vast en zeker tien maal dezelfde klachten: altijd maar die games. En je kan het hen niet kwalijk nemen, want het gamegedrag van jongeren wordt jaar na jaar erger.
Betrap je jezelf er vaak op dat je veel nadenkt over je verleden? Zou je willen dat je de klok kon terugdraaien naar vervlogen tijden of de dingen zoals ze waren voordat Covid de wereld ontwrichtte?
Volgens cijfers van de WHO lijden meer dan 260 miljoen mensen wereldwijd aan depressie. En niet alleen volwassenen krijgen die diagnose. Kinderen vanaf drie à vier jaar kunnen depressie ervaren.
Heb je soms het gevoel dat je prestaties niet het resultaat zijn van je harde werk en vaardigheid, maar dat je geluk hebt gehad? En ben je bang dat iemand je op een dag zal onthullen als een bedrieger of fraudeur? Dan zou je last kunnen hebben van het bedriegerssyndroom.
De knallen van het vuurwerk zijn verstomd, de flessen champagne worden naar de glascontainer gebracht en het merendeel van de nieuwjaarsbrieven is voorgelezen. Kortom, het gewone leven komt weer op gang. Maar hoe zit het met al die goede voornemens die men bij zichzelf oplegt bij de jaarwisseling?
Heel wat jongeren dromen van het mooie studentenleven. Voor heel wat studenten is die mooie droom toch niet echt wat ze er van verwacht hadden.
Hoofdpijn kan heel storend zijn, vooral als je er regelmatig last van hebt. Gelukkig zijn er veel natuurlijke manieren om hoofdpijn te voorkomen en te verlichten, zonder medicatie te moeten nemen.
Als ouders maken we ons vaak zorgen bij een slecht rapport op school, soms zelfs meer dan ons kind! Gaan de punten erop achteruit, dan begin je redenen te zoeken en of je iets kan doen om te helpen.
Lijd jij aan een aandoening die gekend is als “Musturbatie”? Deze term werd voor het eerst gebruikt in de jaren 50 door psychotherapeut Albert Ellis en beschreven als een manier waarop een negatieve innerlijke stem onze gedachten beïnvloedt en ons slaat met woorden als “moet (must)”, zou moeten en zal moeten.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.