Kent u dit zinnetje nog dat mijnheer de uil sprak op het einde van de Fabeltjeskrant? Wie het zinnetje nog kent, behoort vast en zeker tot de generatie die nog zwart wit televisie gekeken heeft. Wie het niet meer kent: de Fabeltjeskrant was een uitzending waarbij de wijze mijnheer de uil vertelde wat er in Fabeltjesland gebeurd was. Na die uitzending gingen we met een veilig gevoel onder de wol en sliepen vredig terwijl we droomden over de zoetste dingen.
Mensen die de Fabeltjeskrant nog kennen, zitten nu misschien wel op een leeftijd waarbij het slapen moeilijker lukt. Er is de drukte van het werk, de hoge prestatiedruk en de vele zorgen die men zich moet maken. Door al deze dingen geraken we enerzijds moeilijker in slaap en anderzijds slapen we veel minder diep dan wat goed zou zijn. De gevolgen laten zich raden. De dag erna voelen we ons niet uitgerust, zijn we kribbig met als gevolg dat de problemen er alleen maar groter op worden. En het groter worden van de problemen staat dan weer in een rechtstreekse verhouding tot de mindere kwaliteit van de slaap.
Kortom, we zitten in een soort van neerwaartse spiraal. De verleiding om dan te grijpen naar een middeltje om beter te slapen, is zeer groot. En dat die verleiding groot is, bewijzen de cijfers. Maar liefst 13 procent van de Vlamingen gebruikt kalmeringsmiddelen. In 1997 was dat volgens het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid nog maar amper 6 procent.
En wat vooral verontrustend is: het zijn niet alleen de mensen die ooit de Fabeltjeskrant zagen die regelmatig slaappillen gebruiken. Meer en meer stelt men vast dat jongeren vanaf de leeftijd van 15 jaar beginnen met het regelmatig gebruiken van slaappillen.
En dan, zou je kunnen denken. Wat is er mis mee om een slaappilletje te nemen? Je valt veel vlugger in slaap en je wordt ’s nachts minder vaak wakker. Waarom zou je jezelf die luxe van zo’n pilletje niet permitteren? Uit onderzoek is gebleken dat men inderdaad wel vlugger in slaap valt en dat men minder wakker wordt. Maar daartegenover staat dat de kwaliteit van de slaap sterk vermindert. Men slaapt minder diep en de belangrijkste episode in de slaap (de REM-slaap) wordt aanzienlijk korter.
Maar dat is nog niet eens het grootste bezwaar. Een veel groter gevaar dat om de hoek van de slaappillen schuilt, is de gewenning. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen na 4 weken gewend zijn aan de slaappil. Dat houdt in dat zij zonder de slaappil zeker niet in slaap geraken, maar als men de pil niet verzwaart dan geraakt men ook niet meer deftig in slaap. Met andere woorden: er is een vorm van verslaving aan de slaappil en het lichaam vraagt steeds om meer. Neem daarbij het feit dat afkicken van slaappillen gemiddeld een volledig jaar duurt, en je zou bijna gaan wakker liggen van het feit dat je een slaappil zou gebruiken. Kortom, alvorens een slaappil te gebruiken, wik en weeg goed en overweeg vooral de gezondere alternatieven.
Slaap zacht en droom lekker.
11/03/15
Er zijn wel tientallen redenen denkbaar om te stoppen met sporten. Ofwel zit het weer een poosje niet mee, ofwel heb je teveel werk ofwel ben je met teveel andere hobby’s bezig. Hier zijn enkele tips die het gemakkelijker maken om het sporten vol te houden.
Wie het slachtoffer wordt van een depressie wordt doorgaans thuis gezet. Zeker wanneer de oorzaak van de depressie op de werkvloer moet gezocht worden, opteert men er voor om de patiënt thuis te laten. Maar meer en meer begint men zich af te vragen of dit wel de ideale oplossing is.
Het is je vast wel eens opgevallen dat sommige mensen meteen aardig gevonden worden. Je hebt het vast wel eens bij een ander ervaren. Na het voorstellen dacht je meteen: ‘die is aardig’. Maar waarom? Veel mensen denken dat mensen je alleen aardig vinden vanwege natuurlijke eigenschappen waarmee je geboren bent: knap, talent en gezelligheid. Maar dit is een misvatting. Mensen je aardig laten vinden heb je zelf in de hand, en dat heeft alles te maken met zelfvertrouwen, jezelf kennen en emotioneel intelligent zijn. Hier is wat je moet doen om sympathieker te worden.
Ben je bezorgd dat de wereld te snel verandert? Dan ben je niet alleen: de technologie ontwikkelt zich voortdurend, en het is een uitdaging om met alles mee te zijn. Veel mensen – niet alleen de oudere generatie – zijn daarom angstig dat ze achterop zullen geraken.
Als het blaadje van 15 augustus van de kalender is gehaald, dan begint het in heel wat gezinnen te kriebelen. Het einde van de vakantie kondigt zich stilletjes aan en de stress voor het nieuwe schooljaar kan aan zijn intrede beginnen.
Lees het volledig artikelWe kennen het allemaal, de hele dag door krijgen we tientallen prikkels op het zelfde moment. Onze computer staat open en we kijken nog vlug eens Facebook, tegelijk checken we onze mails, we krijgen en sturen een sms’je...
Miljoenen mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, worden nu teruggeroepen naar het werk. Anderen, die gedurende de lockdown vanuit huis hebben gewerkt, keren ook weer terug naar kantoor. Sommige banen zijn gewoonweg verdwenen: veel mensen worden geconfronteerd met ontslag en zullen te maken krijgen met het zoeken naar werk. Het is een hele uitdaging om na een ongekende tijd thuis weer aan het werk te gaan.
Waarom voel je vlinders aan het begin van een nieuwe romance, en hoe kun je de vlam in een langdurige relatie brandend houden als de eerste vonk begint te vervagen? Aan het begin van een nieuwe relatie ben je echt helemaal in de wolken met dat ‘first-date’ vlindergevoel in je buik.
Lees tips om de uitdaging waar je nu aan denkt meteen aan te gaan. Nu is het moment om iets te doen, je kan meten beginnen. Lees verder om meer te weten!
Het gespreksonderwerp dat de laatste tijd op de werkvloer heel vaak wordt aangesneden, is ongetwijfeld de pensioenleeftijd die behoorlijk is opgetrokken. Dat we langer moeten werken, daar is quasi iedereen van overtuigd. Maar of we het zien zitten om langer te werken op de manier zoals we nu bezig zijn, is een ander paar mouwen.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.