De zomerse temperaturen van de laatste dagen doen een mens aan vakantie denken. De thermometer flirt met getallen boven de 20 en reeds van bij het ontwaken worden we met zonnestralen verwelkomd.
Men zou bijna gaan vergeten dat er nog een periode moet doorstaan worden die vaak gepaard gaat met kommer en kwel: de examens.
Wie studenten in huis heeft, kan het beamen. Examens en stress gaan hand in hand. Zeker naar het einde van het schooljaar toe, wordt deze periode nogal eens naar de hel gewenst. Enerzijds zijn er de zalige temperaturen die eerder aan een terrasje doen denken dan aan een cursus. Anderzijds zijn deze eindexamens de laatste kans om een schooljaar tot een goed einde te brengen. Er hangt dus heel wat van die examens af. Dat de huiselijke sfeer tijdens die periode niet meteen de meest gezellige is, hoeft dus niet te verbazen.
Nogal wat studenten ervaren de examenperiode als een uiterst spannende periode waarin zij heel hard moeten presteren. Er moet uren lang geblokt worden en om dat vol te kunnen houden is het erg verleidelijk om naar medicatie te grijpen. Onlangs nog publiceerde het Algemeen Dagblad dat studenten in de examenperiodes massaal naar middelen grijpen zoals Rilatine (Ritalin in Nederland).
Exacte cijfers over het gebruik van het medicijn zonder dat het echt nodig is, bestaan er niet. Toch geven studenten zonder blozen toe dat zij het middel graag gebruiken tijdens de examens. Dat dit niet zonder risico is, bevestigt Koen Burgerhout, woordvoerder van verslavingsinstelling Bouman. Naast afhankelijkheid van het middel is er ook het gevaar voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekte, verhoogde bloeddruk en psychische stoornissen zoals angst of depressie.
Over het effect van het geneesmiddel bestaat bij studenten trouwens een foute redenering:
De medicatie wordt aan jonge kinderen gegeven → de medicatie zal dus wel niet veel kwaad kunnen → de kinderen kunnen zich door die medicatie beter concentreren → dus waarom zou een student dan niet beter presteren als deze medicijnen genomen worden?
Deze redenering kan logisch lijken, maar is in werkelijkheid helemaal fout. Je kan het best vergelijken met een bril. Iemand die niet voldoende ziet, zal beter zien met een bril. Maar dat betekent niet automatisch dat iemand die wel goed ziet nog beter gaat zien als die een bril op zet. Integendeel, vaak zal die persoon dan plots minder goed kunnen zien. Zo is het ook met medicatie die voorgeschreven wordt bij concentratiestoornissen. Als deze voorgeschreven wordt, is er namelijk een stoornis vastgesteld. Is die stoornis er niet, dan zal de medicatie een averechts effect hebben.
Een veel gezonder en efficiënter middel tegen examenstress is tijdig beginnen studeren. Tijdig aan een opdracht beginnen (studeren) en omgaan met stress is trouwens een vaardigheid die studenten moet aangeleerd worden. Maar iedere ouder met studerende jongeren weet dat deze gouden raad meestal niet doordringt. Overigens zijn er voor medicatie tal van gezonde alternatieven.
20/05/2014
Lijd jij aan een aandoening die gekend is als “Musturbatie”? Deze term werd voor het eerst gebruikt in de jaren 50 door psychotherapeut Albert Ellis en beschreven als een manier waarop een negatieve innerlijke stem onze gedachten beïnvloedt en ons slaat met woorden als “moet (must)”, zou moeten en zal moeten.
Soms is het moeilijk te merken als je vastraakt in bekende routines. Doe de test en kom te weten of je in een sleur zit en wat je er aan kan doen.
Is het komkommertijd in het wereldje van de televisiesterren of doen zij het gewoon om in de kijker te staan? Steeds meer en meer laten sterren hun gezicht linken aan bepaalde vormen van dieet. De bedoeling hiervan is natuurlijk zoveel mogelijk mensen overtuigen om ook dit dieet te gaan volgen. Maar enig wantrouwen is hier wel op zijn plaats.
Lees het volledig artikelJe ziet vaak beschuldigingen van “toxisch” gedrag in deze tijden, maar wat betekent het eigenlijk? Je bent sowieso al eens iemand tegengekomen die aan de beschrijving voldoet.
Lees het volledig artikelHeel wat jongeren dromen van het mooie studentenleven. Voor heel wat studenten is die mooie droom toch niet echt wat ze er van verwacht hadden.
Om de 6 seconden sterft er iemand omwille van het roken. Daarmee is roken zowat het monster dat de meeste slachtoffers opeist.
Lees het volledig artikelCOVID-19 heeft de wereld de afgelopen maanden flink op zijn kop gezet en regeringen over de hele wereld moesten ongekende maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De snelle veranderingen hebben een grote impact gehad op bijna elk aspect van ons leven.
Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de buikomtrek. Daar waar vroeger de BMI-index zowat de gezondheidsbarometer was, lijkt dit plotseling veranderd te zijn. Momenteel moet die BMI blijkbaar de duimen leggen tegenover de buikomtrek. Maar gaat het hier nu om een nieuwe hype, of is die omtrek plots zo belangrijk?
Het gespreksonderwerp dat de laatste tijd op de werkvloer heel vaak wordt aangesneden, is ongetwijfeld de pensioenleeftijd die behoorlijk is opgetrokken. Dat we langer moeten werken, daar is quasi iedereen van overtuigd. Maar of we het zien zitten om langer te werken op de manier zoals we nu bezig zijn, is een ander paar mouwen.
Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, en iedereen maakt wel eens iets mee wat men liever niet had meegemaakt. Hoe kan je het verleden loslaten? Lees hier 5 tips.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.