Het is typerend dat mensen in de donkere dagen vaker naar een glaasje alcohol grijpen dan tijdens de zomermaanden. Dit fenomeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat problemen met alcohol in de Noordse landen veel groter zijn dan in Zuiderse landen. Maar hoe ver mag je gaan met een glaasje? Hierover bestaan sterk uiteenlopende verhalen.
Wanneer je al dan niet een drankprobleem hebt, daarover bestaat geen wetenschappelijke norm. De enige norm die rond het gebruik van drank bestaat, is deze die gehanteerd wordt in verkeerssituaties. Ook al voel je na een halve bak bier nog niets, de norm is dat je boven de 0,5 promille niet meer mag deelnemen aan het verkeer. Doe je dat toch, dan kan je zwaar in de problemen komen.
Wanneer je zwaar in de problemen komt op sociaal vlak, valt niet met een cijfer weer te geven. Het is in deze tijd dan voor veel mensen ook de vraag en het dilemma: geniet ik nog van een glaasje, of loop ik het gevaar om afhankelijk te worden van de drank?
Het is een wetenschappelijk bewezen feit dat afhankelijkheid van alcohol vlugger optreedt dan men durft te vermoeden. Algemeen stelt men dat het gebruik van alcohol een probleem wordt als gezondheid, relatie of werk er door wordt beïnvloed. Helaas kan dit niet met een cijfer worden weergegeven.
Anderzijds kan men toch stellen dat, als iemand zich begint af te vragen of hij/zij al dan niet teveel zou drinken, dit misschien een teken aan de wand is dat men al eventjes over de grens zit. Het feit dat je jezelf die vraag stelt, is toch een teken dat je iets doet waar je aan twijfelt. Op dat moment kan je er van uitgaan dat het extra glaasje dat je dan gaat nuttigen, de spreekwoordelijke druppel kan zijn.
Een glaasje nuttigen of niet? Het kan je een beter gevoel geven en dan is er helemaal niets aan de hand. Zolang men zichzelf in de hand kan houden en het betere gevoel niet ontaardt in een nachtmerrie. Wie hiervoor alert blijft, kan in eer en geweten zeggen: proost!
20/11/14
Hoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.
Hoera! De lente staat voor de deur! De zon schijnt en geeft de eerste zalige warmte. De natuur ontwaakt eindelijk uit haar winterslaap.
Lees het volledig artikelSoms kun je het gevoel hebben dat echt alles fout gaat. Het leven kan inderdaad wel eens tegen zitten. Het is dan belangrijk om te voorkomen dat je in een negatieve spiraal van slechte gedachten komt vast te zitten.
Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de buikomtrek. Daar waar vroeger de BMI-index zowat de gezondheidsbarometer was, lijkt dit plotseling veranderd te zijn. Momenteel moet die BMI blijkbaar de duimen leggen tegenover de buikomtrek. Maar gaat het hier nu om een nieuwe hype, of is die omtrek plots zo belangrijk?
Miljoenen mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, worden nu teruggeroepen naar het werk. Anderen, die gedurende de lockdown vanuit huis hebben gewerkt, keren ook weer terug naar kantoor. Sommige banen zijn gewoonweg verdwenen: veel mensen worden geconfronteerd met ontslag en zullen te maken krijgen met het zoeken naar werk. Het is een hele uitdaging om na een ongekende tijd thuis weer aan het werk te gaan.
De herfst is nog maar amper begonnen, of het aantal mensen dat problemen heeft met hoesten en snotteren is al niet te tellen. Viroloog Marc Van Ranst bevestigt inderdaad dat we momenteel reeds bezig zijn aan een eerste golf van luchtweginfecties.
Lees het volledig artikelVoor veel mensen is 2020 een van de slechtste jaren die ze zich kunnen herinneren. De COVID -19 pandemie en sociale onrust hebben ons leven veranderd op een manier die we een jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden. En als januari 2021 komt, staan we waarschijnlijk nog steeds voor vele uitdagingen. Kan 2021 een beter jaar worden?
Als het blaadje van 15 augustus van de kalender is gehaald, dan begint het in heel wat gezinnen te kriebelen. Het einde van de vakantie kondigt zich stilletjes aan en de stress voor het nieuwe schooljaar kan aan zijn intrede beginnen.
Lees het volledig artikelAls je denkt aan dingen die je gelukkig zullen maken, wat zijn dan de beelden die in je opkomen? Rijkdom, schoonheid, een droomhuis, lange vakanties, een top auto? Geluk is geen constante in het leven. Bovendien hangt de mate van hoe gelukkig we ons voelen af van de manier waarop we kiezen om ons leven te leiden.
Je verdoet zoveel tijd door spijt te hebben van het verleden en je zorgen te maken over de toekomst. Maar dat is het niet waard! Zelfs wat gisteren gebeurde, doet er vandaag niet meer toe. Laat het verleden en de toekomst voor wat het is en maak het meeste van ieder moment.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.