Scheiden doet lijden?

Scheiden doet lijden?
shutterstock_90897806

Gisteren werd op de kinderenzender Ketnet een reportage getoond over kinderen met gescheiden ouders. Het programma ‘Karrewiet’ onderzocht wat een scheiding doet met kinderen en wat de precieze gevolgen zijn.

Voor een kind verandert er na een scheiding plots veel. Een van de ouders (of allebei) verhuizen, de kinderen krijgen plots 2 huizen en ze moeten er aan wennen dat de vader en moeder niet meer samen voor hem of haar zorgen. Bij een echtscheiding met co-ouderschap moet het kind leren leven met het pendelen tussen vader en moeder. Daarnaast veranderen ook de gewone dagdagelijkse dingen en dat zorgt ook voor een grote impact op het kind.

Een echtscheiding een trauma?

Vaak denken ouders als ze de echtscheiding op een snelle en kalme manier kunnen afhandelen, dat de kinderen er geen last meer van hebben. Niets is echter minder waar. Een scheiding is een bijzonder ingrijpende gebeurtenis die veel aan het wankelen brengt: basisveiligheid, basisvertrouwen, hechting, de hele bodem eigenlijk waarop de verdere ontwikkeling van het kind is gestoeld. Dus ook al wordt de scheiding ‘snel’ geregeld, de impact op het kind blijft.

Grote en ingrijpende veranderingen in het leven van jonge kinderen. Zo hebben ze plots twee verblijfplaatsen, komt er dikwijls een plusvader of -moeder (stiefouders) bij, alsook nieuwe broers en zusjes… In het programma komen 5 kinderen van gescheiden ouders aan het woord. Zij zoeken antwoorden op vragen die hen bezighouden als: waarom willen mijn ouders niet samenblijven en wat moet ik met plusouders? En wil ik later zelf wel trouwen?

Echtscheiding verwerken

Net als bij andere traumatische gebeurtenissen, moeten kinderen de kans krijgen om de echtscheiding van hun ouders te verwerken. Het belangrijkste is dat de kinderen zich niet afsluiten en blijven praten met zowel hun ouders maar ook met andere vertrouwenspersonen zoals familie, vrienden, … De kinderen mogen zich niet isoleren in hun eigen wereldje.

Kinderen voelen zich heel vaak schuldig voor de scheiding van hun ouders. Peter Adriaenssens geeft hierbij volgend advies. “Vertel wat er gebeurt, wat je voelt. Als je zelf open bent, zal je er ook veel beter achter komen wat er leeft bij je kind. Ik hoor ouders zeggen: Ik geraak niet door mijn kind. Maar weten de kinderen wel wat hun ouders denken?” Kinderen zitten met zoveel vragen. Mama ziet papa niet meer graag. Maar waarom? Als de kinderen geen antwoorden krijgen op hun vragen en geen reden vinden waarom hun ouders uit elkaar gaan, zien ze zichzelf vaak als reden. Ze voelen zich schuldig en dichten zich een grote rol toe aan hetgeen wat er gebeurd is.

Naast zich terugtrekken en schuldgevoelens brengt een echtscheiding ook vaak angst, schaamte, maar ook boosheid en haat met zich mee. Bachbloesems kunnen hierbij een oplossing bieden. Bachbloesems zijn een volledig natuurlijk en veilig product die de kinderen helpen om hun verdriet te verzachten en schuldgevoelens te verminderen. Bij angst zorgt Bachbloesem mix 57 ervoor dat kinderen overspoeld wordt door een gevoel van vertrouwen. De angst om verlaten te worden en om niet meer graag gezien te worden verminderd. Ze hebben vertrouwen en hebben de moed om met de nieuwe situatie om te gaan. Ook boosheid naar een van de ouders toe kunnen door Bachbloesems worden omgezet tot een meer liefdevolle houding.

Bachbloesems zorgen ervoor dat je kind weer ontspannen wordt en terug open bloeit na de echtscheiding van de ouders.

3/03/2015


Marie Pure

Andere artikelen


het verleden loslaten

Het verleden loslaten: 5 tips

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, en iedereen maakt wel eens iets mee wat men liever niet had meegemaakt. Hoe kan je het verleden loslaten? Lees hier 5 tips.

Lees het volledig artikel

Thuis met een depressie

Thuis met een depressie

Wie het slachtoffer wordt van een depressie wordt doorgaans thuis gezet. Zeker wanneer de oorzaak van de depressie op de werkvloer moet gezocht worden, opteert men er voor om de patiënt thuis te laten. Maar meer en meer begint men zich af te vragen of dit wel de ideale oplossing is.

Lees het volledig artikel

goede voornemens

De goede voornemens

De knallen van het vuurwerk zijn verstomd, de flessen champagne worden naar de glascontainer gebracht en het merendeel van de nieuwjaarsbrieven is voorgelezen. Kortom, het gewone leven komt weer op gang. Maar hoe zit het met al die goede voornemens die men bij zichzelf oplegt bij de jaarwisseling? 

Lees het volledig artikel

Loslaten een gids voor nabestaanden

Loslaten: een gids voor nabestaanden

Het verlies van een familielid of goede vriend is waarschijnlijk een van de moeilijkste uitdagingen die het leven ons biedt. Als we een partner, ouder, broer of zus hebben verloren, is de kans groot dat we intens verdriet ervaren.

Lees het volledig artikel

Tips om je negatieve aspecten in balans te brengen

Tips om je negatieve aspecten in balans te brengen

Iedereen is uniek, zelfs in hun eigen slechte gewoontes of negatieve karaktereigenschappen. Hier zijn tips om je negatieve aspecten in balans te brengen!

Lees het volledig artikel

op reis

Ik ga op reis en ik neem mee…

Wie kent het spelletje niet? Ik ga op reis en ik neem mee. Echter, deze tijd van het jaar is het pure realiteit om te overwegen wat je wel of niet meeneemt op reis.

Lees het volledig artikel

Een nieuw jaar, een nieuwe ik

Een nieuw jaar, een nieuwe ik

Waarom zou je jezelf niet aan een verandering toewijden dit jaar? Hier zijn onze tips om je goede voornemens vol te houden.

Lees het volledig artikel

buikomtrek

Het mysterie van de buikomtrek

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de buikomtrek. Daar waar vroeger de BMI-index zowat de gezondheidsbarometer was, lijkt dit plotseling veranderd te zijn. Momenteel moet die BMI blijkbaar de duimen leggen tegenover de buikomtrek. Maar gaat het hier nu om een nieuwe hype, of is die omtrek plots zo belangrijk?

Lees het volledig artikel

Hoe doorbreek je je slechte gewoontes

Hoe doorbreek je je slechte gewoontes

Slechte gewoontes verspillen je energie en tijd. Ze verstoren je leven, brengen je gezondheid in gevaar en weerhouden je ervan je doelen te bereiken. Dus waarom hebben we ze? En wat kunnen we doen om onze slechte gewoontes te doorbreken?

Lees het volledig artikel

Heb jij genoeg veerkracht Doe de test!

Heb jij genoeg veerkracht? Doe de test!

Heb jij genoeg veerkracht of weerbaarheid om de wereld aan te kunnen? Doe onze test, kom te weten hoe weerbaar je bent en hoe je je weerbaarheid of veerkracht kan verbeteren.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....