Als verlegenheid je parten speelt

Als verlegenheid je parten speelt
verlegenheid

Ben je iemand die meteen gaat blozen als je wordt aangesproken? Knap vervelend is dat. Of is het nog erger en vermijd je feestjes of sociale contacten uit schrik dat je jezelf onwennig zal voelen? En geeft “in de belangstelling staan” jou hetzelfde gevoel als wanneer je een horrorfilm bekijkt? Dan ben je vast en zeker een verlegen type.

Is er iets mis met verlegenheid?

Verlegenheid is eigenlijk een karaktertrek en men hoeft niet altijd op zoek te gaan naar een dieper liggende oorzaak. Niet iedereen wordt geboren als een haantje de voorste die maar wat graag in de belangstelling staat; gelukkig maar. Maar soms kan de verlegenheid je wel behoorlijk parten speelt en krijg je het gevoel dat je langs de kant geduwd wordt. Heel vaak wordt verlegenheid gelinkt aan een dieper liggend gevoel van onzekerheid of een laag zelfbeeld. Dit is deels juist, want de meeste mensen die problemen hebben met verlegenheid zijn vooral bang om door anderen negatief te worden beoordeeld. Maar er zijn net zo goed mensen die onzeker zijn of een laag zelfbeeld hebben en die als ware “spring in ’t veld” door het leven gaan. Dit doen zij dan om hun onzekerheid te verbergen.

 Hoe ga je om met verlegenheid?

Als de verlegenheid proporties aanneemt in de zin dat je het gevoel hebt dat deze verlegenheid jouw leven probeert te beheersen, dan is het tijd voor actie. Verlegen mensen denken heel vaak dat hier niets tegen te doen, maar dat is verre van waar. Met een beetje goede wil en volharding kan men zich echt trainen om assertiever te worden en dus minder last te hebben van de verlegenheid.

Wat je zeker niet mag doen als je van de verlegenheid wilt verlost geraken, is om in de val te lopen van andere, assertieve/arrogante, mensen. Voor verlegen mensen is het heel lastig om samen te werken met mensen die er om gekend zijn dat zij maar al te graag het hoge woord voeren. Bedenk dat deze houding heel vaak een masker is om hun eigen onzekerheid te bedekken.

Wat je best ook niet doet, is jezelf vergelijken met anderen. Verlegen mensen lopen gauw in de valstrik om te gaan denken dat anderen het allemaal zoveel beter kunnen zeggen. Maar jij hoeft helemaal niet zoals die anderen te zijn. En geef eens toe, denk je niet vaak bij jezelf over anderen: hoe irritant dat die zich altijd zo manifesteert. Wees er maar van overtuigd dat andere mensen net hetzelfde denken, en dus moet je zeker niet proberen zijn zoals die praatjesmakers.

Wat kan je tegen onzekerheid of verlegenheid doen?

Je weet intussen al wat je beter niet doet, maar wat ken je wel doen om die onzekerheid en verlegenheid  te temperen?

  1. Je zelfvertrouwen opkrikken. Ga je naar een vergadering of een bijeenkomst, overtuig jezelf dan op voorhand dat jouw mening evenveel waard is als die van een ander. En krijg je het gevoel dat je jezelf in de hoek laat drummen, deel dat dan ook mee aan de anderen.

  2. Word assertiever. Een goede tip hiervoor is jezelf een opdracht geven. Stel dat je naar een feestje gaat, dan bedenk je op voorhand een gespreksonderwerp waar jij het graag over zou hebben (een nieuw kleedje dat je kocht, een nieuwe auto, een reis die je gaat maken,…). Op dat feestje zorg je er dan voor dat in om het even welk groepje het gesprek op dit onderwerp komt. Lukt het je om een groepje mensen aan de praat te krijgen over iets wat jou interesseert? Dan verdien je zeker een beloning en is het heel belangrijk dat je regelmatig aan dat moment terugdenkt.

  3. Bachbloesems. Lukt het je niet om in je eentje je verlegenheid vaarwel te zeggen, dan kan je ook gebruiken van Bachbloesems. Dit zijn vloeibare plantenextracten die inwerken op negatieve emoties. Zo zal verlegenheid omgezet worden in openheid, meer zelfvertrouwen en moed.


20/07/2015


Marie Pure

Andere artikelen


Tekens van depressie onder de radar

Tekens van depressie onder de radar

Het is niet altijd klaar en duidelijk wanneer iemand aan een depressie lijdt. Sommige mensen met een depressie maskeren hun symptomen, steken hun gevoelens achter een masker van een glimlach om anderen te overtuigen dat ze gelukkig zijn.

Lees het volledig artikel

Wat is geluk?

Wat is geluk?

Onlangs gaf Google een lijst vrij van de top van trefwoorden die Belgen ingeven. In die toplijst staat "wat is geluk?". Geluk is dus iets waar mensen op één of andere manier op zoek naar zijn. Maar wat is geluk?

Lees het volledig artikel

Al eens aan yoga gedacht? De voordelen van yoga

Al eens aan yoga gedacht? De voordelen van yoga

Al eens aan yoga gedacht? Het uitoefenen van yoga biedt veel voordelen. Het is een holistische praktijk die voordelig is op fysiek, emotioneel en mentaal vlak.

Lees het volledig artikel

Signalen dat je kind ongelukkig is

Signalen dat je kind ongelukkig is

Volgens cijfers van de WHO lijden meer dan 260 miljoen mensen wereldwijd aan depressie. En niet alleen volwassenen krijgen die diagnose. Kinderen vanaf drie à vier jaar kunnen depressie ervaren.

Lees het volledig artikel

shutterstock_90897806

Scheiden doet lijden?

Wat doet een scheiding met kinderen en wat zijn de precieze gevolgen voor kinderen? Voor een kind verandert er na een scheiding plots veel. Wat zijn de gevolgen voor kinderen van gescheiden ouders?

Lees het volledig artikel

buikomtrek

Het mysterie van de buikomtrek

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de buikomtrek. Daar waar vroeger de BMI-index zowat de gezondheidsbarometer was, lijkt dit plotseling veranderd te zijn. Momenteel moet die BMI blijkbaar de duimen leggen tegenover de buikomtrek. Maar gaat het hier nu om een nieuwe hype, of is die omtrek plots zo belangrijk?

Lees het volledig artikel

Gaat alles te snel voor jou

Gaat alles te snel voor jou

Ben je bezorgd dat de wereld te snel verandert? Dan ben je niet alleen: de technologie ontwikkelt zich voortdurend, en het is een uitdaging om met alles mee te zijn. Veel mensen – niet alleen de oudere generatie – zijn daarom angstig dat ze achterop zullen geraken.

Lees het volledig artikel

Waarom ik niet

Waarom ik niet?

Het is normaal dat je je leven vergelijkt met dat van anderen – de goede en slechte dingen bekijken in situaties helpt ons betere beslissingen te maken.
Maar er is ook een groot nadeel als je jezelf constant vergelijkt met anderen, als je ze benijdt omdat ze een schijnbaar perfect leven hebben en je je afvraagt waarom ze meer geluk hebben, welvarender zijn en er beter uitzien dan jou.

Lees het volledig artikel

examens stress © Foto ANP

Examens in zicht!

De examens komen eraan of zijn voor sommigen al begonnen. Wie studenten in huis heeft, kan het beamen. Examens en stress gaan hand in hand. Helaas grijpen studenten massaal naar medicatie zoals Rilatine of Ritalin.

Lees het volledig artikel

Feit of fictie Is het echt gezond

Feit of fictie? Is het echt gezond?

Er zijn te veel tegenstrijdige berichten rond gezondheidsadvies. Het zorgt voor te veel verwarring. Het ene jaar is boter slecht voor je, en margarine beter. Het jaar erop is het omgekeerd. Het ene artikel spreekt over een te zware belasting van je gewrichten bij het joggen; het andere artikel zegt dat het goed voor je is omdat het je botten versterkt.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....