Bachbloesemadvies

Tips om je negatieve aspecten in balans te brengen

Tips om je negatieve aspecten in balans te brengen

Niemand is perfect

Eerst en vooral moeten we onthouden dat niemand perfect is. Het is een cliché, maar iedereen lijkt dit te vergeten in het alledaagse leven. We moeten onze aandacht focussen op de goede eigenschappen die we hebben, niet de slechte. We moeten aanvaarden dat we fouten maken, en we moeten dankbaar zijn voor alle nieuwe dingen die we leren door deze fouten te maken. Het is belangrijk om geen spijt te hebben van wie we zijn; we moeten onze persoonlijkheid aanvaarden en focussen op onze sterktes. Als je niet wil dat andere mensen zich focussen op je negatieve aspecten, dan moet jij dat ook niet doen bij hen!

Goed vs Slecht

In een westernfilm is het makkelijk uit te maken wie de slechterik en wie de good guy is. In het echte leven is die onderscheiding niet makkelijk te maken. Goed gedrag in de ene situatie kan compleet ongepast zijn in een andere. Natuurlijk blijft een slechte gewoonte een slechte gewoonte, maar het kan handig zijn in andere omstandigheden. Geraak je snel in paniek? Dat kan je leven redden in een gevaarlijke situatie. Ben je echt babbelachtig? Dit kan je bijvoorbeeld helpen aan een job als nieuwsanker, of gids. Maak je je te veel zorgen? Misschien is je grote hart heel belangrijk voor je geliefden. Door alleen op het negatieve te focussen, vergeten we het positieve dat erbij komt.

Een betere ‘jij’ - maar nog steeds ‘jij’

Dus als het om jou gaat, wie wil je dan zijn? Laten we realistisch zijn; we kunnen onszelf niet zomaar veranderen. Maar we kunnen wel werken aan het verbeteren van sommige van onze eigenschappen.  Dit betekent zoveel als dat dat we op een dag minder jaloers, minder vatbaar voor irritaties, minder afstandelijk gaan zijn. Wat het negatieve kantje ook is. Wat we zeker niet mogen doen is andere mensen of onze idolen kopiëren. Maak niet de fout de persoon te veranderen die je bent. Je kan werken op bepaalde aspecten, maar probeer jezelf niet 100% te veranderen. Want als je iemand anders wil zijn, dan is je probleem veel dieper geworteld dan hier beschreven. Om onze slechte karaktereigenschappen aan te pakken is het niet de bedoeling dat we die veranderen door andere negatieve eigenschappen.

Hoe omgaan met slechte gewoontes

Als sommige van onze slechte gewoontes problematisch zijn voor anderen, wat kunnen we er dan aan doen? Verschillende technieken kunnen ons helpen om de negatieve aspecten van slechte karaktereigenschappen te beperken en ervoor te zorgen dat ze niet te veel problemen in ons leven veroorzaken.

1. Sorry zeggen

Je deed iets fout of je zei iets verkeerd? Zeg sorry! Dit is zoveel makkelijker dan je zou denken, en het helpt andere mensen te zien dat je je bewust was van wat je fout deed. Natuurlijk kan je dat niet altijd doen. En het is ook een goed idee om fouten niet te blijven herhalen. Maar een goede, eerlijke verontschuldiging zou erg kunnen helpen.

2. Houd jezelf in bedwang

Zijn er bepaalde situaties waarin je altijd de controle verliest? Probeer die te vermijden! Dit is niet altijd mogelijk, maar soms is het beter om situaties waarin we onszelf laten gaan te ontwijken. Dit is vooral zo voor bepaalde mensen. Als er iemand is waar je echt niet mee overeen komt, probeer die persoon dan te vermijden. Probeer het op het absolute minimum te houden. Deel niet te veel privéinformatie, en als je een professionele relatie hebt, focus dan op de dingen waar je over moet praten – en niets meer.

3. Houd jezelf onder controle

Probeer je rustig te houden. De meeste van onze emoties zijn moeilijk onder controle te houden als we ons beledigd of boos voelen. Probeer terug te tellen van 10 tot 1, probeer langzaam te ademen of te focussen op je ademhaling – door relaxatietechnieken toe te passen zijn we in staat de spanning van ons lichaam los te laten en gepaster te reageren.

4. Verstrooi jezelf

Sommige situaties zijn echt ondraaglijk. Alles wat we kunnen zeggen of doen kan de situatie dan alleen verergeren. Dis dan is het misschien een goed idee om de scene te verlaten en ergens anders heen te gaan. Op die manier kan je ervoor zorgen dat je gedachten ergens anders heen gaan. Denk aan iets anders, focus op de mooie dingen. Dit kan ervoor zorgen dat je slechte gewoontes niet uitbreken.

5. Werk aan je negatieve karaktereigenschappen, één per één

Iedereen kan werken aan zijn slechte gewoontes; iedereen kan proberen een betere persoon te zijn. Het is belangrijk alleen te focussen op enkele dingen. Je zal nooit veranderen als persoon, maar je kan een betere ‘jij’ zijn. Maak een lijst van twee of drie dingen die je zou willen veranderen. Misschien eens praten met een vriend of je partner – zijn deze dingen wel de slechtste eigenschappen die je hebt? Eens je de belangrijkste problemen gekozen hebt om op te werken, houd deze dan in gedachten en begin er op te werken, zo kan je je transitie starten. Het zal niet makkelijk zijn, en het zal wat tijd vergen. Maar als je echt 1 of 2 aspecten aan je karakter wil veranderen, dan is het realistischer het zo te doen dan je hele persoonlijkheid in 1 keer te willen aanpakken.

6. Zoek professionele hulp

Praat-therapie met een psycholoog kan je helpen om meer te weten te komen over je eigen persoonlijkheid en manieren te vinden om te gaan met je slechte karaktereigenschappen. Vraag je dokter naar een psycholoog in de buurt als je denkt dat je het niet alleen kan oplossen.

Bachbloesems kunnen helpen met negatieve emoties

Bachbloesems werken op emoties en kunnen ons helpen onze negatieve gedachten en gevoelens in balans te brengen. Elke Bachbloesem werkt op een verschillende emotie en door de juiste Bachbloesems te selecteren voor jouw probleem, kunnen ze je terug in balans brengen. Aarzel niet ons te contacteren als je meer wil weten over Bachbloesems en hoe ze kunnen helpen.

Gecreëerd door Tom Vermeersch ()

Tom Vermeersch

Tom Vermeersch is een gecertificeerde psycholoog en Bachbloesemexpert met meer dan 30 jaar ervaring.

Andere artikelen

Hoe maak je het leven dragelijker tijdens de menopauze?

Hoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.

Wat doe je als de passie in je relatie is verdwenen?

Waarom voel je vlinders aan het begin van een nieuwe romance, en hoe kun je de vlam in een langdurige relatie brandend houden als de eerste vonk begint te vervagen? Aan het begin van een nieuwe relatie ben je echt helemaal in de wolken met dat ‘first-date’ vlindergevoel in je buik. 

Wat is geluk?

Onlangs gaf Google een lijst vrij van de top van trefwoorden die Belgen ingeven. In die toplijst staat "wat is geluk?". Geluk is dus iets waar mensen op één of andere manier op zoek naar zijn. Maar wat is geluk?

Laten we 2021 beter maken dan 2020

Voor veel mensen is 2020 een van de slechtste jaren die ze zich kunnen herinneren. De COVID -19 pandemie en sociale onrust hebben ons leven veranderd op een manier die we een jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden. En als januari 2021 komt, staan we waarschijnlijk nog steeds voor vele uitdagingen. Kan 2021 een beter jaar worden?

Hoe je jong kan blijven

Wil je weten hoe je beter voor jezelf kan zorgen nu je rijper bent? Lees onze top tien tips en ontdek welke jou helpen om jong te blijven!

Is kiezen verliezen?

Canvas (Belgische tv-zender) toont straks het nieuwe programma ‘Twintigers’. Twintigers vertelt het verhaal van 9 Belgische jongeren die op een belangrijk kantelpunt in hun leven staan.

Last van uitstelgedrag? Stel het niet uit en doe er iets aan!

Naarmate je takenlijst langer en langer wordt, zal ook je stressgehalte stijgen en zal je je ongelukkiger voelen! Pak daarom je uitstelgedrag vandaag nog aan met deze 7 tips.

Gameverslaving: hoe pak je het aan?

Zet tien ouders van tieners bij elkaar, en je hoort vast en zeker tien maal dezelfde klachten: altijd maar die games. En je kan het hen niet kwalijk nemen, want het gamegedrag van jongeren wordt jaar na jaar erger. 

Het mysterie van de buikomtrek

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de buikomtrek. Daar waar vroeger de BMI-index zowat de gezondheidsbarometer was, lijkt dit plotseling veranderd te zijn. Momenteel moet die BMI blijkbaar de duimen leggen tegenover de buikomtrek. Maar gaat het hier nu om een nieuwe hype, of is die omtrek plots zo belangrijk?

Is het OCD? Kom het hier te weten!

Je hoort vaak mensen al grappend beweren dat ze OCD hebben omdat ze hun huis tot in de puntjes schoon willen houden. Obsessive Compulsive Disorder (of een obsessief compulsieve stoornis) is een stresserende en slopende mentale stoornis met een brede waaier aan symptomen.

Tips om je negatieve aspecten in balans te brengen

Tips om je negatieve aspecten in balans te brengen
Tips om je negatieve aspecten in balans te brengen

Niemand is perfect

Eerst en vooral moeten we onthouden dat niemand perfect is. Het is een cliché, maar iedereen lijkt dit te vergeten in het alledaagse leven. We moeten onze aandacht focussen op de goede eigenschappen die we hebben, niet de slechte. We moeten aanvaarden dat we fouten maken, en we moeten dankbaar zijn voor alle nieuwe dingen die we leren door deze fouten te maken. Het is belangrijk om geen spijt te hebben van wie we zijn; we moeten onze persoonlijkheid aanvaarden en focussen op onze sterktes. Als je niet wil dat andere mensen zich focussen op je negatieve aspecten, dan moet jij dat ook niet doen bij hen!

Goed vs Slecht

In een westernfilm is het makkelijk uit te maken wie de slechterik en wie de good guy is. In het echte leven is die onderscheiding niet makkelijk te maken. Goed gedrag in de ene situatie kan compleet ongepast zijn in een andere. Natuurlijk blijft een slechte gewoonte een slechte gewoonte, maar het kan handig zijn in andere omstandigheden. Geraak je snel in paniek? Dat kan je leven redden in een gevaarlijke situatie. Ben je echt babbelachtig? Dit kan je bijvoorbeeld helpen aan een job als nieuwsanker, of gids. Maak je je te veel zorgen? Misschien is je grote hart heel belangrijk voor je geliefden. Door alleen op het negatieve te focussen, vergeten we het positieve dat erbij komt.

Een betere ‘jij’ - maar nog steeds ‘jij’

Dus als het om jou gaat, wie wil je dan zijn? Laten we realistisch zijn; we kunnen onszelf niet zomaar veranderen. Maar we kunnen wel werken aan het verbeteren van sommige van onze eigenschappen.  Dit betekent zoveel als dat dat we op een dag minder jaloers, minder vatbaar voor irritaties, minder afstandelijk gaan zijn. Wat het negatieve kantje ook is. Wat we zeker niet mogen doen is andere mensen of onze idolen kopiëren. Maak niet de fout de persoon te veranderen die je bent. Je kan werken op bepaalde aspecten, maar probeer jezelf niet 100% te veranderen. Want als je iemand anders wil zijn, dan is je probleem veel dieper geworteld dan hier beschreven. Om onze slechte karaktereigenschappen aan te pakken is het niet de bedoeling dat we die veranderen door andere negatieve eigenschappen.

Hoe omgaan met slechte gewoontes

Als sommige van onze slechte gewoontes problematisch zijn voor anderen, wat kunnen we er dan aan doen? Verschillende technieken kunnen ons helpen om de negatieve aspecten van slechte karaktereigenschappen te beperken en ervoor te zorgen dat ze niet te veel problemen in ons leven veroorzaken.

1. Sorry zeggen

Je deed iets fout of je zei iets verkeerd? Zeg sorry! Dit is zoveel makkelijker dan je zou denken, en het helpt andere mensen te zien dat je je bewust was van wat je fout deed. Natuurlijk kan je dat niet altijd doen. En het is ook een goed idee om fouten niet te blijven herhalen. Maar een goede, eerlijke verontschuldiging zou erg kunnen helpen.

2. Houd jezelf in bedwang

Zijn er bepaalde situaties waarin je altijd de controle verliest? Probeer die te vermijden! Dit is niet altijd mogelijk, maar soms is het beter om situaties waarin we onszelf laten gaan te ontwijken. Dit is vooral zo voor bepaalde mensen. Als er iemand is waar je echt niet mee overeen komt, probeer die persoon dan te vermijden. Probeer het op het absolute minimum te houden. Deel niet te veel privéinformatie, en als je een professionele relatie hebt, focus dan op de dingen waar je over moet praten – en niets meer.

3. Houd jezelf onder controle

Probeer je rustig te houden. De meeste van onze emoties zijn moeilijk onder controle te houden als we ons beledigd of boos voelen. Probeer terug te tellen van 10 tot 1, probeer langzaam te ademen of te focussen op je ademhaling – door relaxatietechnieken toe te passen zijn we in staat de spanning van ons lichaam los te laten en gepaster te reageren.

4. Verstrooi jezelf

Sommige situaties zijn echt ondraaglijk. Alles wat we kunnen zeggen of doen kan de situatie dan alleen verergeren. Dis dan is het misschien een goed idee om de scene te verlaten en ergens anders heen te gaan. Op die manier kan je ervoor zorgen dat je gedachten ergens anders heen gaan. Denk aan iets anders, focus op de mooie dingen. Dit kan ervoor zorgen dat je slechte gewoontes niet uitbreken.

5. Werk aan je negatieve karaktereigenschappen, één per één

Iedereen kan werken aan zijn slechte gewoontes; iedereen kan proberen een betere persoon te zijn. Het is belangrijk alleen te focussen op enkele dingen. Je zal nooit veranderen als persoon, maar je kan een betere ‘jij’ zijn. Maak een lijst van twee of drie dingen die je zou willen veranderen. Misschien eens praten met een vriend of je partner – zijn deze dingen wel de slechtste eigenschappen die je hebt? Eens je de belangrijkste problemen gekozen hebt om op te werken, houd deze dan in gedachten en begin er op te werken, zo kan je je transitie starten. Het zal niet makkelijk zijn, en het zal wat tijd vergen. Maar als je echt 1 of 2 aspecten aan je karakter wil veranderen, dan is het realistischer het zo te doen dan je hele persoonlijkheid in 1 keer te willen aanpakken.

6. Zoek professionele hulp

Praat-therapie met een psycholoog kan je helpen om meer te weten te komen over je eigen persoonlijkheid en manieren te vinden om te gaan met je slechte karaktereigenschappen. Vraag je dokter naar een psycholoog in de buurt als je denkt dat je het niet alleen kan oplossen.

Bachbloesems kunnen helpen met negatieve emoties

Bachbloesems werken op emoties en kunnen ons helpen onze negatieve gedachten en gevoelens in balans te brengen. Elke Bachbloesem werkt op een verschillende emotie en door de juiste Bachbloesems te selecteren voor jouw probleem, kunnen ze je terug in balans brengen. Aarzel niet ons te contacteren als je meer wil weten over Bachbloesems en hoe ze kunnen helpen.


Marie Pure

Andere artikelen


menopauze

Hoe maak je het leven dragelijker tijdens de menopauze?

Hoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.

Lees het volledig artikel

Wat doe je als de passie in je relatie is verdwenen

Wat doe je als de passie in je relatie is verdwenen?

Waarom voel je vlinders aan het begin van een nieuwe romance, en hoe kun je de vlam in een langdurige relatie brandend houden als de eerste vonk begint te vervagen? Aan het begin van een nieuwe relatie ben je echt helemaal in de wolken met dat ‘first-date’ vlindergevoel in je buik. 

Lees het volledig artikel

Wat is geluk?

Wat is geluk?

Onlangs gaf Google een lijst vrij van de top van trefwoorden die Belgen ingeven. In die toplijst staat "wat is geluk?". Geluk is dus iets waar mensen op één of andere manier op zoek naar zijn. Maar wat is geluk?

Lees het volledig artikel

Laten we 2021 beter maken dan 2020

Laten we 2021 beter maken dan 2020

Voor veel mensen is 2020 een van de slechtste jaren die ze zich kunnen herinneren. De COVID -19 pandemie en sociale onrust hebben ons leven veranderd op een manier die we een jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden. En als januari 2021 komt, staan we waarschijnlijk nog steeds voor vele uitdagingen. Kan 2021 een beter jaar worden?

Lees het volledig artikel

Hoe je jong kan blijven

Hoe je jong kan blijven

Wil je weten hoe je beter voor jezelf kan zorgen nu je rijper bent? Lees onze top tien tips en ontdek welke jou helpen om jong te blijven!

Lees het volledig artikel

generatiey-2

Is kiezen verliezen?

Canvas (Belgische tv-zender) toont straks het nieuwe programma ‘Twintigers’. Twintigers vertelt het verhaal van 9 Belgische jongeren die op een belangrijk kantelpunt in hun leven staan.

Lees het volledig artikel

Last van uitstelgedrag? Stel het niet uit en doe er iets aan!

Last van uitstelgedrag? Stel het niet uit en doe er iets aan!

Naarmate je takenlijst langer en langer wordt, zal ook je stressgehalte stijgen en zal je je ongelukkiger voelen! Pak daarom je uitstelgedrag vandaag nog aan met deze 7 tips.

Lees het volledig artikel

gameverslaving

Gameverslaving: hoe pak je het aan?

Zet tien ouders van tieners bij elkaar, en je hoort vast en zeker tien maal dezelfde klachten: altijd maar die games. En je kan het hen niet kwalijk nemen, want het gamegedrag van jongeren wordt jaar na jaar erger. 

Lees het volledig artikel

buikomtrek

Het mysterie van de buikomtrek

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de buikomtrek. Daar waar vroeger de BMI-index zowat de gezondheidsbarometer was, lijkt dit plotseling veranderd te zijn. Momenteel moet die BMI blijkbaar de duimen leggen tegenover de buikomtrek. Maar gaat het hier nu om een nieuwe hype, of is die omtrek plots zo belangrijk?

Lees het volledig artikel

Is het OCD Kom het hier te weten!

Is het OCD? Kom het hier te weten!

Je hoort vaak mensen al grappend beweren dat ze OCD hebben omdat ze hun huis tot in de puntjes schoon willen houden. Obsessive Compulsive Disorder (of een obsessief compulsieve stoornis) is een stresserende en slopende mentale stoornis met een brede waaier aan symptomen.

Lees het volledig artikel

Bachbloesems zijn geen geneesmiddelen maar onschadelijke plantaardige extracten die gebruikt worden ter ondersteuning van de gezondheid.

© 2025 Mariepure - Webdesign Publi4u

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....