Gameverslaving: hoe pak je het aan?

Gameverslaving: hoe pak je het aan?
gameverslaving

Zet tien ouders van tieners bij elkaar, en je hoort vast en zeker tien maal dezelfde klachten: altijd maar die games. En je kan het hen niet kwalijk nemen, want het gamegedrag van jongeren wordt jaar na jaar erger. En dan hebben we het helemaal niet over de eventuele psychische gevolgen van het gamen. Het gaat vooral over het aantal uren en de impact op het leven van de jongeren.

Als gamen een verslaving wordt 

Er zijn net zoveel ouders die beweren dat hun kind een gameverslaving heeft is als er tieners zijn die het tegendeel beweren. Ouders zien met trieste ogen aan hoeveel uren hun kind gamend doorbrengt. En kinderen verafschuwen het als ze van de ouders moeten stoppen met gamen.

Of de jongeren het nu graag horen of niet: gamen kan verslavend werken. Er zijn een aantal typische kenmerken aan een verslaving. Of het nu om een verslaving aan alcohol, nicotine, drugs of games gaat, telkens opnieuw keren er 3 constanten terug: men liegt omtrent het gebruik, men denkt vrijwel voortdurend aan datgene waar men aan verslaafd is en eens men het product van de verslaving binnen handbereik heeft, kan men er niet mee stoppen

Wanneer wordt gamen problematisch?

Rozanne De Cock van de KU Leuven stelt dat men van problematisch gedrag kan spreken als iemand per week om en bij de 40 uren aan het gamen is. Het gaat hier dan over zowel online games als offline games. In 2012 bleek dat 11 procent van de jongeren boven dit aantal uren zat. Ondertussen kan men er quasi zeker van zijn dat het aantal flink gestegen is. Want via de smartphone en de tablets kan men op alle mogelijke plaatsen gamen.

Een gameverslaving aanpakken

Dat het probleem er is, zal bij vele ouders vertrouwd in de oren klinken. Maar hoe pak je het aan? Moet je kinderen verbieden om te gamen? De kans dat een verbod averechts werkt, is heel groot. Het is sterk aan te raden om met kinderen in dialoog te gaan over wat het gamen met zich meebrengt: conflicten thuis, schoolresultaten die er op achteruit gaan, minder fysieke vrienden,… Als het kind echt een gameverslaving heeft, dan is de kans heel groot dat er een psycholoog zal moeten ingeschakeld worden om het kind van de verslaving af te helpen. Denk niet als ouder dat je je doel zal bereiken door het kind af te zonderen van computers, tablets of smartphones. Een alcoholverslaafde help je ook niet door alle flessen weg te gooien; want als er iets is waar een verslaafde expert in is, dan is het in dingen op een verdoken manier doen.

Van een verslaving verlost geraken, is geen eenvoudige zaak. Met professionele hulp is de kans het grootst dat het zal lukken. Daarnaast kan men ook gebruik maken van Bachbloesem. Bachbloesems kunnen ontwenningsverschijnselen draaglijker maken en kunnen bij het afkicken van een gameverslaving een perfecte ondersteuning vormen.  


Marie Pure

Andere artikelen


jongeren aan de pillen

Jongeren aan de pillen

Het is een opvallende trend bij jongeren dat zij meer en meer de pillen innemen. Deze trend is van die aard dat men kan stellen dat tieners maar liefst dubbel zoveel pillen nemen dan tien jaar geleden. Het gaat hierbij vooral over antipsychotica en antidepressiva. 

Lees het volledig artikel

Feit of fictie Is het echt gezond

Feit of fictie? Is het echt gezond?

Er zijn te veel tegenstrijdige berichten rond gezondheidsadvies. Het zorgt voor te veel verwarring. Het ene jaar is boter slecht voor je, en margarine beter. Het jaar erop is het omgekeerd. Het ene artikel spreekt over een te zware belasting van je gewrichten bij het joggen; het andere artikel zegt dat het goed voor je is omdat het je botten versterkt.

Lees het volledig artikel

bore-out

Loop jij een risico op een bore-out?

Heb jij last van een bore-out? Wanneer komt het voor en wat zijn de gevolgen? Klik hier om verder te lezen en meer te weten te komen over een bore-out.

Lees het volledig artikel

Leer wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Leer wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Nee. Het is een krachtig woord, waarvan we soms denken dat we het niet mogen zeggen. Het is moeilijk, ‘nee’ zeggen tegen vrienden, familie of collega’s. Sommige mensen zeggen het nooit en gaan onder hoge werkdruk ten onder. ‘Nee’ zeggen kun je leren. Maar wanneer zeg je het? En wanneer zeg je juist ‘ja’?

Lees het volledig artikel

5 tekenen van narcistische perversie

5 tekenen van narcistische perversie

Narcisme is een term die we tegenwoordig steeds vaker tegenkomen. Maar wat betekent het eigenlijk? Narcisme wordt gebruikt om een persoon te beschrijven die heel erg vol van zichzelf is of te ijdel. Echter gaat narcisme lang niet over eigenliefde. 

Lees het volledig artikel

slaappillen

Oogjes dicht en snaveltjes toe

Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?

Lees het volledig artikel

zomerprikjes

De laatste zomerprikjes

Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.

Lees het volledig artikel

onbereikbaar

Wordt onbereikbaar een nieuwe trend?

We kennen het allemaal, de hele dag door krijgen we tientallen prikkels op het zelfde moment. Onze computer staat open en we kijken nog vlug eens Facebook, tegelijk checken we onze mails, we krijgen en sturen een sms’je...

Lees het volledig artikel

Minder kritisch zijn over andere (en jezelf)

Minder kritisch zijn over andere (en jezelf)

Het is heel makkelijk om altijd iedereen, ook jezelf, te bekritiseren en beoordelen. Alleen achteraf voel je je er vaak slecht over en schuldig.

Lees het volledig artikel

Kun jij dingen accepteren die je niet kunt veranderen Doe onze test!

Kun jij dingen accepteren die je niet kunt veranderen? Doe onze test!

Je relatie loopt stuk of je verliest je baan en je komt vast te zitten in een sleur van negatieve gedachten en lijden. Hoe goed ben jij in het loslaten van wrok en het accepteren dat sommige dingen buiten je macht liggen en gewoon zijn zoals ze zijn? Doe onze test en kom erachter!

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....