Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de buikomtrek. Daar waar vroeger de BMI-index zowat de gezondheidsbarometer was, lijkt dit plotseling veranderd te zijn. Momenteel moet die BMI blijkbaar de duimen leggen tegenover de buikomtrek. Maar gaat het hier nu om een nieuwe hype, of is die omtrek plots zo belangrijk?
We moeten de buikomtrek niet gaan zien als “vervanger” van de BMI. Integendeel, het is een aanvulling.
Dat het gewicht van fenomenaal belang is op de gezondheid, is overduidelijk. Aanvankelijk beoordeelde men het gewicht op basis van wat de weegschaal verklapte. Maar daar waren terecht heel wat bedenkingen bij. Het is logisch dat iemand die tegen de 2m hoog is een pak meer weegt dan iemand die 1,50m groot is. Daarom ging men het gewicht linken aan de lengte van de persoon. Het gevolg was dat de BMI of Body Mass Index geboren was. In deze BMI gaat men het gewicht bepalen verspreid over het gehele lichaam.
Grootscheeps onderzoek bij meer dan 27000 mensen uit tientallen landen heeft echter aangetoond dat niet alleen de lengte en het gewicht een rol spelen in het bepalen van de gezondheidsfactor. Ook de plaats waar het gewicht zich voornamelijk situeert, is van groot belang. Zo werd vastgesteld dat de zogenaamde appelfiguren (lees: bierbuikjes) heel wat meer vatbaar waren voor hartkwalen en suikerziekte. De verklaring die men aan dit verhoogd risico geeft, is dat de buikvetcellen veel actiever werken dan vetcellen op andere plaatsen in het lichaam. Men kan dus concluderen dat zowel gewicht, de BMI-factor als de buikomtrek nuttige meetinstrumenten zijn om de gezondheidstoestand te evalueren.
Dat de buikomtrek een invloed heeft op de gezondheid, is dus zeker aangetoond in het grootschalige onderzoek. Het komt er echter op aan om de buikomtrek op de juiste manier te meten. De omtrek mag niet zomaar ergens op de buik gemeten worden. Het is de bedoeling dat je met een lintmeter de omtrek meet in het midden tussen de onderste ribben en de heup. De omtrek moet worden bepaald op het moment dat men uitademt. Ideaal voor mannen is een omtrek van 94cm en voor vrouwen een omtrek van 80cm.
Moet je nu gaan panikeren als die omtrek iets hoger ligt? Uiteraard niet, paniek is nooit ergens goed voor. Het is wel belangrijk dat je het allemaal in het oog houdt. Gezonde voeding en matigheid in alcohol, vette producten en suikers kan trouwens nooit kwaad. Als dergelijk voedingspatroon gecombineerd wordt met regelmatig bewegen, dan kan men er van op aan dat men op goede weg is; ook al vertoont de buikomtrek iets meer centimeters dan wat ideaal is.
17/09/2014
Het is heel makkelijk om altijd iedereen, ook jezelf, te bekritiseren en beoordelen. Alleen achteraf voel je je er vaak slecht over en schuldig.
Na 25 jaar in de Bachbloesemwereld stelden we ons de vraag of het niet tijd werd voor een eigen naam. Niet alleen wij zijn gegroeid, ook jullie en het vertrouwen dat jullie in ons hebben is gegroeid. Daarom willen we ons graag verbinden met een naam. Die naam is Mariepure.
Zo fijn als het is voor de mens om de overgang van oud naar nieuw te vieren, zo beangstigend is het voor de hond. Vooral het knallende vuurwerk dat die nacht gul wordt afgestoken, is voor heel wat honden afschrikwekkend. Lees 7 tips hoe je jouw hond kan helpen bij vuurwerkangst.
Over burn-out wordt altijd wel ergens gesproken, maar de laatste tijd komt dit weer meer in de spotlights te staan.
Heb jij last van een bore-out? Wanneer komt het voor en wat zijn de gevolgen? Klik hier om verder te lezen en meer te weten te komen over een bore-out.
Lees het volledig artikelWaarom zou je jezelf niet aan een verandering toewijden dit jaar? Hier zijn onze tips om je goede voornemens vol te houden.
Lees tips om de uitdaging waar je nu aan denkt meteen aan te gaan. Nu is het moment om iets te doen, je kan meten beginnen. Lees verder om meer te weten!
Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.
Lees het volledig artikelHeel wat jongeren dromen van het mooie studentenleven. Voor heel wat studenten is die mooie droom toch niet echt wat ze er van verwacht hadden.
Het gespreksonderwerp dat de laatste tijd op de werkvloer heel vaak wordt aangesneden, is ongetwijfeld de pensioenleeftijd die behoorlijk is opgetrokken. Dat we langer moeten werken, daar is quasi iedereen van overtuigd. Maar of we het zien zitten om langer te werken op de manier zoals we nu bezig zijn, is een ander paar mouwen.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.