Iedereen heeft soms wel eens een reden om niet te doen wat die moet doen. En soms zijn de redenen gewoon niet waar. We zoeken excuses om onze uitdagingen uit te stellen. Dit is volkomen normaal. Maar als we te lang wachten, wordt de stap om te ondernemen groter en groter. Na een tijdje hebben we moeite om het gedaan te krijgen en wordt de stap zodanig groot dat het ons verlamt en we niet uit de vicieuze cirkel geraken. Hier zijn enkele tips die je helpen om de uitdaging waar je nu aan denkt aan te gaan.
Bezint eer ge begint is altijd een goed idee. Maar als je er te veel over moet nadenken bestaat het gevaar dat je verloren loopt in je gedachten. Er zullen meer en meer aspecten komen om over na te denken en op het einde van de dag zal de uitdaging ondoenbaar lijken. Het is natuurlijk goed om aan de gevolgen te denken, maar je kan falen niet uitsluiten van in het begin. Als je iets moet doen, denk er dan even na, stop daarna met denken en begin met doen!
Verstand komt met de jaren, of wijsheid komt als je er op wacht. Soms hebben we gewoon meer tijd nodig om te denken: we moeten wachten op bepaalde gebeurtenissen of op bepaalde info die we moeten ontvangen. Maar als we te lang wachten, vergeten we net wat we moeten doen voor de uitdaging die voor ons ligt. Het momentum die je hebt opgebouwd gaat weg en het kost veel meer energie om je terug aan de taak te zetten. Neem de tijd die je nodig hebt, maar vergeet niet dat het perfecte moment misschien nooit komt. Als je te lang wacht, zal je je doel nooit bereiken.
Angsten houden ons vaak tegen om te doen wat we moeten doen. Sommige mensen zijn bang om te spreken voor een grote groep. Anderen zijn gewoon bang om te falen. Vooral als het gaat over nieuwe dingen proberen, kan faalangst heel sterk zijn. Wees geen slaaf van je eigen angsten, neem je lot in je eigen handen en start meteen.
Als we alle mogelijke obstakels op voorhand al zouden proberen elimineren, dan zou het gevaarlijk zijn dat er steeds meer obstakels komen, en dus meer vragen komen. Het is vooral volledig onmogelijk om alle mogelijke gevolgen te berekenen en alle complicaties voor te zijn. Perfectionisme werkt soms als een handrem – het voorkomt ons vooruit te gaan. Wees niet bang om fouten te maken. Als je fouten maakt, kan je ervan leren. Daarom is het nuttig om je verwachtingen bij te stellen en de mogelijkheid op falen te aanvaarden. Op deze manier zal de last die je voelt minder zwaar zijn, en je zal kunnen starten zodra je perfectionisme achter je laat.
Soms zit je zomaar in het niets te staren. De taak die je moet doen lijkt zo gigantisch en onmogelijk te doen. Verlamd hierdoor, zie je kop noch staart en twijfel je aan je eigen capaciteiten. Maar hoe dichter je het bekijkt, hoe kleiner het lijkt. In zulke situaties helpt het om je uitdaging stap per stap aan te gaan. Probeer een grote taak in verschillende kleine taken op te delen en pak ze één voor één aan. Je zal zien dat elk van deze kleinere uitdagingen perfect te doen zijn en dat als je ze één per één aanpakt, je het zal halen.
Als je simpelweg de motivatie niet hebt om te doen wat je moet doen, dan is de sleutel tot de oplossing jezelf! Stel je eens voor hoe je je zal voelen eens je klaar bent. Je zal trots zijn op jezelf zodra je de uitdaging voltooid hebt. Je kan spreken over succes, je zal je opgelucht voelen en je zal je concentreren op dingen die je graag doet. Zodra je over je motivatiecrisis heen bent, zal het leven veel makkelijker lijken dan het momenteel is.
Je hebt alle vorige tips gelezen maar je hebt nog steeds geen idee hoe de uitdaging waar je nu aan denkt aan te pakken? Dan is je probleem misschien dieper geworteld. Wat dacht je van anderen om hulp vragen – een gezinslid, een vriend of een collega? Als er niemand is om mee te spreken, is het misschien goed om professionele hulp in te schakelen. Een psycholoog, of je dokter kan je misschien bepaalde therapieën om je uitstelprobleem aan te pakken. En trouwens: zodra je hulp zoekt, heb je de eerste stap om het probleem op te lossen al genomen. Je moet het alleen nu meteen doen.
Je verdoet zoveel tijd door spijt te hebben van het verleden en je zorgen te maken over de toekomst. Maar dat is het niet waard! Zelfs wat gisteren gebeurde, doet er vandaag niet meer toe. Laat het verleden en de toekomst voor wat het is en maak het meeste van ieder moment.
De nieuwe Federale regering heeft al heel wat stof doen opwaaien. Allerlei onpopulaire maatregelen steken op regelmatige basis de kop op. Eén van de slachtoffers van de besparingsmaatregelen, zullen de alternatieve behandelingen zijn.
Volgens cijfers van de WHO lijden meer dan 260 miljoen mensen wereldwijd aan depressie. En niet alleen volwassenen krijgen die diagnose. Kinderen vanaf drie à vier jaar kunnen depressie ervaren.
Goede stress vs slechte stress. Welke stress heb jij? Doe de test en kom te weten of de stress die jij ervaart wel nog gezond is.
Lees het volledig artikelGezond eten om af te vallen is een goede reden. Maar welke goede redens zijn er nog om gezond te eten?
Lees het volledig artikelHet is normaal dat je je leven vergelijkt met dat van anderen – de goede en slechte dingen bekijken in situaties helpt ons betere beslissingen te maken.
Maar er is ook een groot nadeel als je jezelf constant vergelijkt met anderen, als je ze benijdt omdat ze een schijnbaar perfect leven hebben en je je afvraagt waarom ze meer geluk hebben, welvarender zijn en er beter uitzien dan jou.
Stress kan zowel goed als slecht zijn; het is hoe jij het bekijkt. Maar te veel stress kan gevaarlijk zijn. Lees meer over stress in dit artikel!
Digibesitas is een nieuwe term die de wereld is ingestuurd door de Gentse professor De Marez na onderzoek over het gebruik van digitale media
Perfectionisme: het wordt meer en meer van mensen gevraagd terwijl men meer en meer inziet dat perfectionisme niet haalbaar is. Toch geraken heel wat mensen de pedalen kwijt omdat zij proberen de perfectie na te streven.
Lees het volledig artikelHoera! De lente staat voor de deur! De zon schijnt en geeft de eerste zalige warmte. De natuur ontwaakt eindelijk uit haar winterslaap.
Lees het volledig artikelBen je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.