10 tips om meer energie te hebben

10 tips om meer energie te hebben
10 tips om meer energie te hebben

We ervaren allemaal wel eens een energiedipje tijdens de dag. Voor sommigen is dit ’s morgens, terwijl anderen na de lunch wel een dutje zouden kunnen doen.
Als jij iemand bent die vaak last heeft van zulke energiedipjes gedurende de dag, dan kan je hier wat nuttige tips lezen die je prestaties thuis en op het werk zullen verbeteren.

1. Vermijd te veel slapen

Een manier om je gegarandeerd de hele dag vermoeid te voelen, is door te veel te slapen. Het is van vitaal belang dat je je natuurlijke circadiaans ritme- ofte je interne klok- op orde houdt. Die klok houdt zich het liefst aan een normale dag van 24 uren. Het probleem tijdens de herfst en de winter is dat er minder natuurlijk licht is. Je lichaam zal daarom langer willen slapen. Om dit tegen te gaan zou je iedere avond op hetzelfde uur moeten gaan slapen en iedere ochtend op hetzelfde uur moeten opstaan. Ook in het weekend!

Daarbij zou je ook, zelfs als de winter op z’n hoogtepunt is, jezelf zoveel mogelijk moeten blootstellen aan natuurlijk zonlicht. Op die manier zal je lichaam weten dat het daglicht is en alert blijven.

2. Sport!

Als je het ziet zitten, begin dan je dag met wat beweging. Dat wil niet zeggen dat je jezelf door de kou naar een fitnesscentrum moet sleuren, je kan ook gewoon thuis sporten. Beweeg net genoeg om je hartritme wat te laten stijgen en tot je een beetje buiten adem geraakt. Doe dit ongeveer 20 minuten en je zal die energie de hele dag met je meedragen.

3. Eet maaltijden op een regelmatig tijdstip

Sommige diëten zeggen dat je vaak kleine hoeveelheden moet eten gedurende de dag zodat je je niet overeet. Toch werkt je lichaam met zijn eigen natuurlijke ritmes gebaseerd op wanneer je gaat slapen en wakker wordt, wanneer je sport, enzoverder. Je zal je moe voelen als je lichaam denkt dat het zal ‘bijgetankt’ worden en je dan een maaltijd overslaat. Een chaotisch eetpatroon zal niet lonen. Je zal je eerder vermoeid voelen en naar suiker verlangen of je zal beginnen overeten. Het is veel beter om regelmatige maaltijden te nemen dus ontbijt, lunch en avondmaal.

Het ontbijt overslaan mag je zeker niet doen. Het ontbijt geeft je de vitale brandstoffen die je nodig hebt. Eet iets dat je lang een verzadigd gevoel heeft, zoals zemelen, fruit, noten of eieren.

4. Eet meer proteïnes

Koolhydraten kunnen je energie opslorpen als je niet voorzichtig bent, dus hoewel ze nuttig zijn als je een snelle energieboost nodig hebt, is het beter om in plaats daarvan het aantal proteïnes die je opneemt op te drijven. Dit zal je helpen om je energieniveau te verhogen. Sommige experts beweren dat 150g koolhydraten per dag al voldoende is. Kies fruit, brood, rijst, pasta en ontbijtgranen en voeg dan proteïnen toe bij je koolhydraten – smeer dus een broodje of maak een pasta bijvoorbeeld.

5. Koffie

Als je van koffie houdt maar als je de inname ervan beperkt, kijk dan eens wanneer het beste moment voor jou is om het te drinken. Veel mensen die ’s morgens een kopje drinken, voelen zich in de namiddag heel moe. Misschien kan je dan een latte drinken om jezelf een boost te geven? Let goed op dat je geen cafeïne opneemt laat op de dag, want dit kan slaapproblemen veroorzaken waardoor je je de volgende dag moe zal voelen, en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel van cafeïne en vermoeidheid.

6. Blijf gehydrateerd

Een gebrek aan water zal een serieus effect hebben op je energie. Je kan je ook hongerig voelen terwijl je eigenlijk dorst hebt. Je lichaam bestaat uit grote hoeveelheden water en het is belangrijk dat je zoveel mogelijk gehydrateerd blijft. De aanbevolen hoeveelheden water die je zou moeten drinken varieert van individu tot individu, maar het zal zeker geen kwaad kunnen om je te richten op 2 liter per dag.

7. Doe een dutje

Sommige mensen zweren bij hun dutje. Je hebt slechts 20-30 minuutjes nodig bij lunchtijd en je voelt je energieker voor de rest van de namiddag. Dit werkt uiteraard alleen in bepaalde omstandigheden, op het werk zijn dutjes in de meeste gevallen te vermijden, ook  als je niet binnen het uur zou wakker worden!

8. Doe geen dutje

Het omgekeerde van hierboven beweert dat, in plaats van gedurende de dag een dutje te doen, het beter is om naar buiten te gaan en een stevige wandeling te doen. Dit werkt op verschillende niveaus. Om te beginnen stel je jezelf bloot aan natuurlijk licht wat je meer alert en levendiger zal doen voelen, het tweede is dat je jezelf een boost aan energie geeft door te bewegen. Zelfs al slaag je er slechts in een korte wandeling te doen, je zal snel de voordelen voelen.

9. Gebruik muziek als een energiebooster

Veel mensen kunnen zich meer inspannen als ze bewegen op muziek, en voelen zich niet slechter door de grotere inspanning. Je bent misschien niet iemand die naar de sportschool of het fitnesscentrum gaat, maar een wandeling doen met een koptelefoon of oortjes in kan je prestatie al verbeteren. Luisteren naar muziek terwijl je de huiselijke taken doet zal je ook energieker laten voelen, dus draai de volumeknop open en begin te zingen!

10. Maak tijd om te ontspannen

Hoe meer ontspannen je bent voor je gaat slapen, hoe beter de kwaliteit van je slaap. Bijgevolg zal je je energieker voelen de dag erop. Kijken naar TV, je laptop of je telefoon zal je hersenactiviteit en gedachten net stimuleren het natuurlijke ritme van je lichaam – dat zegt rustig worden - verwarren. Probeer dus in de plaats van voor een scherm te zitten, uit te bollen door een bad te nemen of een boek of magazine te lezen. Dit zal veel voordeliger zijn voor je slaapkwaliteit waardoor je je fris en monter zal voelen ’s morgens. 




Bachbloesem Mix 47: Vermoeidheid

Bachbloesem mix 47 biedt ondersteuning om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 47
Marie Pure

Andere artikelen


Kun jij dingen accepteren die je niet kunt veranderen Doe onze test!

Kun jij dingen accepteren die je niet kunt veranderen? Doe onze test!

Je relatie loopt stuk of je verliest je baan en je komt vast te zitten in een sleur van negatieve gedachten en lijden. Hoe goed ben jij in het loslaten van wrok en het accepteren dat sommige dingen buiten je macht liggen en gewoon zijn zoals ze zijn? Doe onze test en kom erachter!

Lees het volledig artikel

Hoe doorbreek je je slechte gewoontes

Hoe doorbreek je je slechte gewoontes

Slechte gewoontes verspillen je energie en tijd. Ze verstoren je leven, brengen je gezondheid in gevaar en weerhouden je ervan je doelen te bereiken. Dus waarom hebben we ze? En wat kunnen we doen om onze slechte gewoontes te doorbreken?

Lees het volledig artikel

zomerprikjes

De laatste zomerprikjes

Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.

Lees het volledig artikel

drinkgewoontes

Hoe weet je of je een drankprobleem hebt?

Het is typerend dat mensen in de donkere dagen vaker naar een glaasje alcohol grijpen dan tijdens de zomermaanden. Dit fenomeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat problemen met alcohol in de Noordse landen veel groter zijn dan in Zuiderse landen. Maar hoe ver mag je gaan met een glaasje? Hierover bestaan sterk uiteenlopende verhalen.

Lees het volledig artikel

het verleden loslaten

Het verleden loslaten: 5 tips

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, en iedereen maakt wel eens iets mee wat men liever niet had meegemaakt. Hoe kan je het verleden loslaten? Lees hier 5 tips.

Lees het volledig artikel

Laten we 2021 beter maken dan 2020

Laten we 2021 beter maken dan 2020

Voor veel mensen is 2020 een van de slechtste jaren die ze zich kunnen herinneren. De COVID -19 pandemie en sociale onrust hebben ons leven veranderd op een manier die we een jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden. En als januari 2021 komt, staan we waarschijnlijk nog steeds voor vele uitdagingen. Kan 2021 een beter jaar worden?

Lees het volledig artikel

Loslaten een gids voor nabestaanden

Loslaten: een gids voor nabestaanden

Het verlies van een familielid of goede vriend is waarschijnlijk een van de moeilijkste uitdagingen die het leven ons biedt. Als we een partner, ouder, broer of zus hebben verloren, is de kans groot dat we intens verdriet ervaren.

Lees het volledig artikel

onbereikbaar

Wordt onbereikbaar een nieuwe trend?

We kennen het allemaal, de hele dag door krijgen we tientallen prikkels op het zelfde moment. Onze computer staat open en we kijken nog vlug eens Facebook, tegelijk checken we onze mails, we krijgen en sturen een sms’je...

Lees het volledig artikel

bore-out

Loop jij een risico op een bore-out?

Heb jij last van een bore-out? Wanneer komt het voor en wat zijn de gevolgen? Klik hier om verder te lezen en meer te weten te komen over een bore-out.

Lees het volledig artikel

jongeren aan de pillen

Jongeren aan de pillen

Het is een opvallende trend bij jongeren dat zij meer en meer de pillen innemen. Deze trend is van die aard dat men kan stellen dat tieners maar liefst dubbel zoveel pillen nemen dan tien jaar geleden. Het gaat hierbij vooral over antipsychotica en antidepressiva. 

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....