Signalen dat je kind ongelukkig is

Signalen dat je kind ongelukkig is
Signalen dat je kind ongelukkig is

Volgens cijfers van de WHO lijden meer dan 260 miljoen mensen wereldwijd aan depressie. En niet alleen volwassenen krijgen die diagnose. Kinderen vanaf drie à vier jaar kunnen depressie ervaren.

De signalen van depressie bij kinderen zijn subtiel – de symptomen zijn niet altijd dezelfde als bij volwassenen, en ze kunnen moeilijk te zien zijn. Oudere tieners kunnen ook signalen tonen dat ze ongelukkig zijn, en als ouder, moet je ze kunnen herkennen en weten hoe je je kind kan helpen.

Bachbloesem Mix 66: Neerslachtigheid Bij Jongeren

Bachbloesem mix 66 helpt om:

  • terug actief deel te nemen aan het leven
  • de somberheid en neerslachtigheid weg te nemen
  • de kalmte te bewaren en eventuele woede te beheersen
  • een positief zelfbeeld te ontwikkelen
  • sociaal contact te behouden en niet in isolement te gaan
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 66

Is het echt depressie?

Als een kind ongelukkig lijkt, wil dat nog niet meteen zeggen dat het depressief is. Alle kinderen ervaren weleens een mindere periode wanneer ze opgroeien en ontwikkelen. Houden de ongelukkige gevoelens aan, en verstoren ze hun schoolactiviteiten en de gewoonlijke interesses, dan kan dat betekenen dat je kind lijdt aan een depressie. Onthoud dat dit een zware aandoening kan zijn, maar het is ook zeker te behandelen, en je zal je kind kunnen helpen.

Probeer een goed, veilig en niet-oordelend oor te zijn. Ondersteun je kind en geef positieve opties, inclusief hulp van specialisten in de mentale gezondheidszorg. Laat weten dat iedereen het wel eens moeilijk heeft met de problemen in zijn of haar leven, en dat het heel normaal is om daarvoor hulp te zoeken.

Als depressie in de familie zit, en je kind is oud genoeg om het te begrijpen, spreek dan daarover met je kind. Door dat te doen zal je kind begrijpen dat het niet zijn of haar schuld is.

Signalen dat je kind ongelukkig en misschien wel depressief is

De symptomen van depressie bij kinderen variëren heel erg, en het kan dat een kind niet alle symptomen zal ervaren, of verschillende symptomen zal ervaren op verschillende momenten. Kijk uit voor de volgende signalen:

  • Boosheid en irritatie
  • Voortdurend verdriet of wanhoop
  • Veranderingen in eetlust; meer of minder
  • Zich sociaal terugtrekken
  • Zich afgewezen voelen
  • Veranderingen in het slaappatroon (veel meer of slapeloosheid)
  • Huilen of schreeuwen
  • Zwakke concentratie
  • Vermoeidheid, een gebrek aan energie
  • Fysieke symptomen, zoals buikpijn en hoofdpijn die niet weggaan
  • Moeilijkheden met vrienden thuis of op school, of tijdens evenementen en buitenschoolse activiteiten
  • Schuldgevoel of een gevoel van waardeloosheid
  • Verminder beoordelingsvermogen
  • Suïcidaire gedachten

Het komt heel zelden voor bij kinderen onder de 12, toch komen ook in die leeftijdscategorie ook zelfmoordpogingen voor. Deze zijn vaak een impuls wanneer ze boos of ontzet zijn. Kinderen met symptomen van een depressie en met een voorgeschiedenis in de familie van huiselijk geweld, middelenmisbruik, of seksueel of fysiek misbruik hebben een groter risico op zelfmoordgedachten.

Kinderen met depressie zullen ook sneller beginnen experimenteren met alcohol of drugs, vooral als ze ouder zijn dan 12.

Signalen dat je tiener ongelukkig is

De tienerjaren zijn vaak gekarakteriseerd als een gelukkige, zorgeloze tijd, maar dat is niet altijd zo – tieners hebben vaak moeite met dezelfde levensproblemen als volwassenen. Denk je dat je tiener ongelukkig is, let dan op deze signalen:

Aanhoudend ongeluk

Een symptoom van depressie bij tieners is diep verdriet dat langer duurt dan twee weken. Daarbij hebben tieners met depressie vaak zelfmoordgedachten of spreken ze over zelfpijniging door te snijden of andere methodes.

Veranderingen in gewicht of eetgewoontes

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat meisjes met overwicht tweemaal zoveel kans maken op depressie dan meisjes met een gezond gewicht. Dus als je tiener ongelukkig is en sukkelt met gewichtstoename, kan dat een symptoom van depressie zijn.

Een ander teken is een verandering in eetgewoontes, plots veel minder of meer eten. Probeer met je tiener te praten als je dat ziet.

Veranderde activiteit en slaappatronen

Tieners met depressie hebben vaak veranderde slaappatronen. Sommigen slapen veel meer dan verwacht, anderen hebben dan weer slapeloosheid of slaapproblemen.

Verminderde energie en activiteit kunnen ook symptomen van depressie zijn. Bijvoorbeeld, sommige tieners kunnen geagiteerd overkomen. Rondlopen, constant met hun handen knoeien of nagelbijten. Anderen zijn dan weer lethargisch, tonen verminderde activiteit en zijn slomer.

Veranderingen in gedrag en humeur

Dit zijn waarschuwingssignalen voor depressie bij je tiener, die zich anders met goed geweten gedraagt: Plots drugs of alcohol beginnen te misbruiken, promiscue zijn of in de problemen geraken met de politie. Daarbij kunnen tieners zich wanhopig, waardeloos of schuldig voelen en een negatieve attitude ontwikkelen. Depressie zorgt er ook voor dat ze humeurig, overgevoelig en makkelijk ontzet zijn.

Plots verlies van zelfvertrouwen

Andere signalen van depressie bij tieners is dat ze niet tevreden zijn met hun uiterlijk en zich veel langer bezig houden dan anders met zich klaar te maken om uit te gaan of naar school te gaan. Ze kunnen voortdurend bevestiging zoeken van familie of leerkrachten. Andere signalen dat ze ongelukkig zijn kunnen zijn dat ze zich ongeliefd voelen of dat ze waardeloos zijn. Bachbloesem mix 66 kan tieners helpen om neerslachtige gevoelens te verslaan en een positief zelfbeeld te herstellen. Depressieve tieners vallen meestal in een negatieve spiraal, met zelfkritische gedachten. Dus neem de tijd om met je tiener te spreken en te weten te komen waarom ze zich zo voelen.

Nog een laatste idee

Als je je zorgen maakt of je kind ongelukkig is, moedig hem of haar dan aan om te spreken over waar ze mee bezig zijn. Soms zal een kind het makkelijker vinden om met iemand anders te praten dan een ouder, dus misschien kan je de hulp van een grootouder, leerkracht, oom of tante inschakelen om je kind te helpen. Het kan soms een uitdaging zijn voor kinderen om ze te laten spreken over hun gevoelens, dus spendeer tijd met hen en probeer signalen te zoeken terwijl je ermee bezig bent.
Ten slotte, als je je nog steeds zorgen maakt nadat je met je kind gesproken hebt, aarzel niet om met een dokter te spreken voor advies. Er zijn vele behandelingen beschikbaar om je kind weer gelukkig te laten voelen.


Bronnen:

 https://www.nhs.uk/mental-health/children-and-young-adults/advice-for-parents/talk-to-children-about-feelings/

https://kidshealth.org/en/parents/understanding-depression.html


Marie Pure

Andere artikelen


Kun jij dingen accepteren die je niet kunt veranderen Doe onze test!

Kun jij dingen accepteren die je niet kunt veranderen? Doe onze test!

Je relatie loopt stuk of je verliest je baan en je komt vast te zitten in een sleur van negatieve gedachten en lijden. Hoe goed ben jij in het loslaten van wrok en het accepteren dat sommige dingen buiten je macht liggen en gewoon zijn zoals ze zijn? Doe onze test en kom erachter!

Lees het volledig artikel

Hoe help ik mijn kind zijn dromen te verwezenlijken

Hoe help ik mijn kind zijn dromen te verwezenlijken

De verbeelding van kinderen kent geen limiet en hun dromen zijn een mix van hoop en fantasie, de werkelijkheid en magische wereld, het onmogelijke en haalbare.

Lees het volledig artikel

Leer wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Leer wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Nee. Het is een krachtig woord, waarvan we soms denken dat we het niet mogen zeggen. Het is moeilijk, ‘nee’ zeggen tegen vrienden, familie of collega’s. Sommige mensen zeggen het nooit en gaan onder hoge werkdruk ten onder. ‘Nee’ zeggen kun je leren. Maar wanneer zeg je het? En wanneer zeg je juist ‘ja’?

Lees het volledig artikel

Avocado

6 voedselsoorten die je angsten beperken

Deze 6 voedselsoorten bevatten stoffen die je angsten beperken. Meer weten? Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

lente-energie

Lente brengt ons energie!

Hoera! De lente staat voor de deur! De zon schijnt en geeft de eerste zalige warmte. De natuur ontwaakt eindelijk uit haar winterslaap. 

Lees het volledig artikel

De financiële gevolgen van een burn-out

De financiële gevolgen van een burn-out

Over burn-out wordt altijd wel ergens gesproken, maar de laatste tijd komt dit weer meer in de spotlights te staan.

Lees het volledig artikel

Tips om het sporten vol te houden

6 tips om het sporten vol te houden

Er zijn wel tientallen redenen denkbaar om te stoppen met sporten. Ofwel zit het weer een poosje niet mee, ofwel heb je teveel werk ofwel ben je met teveel andere hobby’s bezig. Hier zijn enkele tips die het gemakkelijker maken om het sporten vol te houden.

    Lees het volledig artikel

    Zit jij in een sleur

    Zit jij in een sleur?

    Soms is het moeilijk te merken als je vastraakt in bekende routines. Doe de test en kom te weten of je in een sleur zit en wat je er aan kan doen.

    Lees het volledig artikel

    Is het OCD Kom het hier te weten!

    Is het OCD? Kom het hier te weten!

    Je hoort vaak mensen al grappend beweren dat ze OCD hebben omdat ze hun huis tot in de puntjes schoon willen houden. Obsessive Compulsive Disorder (of een obsessief compulsieve stoornis) is een stresserende en slopende mentale stoornis met een brede waaier aan symptomen.

    Lees het volledig artikel

    10 tips om het beste uit elke dag te halen

    10 tips om het beste uit elke dag te halen

    Soms lijken dagen en nachten zo snel voorbij te schieten, dat je nauwelijks merkt dat er alweer een week voorbij is. Soms zitten we in een sleur waarbij de dagen op elkaar lijken, waardoor het een brij van tijd wordt. Zonde, want iedere dag is bijzonder. Neem de controle terug over je leven, zet de sleur opzij en haal het beste uit elk moment. Met deze tips lukt het je zeker.

    Lees het volledig artikel

    Krijg gratis advies voor jouw probleem

    Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

    tom vermeersch
    Tom Vermeersch

    Ja, ik wil gratis advies

    Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....