Een nieuw jaar, een nieuwe ik

Een nieuw jaar, een nieuwe ik
Een nieuw jaar, een nieuwe ik

Steek je hand omhoog als je ooit al een goed voornemen hebt gemaakt dat je niet volhield? Juist ja! Ongeveer iedereen! De laatste jaren heb ik zelfs opgegeven om nog nieuwe voornemens te maken omdat ik wist dat ik ze toch niet zou volhouden. Hoe dan ook, een nieuw jaar voelt aan als een nieuw begin. Warm weer en minder donkere dagen zijn op weg en het voelt alsof we een nieuwe start kunnen maken. Het is zo’n positief ding om te doen en hoop doet leven, dus waarom zou je jezelf niet aan een verandering toewijden dit jaar? Hier zijn onze tips om je goede voornemens vol te houden.

1. Maak één goed voornemen

Als je te veel goede voornemens in één keer probeert te nemen zal je ze nooit kunnen volhouden, dus focus je energie op één vlak waar je wilt op veranderen.

2. Is dat het juiste voornemen voor jou?

Wat wil je eigenlijk uit het leven halen? Als je gewicht wil verliezen omdat de media je dat zegt, dan is dat de verkeerde reden. Het is veel beter om na te gaan wat je gelukkig maakt over een lange termijn en daar voor te kiezen.

3. Geef jezelf kleine doelen die je kan bereiken

Beter – en veel gezonder - dan erop richten de helft van je gewicht te verliezen tegen de zomer, is beslissen om een beetje gewicht te verliezen in januari, en daarna een beetje in februari en zo verder. Stel kleine doelen voor jezelf die je écht kan bereiken. Jezelf uithongeren zal zeker niet helpen. Dus probeer na te denken hoe je gezonder kan eten en meer kan bewegen. Drie maal per week 30 minuten wandelen, een pilates les volgen, minstens drie dagen per week geen chocolade eten of altijd je eten grillen in plaats van bakken, zijn allemaal voorbeelden van kleine doelen die je voor jezelf kan maken.

Je kan dit toepassen op eender welk vlak. Als je eens je huis volledig wil opruimen bijvoorbeeld, kan je kiezen om een bepaalde kamer te doen in de eerst weken, en daarna te zien hoe het verder kan. Als je een boek wil schrijven, schrijf 500 woorden per dag, drie dagen per week.
Je levensstijl veranderen is de sleutel tot succes.

4. Positieve attitude

Sommige veranderingen in je levensstijl (zoals diëten of bewegen) zullen aanvoelen als een straf. Stop met op die manier na te denken. Als je het leuk vindt om te zwemmen, dan is drie maal per week het zwembad bezoeken toch net leuk? Yoghurt eten in plaats van een zware pudding is licht en geeft voldoening. Als je het even niet meer ziet zitten en toch verleid wordt, dan geeft dat niet. Zorg gewoon dat je daarna weer verder doet zoals je bezig was.

5. Perfect onvolmaakt

Begrijp dat we allemaal anders zijn en dat perfectie iets onmogelijks is. Vier wie je bent als individu. Concentreer je op de dingen waar je in slaagt en goed in bent.

6. Zoek steun

Je voornemen zou geen geheim mogen zijn. Hoe meer je het deelt en praat over je doel met anderen, hoe waarschijnlijker het is dat je je doel bereikt. Vrienden en familie kunnen je steunen als het niet meer zo goed gaat als je had gedacht. Beter nog, is om een buddy te zoeken die hetzelfde wil bereiken als jij. Als je goede voornemen moeilijk is kan het goed zijn om professionele hulp te zoeken, dus aarzel niet om hulp te vragen.

7. Plannen

Hoe meer je nadenkt over wat je doet, hoe groter de kans is dat je het volhoudt. Zoek en lees teksten over wat je wil doen. Wie kan je gebruiken als inspiratie? Gebruik een dagboek om je voortgang op te nemen, of maak een grafiek of tabel voor een visueel overzicht. Bekijk deze eens als je denkt dat je voornemen faalt.

8. Houd vol

Het duurt drie weken voor een nieuwe activiteit een gewoonte wordt en zes maanden voor het een deel van je persoonlijkheid wordt. Jammer genoeg zal het niet over één nacht ijs gaan – dus besef goed dat je lang moet volhouden. Als je ontdekt dat je begint op te geven, zet je dan terug in voor je doel. Blijf je opnieuw inzetten. Er zullen sowieso problemen zijn, maar de manier waarop je over je hindernissen geraakt is een maatstaf voor je kracht.

9. Beloon jezelf

Waarom zou je jezelf niet eens af en toe belonen? Dit kan nieuwe kledij kopen zijn als je gewicht bent verloren, of jezelf een dagje spa en massage cadeau geven omdat je zo hard hebt gewerkt.

10. Ga er voor

Kies een dag om je goede voornemen te starten (niet 1 januari!) en ga er 100% voor. Kijk uit naar het moment waarop je begint en ga er volledig voor. Dit is het begin van iets groots. Een nieuw jaar, een nieuwe jij!


Marie Pure

Andere artikelen


12 eenvoudige manieren om mensen je aardig te laten vinden

12 eenvoudige manieren om mensen je aardig te laten vinden

Het is je vast wel eens opgevallen dat sommige mensen meteen aardig gevonden worden. Je hebt het vast wel eens bij een ander ervaren. Na het voorstellen dacht je meteen: ‘die is aardig’. Maar waarom? Veel mensen denken dat mensen je alleen aardig vinden vanwege natuurlijke eigenschappen waarmee je geboren bent: knap, talent en gezelligheid. Maar dit is een misvatting. Mensen je aardig laten vinden heb je zelf in de hand, en dat heeft alles te maken met zelfvertrouwen, jezelf kennen en emotioneel intelligent zijn. Hier is wat je moet doen om sympathieker te worden.

Lees het volledig artikel

Verbergen van een depressie zoek uit of iemand die je kent – of jijzelf! – dit doet

Verbergen van een depressie: zoek uit of iemand die je kent – of jijzelf! – dit doet

Het is niet gemakkelijk om te zien of iemand een depressie heeft. Terwijl sommige tekenen zoals verdriet, pessimisme en terugtrekking uit het sociale leven gemakkelijk te herkennen zijn, kunnen andere symptomen minder voor de hand liggen. Sommige mensen zijn erg goed in het verbergen van hun depressie – zelfs voor zichzelf!

Lees het volledig artikel

jongeren aan de pillen

Jongeren aan de pillen

Het is een opvallende trend bij jongeren dat zij meer en meer de pillen innemen. Deze trend is van die aard dat men kan stellen dat tieners maar liefst dubbel zoveel pillen nemen dan tien jaar geleden. Het gaat hierbij vooral over antipsychotica en antidepressiva. 

Lees het volledig artikel

buikomtrek

Het mysterie van de buikomtrek

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de buikomtrek. Daar waar vroeger de BMI-index zowat de gezondheidsbarometer was, lijkt dit plotseling veranderd te zijn. Momenteel moet die BMI blijkbaar de duimen leggen tegenover de buikomtrek. Maar gaat het hier nu om een nieuwe hype, of is die omtrek plots zo belangrijk?

Lees het volledig artikel

Zoek uit of je lijdt aan het bedriegerssyndroom

Zoek uit of je lijdt aan het bedriegerssyndroom

Heb je soms het gevoel dat je prestaties niet het resultaat zijn van je harde werk en vaardigheid, maar dat je geluk hebt gehad? En ben je bang dat iemand je op een dag zal onthullen als een bedrieger of fraudeur? Dan zou je last kunnen hebben van het bedriegerssyndroom.

Lees het volledig artikel

Thuis met een depressie

Thuis met een depressie

Wie het slachtoffer wordt van een depressie wordt doorgaans thuis gezet. Zeker wanneer de oorzaak van de depressie op de werkvloer moet gezocht worden, opteert men er voor om de patiënt thuis te laten. Maar meer en meer begint men zich af te vragen of dit wel de ideale oplossing is.

Lees het volledig artikel

beter-humeur

5 Redenen om gezonder te eten die niks met je gewicht te maken hebben

Gezond eten om af te vallen is een goede reden. Maar welke goede redens zijn er nog om gezond te eten?

Lees het volledig artikel

menopauze

Hoe maak je het leven dragelijker tijdens de menopauze?

Hoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.

Lees het volledig artikel

zomerprikjes

De laatste zomerprikjes

Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.

Lees het volledig artikel

herfst

5 tips om gezond de herfst te doorspartelen

Hij heeft een hele poos op zich laten wachten, maar de laatste dagen kunnen we er niet meer onderuit: de herfst is in het land. De herfst wordt ook wel een overgangsseizoen genoemd. Langzaam aan bereidt de herfst ons voor op de overgang van lange en warme dagen naar koude en korte dagen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....