Ben jij codependent? Doe de test!

Ben jij codependent? Doe de test!
Ben jij codependent Doe de test!

Vraag je je wel eens af of je zorg en vriendelijkheid naar andere mensen toe gewoon uit jezelf komt, omdat je graag de mensen helpt van wie je houdt? Of komt die zorg voort uit het feit dat je je snel schuldig voelt als je niet meehelpt? Misschien ben je dan wel codependent in een relatie. Door onze test te doen, kom je daarachter. Uiteraard hebben we tips om je te helpen je eigen waarde terug te veroveren.

Wat is codependentie?

Codepentie wordt in de psychotherapie aangeduid voor mensen die zich onderdanig kunnen opstellen naar een ander toe. Ze hebben een laag gevoel van eigenwaarde en willen het liefste iedereen tevreden stellen. Hierbij cijferen ze zich helemaal weg en worden eigen gevoelens en behoeften opzij gezet. Het is een vorm van jezelf helemaal in dienst stellen van de ander, omdat je bang bent dat je anders niet gewaardeerd wordt. Vaak komt het voort uit een ongezonde relatie met een ouder of partner, waarbij de grenzen tussen jou en de ander zo vervaagd zijn, dat je gewoon niet meer precies weet wat de juiste verhoudingen zouden moeten zijn. Er ligt een dunne grens tussen het natuurlijke menselijke instinct om voor anderen te zorgen en een relatie die codependent is geworden. In een dergelijke relatie is er geen tijd of ruimte voor jezelf. Hierdoor wordt je gevoel van eigenwaarde beschadigt en raak je emotioneel uitgeput. En dat is een relatie die niet bevredigend is voor beide partners. Codependentie kan voorkomen in zowel persoonlijke als in werkrelaties.

Persoonlijke Bachbloesem Mix

Bachbloesem mix op maat - Wizard :

  • Je stelt zelf je mix samen
  • Op basis van klachten die je selecteert uit een lijst
  • Aan de hand van reeds bestaande mixen
Klik hier en ontdek Bachbloesem mix op maat - Wizard

Hoe codependent ben jij-test

Beantwoord de volgende vragen met Ja of Nee om te zien of je codependent bent in je relatie.

○ Heb je de neiging om anderen snel dichtbij je te laten komen en voel je je dan vaak gebruikt en gekwetst door hen?

○ Zeg je meestal ja op elk verzoek, zelfs als je eigenlijk iets niet wilt doen?

○ Voel je je onzeker en twijfel je aan jezelf, zelfs wanneer je een expert bent in je werk of hobby?

○ Investeer je te veel energie en tijd in de behoeften van anderen, terwijl je je eigen behoeften wegcijfert?

○ Vind je het moeilijk om je eigen gedachten en gevoelens te herkennen?

○ Wanneer er een conflict is in je relatie, zijn jouw emotionele reacties dan heel intens?

○ Vind je soms dat je je van anderen afzondert als een beschermende reactie?

○ Haal je een gevoel van persoonlijke waarde uit hoe anderen je zien?

○ Pieker je veel en over analyseer je fouten die je misschien in vorige relaties hebt gemaakt?

○ Vind je het moeilijk om je eigen behoeften te vormen en uit te spreken?

○ Ben je door anderen soms beschreven als ‘behoeftig’ in een relatie?

○ Heb je soms het gevoel dat je relatie niet in evenwicht is en dat jij altijd degene bent die compromissen moet sluiten of offers moet brengen?

○ Probeer je altijd andere mensen te verbeteren?

○ Denk je dat alles in je leven in orde zou zijn als alleen een bepaalde persoon zou kunnen veranderen?

○ Heb je zo’n dwingende behoefte aan liefde en bevestiging dat het relatieproblemen kan veroorzaken?

○ Probeer je jouw behoeften vervuld te krijgen met passief-agressieve tactieken?

○ Kun je constructieve feedback verdragen of word je overspoeld door schuldgevoelens en schaamte als iemand kritiek heeft op iets wat je hebt gedaan?

○ Vind je het moeilijk om andere mensen te vertrouwen?

○ Ervaar je uitbarstingen van prikkelbaarheid of intense woede?

○ Heb je een tegenstrijdige houding ten opzichte van intimiteit, duw je mensen weg, terwijl je toch dichterbij wilt zijn?

○ Voel je je gedwongen om ervoor te zorgen dat iedereen gelukkig is, zelfs wanneer jij je neerslachtig voelt?

Uitslag

Heb je vijf of meer vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan kan dat erop wijzen dat je neigt je codependent te gedragen in relaties met anderen. Geen stress als dit het geval is: er is namelijk veel te doen om jezelf minder codependent van anderen te maken en op weg te gaan naar een gelukkiger leven.

Leer jezelf te waarderen

Codependentie is vaak gekoppeld aan een laag gevoel van eigenwaarde. Als je zelfvertrouwen gekoppeld is aan de mate waarin je voor anderen zorgt, kan het een uitdaging zijn om te leren jezelf te waarderen op een manier die niet afhankelijk is van hoe anderen je zien. Hecht daarom eens wat meer waarde aan jezelf. Dat zal je geluk, gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen zeker vergroten. Je zult het dan gemakkelijker vinden om grenzen te stellen en je behoeften te uiten; twee sleutels om te ontsnappen aan codependente relaties.

Het vergroten van je gevoel van eigenwaarde zal tijd kosten. Deze tips helpen je op weg:

  • Het kan een uitdaging zijn om de beslissing te nemen om een codependente relatie te verlaten. Als een eerste stap is het goed om de tijd die je doorbrengt met mensen die een negatieve invloed op je hebben te beperken. Sommige mensen vreten je positieve energie op en geven je er niets voor terug. Probeer jezelf te omringen met mensen die je steunen, positieve energie geven en waarderen om wie je bent.
  • Maak tijd vrij om de dingen te doen die jij leuk vindt. Dat voelt wellicht egoïstisch in het begin, maar dat is wel iets wat jou nieuwe energie geeft. Maak elke dag wat ruimte om de dingen te doen die jou interesseren en waar je blij van wordt, al is het maar een wandelingetje maken, een boek lezen of een film kijken.
  • Zorg voor je lichamelijke gezondheid. Je lichamelijke gezondheid behoort tot de basisbehoefte van de mens. Als je daaraan voldoet, kun je je potentieel ontplooien. Als je aan de basisbehoeften voldoet door gezond te eten, te bewegen en voldoende te slapen, zal je zien dat je emotionele gezondheid verbetert.
  • Als codependent persoon heb je geleerd naar dat zeurende stemmetje in je hoofd te luisteren dat je voorziet van negatieve gedachten en een schuldgevoel. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel heel belangrijk: stop met naar dat stemmetje te luisteren! In plaats van jezelf te overtuigen dat je een mislukking bent, ga je jezelf overtuigen dat je je best doet en dat wat je doet, goed is. Bachbloesem mix 78 voor verlatingsangst kan helpen om je codependentie te overwinnen, zodat je sterker en evenwichtiger in je schoenen komt te staan. Het bevat Bachbloesemextracten die helpen om de angst om in de steek gelaten te worden te overwinnen, paniekaanvallen te vermijden en het zelfvertrouwen op te krikken. Als je hebt geleerd om jezelf weer te waarderen, kun je beginnen met het bouwen aan je eigen toekomst. Je bent dan in staat beslissingen te nemen die je leiden naar een gelukkig leven.


Bronnen

https://www.psychologytoday.com/gb/blog/conquering-afhankelijkheid/202010/how-conquer-afhankelijkheid

https://www.healthline.com/health/how-to-stop-being-te afhankelijk#value-yourself

Delen
Marie Pure

Andere artikelen


buikomtrek

Het mysterie van de buikomtrek

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de buikomtrek. Daar waar vroeger de BMI-index zowat de gezondheidsbarometer was, lijkt dit plotseling veranderd te zijn. Momenteel moet die BMI blijkbaar de duimen leggen tegenover de buikomtrek. Maar gaat het hier nu om een nieuwe hype, of is die omtrek plots zo belangrijk?

Lees het volledig artikel

adhd

De ADHD-expert

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat volgend jaar een opmerkelijk project opstarten. Het is haar bedoeling om per provincie een halftijdse ADHD-expert aan te stellen. Het aanstellen van zo’n expert past binnen haar plan om de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren op te krikken.

Lees het volledig artikel

Kun jij dingen accepteren die je niet kunt veranderen Doe onze test!

Kun jij dingen accepteren die je niet kunt veranderen? Doe onze test!

Je relatie loopt stuk of je verliest je baan en je komt vast te zitten in een sleur van negatieve gedachten en lijden. Hoe goed ben jij in het loslaten van wrok en het accepteren dat sommige dingen buiten je macht liggen en gewoon zijn zoals ze zijn? Doe onze test en kom erachter!

Lees het volledig artikel

Verwacht jij te veel van anderen Doe de test!

Verwacht jij te veel van anderen? Doe de test!

Veel mensen zijn teleurgesteld wanneer anderen niet aan hun verwachtingen voldoen. Echter, als je altijd te veel van een ander verwacht, is dat niet gezond. Niet voor jezelf en niet voor de ander. Voel je jezelf vaak in de steek gelaten door je familie, vrienden, collega’s of zelfs vreemden, dan kan het zijn dat je onrealistische ideeën hebt over hoe mensen zich zouden moeten gedragen.

Lees het volledig artikel

generatiey-2

Is kiezen verliezen?

Canvas (Belgische tv-zender) toont straks het nieuwe programma ‘Twintigers’. Twintigers vertelt het verhaal van 9 Belgische jongeren die op een belangrijk kantelpunt in hun leven staan.

Lees het volledig artikel

Is de wereld zoals we die kennen voorbij

Is de wereld zoals we die kennen voorbij?

COVID-19 heeft de wereld de afgelopen maanden flink op zijn kop gezet en regeringen over de hele wereld moesten ongekende maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De snelle veranderingen hebben een grote impact gehad op bijna elk aspect van ons leven.

Lees het volledig artikel

Zit jij in een sleur

Zit jij in een sleur?

Soms is het moeilijk te merken als je vastraakt in bekende routines. Doe de test en kom te weten of je in een sleur zit en wat je er aan kan doen.

Lees het volledig artikel

verlegenheid

Als verlegenheid je parten speelt

Ben je iemand die meteen gaat blozen als je wordt aangesproken? Knap vervelend is dat. Of is het nog erger en vermijd je feestjes of sociale contacten uit schrik dat je jezelf onwennig zal voelen? Ben je een verlegen type? Lees dan verder!

Lees het volledig artikel

Leer wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Leer wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Nee. Het is een krachtig woord, waarvan we soms denken dat we het niet mogen zeggen. Het is moeilijk, ‘nee’ zeggen tegen vrienden, familie of collega’s. Sommige mensen zeggen het nooit en gaan onder hoge werkdruk ten onder. ‘Nee’ zeggen kun je leren. Maar wanneer zeg je het? En wanneer zeg je juist ‘ja’?

Lees het volledig artikel

gameverslaving

Gameverslaving: hoe pak je het aan?

Zet tien ouders van tieners bij elkaar, en je hoort vast en zeker tien maal dezelfde klachten: altijd maar die games. En je kan het hen niet kwalijk nemen, want het gamegedrag van jongeren wordt jaar na jaar erger. 

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....