Leven nadat je dat niet (meer) wou

Leven nadat je dat niet (meer) wou
Leven nadat je dat niet (meer) wou

Heb je je ooit gevoeld alsof je niet meer verder wilde leven? Dan ben je helemaal niet alleen. Jammer genoeg zijn er slechts weinig mensen die nooit door een depressieve periode gaan in hun leven. Hoewel het niet ongewoon is om je depressief of wanhopig te voelen – of zelfs aan zelfmoord te denken – wanneer het leven moeilijk is, toch moeten deze gevoelens serieus genomen worden.

Het gevoel dat je het leven wil opgeven kan een vluchtige emotie zijn, maar soms leidt het effectief tot zelfmoord. Dus als deze gevoelens bovenkomen, is het belangrijk om een dokter, leerkracht, familielid of vriend aan te spreken. Als je je daarbij niet goed voelt, bel dan de Zelfmoordlijn op 1813 waar er altijd hulp is. Met de juiste behandeling kan je terug van het leven genieten.

Persoonlijke Bachbloesem Mix

Bachbloesem mix op maat - Wizard :

  • Je stelt zelf je mix samen
  • Op basis van klachten die je selecteert uit een lijst
  • Aan de hand van reeds bestaande mixen
Klik hier en ontdek Bachbloesem mix op maat - Wizard

Welke signalen verraden suïcidale gedachten?

Zelfmoordgedachten hebben, dat betekent niet meteen stappen ondernemen om er een einde aan te maken. Je kan ook passieve zelfmoordgedachten hebben. Dit is wanneer je je voelt alsof je het leven beu bent, zonder echt plannen te maken om zelfmoord te plegen. Ook passieve zelfmoordgedachten moeten serieus genomen worden, want ze kunnen de inleiding geven naar het ontstaan van actieve zelfmoordgedachten.

Maak je je zorgen dat iemand zelfmoordgedachten heeft?
Dan zijn dit signalen waar je op moet letten:

  • Zich fixeren op sterven of de dood
  • Praten over zelfmoord
  • Spijt hebben geboren te zijn
  • Bezittingen weggeven
  • Zich wanhopig voelen
  • Afscheid nemen
  • Wapens, pillen of andere middelen verzamelen om een leven te kunnen beëindigen
  • Meer middelenmisbruik of zelfverwonding
  • Sociale isolatie
  • Stemmingswisselingen
  • Alles zaken op orde stellen

Andere risicofactoren voor zelfmoordgedachten zijn mentale problemen zoals angst- bipolaire of depressieve stoornissen. Ook hormonale problemen zoals postpartumdepressie en perimenopauze worden vaak gelinkt. Een Borderline persoonlijkheidsstoornis of PTSS ook.

Levensomstandigheden zoals het verlies van een dierbare, scheiding, je job verliezen of het verbreken van een relatie kunnen je het gevoel geven dat het leven niets meer waard is. Daarbij veroorzaakt situationele depressie zelfmoordgedachten omdat een persoon moeite heeft met drastische levensveranderingen.

Chronische gezondheidsproblemen, trauma en burn-out

Iemand die lijdt aan chronische gezondheidsproblemen kan de wil om te leven verliezen door die aandoening. Andere levensgebeurtenissen die die gedachte kunnen triggeren zijn:

Het afbreken van een relatie kan iemand het gevoel geven gefaald te hebben. En in een slechte relatie blijven, of in een job zonder toekomst, kan je ook het gevoel geven dat het leven het niet waard is.

Onopgelost trauma kan ook zelfmoordgedachten creëren. Mensen die in de kindertijd zijn misbruikt, of die recenter trauma hebben ervaren die hen een posttraumatisch stress syndroom hebben bezorgd, kunnen het gevoel hebben dat de wereld geen veilige plek is voor hen.

Burn-out kan ook suïcidale gedachten triggeren. Een veeleisende levensstijl met weinig of geen tijd voor ontspanning kan mensen het gevoel geven dat het leven gewoon een reeks taken is. En dat is niet alleen zo voor mensen met jobs die een hoge druk hebben zoals in de gezondheidszorg. Ouders en zorgenden kunnen dit ook voelen omdat ze geen tijd hebben voor zelfreflectie en zichzelf er dus in verliezen.

Hoe zelfmoordgedachten behandelen

Als jij of iemand die je kent het gevoel heeft niet meer te willen leven, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij een dokter of een psycholoog. De eerste stap is om te spreken over je gevoelens, dan kan je dokter een diagnose maken en overleggen met jou welke behandelingsopties de beste zijn.

Kan jij terug geluk vinden in het leven?

Het is zo dat er sommige situaties, ziektes en stoornissen zijn waar je geen controle over hebt. Maar jij hebt de keuze hoe je daarop reageert. Dus zelfs als jouw leven duister aanvoelt, weet dan dat er altijd licht aan het einde van de tunnel is. Je kan de vreugde terugvinden terwijl je herstelt.

De volgende stappen kunnen je helpen op weg naar herstel.

Stel jezelf open en spreek

Spreek over je gevoelens met een familielid, vertrouwde vriend of een therapeut. Zoek iemand die je steunt en niet veroordeelt. Iemand vragen om hulp zonder je schuldig te voelen is essentieel voor het herstelproces.

Focus op het positieve

Probeer opnieuw te focussen op andere gedachten dan het negatieve in je leven. In plaats daarvan is het beter om te kijken naar dingen die je kunnen helpen om geluk te ontdekken. Neem bijvoorbeeld dagelijks de tijd om iets te doen waarvan je geniet – kleine dingen zoals een film bekijken, een bad nemen of muziek luisteren kunnen je al helpen optimistischer te zijn.

Bewegen

Dit kan uitdagend lijken. Maar voor velen is bewegen, en vooral buiten in de natuur, belangrijk om stress te verminderen en zelfvertrouwen te vergroten. Is het al lang geleden? Doe het dan rustig aan door dagelijks een kleine wandeling te maken.

Bachbloesem Mix

Bachbloesem mix 65 voor neerslachtigheid kan helpen om je terug het gevoel van zin voor het leven te geven. Deze samenstelling van Bachbloesems boost ook je zelfvertrouwen en geeft je meer aandacht voor de positieve zaken in het leven.

Kies een mantra

Een mantra – een zin die je kracht geeft – kan helpen om door moeilijke situaties te gaan. Vind een quote, zin of woord die bij jou de juiste snaar raakt. Je kan het luidop zeggen als er mensen in de buurt zijn, of het in je hoofd houden. Er zijn eindeloze opties die kunnen helpen zoals:

  • Ik kan het!
  • Rustig ademhalen
  • Ook hier ga ik over
  • What doesn't kill me makes me stronger

Maak anderen gelukkig

Natuurlijk moet je je eigen fysieke en mentale gezondheid voorop plaatsen. Maar eens je voor jezelf de juiste therapie hebt gehad, probeer jezelf dan ergens aan te bieden als vrijwilliger om anderen te helpen. Iemand anders helpen is een fantastische manier om licht in je leven te brengen.

Vecht voor geluk

De belangrijkste beslissing die je kan maken is om te kiezen voor geluk. Je hebt opties. Zelfs als er zaken zijn die je niet kan veranderen, je kan de manier waarop je reageert wel kiezen. Laat het leven je niet gewoon overkomen. Vecht ervoor om veranderingen te maken en om de vreugde opnieuw te ontdekken.


Bronnen:

https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/suicidal-feelings/about-suicidal-feelings/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/suicide/in-depth/suicide/art-20048230


Marie Pure

Andere artikelen


10 tips om het beste uit elke dag te halen

10 tips om het beste uit elke dag te halen

Soms lijken dagen en nachten zo snel voorbij te schieten, dat je nauwelijks merkt dat er alweer een week voorbij is. Soms zitten we in een sleur waarbij de dagen op elkaar lijken, waardoor het een brij van tijd wordt. Zonde, want iedere dag is bijzonder. Neem de controle terug over je leven, zet de sleur opzij en haal het beste uit elk moment. Met deze tips lukt het je zeker.

Lees het volledig artikel

onbereikbaar

Wordt onbereikbaar een nieuwe trend?

We kennen het allemaal, de hele dag door krijgen we tientallen prikkels op het zelfde moment. Onze computer staat open en we kijken nog vlug eens Facebook, tegelijk checken we onze mails, we krijgen en sturen een sms’je...

Lees het volledig artikel

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Als je denkt aan dingen die je gelukkig zullen maken, wat zijn dan de beelden die in je opkomen? Rijkdom, schoonheid, een droomhuis, lange vakanties, een top auto? Geluk is geen constante in het leven. Bovendien hangt de mate van hoe gelukkig we ons voelen af van de manier waarop we kiezen om ons leven te leiden.

Lees het volledig artikel

Hoe irrationele angsten verslaan

Hoe irrationele angsten verslaan

Irrationele angsten lijken soms overweldigend, en ze hebben impact op elk aspect uit je leven. Leer hoe je je angsten en zorgen kan verslaan en terug de controle kan overnemen.

Lees het volledig artikel

Jouw fouten als ouder

Jouw fouten als ouder

Kunnen we leren uit onze fouten en een sterkere, emotioneel gezondere band creëren met onze kinderen? Om je zwakke plekken te helpen identificeren, zijn hier enkele vaak voorkomende problemen die ouders maken.

Lees het volledig artikel

Leer wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Leer wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Nee. Het is een krachtig woord, waarvan we soms denken dat we het niet mogen zeggen. Het is moeilijk, ‘nee’ zeggen tegen vrienden, familie of collega’s. Sommige mensen zeggen het nooit en gaan onder hoge werkdruk ten onder. ‘Nee’ zeggen kun je leren. Maar wanneer zeg je het? En wanneer zeg je juist ‘ja’?

Lees het volledig artikel

Tekenen dat je afglijdt in een burn-out

Tekenen dat je afglijdt in een burn-out

Stress overheerst soms in onze samenleving. Om te voorkomen dat de stress je helemaal opvreet, is het heel verstandig om de tekenen ervan te herkennen, voordat je in een burn-out of een bore-out terecht komt.

Lees het volledig artikel

Verbergen van een depressie zoek uit of iemand die je kent – of jijzelf! – dit doet

Verbergen van een depressie: zoek uit of iemand die je kent – of jijzelf! – dit doet

Het is niet gemakkelijk om te zien of iemand een depressie heeft. Terwijl sommige tekenen zoals verdriet, pessimisme en terugtrekking uit het sociale leven gemakkelijk te herkennen zijn, kunnen andere symptomen minder voor de hand liggen. Sommige mensen zijn erg goed in het verbergen van hun depressie – zelfs voor zichzelf!

Lees het volledig artikel

Gezonde voeding

5 weetjes over gezonde voeding

Het is genoegzaam bekend dat gezond eten heel belangrijk is voor ons lichaam. Er gaat geen dag voorbij of we worden om de oren geslagen met tips over wat wel en wat niet gezond is.

Lees het volledig artikel

herfst

5 tips om gezond de herfst te doorspartelen

Hij heeft een hele poos op zich laten wachten, maar de laatste dagen kunnen we er niet meer onderuit: de herfst is in het land. De herfst wordt ook wel een overgangsseizoen genoemd. Langzaam aan bereidt de herfst ons voor op de overgang van lange en warme dagen naar koude en korte dagen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....