Jongeren aan de pillen

Jongeren aan de pillen
jongeren aan de pillen

Het is een opvallende trend bij jongeren dat zij meer en meer de pillen innemen. Deze trend is van die aard dat men kan stellen dat tieners maar liefst dubbel zoveel pillen nemen dan tien jaar geleden. Het gaat hierbij vooral over antipsychotica en antidepressiva

Deze trend kan op zijn minst verontrustend genoemd worden, want antidepressiva bijvoorbeeld kunnen bij kinderen behoorlijke schade toebrengen. Vooral omdat hun hersenen nog niet volledig tot ontwikkeling gekomen zijn en antidepressiva de werking van de hersenen beïnvloeden.  Deze schade is niet meteen zichtbaar, maar uit zich na verloop van tijd. Over de reden waarom meer medicatie wordt gebruikt bij jongeren, zijn er meerdere pistes:

  1. De kennis over psychische stoornissen is sterk geëvolueerd. Dat houdt in dat men zaken vaststelt in het gedrag van jongeren die men nu kan kaderen binnen één of andere stoornis en die met medicatie kunnen behandeld worden.

  2. Ook de wereld is sterk veranderd. Er wordt hoe dan ook meer verwacht van jongeren en de wereld is in een razendsnelle evolutie. Voor het merendeel van de jongeren is dit geen probleem. Meer nog, 80 procent van de jongeren vinden de vele veranderingen gewoon fantastisch. Maar 20 procent van de jeugd valt uit de boot en kan deze veranderingen niet aan.

  3. Het kan vreemd klinken, maar er is ook een economische reden waarom jongeren meer pillen slikken. Voor heel wat gezinnen is het financieel niet haalbaar om (niet terugbetaalde) psychotherapie te laten volgen. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen uit economisch zwakkere gezinnen vlugger (wel terugbetaalde) medicatie zullen kiezen boven therapie.

Deze opwaartse en niet ongevaarlijke trend zou dus zeker moeten aangepakt worden. Gespecialiseerde hulpverleners pleiten er voor om de gezondheidszorg minder te focussen op medicatie. Door bijvoorbeeld ook psychotherapie terugbetaald te krijgen, is de kans groot dat veel mensen hierop zullen overschakelen. Ook alternatieve vormen van behandelen, zouden minder stiefmoederlijk moeten behandeld worden. Maar al te vaak worden deze door de overheid op het strafbankje geplaatst zonder rekening te houden met het succes dat deze kunnen hebben. 

28/12/2016


Marie Pure

Andere artikelen


vakantie-anders-bekeken

Vakantie anders bekeken

De zaligste tijd van het jaar… vakantie. Of, dat zou toch moeten. Helaas loopt het niet altijd als verwacht. Wat kan er fout lopen? En wat doe je eraan?

Lees het volledig artikel

wat te doen als je kind niet terug naar school wil

Wat te doen als je kind niet terug naar school wil?

Wat kan je doen als je kind niet terug naar school wil? Hier zijn onze tips en hulp indien je kind weigert terug naar school te gaan.

Lees het volledig artikel

Een nieuw jaar, een nieuwe ik

Een nieuw jaar, een nieuwe ik

Waarom zou je jezelf niet aan een verandering toewijden dit jaar? Hier zijn onze tips om je goede voornemens vol te houden.

Lees het volledig artikel

Musturbeer jij te veel

Musturbeer jij te veel?

Lijd jij aan een aandoening die gekend is als “Musturbatie”? Deze term werd voor het eerst gebruikt in de jaren 50 door psychotherapeut Albert Ellis en beschreven als een manier waarop een negatieve innerlijke stem onze gedachten beïnvloedt en ons slaat met woorden als “moet (must)”, zou moeten en zal moeten.

Lees het volledig artikel

gewichtstoename

Gewichtstoename zonder reden? 6 mogelijke oorzaken!

Niets vermoedend ga je op een ochtend op de weegschaal staan. En dan kom je tot de onthutsende vaststelling dat er heel wat kilootjes bijgekomen zijn. Je bent er nochtans van overtuigd dat je niet meer eet dan vroeger. Waar komen die monsterlijke kilo’s dan eigenlijk wel vandaan? 

Lees het volledig artikel

Zet je seksleven je relatie op het spel

Zet je seksleven je relatie op het spel?

Seksueel verlangen is een complex samenspel van hormonen, emoties en welzijn. Wanneer je partner niet zo geïnteresseerd is in seks als jij, is het zelden een afwijzing van jou als persoon. Al kan het wel zo voelen. Je zit beide gewoon op een andere frequentie. Dat wil niet zeggen dat jullie niet van elkaar houden.

Lees het volledig artikel

Geven we te snel een etiket

Geven we te snel een etiket?

De dag van vandaag lijkt het wel alsof iedereen wel psychologische - of leerproblemen heeft. Maar, zijn we te snel om een etiket te geven of is het gewoon zo dat we ons meer bewust zijn van de problemen? Deze tekst bekijkt enkele problemen rond deze gevoelige vragen.

Lees het volledig artikel

Signalen dat je kind ongelukkig is

Signalen dat je kind ongelukkig is

Volgens cijfers van de WHO lijden meer dan 260 miljoen mensen wereldwijd aan depressie. En niet alleen volwassenen krijgen die diagnose. Kinderen vanaf drie à vier jaar kunnen depressie ervaren.

Lees het volledig artikel

perfectionisme

Perfectionisme aanpakken? 6 Tips tegen perfectionisme!

Perfectionisme: het wordt meer en meer van mensen gevraagd terwijl men meer en meer inziet dat perfectionisme niet haalbaar is. Toch geraken heel wat mensen de pedalen kwijt omdat zij proberen de perfectie na te streven. 

Lees het volledig artikel

alternatieve geneeswijzen

De sombere toekomst van alternatieve behandelingen

De nieuwe Federale regering heeft al heel wat stof doen opwaaien. Allerlei onpopulaire maatregelen steken op regelmatige basis de kop op. Eén van de slachtoffers van de besparingsmaatregelen, zullen de alternatieve behandelingen zijn. 

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....