Leren vergeven: Hoe?

Leren vergeven: Hoe?
Leren vergeven: hoe

Wanneer je diep gekwetst werd, kan het moeilijk zijn om te vergeven. Je hebt misschien een verlies geleden, een relatie die afgebroken wordt, en je voelt je verbitterd en boos.

Toch is het zo dat écht vergeven je kan helpen om te genezen van verdriet en depressie wanneer slechte dingen met jou – of iemand die je kent - zijn gebeurd. Misschien wil je wel leren vergeven, maar heb je daar moeite mee. Onze tips kunnen je helpen, of ten minste op het juiste pad zetten.

Wat is vergiffenis?

Vergiffenis is de actie waarbij je wrok of veroordeling die je houdt tegenover een andere persoon laat gaan. Vergiffenis laat je gevoelens van bitterheid, wrok en wraakzucht achter je liggen. Dit is volledig in je eigen voordeel.

Wat vergiffenis niet is

Wanneer je iemand vergeeft, dan betekent dat niet dat je iemand gratie schenkt voor zijn/haar gedrag dat misschien illegaal, crimineel of immoreel geweest is. Vergiffenis betekent niet dat jij excuses maakt voor die andere persoon. Je moet die persoon ook niet per se vertellen dat je hem/haar vergeeft – vergiffenis is iets privé. Vergiffenis betekent niet dat je nooit meer zal denken over wat er is gebeurd, het zal altijd iets zijn dat belangrijk voor je is – iets dat er toe deed. Je vergeeft nooit voor het belang van iemand anders. Vergiffenis is iets dat jij doet voor jezelf omdat je jezelf liefhebt, respecteert en eert.

Wat gebeurt er als je niet vergeeft?

Als je niet vergeeft, dan ervaar je een brede waaier aan emoties die je remmen. Je voelt je onderdrukt of depressief. Bij je emoties horen woede, verbittering en haat. Soms kunnen deze emoties triggers zijn voor fysieke symptomen zoals maagpijn, stress, depressie of bijvoorbeeld hoge bloeddruk.

Tips om je te helpen vergeven

  • Herken je woede. Woede kan je vervullen met adrenaline, en adrenaline is verslavend. De kans bestaat dat je daarom blijft vasthouden aan je boosheid.
  • Eens je je woede herkent, kan je eraan werken. Druk ze uit en laat ze vrij. Alleen als de woede weg is, kan je echt vergeven.
  • Neem de tijd om na te denken over de situatie je zoveel pijn heeft veroorzaakt.
  • Aanvaard dat het is gebeurd.
  • Erken hoe je je voelt of voelde. Geef gewicht aan je gevoelens.
  • Denk na over hoe je hebt gereageerd.
  • Denk nu over de manieren waarop je veranderd en gegroeid bent als persoon sinds die tijd. Wat heb je geleerd? Was het nuttig? Erken dat je een overlever bent. Heb je de grenzen in je leven teruggetrokken? Kan dat ooit nog eens met je gebeuren?
  • Wat met de andere persoon? Is die perfect? Wat was zijn/haar nood toen die persoon je kwetste? Waarom, denk je, is het gebeurd?
  • Overweeg of je de persoon wil vertellen dat je hem/haar vergeeft of niet. Als je dat wenst te doen, vertel het dan. Als dat niet zo is, kies er dan voor hoe je je vergiffenis erkent. Je kan het luidop zeggen als je dat wenst, of je kan een brief schrijven. Niemand hoeft die brief te lezen. Je kan de brief verbergen of zelfs vernietigen.

Dit is natuurlijk simplistisch. Het kan een tijdje duren om over wat je heeft gekwetst te geraken. Elke van deze stappen kan weken of zelfs maanden duren. Het is een individuele reis waar je doorheen moet werken in je eigen tijd. Je zal altijd onthouden wat er is gebeurd, maar hopelijk zal je in staat zijn om verder te gaan op een positieve manier.

Doe het voor jezelf

Men zegt dat de beste wraak een goed leven leiden is. Jij kan kiezen hoe je reageert op iets of iemand die je ernstig gekwetst heeft, door je alleen te focussen op het goede.
Vind liefde, schoonheid en goedheid rondom jou. Handel niet uit woede. Verander niet in een persoon die je niet bent.

Soms wordt vergeven makkelijker naargelang de tijd verstrijkt. Je kan nu misschien nog niet klaar zijn om te vergeven, maar binnen tien dagen, tien maanden of tien jaar kan dat wel zo zijn.


Marie Pure

Andere artikelen


Zoek uit of je (stiekem) een perfectionist bent

Zoek uit of je (stiekem) een perfectionist bent

Kan het stellen van hoge eisen aan jezelf ooit een probleem zijn? Voor de meeste mensen zou het streven naar perfectie als positief worden beschouwd. Muzikanten bereiken bijvoorbeeld pas na duizenden uren oefenen de concertnorm en sporters kunnen geen topprestaties leveren zonder lange trainingsuren. Maar… er is een verschil tussen hoge eisen aan je zelf stellen en streven naar perfectionisme.

Lees het volledig artikel

jongeren aan de pillen

Jongeren aan de pillen

Het is een opvallende trend bij jongeren dat zij meer en meer de pillen innemen. Deze trend is van die aard dat men kan stellen dat tieners maar liefst dubbel zoveel pillen nemen dan tien jaar geleden. Het gaat hierbij vooral over antipsychotica en antidepressiva. 

Lees het volledig artikel

bore-out

Loop jij een risico op een bore-out?

Heb jij last van een bore-out? Wanneer komt het voor en wat zijn de gevolgen? Klik hier om verder te lezen en meer te weten te komen over een bore-out.

Lees het volledig artikel

Gezonde voeding

5 weetjes over gezonde voeding

Het is genoegzaam bekend dat gezond eten heel belangrijk is voor ons lichaam. Er gaat geen dag voorbij of we worden om de oren geslagen met tips over wat wel en wat niet gezond is.

Lees het volledig artikel

ben ik echt gelukkig?

Ben je echt gelukkig? – Doe de test!

Geluk hangt af van jezelf. Als jij beslist om je gelukkig te voelen, zal je gelukkig zijn. Voel jij je op dit moment gelukkig, of niet echt? Doe de test en kom het te weten!Geluk hangt af van jezelf. Als jij beslist om je gelukkig te voelen, zal je gelukkig zijn. Voel jij je op dit moment gelukkig, of niet echt? Doe de test en kom het te weten!

Lees het volledig artikel

goede voornemens

De goede voornemens

De knallen van het vuurwerk zijn verstomd, de flessen champagne worden naar de glascontainer gebracht en het merendeel van de nieuwjaarsbrieven is voorgelezen. Kortom, het gewone leven komt weer op gang. Maar hoe zit het met al die goede voornemens die men bij zichzelf oplegt bij de jaarwisseling? 

Lees het volledig artikel

7 tips om eenzaamheid om te buigen naar een gelukkig gevoel

7 tips om eenzaamheid om te buigen naar een gelukkig gevoel

Iedereen voelt zich soms eenzaam, maar met de pandemie en de lockdowns is het makkelijk om sociaal contact te verliezen. Wat kun je doen om eenzaamheid te verslaan?

Lees het volledig artikel

slaappillen

Oogjes dicht en snaveltjes toe

Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?

Lees het volledig artikel

Geven we te snel een etiket

Geven we te snel een etiket?

De dag van vandaag lijkt het wel alsof iedereen wel psychologische - of leerproblemen heeft. Maar, zijn we te snel om een etiket te geven of is het gewoon zo dat we ons meer bewust zijn van de problemen? Deze tekst bekijkt enkele problemen rond deze gevoelige vragen.

Lees het volledig artikel

10 subtiele manieren om zelfverzekerder over te komen

10 subtiele manieren om zelfverzekerder over te komen

Niemand voelt zich de hele tijd zelfverzekerd! Maar of het nu op het werk, als ouder of in je relatie is; zelfverzekerd overkomen is het geheim van succes. Volg onze tips en je komt zelfverzekerder over in elke situatie.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....