Leren vergeven: Hoe?

Leren vergeven: Hoe?
Leren vergeven: hoe

Wanneer je diep gekwetst werd, kan het moeilijk zijn om te vergeven. Je hebt misschien een verlies geleden, een relatie die afgebroken wordt, en je voelt je verbitterd en boos.

Toch is het zo dat écht vergeven je kan helpen om te genezen van verdriet en depressie wanneer slechte dingen met jou – of iemand die je kent - zijn gebeurd. Misschien wil je wel leren vergeven, maar heb je daar moeite mee. Onze tips kunnen je helpen, of ten minste op het juiste pad zetten.

Wat is vergiffenis?

Vergiffenis is de actie waarbij je wrok of veroordeling die je houdt tegenover een andere persoon laat gaan. Vergiffenis laat je gevoelens van bitterheid, wrok en wraakzucht achter je liggen. Dit is volledig in je eigen voordeel.

Wat vergiffenis niet is

Wanneer je iemand vergeeft, dan betekent dat niet dat je iemand gratie schenkt voor zijn/haar gedrag dat misschien illegaal, crimineel of immoreel geweest is. Vergiffenis betekent niet dat jij excuses maakt voor die andere persoon. Je moet die persoon ook niet per se vertellen dat je hem/haar vergeeft – vergiffenis is iets privé. Vergiffenis betekent niet dat je nooit meer zal denken over wat er is gebeurd, het zal altijd iets zijn dat belangrijk voor je is – iets dat er toe deed. Je vergeeft nooit voor het belang van iemand anders. Vergiffenis is iets dat jij doet voor jezelf omdat je jezelf liefhebt, respecteert en eert.

Wat gebeurt er als je niet vergeeft?

Als je niet vergeeft, dan ervaar je een brede waaier aan emoties die je remmen. Je voelt je onderdrukt of depressief. Bij je emoties horen woede, verbittering en haat. Soms kunnen deze emoties triggers zijn voor fysieke symptomen zoals maagpijn, stress, depressie of bijvoorbeeld hoge bloeddruk.

Tips om je te helpen vergeven

  • Herken je woede. Woede kan je vervullen met adrenaline, en adrenaline is verslavend. De kans bestaat dat je daarom blijft vasthouden aan je boosheid.
  • Eens je je woede herkent, kan je eraan werken. Druk ze uit en laat ze vrij. Alleen als de woede weg is, kan je echt vergeven.
  • Neem de tijd om na te denken over de situatie je zoveel pijn heeft veroorzaakt.
  • Aanvaard dat het is gebeurd.
  • Erken hoe je je voelt of voelde. Geef gewicht aan je gevoelens.
  • Denk na over hoe je hebt gereageerd.
  • Denk nu over de manieren waarop je veranderd en gegroeid bent als persoon sinds die tijd. Wat heb je geleerd? Was het nuttig? Erken dat je een overlever bent. Heb je de grenzen in je leven teruggetrokken? Kan dat ooit nog eens met je gebeuren?
  • Wat met de andere persoon? Is die perfect? Wat was zijn/haar nood toen die persoon je kwetste? Waarom, denk je, is het gebeurd?
  • Overweeg of je de persoon wil vertellen dat je hem/haar vergeeft of niet. Als je dat wenst te doen, vertel het dan. Als dat niet zo is, kies er dan voor hoe je je vergiffenis erkent. Je kan het luidop zeggen als je dat wenst, of je kan een brief schrijven. Niemand hoeft die brief te lezen. Je kan de brief verbergen of zelfs vernietigen.

Dit is natuurlijk simplistisch. Het kan een tijdje duren om over wat je heeft gekwetst te geraken. Elke van deze stappen kan weken of zelfs maanden duren. Het is een individuele reis waar je doorheen moet werken in je eigen tijd. Je zal altijd onthouden wat er is gebeurd, maar hopelijk zal je in staat zijn om verder te gaan op een positieve manier.

Doe het voor jezelf

Men zegt dat de beste wraak een goed leven leiden is. Jij kan kiezen hoe je reageert op iets of iemand die je ernstig gekwetst heeft, door je alleen te focussen op het goede.
Vind liefde, schoonheid en goedheid rondom jou. Handel niet uit woede. Verander niet in een persoon die je niet bent.

Soms wordt vergeven makkelijker naargelang de tijd verstrijkt. Je kan nu misschien nog niet klaar zijn om te vergeven, maar binnen tien dagen, tien maanden of tien jaar kan dat wel zo zijn.


Marie Pure

Andere artikelen


Is eenzaamheid een ziekte?

Is eenzaamheid een ziekte?

Is eenzaamheid een ziekte? Eenzaamheid wordt erkend als een voorbode of oorzaak van een zwakke fysieke en mentale gezondheid en wordt zelfs omschreven als een ‘verborgen killer’ vooral onder de oudere mensen. Eenzaamheid is een complexe menselijke emotie, uniek van persoon tot persoon. Herken je dit probleem? Lees verder.

Lees het volledig artikel

Wat doe je als de passie in je relatie is verdwenen

Wat doe je als de passie in je relatie is verdwenen?

Waarom voel je vlinders aan het begin van een nieuwe romance, en hoe kun je de vlam in een langdurige relatie brandend houden als de eerste vonk begint te vervagen? Aan het begin van een nieuwe relatie ben je echt helemaal in de wolken met dat ‘first-date’ vlindergevoel in je buik. 

Lees het volledig artikel

zomerprikjes

De laatste zomerprikjes

Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.

Lees het volledig artikel

Hoe je jouw waarde bewijst

Hoe je jouw waarde bewijst

Heb je het gevoel dat iedereen je waarde als vanzelfsprekend beschouwt? Of het nu overwerken is op het werk om nog iets klaar te krijgen, of een speciale maaltijd voor je partner klaarmaken, het is fijn om validatie en appreciatie te krijgen wanneer je extra moeite hebt gedaan. Het lijkt alsof mensen het niet merken, je voelt je alsof niemand je waardeert.

Lees het volledig artikel

20 natuurlijke manieren om hoofdpijn te voorkomen en te verlichten

20 natuurlijke manieren om hoofdpijn te voorkomen en te verlichten

Hoofdpijn kan heel storend zijn, vooral als je er regelmatig last van hebt. Gelukkig zijn er veel natuurlijke manieren om hoofdpijn te voorkomen en te verlichten, zonder medicatie te moeten nemen.

Lees het volledig artikel

jongeren aan de pillen

Jongeren aan de pillen

Het is een opvallende trend bij jongeren dat zij meer en meer de pillen innemen. Deze trend is van die aard dat men kan stellen dat tieners maar liefst dubbel zoveel pillen nemen dan tien jaar geleden. Het gaat hierbij vooral over antipsychotica en antidepressiva. 

Lees het volledig artikel

buikomtrek

Het mysterie van de buikomtrek

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de buikomtrek. Daar waar vroeger de BMI-index zowat de gezondheidsbarometer was, lijkt dit plotseling veranderd te zijn. Momenteel moet die BMI blijkbaar de duimen leggen tegenover de buikomtrek. Maar gaat het hier nu om een nieuwe hype, of is die omtrek plots zo belangrijk?

Lees het volledig artikel

Top 10 van gewoontes die veroudering tegengaan

Top 10 van gewoontes die je verjongen

Is het mogelijk om de klok terug te draaien en het verouderingsproces terug te draaien? Van het verven van je haar tot het bleken van de tanden; er is een breed scala aan cosmetische opties om je er jeugdiger uit te laten zien. Maar er is ook een reeks oplossingen bekend waarvan is aangetoond dat ze het verouderingsproces vertragen of zelfs omkeren. 

Lees het volledig artikel

roken-nieuws

Roken kost je bijna 3000 dagen van je leven

Dat roken niet goed is voor de gezondheid, is zeker geen nieuws meer. De kans op allerlei ziektes neemt gigantisch toe door te roken. Jaarlijks sterven er ongeveer 15000 Belgen als gevolg van het roken. Maar nu is er op de ernst van dat gevaar nog een getal gekleefd. 

Lees het volledig artikel

Geven we te snel een etiket

Geven we te snel een etiket?

De dag van vandaag lijkt het wel alsof iedereen wel psychologische - of leerproblemen heeft. Maar, zijn we te snel om een etiket te geven of is het gewoon zo dat we ons meer bewust zijn van de problemen? Deze tekst bekijkt enkele problemen rond deze gevoelige vragen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....