De sombere toekomst van alternatieve behandelingen

De nieuwe Federale regering heeft al heel wat stof doen opwaaien. Allerlei onpopulaire maatregelen steken op regelmatige basis de kop op. Eén van de slachtoffers van de besparingsmaatregelen, zullen de alternatieve behandelingen zijn. Het heeft er namelijk alle schijn van dat de kersverse minister van Volksgezondheid Maggie De Block niet meteen voorstander is van deze vormen van behandeling.
Wetenschappelijke bewijzen voor alternatieve behandelingen
Het ganse schoentje wringt op het vlak van wetenschappelijke bewijzen. Maggie De Block wijst er op dat alternatieve behandelingen pas zullen erkend worden als die gebaseerd zijn op wetenschappelijke bewijzen. Die erkenning is vooral van belang voor de terugbetaling. Zolang er geen officiële erkenning is van een therapie, kan deze ook niet worden terugbetaald.
Het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg heeft in de voorbije jaren reeds een lijstje opgemaakt van wat wetenschappelijk kan worden aangetoond bij alternatieve behandelingen zoals homeopathie, acupunctuur, osteopathie en chiropraxie. De resultaten konden worden samengebracht op een post-it. Want slechts enkele behandelingen van nekpijn en lage rugpijn door osteopaten of chiropractici konden als wetenschappelijk bewezen worden opgenoemd.
Uiteraard is dit niet naar de zin van mensen die op een ernstige manier met alternatieve behandelingen bezig zijn. Deze mensen kunnen vaak via voorbeelden aantonen dat mensen met een alternatieve behandeling geholpen werden. Toch blijkt dit niet voldoende voor de minister. Meer nog, ze schildert het af alsof het een warm bad is. Dat doet ook deugd, maar kan toch niet als een behandeling worden erkend, zo luidt het.
Dit doet natuurlijk de haren ten berge rijzen van mensen die alternatieve behandelingen krijgen en geven. Zij vinden deze vergelijking veel te kort door de bocht, aangezien de alternatieve behandelingen wel heel wat meer in zich hebben dan “deugd doen”. Voor deze mensen is de houding van de minister zeker geen warm bad, maar veeleer een koude douche.
06/11/2014
Andere artikelen

Een nieuw jaar, een nieuwe ik
Waarom zou je jezelf niet aan een verandering toewijden dit jaar? Hier zijn onze tips om je goede voornemens vol te houden.

Zet je seksleven je relatie op het spel?
Seksueel verlangen is een complex samenspel van hormonen, emoties en welzijn. Wanneer je partner niet zo geïnteresseerd is in seks als jij, is het zelden een afwijzing van jou als persoon. Al kan het wel zo voelen. Je zit beide gewoon op een andere frequentie. Dat wil niet zeggen dat jullie niet van elkaar houden.

Roken eist om de 6 seconden een slachtoffer
Om de 6 seconden sterft er iemand omwille van het roken. Daarmee is roken zowat het monster dat de meeste slachtoffers opeist.
Lees het volledig artikel
Stop onmiddellijk met uitstellen en doe het!
Lees tips om de uitdaging waar je nu aan denkt meteen aan te gaan. Nu is het moment om iets te doen, je kan meten beginnen. Lees verder om meer te weten!

Hoe irrationele angsten verslaan
Irrationele angsten lijken soms overweldigend, en ze hebben impact op elk aspect uit je leven. Leer hoe je je angsten en zorgen kan verslaan en terug de controle kan overnemen.

Minder kritisch zijn over andere (en jezelf)
Het is heel makkelijk om altijd iedereen, ook jezelf, te bekritiseren en beoordelen. Alleen achteraf voel je je er vaak slecht over en schuldig.

Stop met je zorgen te maken & leef in het moment
Je verdoet zoveel tijd door spijt te hebben van het verleden en je zorgen te maken over de toekomst. Maar dat is het niet waard! Zelfs wat gisteren gebeurde, doet er vandaag niet meer toe. Laat het verleden en de toekomst voor wat het is en maak het meeste van ieder moment.

Het verleden loslaten: 5 tips
Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, en iedereen maakt wel eens iets mee wat men liever niet had meegemaakt. Hoe kan je het verleden loslaten? Lees hier 5 tips.

Is een depressie niet gewoon een mooi woord voor niet lekker in je vel zitten?
Geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst, beïnvloeden ongeveer 1 op de 6 mensen op een bepaald moment in hun leven. Ondanks dat het zo’n veelvoorkomend probleem is, wachten veel patiënten maanden, of zelfs jaren, voordat ze hulp zoeken.

Omgaan met de zomertijd
Sommige mensen reageren heel gevoelig op de tijdverandering en het kan enkele dagen duren, of zelfs weken, tot je je zich weer de oude voelt. Anderen merken er dan weer nauwelijks iets van.