Je ziet vaak beschuldigingen van “toxisch” gedrag in deze tijden, maar wat betekent het eigenlijk? Je bent sowieso al eens iemand tegengekomen die aan de beschrijving voldoet. Omgaan met moeilijke persoonlijkheden kan uitdagend en vermoeiend zijn, om het zacht uit te drukken.
Jezelf bekend maken met toxisch gedrag helpt je om te navigeren doorheen deze stressvolle relaties. Hier zijn enkele kenmerken die over het algemeen geassocieerd zijn met toxische mensen:
Laten we even pauzeren en nadenken over deze kenmerken. Het is makkelijk mensen toxisch te noemen. Het geeft ons reden aan onze emoties, een gevoel van kracht en ontheft ons van onze verantwoordelijkheid. Het is zo dat sommige mensen moeilijk zijn om mee om te gaan, helpt het niet te denken dat we beter of superieur zijn.
Kunnen we eerlijk zeggen dat we geen enkele van deze kenmerken in onszelf herkennen? Hebben we nooit eens vooral aan onszelf gedacht? Zijn we nooit jaloers geweest? Zijn we nooit inconsistent in ons gedrag? We zijn allemaal maar mensen, en niemand is perfect!
Het doel is om van zo’n kenmerken geen gewoontes te maken. Als we deze gedragskenmerken ervaren bij anderen, geven we hen het label ‘toxisch’ mee; We vertellen onszelf dan dat ze slechte mensen zijn met moeilijke persoonlijkheden, en proberen hen te vermijden.
Het is waar; niemand wil tijd spenderen met egoïstische mensen. Maar veroordelend zijn en minachting hebben is niet nodig. Eigenlijk is iemand het label ‘toxisch’ geven in zichzelf toxisch gedrag.
Als je plannen niet werken, en anderen zich niet gedragen zoals je dat wil, wat is je reactie dan? Als je je minderwaardig of onzeker voelt, hoe gedraag je je dan bij de mensen die je claimt graag te zien? Het is makkelijk anderen verantwoordelijk te maken voor je eigen geluk en heel gemakkelijk om hen als toxisch te bestempelen als het lijkt dat ze geen rekening houden met je gevoelens.
We vergeten veel te snel dat wij zelf baas zijn over ons gedrag en emoties, dus gaan we boze, egoïstische gedachten krijgen. Maar dat is net het gedrag van toxische mensen. Dus wie is er nu toxisch?
Mensen bestempelen als toxisch leidt ons af van echte, onderliggende problemen. Het laat ons beter voelen over ons eigen gedrag, gedachten en gevoelens. Het laat ons de schuld ergens anders leggen in plaats van andere mensen en onze relaties beter te begrijpen.
Als we de verantwoordelijkheid voor onze eigen gevoelens aanvaarden, is de kans kleiner dat we anderen de schuld gaan geven voor hoe we ons voelen. Dat betekent niet dat we onszelf de schuld moeten geven. Schuld beperkt onze persoonlijke groei. We maken allemaal fouten! Je moet je fouten erkennen en eruit leren, zodat je ze niet opnieuw maakt.
Je hoeft niet de beste vrienden te zijn met de mensen die je slecht behandelen, of hun gedrag tolereren, maar je moet de problemen ook niet versterken. In plaats daarvan doe je er goed aan te begrijpen dat toxisch gedrag meestal komt van onzekerheid en zich niet goed genoeg voelen. We moeten aanvaarden dat iedereen op een verschillend niveau van emotionele ontwikkeling is en onszelf zoveel mogelijk omringen met de mensen die ons graag zien en respecteren.
Sources:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/jul/26/toxic-people-behavior-blame-psychology
https://www.psychologytoday.com/gb/blog/in-flux/201608/8-traits-the-most-toxic-people-in-your-life-share
Waarom voel je vlinders aan het begin van een nieuwe romance, en hoe kun je de vlam in een langdurige relatie brandend houden als de eerste vonk begint te vervagen? Aan het begin van een nieuwe relatie ben je echt helemaal in de wolken met dat ‘first-date’ vlindergevoel in je buik.
Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?
Lees het volledig artikelVolgens cijfers van de WHO lijden meer dan 260 miljoen mensen wereldwijd aan depressie. En niet alleen volwassenen krijgen die diagnose. Kinderen vanaf drie à vier jaar kunnen depressie ervaren.
Eigenlijk is het aan te raden om niet meer te eten enkele uren voor het slapengaan. Maar we weten allemaal hoe verleidelijk het is om ’s avonds nog een hapje te verorberen.
Na 25 jaar in de Bachbloesemwereld stelden we ons de vraag of het niet tijd werd voor een eigen naam. Niet alleen wij zijn gegroeid, ook jullie en het vertrouwen dat jullie in ons hebben is gegroeid. Daarom willen we ons graag verbinden met een naam. Die naam is Mariepure.
Als je denkt aan dingen die je gelukkig zullen maken, wat zijn dan de beelden die in je opkomen? Rijkdom, schoonheid, een droomhuis, lange vakanties, een top auto? Geluk is geen constante in het leven. Bovendien hangt de mate van hoe gelukkig we ons voelen af van de manier waarop we kiezen om ons leven te leiden.
Kunnen we leren uit onze fouten en een sterkere, emotioneel gezondere band creëren met onze kinderen? Om je zwakke plekken te helpen identificeren, zijn hier enkele vaak voorkomende problemen die ouders maken.
Wie het slachtoffer wordt van een depressie wordt doorgaans thuis gezet. Zeker wanneer de oorzaak van de depressie op de werkvloer moet gezocht worden, opteert men er voor om de patiënt thuis te laten. Maar meer en meer begint men zich af te vragen of dit wel de ideale oplossing is.
COVID-19 heeft de wereld de afgelopen maanden flink op zijn kop gezet en regeringen over de hele wereld moesten ongekende maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De snelle veranderingen hebben een grote impact gehad op bijna elk aspect van ons leven.
Er zijn te veel tegenstrijdige berichten rond gezondheidsadvies. Het zorgt voor te veel verwarring. Het ene jaar is boter slecht voor je, en margarine beter. Het jaar erop is het omgekeerd. Het ene artikel spreekt over een te zware belasting van je gewrichten bij het joggen; het andere artikel zegt dat het goed voor je is omdat het je botten versterkt.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.