Bachbloesemadvies

Ben jij gezond? Doe-het-zelf-test

Ben jij gezond? Doe-het-zelf-test

Ongeacht wat je leeftijd is, maar zeker vanaf de leeftijd van 50 jaar, is het van vitaal belang regelmatig je gezondheid te checken als je gezond en gelukkig oud wil worden.
Iedereen met een voorgeschiedenis in de familie van aandoeningen zoals hartziektes, beroertes, kanker en diabetes moeten vooral opletten. Hoewel idealiter gezondheidschecks gedaan worden door een dokter, zijn er zaken die je thuis kan doen. 

Dit zijn onze suggesties voor een doe-het-zelf-gezondheidstest.

Kortademigheid

Ben je in staat om een trap te beklimmen zonder buiten adem te geraken? Heb je pijn in de borst wanneer je trappen beklimt? Als dat zo is, ga dan naar de dokter. Er kan een onderliggende oorzaak zijn – het kan iets simpels zijn zoals bloedarmoede, maar het kan ook een probleem zijn met het hart of de longen.

BMI

Weeg jezelf op de weegschaal in de badkamer, en meet jezelf, bekijk dan je resultaten om je BMI te berekenen online. Een BMI tussen 20 en 25 wordt aanzien als normaal. Alles onder de 20 wordt aanzien als ondergewicht, en tussen de 25 en 30 heb je overgewicht. Is het hoger dan 30, dan wordt dat aanzien als obesitas.

Je kan ook de omtrek van je buik meten ter hoogte van de navel – het zou minder moeten zijn dan 93 cm.

Bloeddruk

Je kan online bloeddrukmeters kopen of zelfs soms bij de apotheek, je kan er ook lenen bij je thuiszorgwinkel of het centrum van je ziekenfonds. Meet je bloeddruk en polsslag bij ruststand. Je bloeddruk zou rond 130/80 moeten zijn, met een polsslag tussen 60 en 100. Neem tijdens de week enkele keren je bloeddruk. Als je bloeddruk boven de 140/90 blijft, dan heb je waarschijnlijk een hoge bloeddruk. Een pols van minder dan 60/min kan aanzien worden als normaal, maar het kan ook wijzen op een traag werkende schildklier. Een pols boven de 100 moet dieper onderzocht worden.

Je kan je pols ook checken door je wijs- en middenvinger op je pols te leggen, net onder de basis van je duim. Tel de slagen een minuut lang.

Investeer in testers

Je kan testkits om het suiker in je bloed, je cholesterol, urine en het bloed in je stoelgang etc. te meten bij de meeste vooraanstaande apotheken. Bloedsuiker van meer dan 7 kan wijzen op diabetes. Een cholesterol van 6 wordt aanzien als hoog. Een urinetest zou negatief moeten zijn voor proteïnes, glucose en bloed. Als het toch positief is bij één van deze, ga je best langs bij de dokter.

Check je zicht

Je zou moeten in staat zijn boeken te lezen (bijziend), en nummerplaten moeten kunnen lezen (verziend), indien nodig met een bril. Als er iets wazig is, ga je best langs bij de optieker voor een test.

Moet je horen!

Je zou moeten in staat zijn het tikken van een horloge te horen als je die dicht bij je oren houdt.

Borstexamen

Vrouwen van elke leeftijd zouden regelmatig hun borsten moeten checken zodanig dat ze snel herkennen als er iets mis is. Eerst en vooral, sta recht en bekijk je borsten in de spiegel. Zijn er veranderingen, zoals een kuiltje, roodheid, of schubvorming op de huid of tepels? Let goed op de gewoonlijke verschillen tussen je borsten.

Ten tweede, zou je eens neer moeten liggen en je rechterarm boven je hoofd houden. Gebruik de drie middelste vingers van je linkerhand om te voelen aan je rechterborst, te beginnen van je oksel. Let op knobbeltjes of andere ongewone zaken en ga er meteen mee naar de dokter als je iets dergelijks merkt.

Check moedervlekken

Als je merkt dat moedervlekken, sproetjes of andere vlekken beginnen te veranderen, groeien of te bloeden, ga dan meteen naar de dokter. De meeste types huidkanker zijn behandelbaar wanneer ze vroeg ontdekt worden. Zweren die niet genezen binnen de drie weken moeten ook onderzocht worden.

Zeg eens A!

Mondkanker komt vaker en vaker voor. Een simpel nazicht kan je doen door in je mond te kijken en te zoeken voor aanhoudende witte vlekken, of rode plekken op de tong, vooral zwerende plekken die niet in enkele weken genezen. Bloedend en ontstoken tandvlees kan een vroege waarschuwing zijn voor tandvleesziektes of gingivitis, wat – indien onbehandeld – kan zorgen voor abcessen in de mond en het vernietigen van de vezels die je tanden moeten verstevigen in je tandvlees. Mondzweren en bloedend tandvlees kan ook een symptoom zijn van diabetes, bloedarmoede of een tekort aan vitamine C.

Darmen

Let op veranderingen in je stoelgang. Je zou tenminste éénmaal per dag naar het grote toilet moeten kunnen gaan. Als je twee of drie dagen zit zonder stoelgang, ga dan eens na of je genoeg vezels eet. Ga naar de dokter als constipatie of diarree langer aanhoudt dan twee weken. Als er bloed is in de stoelgang (hoewel dit ook kan komen door aambeien), praat dan met de dokter. Vooral als je een zwarte teerachtige substantie in je stoelgang ziet.

Urine

Controleer de kleur van je urine. Idealiter zie je een lichtgele vloeistof. Donker gekleurde urine betekent dat je niet genoeg drinkt en kan resulteren in nierziektes en huidproblemen. Terwijl we ouder worden, gaan we ons minder dorstig gaan voelen maar we hebben nog altijd voldoende bevochtiging nodig. Probeer ten minste 8 kleine glazen water per dag te drinken.

Haarverlies

We verliezen allemaal een bepaalde hoeveelheid haar per dag (meestal tussen de 50 en 100 haren) maar als jou haar sneller uitvalt, kan dit komen door een laag ijzer- of proteïnegehalte.

Nagels

Een laatste tip van de doe-het-zelf-test is om je vingernagels te controleren. Als ze makkelijk barsten of afbreken, of er geel en troebel uitzien, kan dat betekenen dat je voedingsstoffen of mineralen tekort hebt. Terwijl we ouder worden, moeten we voldoende gezonde vetten eten – zaken zoals avocado’s en olijfolie.

Onthoud – als er jou iets zorgen baart, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de dokter!

Gecreëerd door Tom Vermeersch ()

Tom Vermeersch

Tom Vermeersch is een gecertificeerde psycholoog en Bachbloesemexpert met meer dan 30 jaar ervaring.

Andere artikelen

Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan?

Miljoenen mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, worden nu teruggeroepen naar het werk. Anderen, die gedurende de lockdown vanuit huis hebben gewerkt, keren ook weer terug naar kantoor. Sommige banen zijn gewoonweg verdwenen: veel mensen worden geconfronteerd met ontslag en zullen te maken krijgen met het zoeken naar werk. Het is een hele uitdaging om na een ongekende tijd thuis weer aan het werk te gaan.

12 signalen dat je niet meer gelukkig bent

Voel je je verloren of down? Lees hier 12 signalen dat je niet meer gelukkig bent, en dat je je leven moet veranderen.

Gaat alles te snel voor jou

Ben je bezorgd dat de wereld te snel verandert? Dan ben je niet alleen: de technologie ontwikkelt zich voortdurend, en het is een uitdaging om met alles mee te zijn. Veel mensen – niet alleen de oudere generatie – zijn daarom angstig dat ze achterop zullen geraken.

Het verleden loslaten: 5 tips

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, en iedereen maakt wel eens iets mee wat men liever niet had meegemaakt. Hoe kan je het verleden loslaten? Lees hier 5 tips.

De laatste zomerprikjes

Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.

Hoe help ik mijn kind zijn dromen te verwezenlijken

De verbeelding van kinderen kent geen limiet en hun dromen zijn een mix van hoop en fantasie, de werkelijkheid en magische wereld, het onmogelijke en haalbare.

Omgaan met levensveranderingen

Moeite bij grote veranderingen in het leven? Lees dan ons artikel en ontdek de tekens van grote levensveranderingen en hoe je ermee om kan gaan.

Steeds meer allergieën

Op minder dan 10 jaar tijd is het gebruik van medicatie tegen allergieën met maar liefst 70% gestegen. Op zich is dit een schokkende vaststelling. Nog schokkender wordt het als Didier Ebo van het UZ Antwerpen hierbij beweert dat allergieën langzaam maar zeker epidemieën aan het worden zijn.

Is de wereld zoals we die kennen voorbij?

COVID-19 heeft de wereld de afgelopen maanden flink op zijn kop gezet en regeringen over de hele wereld moesten ongekende maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De snelle veranderingen hebben een grote impact gehad op bijna elk aspect van ons leven.

Start van het snotterseizoen

De herfst is nog maar amper begonnen, of het aantal mensen dat problemen heeft met hoesten en snotteren is al niet te tellen. Viroloog Marc Van Ranst bevestigt inderdaad dat we momenteel reeds bezig zijn aan een eerste golf van luchtweginfecties.

Ben jij gezond? Doe-het-zelf-test

Ben jij gezond? Doe-het-zelf-test
Ben jij gezond? Doe-het-zelf-test

Ongeacht wat je leeftijd is, maar zeker vanaf de leeftijd van 50 jaar, is het van vitaal belang regelmatig je gezondheid te checken als je gezond en gelukkig oud wil worden.
Iedereen met een voorgeschiedenis in de familie van aandoeningen zoals hartziektes, beroertes, kanker en diabetes moeten vooral opletten. Hoewel idealiter gezondheidschecks gedaan worden door een dokter, zijn er zaken die je thuis kan doen. 

Dit zijn onze suggesties voor een doe-het-zelf-gezondheidstest.

Kortademigheid

Ben je in staat om een trap te beklimmen zonder buiten adem te geraken? Heb je pijn in de borst wanneer je trappen beklimt? Als dat zo is, ga dan naar de dokter. Er kan een onderliggende oorzaak zijn – het kan iets simpels zijn zoals bloedarmoede, maar het kan ook een probleem zijn met het hart of de longen.

BMI

Weeg jezelf op de weegschaal in de badkamer, en meet jezelf, bekijk dan je resultaten om je BMI te berekenen online. Een BMI tussen 20 en 25 wordt aanzien als normaal. Alles onder de 20 wordt aanzien als ondergewicht, en tussen de 25 en 30 heb je overgewicht. Is het hoger dan 30, dan wordt dat aanzien als obesitas.

Je kan ook de omtrek van je buik meten ter hoogte van de navel – het zou minder moeten zijn dan 93 cm.

Bloeddruk

Je kan online bloeddrukmeters kopen of zelfs soms bij de apotheek, je kan er ook lenen bij je thuiszorgwinkel of het centrum van je ziekenfonds. Meet je bloeddruk en polsslag bij ruststand. Je bloeddruk zou rond 130/80 moeten zijn, met een polsslag tussen 60 en 100. Neem tijdens de week enkele keren je bloeddruk. Als je bloeddruk boven de 140/90 blijft, dan heb je waarschijnlijk een hoge bloeddruk. Een pols van minder dan 60/min kan aanzien worden als normaal, maar het kan ook wijzen op een traag werkende schildklier. Een pols boven de 100 moet dieper onderzocht worden.

Je kan je pols ook checken door je wijs- en middenvinger op je pols te leggen, net onder de basis van je duim. Tel de slagen een minuut lang.

Investeer in testers

Je kan testkits om het suiker in je bloed, je cholesterol, urine en het bloed in je stoelgang etc. te meten bij de meeste vooraanstaande apotheken. Bloedsuiker van meer dan 7 kan wijzen op diabetes. Een cholesterol van 6 wordt aanzien als hoog. Een urinetest zou negatief moeten zijn voor proteïnes, glucose en bloed. Als het toch positief is bij één van deze, ga je best langs bij de dokter.

Check je zicht

Je zou moeten in staat zijn boeken te lezen (bijziend), en nummerplaten moeten kunnen lezen (verziend), indien nodig met een bril. Als er iets wazig is, ga je best langs bij de optieker voor een test.

Moet je horen!

Je zou moeten in staat zijn het tikken van een horloge te horen als je die dicht bij je oren houdt.

Borstexamen

Vrouwen van elke leeftijd zouden regelmatig hun borsten moeten checken zodanig dat ze snel herkennen als er iets mis is. Eerst en vooral, sta recht en bekijk je borsten in de spiegel. Zijn er veranderingen, zoals een kuiltje, roodheid, of schubvorming op de huid of tepels? Let goed op de gewoonlijke verschillen tussen je borsten.

Ten tweede, zou je eens neer moeten liggen en je rechterarm boven je hoofd houden. Gebruik de drie middelste vingers van je linkerhand om te voelen aan je rechterborst, te beginnen van je oksel. Let op knobbeltjes of andere ongewone zaken en ga er meteen mee naar de dokter als je iets dergelijks merkt.

Check moedervlekken

Als je merkt dat moedervlekken, sproetjes of andere vlekken beginnen te veranderen, groeien of te bloeden, ga dan meteen naar de dokter. De meeste types huidkanker zijn behandelbaar wanneer ze vroeg ontdekt worden. Zweren die niet genezen binnen de drie weken moeten ook onderzocht worden.

Zeg eens A!

Mondkanker komt vaker en vaker voor. Een simpel nazicht kan je doen door in je mond te kijken en te zoeken voor aanhoudende witte vlekken, of rode plekken op de tong, vooral zwerende plekken die niet in enkele weken genezen. Bloedend en ontstoken tandvlees kan een vroege waarschuwing zijn voor tandvleesziektes of gingivitis, wat – indien onbehandeld – kan zorgen voor abcessen in de mond en het vernietigen van de vezels die je tanden moeten verstevigen in je tandvlees. Mondzweren en bloedend tandvlees kan ook een symptoom zijn van diabetes, bloedarmoede of een tekort aan vitamine C.

Darmen

Let op veranderingen in je stoelgang. Je zou tenminste éénmaal per dag naar het grote toilet moeten kunnen gaan. Als je twee of drie dagen zit zonder stoelgang, ga dan eens na of je genoeg vezels eet. Ga naar de dokter als constipatie of diarree langer aanhoudt dan twee weken. Als er bloed is in de stoelgang (hoewel dit ook kan komen door aambeien), praat dan met de dokter. Vooral als je een zwarte teerachtige substantie in je stoelgang ziet.

Urine

Controleer de kleur van je urine. Idealiter zie je een lichtgele vloeistof. Donker gekleurde urine betekent dat je niet genoeg drinkt en kan resulteren in nierziektes en huidproblemen. Terwijl we ouder worden, gaan we ons minder dorstig gaan voelen maar we hebben nog altijd voldoende bevochtiging nodig. Probeer ten minste 8 kleine glazen water per dag te drinken.

Haarverlies

We verliezen allemaal een bepaalde hoeveelheid haar per dag (meestal tussen de 50 en 100 haren) maar als jou haar sneller uitvalt, kan dit komen door een laag ijzer- of proteïnegehalte.

Nagels

Een laatste tip van de doe-het-zelf-test is om je vingernagels te controleren. Als ze makkelijk barsten of afbreken, of er geel en troebel uitzien, kan dat betekenen dat je voedingsstoffen of mineralen tekort hebt. Terwijl we ouder worden, moeten we voldoende gezonde vetten eten – zaken zoals avocado’s en olijfolie.

Onthoud – als er jou iets zorgen baart, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de dokter!


Marie Pure

Andere artikelen


Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan

Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan?

Miljoenen mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, worden nu teruggeroepen naar het werk. Anderen, die gedurende de lockdown vanuit huis hebben gewerkt, keren ook weer terug naar kantoor. Sommige banen zijn gewoonweg verdwenen: veel mensen worden geconfronteerd met ontslag en zullen te maken krijgen met het zoeken naar werk. Het is een hele uitdaging om na een ongekende tijd thuis weer aan het werk te gaan.

Lees het volledig artikel

12 signalen dat je niet meer gelukkig bent

12 signalen dat je niet meer gelukkig bent

Voel je je verloren of down? Lees hier 12 signalen dat je niet meer gelukkig bent, en dat je je leven moet veranderen.

Lees het volledig artikel

Gaat alles te snel voor jou

Gaat alles te snel voor jou

Ben je bezorgd dat de wereld te snel verandert? Dan ben je niet alleen: de technologie ontwikkelt zich voortdurend, en het is een uitdaging om met alles mee te zijn. Veel mensen – niet alleen de oudere generatie – zijn daarom angstig dat ze achterop zullen geraken.

Lees het volledig artikel

het verleden loslaten

Het verleden loslaten: 5 tips

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, en iedereen maakt wel eens iets mee wat men liever niet had meegemaakt. Hoe kan je het verleden loslaten? Lees hier 5 tips.

Lees het volledig artikel

zomerprikjes

De laatste zomerprikjes

Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.

Lees het volledig artikel

Hoe help ik mijn kind zijn dromen te verwezenlijken

Hoe help ik mijn kind zijn dromen te verwezenlijken

De verbeelding van kinderen kent geen limiet en hun dromen zijn een mix van hoop en fantasie, de werkelijkheid en magische wereld, het onmogelijke en haalbare.

Lees het volledig artikel

Omgaan met levensveranderingen

Omgaan met levensveranderingen

Moeite bij grote veranderingen in het leven? Lees dan ons artikel en ontdek de tekens van grote levensveranderingen en hoe je ermee om kan gaan.

Lees het volledig artikel

allergie

Steeds meer allergieën

Op minder dan 10 jaar tijd is het gebruik van medicatie tegen allergieën met maar liefst 70% gestegen. Op zich is dit een schokkende vaststelling. Nog schokkender wordt het als Didier Ebo van het UZ Antwerpen hierbij beweert dat allergieën langzaam maar zeker epidemieën aan het worden zijn.

Lees het volledig artikel

Is de wereld zoals we die kennen voorbij

Is de wereld zoals we die kennen voorbij?

COVID-19 heeft de wereld de afgelopen maanden flink op zijn kop gezet en regeringen over de hele wereld moesten ongekende maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De snelle veranderingen hebben een grote impact gehad op bijna elk aspect van ons leven.

Lees het volledig artikel

snotterseizoen

Start van het snotterseizoen

De herfst is nog maar amper begonnen, of het aantal mensen dat problemen heeft met hoesten en snotteren is al niet te tellen. Viroloog Marc Van Ranst bevestigt inderdaad dat we momenteel reeds bezig zijn aan een eerste golf van luchtweginfecties.

Lees het volledig artikel

Bachbloesems zijn geen geneesmiddelen maar onschadelijke plantaardige extracten die gebruikt worden ter ondersteuning van de gezondheid.

© 2025 Mariepure - Webdesign Publi4u

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....