Ben jij gezond? Doe-het-zelf-test

Ben jij gezond? Doe-het-zelf-test
Ben jij gezond? Doe-het-zelf-test

Ongeacht wat je leeftijd is, maar zeker vanaf de leeftijd van 50 jaar, is het van vitaal belang regelmatig je gezondheid te checken als je gezond en gelukkig oud wil worden.
Iedereen met een voorgeschiedenis in de familie van aandoeningen zoals hartziektes, beroertes, kanker en diabetes moeten vooral opletten. Hoewel idealiter gezondheidschecks gedaan worden door een dokter, zijn er zaken die je thuis kan doen. 

Dit zijn onze suggesties voor een doe-het-zelf-gezondheidstest.

Kortademigheid

Ben je in staat om een trap te beklimmen zonder buiten adem te geraken? Heb je pijn in de borst wanneer je trappen beklimt? Als dat zo is, ga dan naar de dokter. Er kan een onderliggende oorzaak zijn – het kan iets simpels zijn zoals bloedarmoede, maar het kan ook een probleem zijn met het hart of de longen.

BMI

Weeg jezelf op de weegschaal in de badkamer, en meet jezelf, bekijk dan je resultaten om je BMI te berekenen online. Een BMI tussen 20 en 25 wordt aanzien als normaal. Alles onder de 20 wordt aanzien als ondergewicht, en tussen de 25 en 30 heb je overgewicht. Is het hoger dan 30, dan wordt dat aanzien als obesitas.

Je kan ook de omtrek van je buik meten ter hoogte van de navel – het zou minder moeten zijn dan 93 cm.

Bloeddruk

Je kan online bloeddrukmeters kopen of zelfs soms bij de apotheek, je kan er ook lenen bij je thuiszorgwinkel of het centrum van je ziekenfonds. Meet je bloeddruk en polsslag bij ruststand. Je bloeddruk zou rond 130/80 moeten zijn, met een polsslag tussen 60 en 100. Neem tijdens de week enkele keren je bloeddruk. Als je bloeddruk boven de 140/90 blijft, dan heb je waarschijnlijk een hoge bloeddruk. Een pols van minder dan 60/min kan aanzien worden als normaal, maar het kan ook wijzen op een traag werkende schildklier. Een pols boven de 100 moet dieper onderzocht worden.

Je kan je pols ook checken door je wijs- en middenvinger op je pols te leggen, net onder de basis van je duim. Tel de slagen een minuut lang.

Investeer in testers

Je kan testkits om het suiker in je bloed, je cholesterol, urine en het bloed in je stoelgang etc. te meten bij de meeste vooraanstaande apotheken. Bloedsuiker van meer dan 7 kan wijzen op diabetes. Een cholesterol van 6 wordt aanzien als hoog. Een urinetest zou negatief moeten zijn voor proteïnes, glucose en bloed. Als het toch positief is bij één van deze, ga je best langs bij de dokter.

Check je zicht

Je zou moeten in staat zijn boeken te lezen (bijziend), en nummerplaten moeten kunnen lezen (verziend), indien nodig met een bril. Als er iets wazig is, ga je best langs bij de optieker voor een test.

Moet je horen!

Je zou moeten in staat zijn het tikken van een horloge te horen als je die dicht bij je oren houdt.

Borstexamen

Vrouwen van elke leeftijd zouden regelmatig hun borsten moeten checken zodanig dat ze snel herkennen als er iets mis is. Eerst en vooral, sta recht en bekijk je borsten in de spiegel. Zijn er veranderingen, zoals een kuiltje, roodheid, of schubvorming op de huid of tepels? Let goed op de gewoonlijke verschillen tussen je borsten.

Ten tweede, zou je eens neer moeten liggen en je rechterarm boven je hoofd houden. Gebruik de drie middelste vingers van je linkerhand om te voelen aan je rechterborst, te beginnen van je oksel. Let op knobbeltjes of andere ongewone zaken en ga er meteen mee naar de dokter als je iets dergelijks merkt.

Check moedervlekken

Als je merkt dat moedervlekken, sproetjes of andere vlekken beginnen te veranderen, groeien of te bloeden, ga dan meteen naar de dokter. De meeste types huidkanker zijn behandelbaar wanneer ze vroeg ontdekt worden. Zweren die niet genezen binnen de drie weken moeten ook onderzocht worden.

Zeg eens A!

Mondkanker komt vaker en vaker voor. Een simpel nazicht kan je doen door in je mond te kijken en te zoeken voor aanhoudende witte vlekken, of rode plekken op de tong, vooral zwerende plekken die niet in enkele weken genezen. Bloedend en ontstoken tandvlees kan een vroege waarschuwing zijn voor tandvleesziektes of gingivitis, wat – indien onbehandeld – kan zorgen voor abcessen in de mond en het vernietigen van de vezels die je tanden moeten verstevigen in je tandvlees. Mondzweren en bloedend tandvlees kan ook een symptoom zijn van diabetes, bloedarmoede of een tekort aan vitamine C.

Darmen

Let op veranderingen in je stoelgang. Je zou tenminste éénmaal per dag naar het grote toilet moeten kunnen gaan. Als je twee of drie dagen zit zonder stoelgang, ga dan eens na of je genoeg vezels eet. Ga naar de dokter als constipatie of diarree langer aanhoudt dan twee weken. Als er bloed is in de stoelgang (hoewel dit ook kan komen door aambeien), praat dan met de dokter. Vooral als je een zwarte teerachtige substantie in je stoelgang ziet.

Urine

Controleer de kleur van je urine. Idealiter zie je een lichtgele vloeistof. Donker gekleurde urine betekent dat je niet genoeg drinkt en kan resulteren in nierziektes en huidproblemen. Terwijl we ouder worden, gaan we ons minder dorstig gaan voelen maar we hebben nog altijd voldoende bevochtiging nodig. Probeer ten minste 8 kleine glazen water per dag te drinken.

Haarverlies

We verliezen allemaal een bepaalde hoeveelheid haar per dag (meestal tussen de 50 en 100 haren) maar als jou haar sneller uitvalt, kan dit komen door een laag ijzer- of proteïnegehalte.

Nagels

Een laatste tip van de doe-het-zelf-test is om je vingernagels te controleren. Als ze makkelijk barsten of afbreken, of er geel en troebel uitzien, kan dat betekenen dat je voedingsstoffen of mineralen tekort hebt. Terwijl we ouder worden, moeten we voldoende gezonde vetten eten – zaken zoals avocado’s en olijfolie.

Onthoud – als er jou iets zorgen baart, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de dokter!


Marie Pure

Andere artikelen


Loslaten een gids voor nabestaanden

Loslaten: een gids voor nabestaanden

Het verlies van een familielid of goede vriend is waarschijnlijk een van de moeilijkste uitdagingen die het leven ons biedt. Als we een partner, ouder, broer of zus hebben verloren, is de kans groot dat we intens verdriet ervaren.

Lees het volledig artikel

Last van uitstelgedrag? Stel het niet uit en doe er iets aan!

Last van uitstelgedrag? Stel het niet uit en doe er iets aan!

Naarmate je takenlijst langer en langer wordt, zal ook je stressgehalte stijgen en zal je je ongelukkiger voelen! Pak daarom je uitstelgedrag vandaag nog aan met deze 7 tips.

Lees het volledig artikel

Laat jij anderen je leven (te veel) beïnvloeden

Laat jij anderen je leven (te veel) beïnvloeden?

Laat anderen je leven niet te veel beïnvloeden! Kom nu te weten hoeveel je eigenlijk geeft om de meningen van anderen en hoe ze je leven beïnvloeden.

Lees het volledig artikel

Hoe geef je je leven meer pit

Hoe geef je je leven meer pit

Heb je het gevoel dat je altijd dezelfde dingen doet en nergens komt? Het komt vaak voor dat je het gevoel hebt vast te zitten in een sleur.

Lees het volledig artikel

Top 5 onzinnige redenen om aan jezelf te twijfelen

Top 5 onzinnige redenen om aan jezelf te twijfelen

Het overkomt iedereen wel eens: twijfelen aan jezelf. Je maakt je zorgen over beslissingen en of je toekomstige uitdagingen die het leven in petto heeft, aan kan. En soms heb je het gevoel dat je gewoon niet goed genoeg bent.

Lees het volledig artikel

bore-out

Loop jij een risico op een bore-out?

Heb jij last van een bore-out? Wanneer komt het voor en wat zijn de gevolgen? Klik hier om verder te lezen en meer te weten te komen over een bore-out.

Lees het volledig artikel

Zit je vast in het verleden

Zit je vast in het verleden?

Betrap je jezelf er vaak op dat je veel nadenkt over je verleden? Zou je willen dat je de klok kon terugdraaien naar vervlogen tijden of de dingen zoals ze waren voordat Covid de wereld ontwrichtte?

Lees het volledig artikel

Wat doe je als de passie in je relatie is verdwenen

Wat doe je als de passie in je relatie is verdwenen?

Waarom voel je vlinders aan het begin van een nieuwe romance, en hoe kun je de vlam in een langdurige relatie brandend houden als de eerste vonk begint te vervagen? Aan het begin van een nieuwe relatie ben je echt helemaal in de wolken met dat ‘first-date’ vlindergevoel in je buik. 

Lees het volledig artikel

Wat houdt je tegen

Wat houdt je tegen?

De pandemie heeft helaas velen van ons gedwongen om bepaalde dromen in de wacht te zetten. We hebben moeten accepteren dat we sommige dromen en doelen op de lange baan moeten schuiven. Dat is logisch, maar je weet dat we ze wel weer zullen gaan oppakken in de nabije toekomst.

Lees het volledig artikel

Ik ben alles kwijt. Wat nu

Ik ben alles kwijt. Wat nu?

Het leven geeft, maar het neemt ook. En als we een relatie of een geliefde verliezen, dan leidt dat verlies naar emoties zoals boosheid en verdriet. Maar wat als je je gezondheid, je job of een kostbaar object verliest?

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....