Ben je te assertief of niet assertief genoeg? Doe de test!

Ben je te assertief of niet assertief genoeg? Doe de test!
Te assertief of niet assertief genoeg

Ben jij een schuchter persoon of eerder de drijfveer achter iedere bijeenkomst?  Je wenst misschien assertiever te zijn, zodanig dat je niet telkens op de achtergrond belandt, of misschien denk je te assertief te zijn en kom je nogal agressief over. Er is een dunne lijn tussen te assertief en niet assertief genoeg, en in dit artikel bekijken we het probleem eens.

De laatste twintig tot dertig jaar hebben we geleerd te geloven dat assertiviteit gelinkt wordt aan succes, leiderschap, en vooruit komen in het leven.

Toch is assertiviteit een mes dat langs twee kanten snijdt, vooral voor vrouwen op de werkplek. Een synoniem voor ‘assertief’ is dan ook vaak ‘agressief’.

De voordelen van assertief zijn

Volgens onderzoek uit de Verenigde Staten, is assertief zijn goed voor je gezondheid. De kans is groter dat je beter om kan gaan met stress en met de dagelijkse druk, als je in staat bent om je klachten of problemen te vocaliseren.  Voor jezelf opkomen geeft een boost aan je zelfvertrouwen en dat laat je beter voelen.

Daarbij, anderen vragen wat je wil op een rustige en rationele manier maakt je leven makkelijker. Assertiviteit geeft je die afspraak die je nodig hebt, dat sollicitatiegesprek, of het zorgt ervoor dat je erbij hoort in een gesprek.

Ben je te assertief?

  • Domineer je discussies?
  • Zeggen mensen vaak dat je niet luistert?
  • Werk je niet goed in een team?
  • Heeft iemand een idee dat je niet goed vindt, breek je die dan af?
  • Ben je vaak in conflict met je naasten of je collega’s?
  • Geloof je er rotsvast in dat jouw manier de enige juiste manier is?
  • Spreek je te luid, roep je, spreek je over anderen, onderbreek je ze of sluit je ze uit?
  • Val je anderen persoonlijk aan ‘om een punt te maken’?
  • Mijden anderen jou?
  • Voel je je vaak boos, verkeerd begrepen of ondergewaardeerd?


Ben je te passief?

  • Verkies je te luisteren in plaats van bij te dragen in een gesprek?
  • Voel je soms het brandend verlangen iets te zeggen maar doe je het dan toch niet?
  • Ga je altijd mee met wat de anderen zeggen of doen?
  • Verkies je om jezelf op de achtergrond te begeven als je in team werkt?
  • Draag je geen ideeën of positieve verandering bij?
  • Kijk je even weg als de zaken verkeerd uitgevoerd worden?
  • Je kan je hier ook boos of ondergewaardeerd door voelen.

Heb je moeite om assertief te zijn?

Het kan zijn dat je het moeilijk vindt om te verwoorden wat je wenst of voelt. Misschien ben je te passief en ben je bang voor conflict, dus sta je toe dat anderen over je heen lopen. Aan de andere kant, als je te assertief bent, zullen anderen je te dominant, pusherig of agressief vinden en zullen ze je vermijden als dat kan. Mensen denken vaak dat heel assertieve mensen minder vriendelijk, minder aardig en meer met zichzelf bezig zijn dan anderen – en het kan dat dat ook zo is bij jou! Als je het gevoel hebt dat mensen vaak afstand van je nemen, herzie dan eens hoe je soms overkomt.

Je kan het ook als volgt zien: Mensen die te assertief zijn, zijngedreven om te ‘winnen’ – in een discussie, voor een promotie, of om vooraan in de rij gaan staan. Mensen die minder assertief zijn, zijn gedreven om goede relaties te behouden. Ze willen dat anderen hen leuk vinden.

De truc om het verschil te kennen, is om zeker te zijn dat je zelfbewust bent. Hoe kom je over bij andere mensen? Misschien schrik je er wel van dat andere mensen jou assertiever vinden dan je eigenlijk bent. Als iemand geen goed gevoel bij je heeft, dan is dat misschien omdat die andere persoon de perceptie heeft dat je te assertief bent.

Er is niets mis met introvert zijn

In het leven, in teams, op het werk en in de familie. Op die plekken is er ruimte voor alle soorten mensen. Mensen die de vrede bewaren, mensen die graag anderen op hun gemak stellen. Er is alleen een probleem als jij als individu weet dat je vermijdend gedrag uitoefent, of als je anderen sust ten koste van jezelf. Natuurlijk is het moeilijk om - als een minder assertieve persoon -luid te spreken, zelfs wanneer dat gevraagd wordt. Het vergt moed om assertiviteit op te bouwen.

Het slappe koord van ‘assertief genoeg zijn’ bewandelen

Volgens onderzoek, en wellicht ook gezond verstand, betekent assertief genoeg zijn dat je proactief en ook veelzijdig bent. Je bent betrokken en geëngageerd, en je moedigt anderen aan dat ook te zijn. Je deelt jouw opinie, en je luistert en denkt na over die van anderen.

Wellicht is het goed om advies in te winnen bij iemand anders over je eigen vaardigheden wat betreft assertiviteit. Als je merkt dat je te assertief of niet assertief genoeg bent, dan zullen anderen dit ook gemerkt hebben, en ze kunnen je wellicht nuttige feedback geven als je bereid bent daarnaar te luisteren. Houd er rekening mee dat mensen je wellicht niet graag vertellen dat je te assertief bent, zelfs als dat zo is, omdat ze misschien zelf de assertiviteit missen en conflict willen vermijden. Dit is vooral het geval als je slecht reageert op zo’n nieuws of als je onvoorspelbaar bent.  

Onthoud – jezelf kunnen uitdrukken is noodzakelijk voor een goed zelfvertrouwen dus het is de moeite waard om een balans te vinden in je assertiviteit.




Bachbloesem Mix 44: Gebrek aan zelfvertrouwen

Bachbloesem mix 44 helpt om:

  • meer zelfvertrouwen te krijgen
  • minder bang zijn om te falen
  • niet zo snel te panikeren
  • meer te geloven in jezelf
  • kalmer en rustiger te worden
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 44
Marie Pure

Andere artikelen


roken

Roken eist om de 6 seconden een slachtoffer

Om de 6 seconden sterft er iemand omwille van het roken. Daarmee is roken zowat het monster dat de meeste slachtoffers opeist. 

Lees het volledig artikel

Tekenen dat je afglijdt in een burn-out

Tekenen dat je afglijdt in een burn-out

Stress overheerst soms in onze samenleving. Om te voorkomen dat de stress je helemaal opvreet, is het heel verstandig om de tekenen ervan te herkennen, voordat je in een burn-out of een bore-out terecht komt.

Lees het volledig artikel

lente-energie

Lente brengt ons energie!

Hoera! De lente staat voor de deur! De zon schijnt en geeft de eerste zalige warmte. De natuur ontwaakt eindelijk uit haar winterslaap. 

Lees het volledig artikel

langer-werken

Langer werken… maar hoe? Steeds meer langdurig ziek...

Het gespreksonderwerp dat de laatste tijd op de werkvloer heel vaak wordt aangesneden, is ongetwijfeld de pensioenleeftijd die behoorlijk is opgetrokken. Dat we langer moeten werken, daar is quasi iedereen van overtuigd. Maar of we het zien zitten om langer te werken op de manier zoals we nu bezig zijn, is een ander paar mouwen.

Lees het volledig artikel

"Bachbloesem Advies" wordt "Mariepure"

"Bachbloesem Advies" wordt "Mariepure"

Na 25 jaar in de Bachbloesemwereld stelden we ons de vraag of het niet tijd werd voor een eigen naam. Niet alleen wij zijn gegroeid, ook jullie en het vertrouwen dat jullie in ons hebben is gegroeid. Daarom willen we ons graag verbinden met een naam. Die naam is Mariepure.

Lees het volledig artikel

Signalen dat je kind ongelukkig is

Signalen dat je kind ongelukkig is

Volgens cijfers van de WHO lijden meer dan 260 miljoen mensen wereldwijd aan depressie. En niet alleen volwassenen krijgen die diagnose. Kinderen vanaf drie à vier jaar kunnen depressie ervaren.

Lees het volledig artikel

Zijn er nog goede mensen?

Zijn de meeste mensen goed of slecht?

Ben je soms heel wanhopig over de mensheid omdat het lijkt alsof er bijzonder veel meer slechte mensen zijn, dan goede? Zijn wij als mens te egoïstisch? Denken we te veel na over wat we zelf willen? Of denken we zo cynisch over mensen omdat we te veel op het internet zitten? De waarheid is iets complexer dan dat…

Lees het volledig artikel

adhd

De ADHD-expert

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat volgend jaar een opmerkelijk project opstarten. Het is haar bedoeling om per provincie een halftijdse ADHD-expert aan te stellen. Het aanstellen van zo’n expert past binnen haar plan om de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren op te krikken.

Lees het volledig artikel

Thuis met een depressie

Thuis met een depressie

Wie het slachtoffer wordt van een depressie wordt doorgaans thuis gezet. Zeker wanneer de oorzaak van de depressie op de werkvloer moet gezocht worden, opteert men er voor om de patiënt thuis te laten. Maar meer en meer begint men zich af te vragen of dit wel de ideale oplossing is.

Lees het volledig artikel

Hoe help ik mijn kind zijn dromen te verwezenlijken

Hoe help ik mijn kind zijn dromen te verwezenlijken

De verbeelding van kinderen kent geen limiet en hun dromen zijn een mix van hoop en fantasie, de werkelijkheid en magische wereld, het onmogelijke en haalbare.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....