Loslaten: een gids voor nabestaanden

Loslaten: een gids voor nabestaanden
Loslaten een gids voor nabestaanden

Het verlies van een familielid of goede vriend is waarschijnlijk een van de moeilijkste uitdagingen die het leven ons biedt. Als we een partner, ouder, broer of zus hebben verloren, is de kans groot dat we intens verdriet ervaren.

De dood is een natuurlijk onderdeel van ons leven, wat heel veel emoties met zich mee brengt. Of iemand nu overlijdt na een lang ziekbed of plotseling uit ons leven verdwijnt, je kan toch worden overweldigd door shock, verwarring en verdriet. En dat kan weer leiden tot langere perioden van depressie en neerslachtigheid. Onze gevoelens van verdriet na de dood van een dierbare kunnen na verloop van tijd afnemen. Het helpt erbij om het rouwproces te erkennen en te blijven terugkijken op de tijd die je samen hebt doorgebracht.

We reageren allemaal anders wanneer een dierbare overlijdt, en we vinden allemaal unieke manieren om met rouw om te gaan. Er is geen vast tijdsbestek voor rouwen. De een kan er na een paar maanden al mee omgaan, een ander heeft er jaren voor nodig om het verlies te verwerken. Maar na verloop van tijd kunnen de meeste mensen herstellen van het rouwproces als familie en vrienden hen steunen.

Bachbloesem Mix 68: Overlijden van een dierbare

Bachbloesem mix 68 helpt om:

  • De shock van het overlijden te verwerken
  • Het verdriet te verzachten
  • De woede en agressie te verminderen
  • De neerslachtigheid tegen te gaan
  • De dood van de dierbare persoon een plaats te geven en te kunnen loslaten
  • Gemakkelijker het leven weer op te pakken
  • Eventuele verbeeldingen en bange gevoelens tegen te gaan
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 68

Fasen van rouw

Je hebt vast wel eens gehoord over de fasen van rouw, van de eerste schok en ontkenning via woede en depressie tot een positieve wending om het verlies te verwerken. De meeste mensen rouwen een tijdje en kunnen dan verder met hun leven. Maar anderen kunnen extra steun nodig hebben, omdat hun verdriet hen belemmert hun gewone dagelijkse activiteiten uit te voeren. Niet iedereen doorloopt de rouwfasen in chronologische volgorde. In plaats daarvan kunnen je gevoelens van dag tot dag heen en weer gaan, vooral in de eerste fasen van het rouwproces. Dat is normaal.

Het loslaten van een dierbare

Het is nooit gemakkelijk om een dierbare los te laten. Het kost tijd. Tijdens het rouwen is het wel mogelijk om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, die je helpen om met het verlies om te gaan en een nieuw doel in het leven te vinden.

Neem de tijd

Er staat geen tijdslimiet op rouwen. Er zijn zoveel variabelen bij rouw, zoals de leeftijd van de dierbare, de lengte van je relatie en hoe hij of zij is gestorven (was het bijvoorbeeld plotseling, natuurlijk of traumatisch?). Verschillende omstandigheden spelen een rol in de tijd die we nodig hebben om ons verlies te accepteren, en het stellen van een tijdslimiet aan rouwen kan de stress van een sterfgeval vergroten. Niet doen dus. Je hoeft je morgen niet beter te voelen. Overmorgen mag ook, maar ook pas volgende maand of over een jaar. Accepteer dat iedereen anders is en dat je verder kunt wanneer je er klaar voor bent.

Vermijd anderen niet

Het kan heel moeilijk zijn om met anderen te zijn, vooral als zij steeds vragen hoe het met jet gaat. Toch is het verstandig om vrienden en familie – hoe moeilijk ook – te blijven opzoeken. Als je anderen uit de weg gaat, isoleer je jezelf van een ondersteunend netwerk. En dat netwerk heb je nu juist zo hard nodig. Praten over het verlies stelt je in staat te erkennen wat er is gebeurd. Bovendien kun je samen herinneringen delen.

Zorg voor je lichamelijke gezondheid

In rouw heb je niet veel zin om te sporten en juist veel zin om met snacks de dagen te vullen. Probeer toch goed voor jezelf en je gezin te zorgen. Rouwen eist namelijk zowel lichamelijk als geestelijk zijn tol. Als het je niet lukt om te koken en te bewegen, vraag dan hulp. Ken je iemand in rouw? Ga bij diegene langs en zorg ervoor dat ze goed eten, genoeg slapen en regelmatig bewegen.

Houd een begrafenis die recht doet aan hun persoonlijkheid

Met een begrafenis kun je je verdriet op een catharsis manier uiten, of te wel op een manier waarbij je al je emoties de vrije loop kan laten gaan. Een begrafenis organiseren die de kernwaarden en de persoonlijkheid van de overledene weerspiegelt, is een manier om hun leven te vieren en hun nagedachtenis te eren. Het schrijven van een grafrede en het kiezen van mooie muziek, bloemen en lezingen helpt je door de eerste dagen van de rouw heen en kan een gevoel van afsluiting geven.

Herinner hoe zij je leven hebben beïnvloed en eer hun nalatenschap

Had je dierbare een sterke invloed op je leven? Misschien hebben ze je gesteund en geïnspireerd tijdens je opleiding of misschien heb je je carrière pad gekozen om in hun voetsporen te treden. Als je je herinnert hoe ze je hebben geholpen en hun prestaties voortzet in jouw eigen leven, kan dat helpen om het verlies te verwerken. Diegene is namelijk dan toch iedere dag een beetje bij je.

Help anderen om te gaan met de dood van je dierbare

Ze zeggen wel eens ‘gedeelde smart is halve smart’. Breng daarom tijd door met andere familieleden en vrienden van de overledene. Zo help je anderen om met het verlies om te gaan. Of het nu gaat om het bekijken van foto's, het luisteren naar muziek of het delen van herinneringen, een kleine moeite kan voor sommige mensen een enorm verschil maken. En als je anderen helpt, voel jij je ook beter.

Herdenk verjaardagen

De verjaardag van het verlies van een dierbare kan moeilijk zijn, maar het is ook een moment om diegene te eren. Ga iets doen ter nagedachtenis van je verloren dierbare. Ga iets positiefs doen, zoals een dagje uit. Eet een gebakje en proost op het leven. Zamel geld in voor een goed doel, plant een boom of rozenstruik voor je dierbare of doe iets anders wat hij of zij ook wel leuk had geleken. Door de verjaardag te vieren, herdenk je je dierbare op een positieve manier en dat kan weer helpen om beter om te gaan met het verlies.

Accepteer je emoties

Iemand verliezen is pijnlijk en verdrietig. Met de tijd wordt het makkelijker om ermee om te gaan; neem daar ook de tijd voor. Je zal een heel scala aan emoties doorlopen, zoals woede, verdriet, machteloosheid en vermoeidheid. Soms denk je er te zijn en dan ineens komt alles weer net zo messcherp terug. Erken deze emoties, accepteer ze, ze zijn volkomen natuurlijk in het rouwproces. Bachbloesem mix 68 kan je helpen in een rouwproces: het verzacht het verdriet, vermindert woede, bestrijdt depressie en helpt je om je verlies te accepteren en los te laten.


Bronnen

https://www.cruse.org.uk/

https://www.nhs.uk/mental-health/feelings-symptoms-behaviours/feelings-and-symptoms/grief-bereavement-loss/

https://www.mind.org.uk/information-support/guides-to-support-and-services/bereavement/about-bereavement/


Marie Pure

Andere artikelen


adhd

De ADHD-expert

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat volgend jaar een opmerkelijk project opstarten. Het is haar bedoeling om per provincie een halftijdse ADHD-expert aan te stellen. Het aanstellen van zo’n expert past binnen haar plan om de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren op te krikken.

Lees het volledig artikel

Musturbeer jij te veel

Musturbeer jij te veel?

Lijd jij aan een aandoening die gekend is als “Musturbatie”? Deze term werd voor het eerst gebruikt in de jaren 50 door psychotherapeut Albert Ellis en beschreven als een manier waarop een negatieve innerlijke stem onze gedachten beïnvloedt en ons slaat met woorden als “moet (must)”, zou moeten en zal moeten.

Lees het volledig artikel

Stop met je zorgen te maken & leef in het moment

Stop met je zorgen te maken & leef in het moment

Je verdoet zoveel tijd door spijt te hebben van het verleden en je zorgen te maken over de toekomst. Maar dat is het niet waard! Zelfs wat gisteren gebeurde, doet er vandaag niet meer toe. Laat het verleden en de toekomst voor wat het is en maak het meeste van ieder moment.

Lees het volledig artikel

roken

Roken eist om de 6 seconden een slachtoffer

Om de 6 seconden sterft er iemand omwille van het roken. Daarmee is roken zowat het monster dat de meeste slachtoffers opeist. 

Lees het volledig artikel

Is een depressie niet gewoon een mooi woord voor niet lekker in je vel zitten

Is een depressie niet gewoon een mooi woord voor niet lekker in je vel zitten?

Geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst, beïnvloeden ongeveer 1 op de 6 mensen op een bepaald moment in hun leven. Ondanks dat het zo’n veelvoorkomend probleem is, wachten veel patiënten maanden, of zelfs jaren, voordat ze hulp zoeken.

Lees het volledig artikel

Waarom een leven zonder obstakels de moeite niet waard is

Waarom een leven zonder obstakels de moeite niet waard is

Stress kan zowel goed als slecht zijn; het is hoe jij het bekijkt. Maar te veel stress kan gevaarlijk zijn. Lees meer over stress in dit artikel!

Lees het volledig artikel

wat te doen als je kind niet terug naar school wil

Wat te doen als je kind niet terug naar school wil?

Wat kan je doen als je kind niet terug naar school wil? Hier zijn onze tips en hulp indien je kind weigert terug naar school te gaan.

Lees het volledig artikel

vakantie-anders-bekeken

Vakantie anders bekeken

De zaligste tijd van het jaar… vakantie. Of, dat zou toch moeten. Helaas loopt het niet altijd als verwacht. Wat kan er fout lopen? En wat doe je eraan?

Lees het volledig artikel

herfst

5 tips om gezond de herfst te doorspartelen

Hij heeft een hele poos op zich laten wachten, maar de laatste dagen kunnen we er niet meer onderuit: de herfst is in het land. De herfst wordt ook wel een overgangsseizoen genoemd. Langzaam aan bereidt de herfst ons voor op de overgang van lange en warme dagen naar koude en korte dagen.

Lees het volledig artikel

overgewicht

Behoort overgewicht tot het verleden?

Overgewicht is zowat één van de grootste problemen van de Westerse samenleving. Maar, er zou een inspuiting op komst zijn die er voor kan zorgen dat de zin in eten kan verminderd worden.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....