Voel jij je vaak ongemakkelijk in sociale situaties? Vanbuiten lijk je kalm en zelfverzekerd de controle te hebben. Maar misschien zit je vanbinnen te trillen en voel je je angstig over hoe verkeerd je denkt bezig te zijn. Heb jij problemen met je zelfvertrouwen en lichaamsbeeld? Misschien heb je gewoon moeite met jezelf te accepteren voor wie je bent.
Jezelf leren aanvaarden kan een groot verschil maken op het geluk in je leven. Wanneer we onszelf aanvaarden en stoppen met oordelen, voelen we dat mensen zelf ook minder kritisch en oordelend worden. Vaak komt dit gevoel vooral van onszelf natuurlijk. We creëren die energie die anderen oppikken, dus wanneer we onszelf neerslachtig en verlegen voelen, pikken andere mensen die energie en lichaamstaal op.
Dus hoe kan je leren jezelf te aanvaarden? Hier 10 makkelijke stappen om je te helpen.
Jezelf leren aanvaarden in 10 makkelijke stappen
Toegeven dat er een probleem is, is de eerste stap naar jezelf aanvaarden. Het moment dat je eens goed in de spiegel kijkt en een probleem erkent. Dat is het moment waarin je het best kan veranderen. Door te beslissen te veranderen, bekrachtig je jezelf. Zelfbekrachtiging is een fantastische erkenning van je eigenwaarde.
Als jij het soort persoon bent die zijn innerlijke criticus toestaat om je fragiele zelf af te kraken, dan is nu het moment om milder te zijn. Luister naar al de verwijten die je jezelf geeft. Luister eens hoe negatief je bent. Hoe vaak hoor jij jezelf uitmaken als je per ongeluk iets doms doet. Die innerlijke stem is constant aan het berispen, bekritiseren en veroordelen, en dat is helemaal niet nodig. Je zou je beste vriend ook niet zo schuldig, waardeloos en beschaamd laten voelen, toch?
Waarom doe je het dan jezelf aan? Je zou altijd je eigen beste vriend moeten zijn.
Heb je het moeilijk om die stem te verdringen, dan kan je die op twee manieren benaderen.
Door jezelf op deze manier te ontkoppelen, voel je dat de innerlijke criticus zijn kracht verliest om je te beheersen. Je zal hier niet in één keer in slagen, maar blijf dit herhalen tot je dat wel doet. Eén iets waar je op moet letten, wanneer je je innerlijke criticus betrapt op gemeen zijn, wees er dan niet te streng op. Je leert niet vijandig te zijn voor jezelf, dus wees vriendelijk, maar wijs het af.
Herken dat het je eigen denken is, dat kritisch is. Wat wij ervaren in de wereld gaat door onze eigen gedachten. Je eigen geluk hangt af van jezelf en wat je denkt. Het hangt niet af van andere mensen en wat zij zeggen of doen. Jij kiest hoe je reageert op situaties van buitenaf en jij kiest je eigen interne dialoog. Aanvaard de nood voor verandering (stap één) en wees vriendelijk voor jezelf (stap twee).
Het is veel te makkelijk om onszelf te beschuldigen van iets, zoals bepaalde gebreken of zwakheden. Zoals we hierboven hebben gezien, hebben onze innerlijke critici ons door de jaren heen verscheurd. En ik ben vrij zeker dat je vrienden en familie en collega’s hebt gehad die zich ook eens hebben laten gaan. Laten wen deze negativiteit ombuigen en een lijstje maken van alles wat je leuk vindt, graag ziet en apprecieert aan jezelf? Het kan echt alles zijn. Je kan bijvoorbeeld lange wimpers hebben. Het kan ook een mooi handschrift zijn. Je huilt misschien bij huilfilms. Misschien kan je goed een merel nabootsen. Misschien ben je een goede doe-het-zelver? Misschien een goed luisterend oor? Wat het ook is waarin je je identificeert, schrijf het ergens op en hang dat ergens op zodat je het af en toe ziet, opnieuw leest en kan aanvullen.
De volgende stap in zelfaanvaarding is iets opmerken die je goed doet voelen. Hield je de deur open voor iemand anders? Merk dat op! Had je een leuk gesprek met iemand die je totaal niet kent? Merk dat op. Je liet iemand lachen of gaf hem een compliment? Merk het op! Zie je hoe fantastisch je bent? Kijk uit voor die momenten die je goed doen voelen!
Eén van de problemen van het leven leiden zoals we doen in de 21ste eeuw is dat we het constant druk hebben en veel te veel van onszelf geven aan anderen. We maken tijd voor onze partner, onze kinderen en ouders, vrienden, collega’s, en zelfs de telemarketeer die ons opbelt net als we tv kijken. Bekijk hoe je tijd kan verdelen en zorg dat je er wat voor jezelf indeelt. Misschien houd je wel van inkleuren, tekenen of schrijven. Misschien zou je wel 30 minuten naar jazz willen luisteren. Wat je ook wenst te doen, verdeel de tijd en geef toe aan je noden.
Als je je ogen een momentje sluit en denkt aan een ‘jij’ in zijn of haar kracht die perfect gelukkig is met de persoon die jij bent (en waarom zou je niet, als je alle voormalige stappen hebt gevolgd?) Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Hoe meer je weet wat zelfaanvaarding zou betekenen voor jou, hoe dichter je komt bij het bereiken ervan.
Je bent maar een mens, en mensen maken fouten. Wanneer je dat doet, vergeef jezelf dan. Erken dat je alleen door fouten maken kan leren en groeien.
Soms zijn we wreed tegen onszelf omdat we niet gelukkig zijn. Dit kan in een relatie, een job of een andere persoonlijke situatie zijn. Wanneer je exact weet wat je wil van het leven, en je hebt doelen te bereiken, dan voel je je volmaakter als je die bereikt. Zelfs als je verlangens bijna onmogelijk te bereiken zijn, kan een reeks doelen die je een stap dichter brengen en je leven veel meer zin geven.
Je moet wel verzekeren dat wat je wil authentiek is. Het moet jouw hartje bekoren, niet iets wat je partner, je ouders of de maatschappij je dicteren. Dit betekent jezelf begrijpen en heel helder in verbinding staan met je eigen gevoelens.
Als het helpt, kan je jezelf wat vragen stellen en de antwoorden opschrijven.
Wie wil ik zijn? Beschrijf in detail wat je wil zijn.
Waar geef ik echt om?
Eens je de antwoorden hebt, dan heb je een soort functieomschrijving van jezelf. Hoe is dat in vergelijking met de persoon die je nu bent? Is er een overlap? Ben jij authentiek? Welke veranderingen moet jij maken?
Streef niet te hard. Perfectie is onbereikbaar en zal je nooit gelukkig maken. Aanvaarding van wie je bent en wat je hebt zijn waardevol. Probeer te leren over mindfulness en in het moment leven. Geniet van wie je bent en wat je hebt en zelfaanvaarding volgt vanzelf.
Het is typerend dat mensen in de donkere dagen vaker naar een glaasje alcohol grijpen dan tijdens de zomermaanden. Dit fenomeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat problemen met alcohol in de Noordse landen veel groter zijn dan in Zuiderse landen. Maar hoe ver mag je gaan met een glaasje? Hierover bestaan sterk uiteenlopende verhalen.
Soms is het duidelijk dat je een manipulatieve partner of een toxische vriend uit je leven moet bannen. Maar wat als een familielid toxisch is? Hoe makkelijk is het om de band met hen te stoppen – of mag je dit nooit doen?
Lijd jij aan een aandoening die gekend is als “Musturbatie”? Deze term werd voor het eerst gebruikt in de jaren 50 door psychotherapeut Albert Ellis en beschreven als een manier waarop een negatieve innerlijke stem onze gedachten beïnvloedt en ons slaat met woorden als “moet (must)”, zou moeten en zal moeten.
Sommige dagen zit je vol goede moed en ga je al vroeg aan de slag met alles wat je gepland had. Andere dagen had je goede plannen, maar is de motivatie ver te zoeken om ook maar iets te doen. Motivatie kan nogal ongrijpbaar zijn, vooral als je het even niet hebt.
Waarom voel je vlinders aan het begin van een nieuwe romance, en hoe kun je de vlam in een langdurige relatie brandend houden als de eerste vonk begint te vervagen? Aan het begin van een nieuwe relatie ben je echt helemaal in de wolken met dat ‘first-date’ vlindergevoel in je buik.
Zo fijn als het is voor de mens om de overgang van oud naar nieuw te vieren, zo beangstigend is het voor de hond. Vooral het knallende vuurwerk dat die nacht gul wordt afgestoken, is voor heel wat honden afschrikwekkend. Lees 7 tips hoe je jouw hond kan helpen bij vuurwerkangst.
Wat doet een scheiding met kinderen en wat zijn de precieze gevolgen voor kinderen? Voor een kind verandert er na een scheiding plots veel. Wat zijn de gevolgen voor kinderen van gescheiden ouders?
Lees het volledig artikelBen je bezorgd dat de wereld te snel verandert? Dan ben je niet alleen: de technologie ontwikkelt zich voortdurend, en het is een uitdaging om met alles mee te zijn. Veel mensen – niet alleen de oudere generatie – zijn daarom angstig dat ze achterop zullen geraken.
Of het nu je partner is, of een huisgenoot, het staat buiten kijf dat elke relatie met een narcist een zware beproeving is. Zijn er manieren om daar beter mee om te gaan? Of is het beter de relatie achter je te laten?
Kunnen we leren uit onze fouten en een sterkere, emotioneel gezondere band creëren met onze kinderen? Om je zwakke plekken te helpen identificeren, zijn hier enkele vaak voorkomende problemen die ouders maken.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.