Nee. Het is een krachtig woord, waarvan we soms denken dat we het niet mogen zeggen. Het is moeilijk, ‘nee’ zeggen tegen vrienden, familie of collega’s. Sommige mensen zeggen het nooit en gaan onder hoge werkdruk ten onder. ‘Nee’ zeggen kun je leren. Maar wanneer zeg je het? En wanneer zeg je juist ‘ja’?
Het antwoord ligt vaak voor de hand: het is makkelijk om ‘nee’ te zeggen als iemand wil dat je iets doet waardoor je je ongemakkelijk voelt. Dan is het een volmondig ‘nee’ en daarmee is het klaar. Het is ook gemakkelijk om ‘ja’ te zeggen tegen iets wat je graag wilt doen. Helaas is het niet altijd zo eenduidig. Want misschien vraagt een vriend je om iets te gaan drinken. Leuk idee toch? Maar eigenlijk ben je te moe. Dan zeg je wellicht ‘ja’ om hem te plezieren, maar je had liever op de bank willen hangen. Andersom komt ook voor: iemand stelt iets nieuws voor, maar je durft niet, dus zeg je nee, terwijl je eigenlijk, diep van binnen weet dat je beter ‘ja’ had kunnen antwoorden…
Je bent niet de enige die zich verward voelt in deze scenario's. Het is meestal gemakkelijker om ‘ja’ te zeggen dan ‘nee’. We zijn er immers op ingesteld het anderen naar de zin te maken. Ook vermijden we liever een conflict, dus ga je akkoord om de ander niet teleur te stellen of boos te maken. Terwijl je best weet dat een beetje assertiviteit in sommige gevallen helemaal geen kwaad kan. Heb je moeite om assertiever te zijn en wil je graag betere beslissingen nemen, dan kan Bachbloesem mix 44 helpen om je zelfvertrouwen op te krikken. Niet bang zijn om eens ‘nee’ te zeggen tegen opdrachten, werk of sociale aangelegenheden kan je helpen om een emotionele of fysieke burn-out te voorkomen. Het is van cruciaal belang om voor je welzijn te zorgen door grenzen te stellen en ‘nee’ te kunnen zeggen wanneer dat nodig is.
Ken je het gezegde ‘nee, is nee’? Het betekent dat je iets gewoon niet wil en daar hoef je helemaal geen reden voor op te geven. ‘Nee’ is een zin, meer heb je niet nodig. Als je wordt gevraagd iets te doen wat onveilig is of waar je je niet prettig bij voelt, is ‘Nee’ voldoende. Dit vergt wat oefening, want je zult waarschijnlijk in de verleiding komen om er een verklaring aan toe te voegen. Maar als iemand onbeleefd, agressief of uitdagend is, hoef je niet verder uit te weiden. Nee, is immers nee.
Er zullen zich echter veel gelegenheden voordoen waarbij je toch een beetje uitleg wilt geven, bijvoorbeeld wanneer je ‘nee’ zegt tegen een vriend of familielid. In dat geval kan tact helpen om een gevoel van afwijzing bij de ander te verminderen.
Stel bijvoorbeeld dat je een presentatie voor je werk moet voorbereiden en dat een vriend je meevraagt naar de bioscoop. Je zegt ‘nee’ en legt daarbij uit dat je nog werk te doen hebt. Dat zal de ander best begrijpen. Helemaal als je meteen een datum of tijd afspreekt om samen een filmpje te pakken. Deze tactiek zorgt voor een grens zonder de gevoelens van je vriend te kwetsen.
Veel mensen hebben het zo druk met een baan, familieverplichtingen, hobby's en vrijwilligerswerk dat ze zichzelf erg uitputten. Het gezegde luidt: als je iets gedaan wilt hebben, vraag het dan aan een druk bezet persoon. Hiermee wordt namelijk geïmpliceerd dat diegene nooit ‘nee’ zal zeggen. Het gevaar van overal mee instemmen, is dat je je eigen behoeften uit het oog verliest. Bovendien kan het werk je dan zo hoog boven het hoofd groeien, dat je gewoon niet meer weet waar je de tijd vandaan moet halen. Of waar je moet beginnen! Met alle stress van dien. Leer daarom ‘nee’ te zeggen om zo je fysieke en mentale welzijn te beschermen.
Onthoud: echte vrienden zullen het begrijpen als je ‘nee’ zegt, omdat je tijd nodig hebt voor jezelf. Zelfs zonder reden. Maar ook op het werk zal men een ‘nee’ best accepteren. Vooral als je aangeeft dat je deadlines hebt voor andere projecten en er iets nieuws gewoon niet bij kan hebben.
Waar de één overal ‘ja’ tegen zegt, zeggen sociaal angstige mensen veel liever ‘nee’ tegen een uitje, feestje of zakelijke bijeenkomst. Vooral introverte mensen die ook wat meer tijd nodig hebben voor zichzelf, vinden het moeilijk om hier ‘ja’ tegen te zeggen. Duw je zelf dan uit je comfortzone en daag je uit om toch eens ‘ja’ te zeggen. Wie weet vind je het wel hartstikke leuk!
Als je altijd ‘nee’ zegt tegen ervaringen, dan beperk je jezelf in je ontwikkeling. Je zal merken dat je fantastische kansen laat liggen. Als je bijvoorbeeld bent uitgenodigd voor een feestje en je bent bang dat je niet veel mensen kent, is het makkelijk om altijd ‘nee’ te zeggen en thuis te blijven. Maar je weet nooit wie je in zo'n situatie kunt ontmoeten: een nieuwe partner, nieuwe vrienden of een potentiële nieuwe werkgever. Als je niet gaat, zul je het nooit te weten komen! Geef jezelf daarom meer controle over de vreemde situatie en spreek met je zelf iets af. Zoals: ‘Ik ga en blijf maar een uurtje’ of ‘Ik ga met vijf verschillende mensen praten voor ik vertrek’. Door jezelf een ‘uitweg’ te geven, lijkt het evenement minder overweldigend, en misschien heb je uiteindelijk wel een geweldige avond!
Niet iedereen durft zichzelf een beetje voor schut te zetten in het bijzijn van anderen. En al helemaal niet in het bijzijn van vreemden. Hierdoor zijn er wellicht sporten of lessen die je zou willen volgen, maar je niet durft vanuit die angst voor gek te staan. Vertel jezelf dat het niets uitmaakt als je niet goed bent in wat het ook is. De reden waarom je naar een les gaat, is om iets te leren. En dat is ook de reden waarom alle anderen er zijn, dus de kans is groot dat ze zich zullen concentreren op hun poging het zelf goed te doen. De wetenschap dat niemand naar je kijkt, haalt de stress uit de situatie. En als je het niet leuk vindt, hoef je niet terug te gaan.
Jij hebt de touwtjes in handen, dus onthoud altijd dat je zonder verdere uitleg ‘nee’ kunt zeggen tegen iets waar je je niet prettig bij voelt. Je kunt ook tactvol ‘nee’ zeggen zonder je vriendschappen te schaden. En vergeet niet om soms ‘ja’ te zeggen tegen dingen die misschien zenuwslopend lijken. Jezelf uit uitdagen laat je persoonlijk groeien.
Bronnen:
https://www.psychologytoday.com/gb/blog/speak-easy/201709/how-say-no-assertively-request-your-time
http://changingminds.org/techniques/assertiveness/saying_no.htm
Stress kan zowel goed als slecht zijn; het is hoe jij het bekijkt. Maar te veel stress kan gevaarlijk zijn. Lees meer over stress in dit artikel!
De lente is in het land en dat brengt ons energie! Sommige van ons keken er al weken naar uit, maar nu is het eindelijk zover. De langverwachte lente is in het land. Weg met de winter!
Lees het volledig artikelHoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.
Op minder dan 10 jaar tijd is het gebruik van medicatie tegen allergieën met maar liefst 70% gestegen. Op zich is dit een schokkende vaststelling. Nog schokkender wordt het als Didier Ebo van het UZ Antwerpen hierbij beweert dat allergieën langzaam maar zeker epidemieën aan het worden zijn.
Lees het volledig artikelDeze 6 voedselsoorten bevatten stoffen die je angsten beperken. Meer weten? Klik hier om het volledige artikel te lezen.
Lees het volledig artikelIs het komkommertijd in het wereldje van de televisiesterren of doen zij het gewoon om in de kijker te staan? Steeds meer en meer laten sterren hun gezicht linken aan bepaalde vormen van dieet. De bedoeling hiervan is natuurlijk zoveel mogelijk mensen overtuigen om ook dit dieet te gaan volgen. Maar enig wantrouwen is hier wel op zijn plaats.
Lees het volledig artikelSeksueel verlangen is een complex samenspel van hormonen, emoties en welzijn. Wanneer je partner niet zo geïnteresseerd is in seks als jij, is het zelden een afwijzing van jou als persoon. Al kan het wel zo voelen. Je zit beide gewoon op een andere frequentie. Dat wil niet zeggen dat jullie niet van elkaar houden.
Het verlies van een familielid of goede vriend is waarschijnlijk een van de moeilijkste uitdagingen die het leven ons biedt. Als we een partner, ouder, broer of zus hebben verloren, is de kans groot dat we intens verdriet ervaren.
Hij heeft een hele poos op zich laten wachten, maar de laatste dagen kunnen we er niet meer onderuit: de herfst is in het land. De herfst wordt ook wel een overgangsseizoen genoemd. Langzaam aan bereidt de herfst ons voor op de overgang van lange en warme dagen naar koude en korte dagen.
Het is je vast wel eens opgevallen dat sommige mensen meteen aardig gevonden worden. Je hebt het vast wel eens bij een ander ervaren. Na het voorstellen dacht je meteen: ‘die is aardig’. Maar waarom? Veel mensen denken dat mensen je alleen aardig vinden vanwege natuurlijke eigenschappen waarmee je geboren bent: knap, talent en gezelligheid. Maar dit is een misvatting. Mensen je aardig laten vinden heb je zelf in de hand, en dat heeft alles te maken met zelfvertrouwen, jezelf kennen en emotioneel intelligent zijn. Hier is wat je moet doen om sympathieker te worden.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.