Bachbloesemadvies

Bachbloesem Mix 42

Inhoud 50 ml

  • Aanbevolen kuur

Onmiddellijk leverbaar
Gratis verzending vanaf € 30.00

Inclusief BTW

10 tips voor een betere concentratie

10 tips voor een betere concentratie

Concentratieproblemen kunnen voorkomen voor een aantal redens. Voor de meesten onder ons is dit slechts tijdelijk. Je concentratie en geheugen worden beïnvloed door verschillende factoren zoals leeftijd, stress, genetica en zelfs je dieet. Af en toe gaan de problemen gepaard met slaapstoornissen, vermoeidheid, angst en depressie.

Terwijl concentratieproblemen het resultaat kunnen zijn van fysieke of psychologische problemen, lijden de meeste mensen eraan door oververmoeidheid, emotionele stress of hormonale veranderingen als het gevolg van de puberteit, een zwangerschap of de menopauze. Als er sprake is van een plotse verslechtering van je concentratieproblemen, dan zoek je best medisch advies.

Er zijn heel wat manieren die je kunnen helpen om je concentratie te verbeteren. Hier vind je onze top 10 tips.

1. Pak je stress aan

Stress put de chemische stoffen in je hersenen sneller uit dan je kan aanvullen. Als je je gestresseerd voelt, probeer dan wat stress uit je leven te knippen. Neem de tijd om na te gaan wat er je exact stoort en zoek dan naar verbeteringen. Je hoeft niet te proberen je hele leven om te gooien, maar zelfs een paar kleine structurele veranderingen kunnen je stressniveau positief beïnvloeden, wat op zijn beurt jouw concentratie zal verbeteren.

2. Zet je in

Een goede concentratie hangt volledig af van jouw inspanningen om de taak de je te doen hebt, tot een goed einde te brengen. Met dit in gedachten, zal je misschien een manier moeten vinden om die taak interessanter te maken of misschien relevanter zodat ze dichter aanleunt bij je project. Of doe het misschien gewoon helemaal niet. De keuze is aan jou.

3. Stop

Het klinkt misschien wat tegen-intuïtief, maar als je probeert om je te concentreren op iets en het lukt niet, stop er dan gewoon mee. Laat je gedachten even de vrije loop. Breng ze dan terug naar wat je eigenlijk zou moeten doen. Als je opnieuw afdwaalt, stop dan opnieuw. Probeer telkens je focus terug te vinden, maar kijk ook eens waar je gedachten heen gaan, het is misschien je onderbewustzijn die je iets probeert te vertellen.

4. Piekertijd

Verder bouwend op de bovenstaande tip is ‘piekertijd’ toestaan. Kies een kleine tijdspanne – idealiter 5 à 10 minuten – waar je gewoon kunt gaan zitten en piekeren. Tijdens de piekertijd zou je dan moeten bezig zijn met wat je stoort. Je kan dingen neerschrijven in een piekerschriftje, of tekenen of schetsen. Gebruik eender welke techniek om de zorgen uit je hoofd te halen en op een pagina te plaatsen. Dit zou je kunnen helpen om rationeler na te denken of om je problemen aan te pakken. Eens je piekertijd op is, plan dan je volgend momentje om te piekeren en spreek met jezelf af dat je niet meer zal piekeren tot op dat moment. Dit zou je moeten helpen om je aandacht erbij te houden.

5. Bekijk je omgeving

Zijn de concentratieproblemen het gevolg van waar je werkt? Word je onvermogen om je te concentreren veroorzaakt door lawaai bijvoorbeeld? Als je constant wordt afgeleid van wat je zou moeten doen, kijk dan of er geen mogelijkheid is om je werkomgeving te verbeteren. Kan je de telefoon, de radio, de TV uitzetten? Misschien kan je je collega’s vragen om stiller te praten?  Misschien moet de verwarming hoger of lager gezet worden?  Of heb je voor jezelf een elektrisch vuurtje of een ventilator nodig? Een werkbevorderende omgeving kan je concentratie zeker verbeteren.

6. Neem een pauze

Als je je omgeving niet kan veranderen, ga er dan af en toe eens van weg. Ga regelmatig eens naar buiten en wandel eens rond in de frisse lucht. Als je naar een park kan gaan in de buurt, zoveel te beter. Onderzoek heeft aangetoond dat tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving je hoofd helder kan maken. Onthoud ook, sporten bevordert ook de kracht van je hersens en kan  angsten verminderen.

7. Vermijd tijdelijke stimuli

Je zou van mening kunnen zijn dat cafeïne of nicotine je concentratievermogen verbeteren, maar je weet vast al dat zulke effecten slechts tijdelijk zijn. Vermijd deze ‘snelle’ oplossingen zoveel als je kan, en schakel over naar snacks als gedroogd fruit en noten, die verbranden trager en geven je dus langer energie. Sla ook nooit een ontbijt over, maar probeer in plaats daarvan koolhydraten met proteïnes te combineren om je bloedsuiker te stabiliseren. Zorg ook dat je genoeg water drinkt gedurende de dag.

8. Overweldigd?

Komen je concentratieproblemen voor als je te veel te doen hebt? Als je iets probeert aan te pakken dat te zwaar voor je is, probeer de taak dan in kleine taakjes onder te verdelen. Pak deze taakjes dan één voor één aan. Als je hulp nodig hebt, wees niet bang om daar om te vragen. Als je iets niet begrijpt, vraag dan om uitleg.

9. Werk wanneer je je fris voelt

Al gehoord van circadiaanse ritmes? Dat is hoe je lichaam de tijd gebruikt en ons vertelt wanneer onze hersenen op hun best zijn. Bij de meesten onder ons is die piek om 10u ’s morgens en slapen we diep om 2u ’s nachts.  Volgens onderzoek is onze coördinatie het best om 14u ’s middags, zijn onze reactietijden het snelst om 15u ’s middags en bereikt onze spiersterkte een climax om 17u (op het moment wanneer de meeste mensen naar de fitness gaan). Als je de ritmes van je lichaam kent, dan kan je jezelf afstemmen op je taken om zo je beste prestatie te leveren.

10. Organiseer jezelf

Wat het beste helpt bij je concentratieproblemen is jezelf organiseren. Neem elke morgen enkele minuten om een to do lijst te maken en houd deze bij. Schrijf wat post-its en plak ze waar je ze zal kunnen zien, zodat je weet wat je moet bereiken. Geef de juiste prioriteiten aan je taken, en bewaar alle ‘makkelijke’ dingen voor wanneer je weet dat je concentratie het slechtst zal zijn.

Gecreëerd door Tom Vermeersch ()

Tom Vermeersch

Tom Vermeersch is een gecertificeerde psycholoog en Bachbloesemexpert met meer dan 30 jaar ervaring.

Andere artikelen

Kun jij dingen accepteren die je niet kunt veranderen? Doe onze test!

Je relatie loopt stuk of je verliest je baan en je komt vast te zitten in een sleur van negatieve gedachten en lijden. Hoe goed ben jij in het loslaten van wrok en het accepteren dat sommige dingen buiten je macht liggen en gewoon zijn zoals ze zijn? Doe onze test en kom erachter!

Hoe maak je het leven dragelijker tijdens de menopauze?

Hoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.

Stop onmiddellijk met uitstellen en doe het!

Lees tips om de uitdaging waar je nu aan denkt meteen aan te gaan. Nu is het moment om iets te doen, je kan meten beginnen. Lees verder om meer te weten!

Verwacht jij te veel van anderen? Doe de test!

Veel mensen zijn teleurgesteld wanneer anderen niet aan hun verwachtingen voldoen. Echter, als je altijd te veel van een ander verwacht, is dat niet gezond. Niet voor jezelf en niet voor de ander. Voel je jezelf vaak in de steek gelaten door je familie, vrienden, collega’s of zelfs vreemden, dan kan het zijn dat je onrealistische ideeën hebt over hoe mensen zich zouden moeten gedragen.

Hoe je jouw waarde bewijst

Heb je het gevoel dat iedereen je waarde als vanzelfsprekend beschouwt? Of het nu overwerken is op het werk om nog iets klaar te krijgen, of een speciale maaltijd voor je partner klaarmaken, het is fijn om validatie en appreciatie te krijgen wanneer je extra moeite hebt gedaan. Het lijkt alsof mensen het niet merken, je voelt je alsof niemand je waardeert.

7 tips om je hond te helpen bij vuurwerkangst

Zo fijn als het is voor de mens om de overgang van oud naar nieuw te vieren, zo beangstigend is het voor de hond. Vooral het knallende vuurwerk dat die nacht gul wordt afgestoken, is voor heel wat honden afschrikwekkend. Lees 7 tips hoe je jouw hond kan helpen bij vuurwerkangst.

Wat is geluk?

Onlangs gaf Google een lijst vrij van de top van trefwoorden die Belgen ingeven. In die toplijst staat "wat is geluk?". Geluk is dus iets waar mensen op één of andere manier op zoek naar zijn. Maar wat is geluk?

Hoe doorbreek je je slechte gewoontes

Slechte gewoontes verspillen je energie en tijd. Ze verstoren je leven, brengen je gezondheid in gevaar en weerhouden je ervan je doelen te bereiken. Dus waarom hebben we ze? En wat kunnen we doen om onze slechte gewoontes te doorbreken?

Feit of fictie? Is het echt gezond?

Er zijn te veel tegenstrijdige berichten rond gezondheidsadvies. Het zorgt voor te veel verwarring. Het ene jaar is boter slecht voor je, en margarine beter. Het jaar erop is het omgekeerd. Het ene artikel spreekt over een te zware belasting van je gewrichten bij het joggen; het andere artikel zegt dat het goed voor je is omdat het je botten versterkt.

Langer werken… maar hoe? Steeds meer langdurig ziek...

Het gespreksonderwerp dat de laatste tijd op de werkvloer heel vaak wordt aangesneden, is ongetwijfeld de pensioenleeftijd die behoorlijk is opgetrokken. Dat we langer moeten werken, daar is quasi iedereen van overtuigd. Maar of we het zien zitten om langer te werken op de manier zoals we nu bezig zijn, is een ander paar mouwen.

10 tips voor een betere concentratie

10 tips voor een betere concentratie
10 tips voor een betere concentratie

Concentratieproblemen kunnen voorkomen voor een aantal redens. Voor de meesten onder ons is dit slechts tijdelijk. Je concentratie en geheugen worden beïnvloed door verschillende factoren zoals leeftijd, stress, genetica en zelfs je dieet. Af en toe gaan de problemen gepaard met slaapstoornissen, vermoeidheid, angst en depressie.

Terwijl concentratieproblemen het resultaat kunnen zijn van fysieke of psychologische problemen, lijden de meeste mensen eraan door oververmoeidheid, emotionele stress of hormonale veranderingen als het gevolg van de puberteit, een zwangerschap of de menopauze. Als er sprake is van een plotse verslechtering van je concentratieproblemen, dan zoek je best medisch advies.

Er zijn heel wat manieren die je kunnen helpen om je concentratie te verbeteren. Hier vind je onze top 10 tips.

1. Pak je stress aan

Stress put de chemische stoffen in je hersenen sneller uit dan je kan aanvullen. Als je je gestresseerd voelt, probeer dan wat stress uit je leven te knippen. Neem de tijd om na te gaan wat er je exact stoort en zoek dan naar verbeteringen. Je hoeft niet te proberen je hele leven om te gooien, maar zelfs een paar kleine structurele veranderingen kunnen je stressniveau positief beïnvloeden, wat op zijn beurt jouw concentratie zal verbeteren.

2. Zet je in

Een goede concentratie hangt volledig af van jouw inspanningen om de taak de je te doen hebt, tot een goed einde te brengen. Met dit in gedachten, zal je misschien een manier moeten vinden om die taak interessanter te maken of misschien relevanter zodat ze dichter aanleunt bij je project. Of doe het misschien gewoon helemaal niet. De keuze is aan jou.

3. Stop

Het klinkt misschien wat tegen-intuïtief, maar als je probeert om je te concentreren op iets en het lukt niet, stop er dan gewoon mee. Laat je gedachten even de vrije loop. Breng ze dan terug naar wat je eigenlijk zou moeten doen. Als je opnieuw afdwaalt, stop dan opnieuw. Probeer telkens je focus terug te vinden, maar kijk ook eens waar je gedachten heen gaan, het is misschien je onderbewustzijn die je iets probeert te vertellen.

4. Piekertijd

Verder bouwend op de bovenstaande tip is ‘piekertijd’ toestaan. Kies een kleine tijdspanne – idealiter 5 à 10 minuten – waar je gewoon kunt gaan zitten en piekeren. Tijdens de piekertijd zou je dan moeten bezig zijn met wat je stoort. Je kan dingen neerschrijven in een piekerschriftje, of tekenen of schetsen. Gebruik eender welke techniek om de zorgen uit je hoofd te halen en op een pagina te plaatsen. Dit zou je kunnen helpen om rationeler na te denken of om je problemen aan te pakken. Eens je piekertijd op is, plan dan je volgend momentje om te piekeren en spreek met jezelf af dat je niet meer zal piekeren tot op dat moment. Dit zou je moeten helpen om je aandacht erbij te houden.

5. Bekijk je omgeving

Zijn de concentratieproblemen het gevolg van waar je werkt? Word je onvermogen om je te concentreren veroorzaakt door lawaai bijvoorbeeld? Als je constant wordt afgeleid van wat je zou moeten doen, kijk dan of er geen mogelijkheid is om je werkomgeving te verbeteren. Kan je de telefoon, de radio, de TV uitzetten? Misschien kan je je collega’s vragen om stiller te praten?  Misschien moet de verwarming hoger of lager gezet worden?  Of heb je voor jezelf een elektrisch vuurtje of een ventilator nodig? Een werkbevorderende omgeving kan je concentratie zeker verbeteren.

6. Neem een pauze

Als je je omgeving niet kan veranderen, ga er dan af en toe eens van weg. Ga regelmatig eens naar buiten en wandel eens rond in de frisse lucht. Als je naar een park kan gaan in de buurt, zoveel te beter. Onderzoek heeft aangetoond dat tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving je hoofd helder kan maken. Onthoud ook, sporten bevordert ook de kracht van je hersens en kan  angsten verminderen.

7. Vermijd tijdelijke stimuli

Je zou van mening kunnen zijn dat cafeïne of nicotine je concentratievermogen verbeteren, maar je weet vast al dat zulke effecten slechts tijdelijk zijn. Vermijd deze ‘snelle’ oplossingen zoveel als je kan, en schakel over naar snacks als gedroogd fruit en noten, die verbranden trager en geven je dus langer energie. Sla ook nooit een ontbijt over, maar probeer in plaats daarvan koolhydraten met proteïnes te combineren om je bloedsuiker te stabiliseren. Zorg ook dat je genoeg water drinkt gedurende de dag.

8. Overweldigd?

Komen je concentratieproblemen voor als je te veel te doen hebt? Als je iets probeert aan te pakken dat te zwaar voor je is, probeer de taak dan in kleine taakjes onder te verdelen. Pak deze taakjes dan één voor één aan. Als je hulp nodig hebt, wees niet bang om daar om te vragen. Als je iets niet begrijpt, vraag dan om uitleg.

9. Werk wanneer je je fris voelt

Al gehoord van circadiaanse ritmes? Dat is hoe je lichaam de tijd gebruikt en ons vertelt wanneer onze hersenen op hun best zijn. Bij de meesten onder ons is die piek om 10u ’s morgens en slapen we diep om 2u ’s nachts.  Volgens onderzoek is onze coördinatie het best om 14u ’s middags, zijn onze reactietijden het snelst om 15u ’s middags en bereikt onze spiersterkte een climax om 17u (op het moment wanneer de meeste mensen naar de fitness gaan). Als je de ritmes van je lichaam kent, dan kan je jezelf afstemmen op je taken om zo je beste prestatie te leveren.

10. Organiseer jezelf

Wat het beste helpt bij je concentratieproblemen is jezelf organiseren. Neem elke morgen enkele minuten om een to do lijst te maken en houd deze bij. Schrijf wat post-its en plak ze waar je ze zal kunnen zien, zodat je weet wat je moet bereiken. Geef de juiste prioriteiten aan je taken, en bewaar alle ‘makkelijke’ dingen voor wanneer je weet dat je concentratie het slechtst zal zijn.




Bachbloesem Mix 42: Concentratieproblemen

Bachbloesem mix 42 helpt om:

  • Minder snel afgeleid te zijn
  • Je concentratie te verhogen
  • Minder zaken te vergeten
  • Efficiënter te werken
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 42
Marie Pure

Andere artikelen


Kun jij dingen accepteren die je niet kunt veranderen Doe onze test!

Kun jij dingen accepteren die je niet kunt veranderen? Doe onze test!

Je relatie loopt stuk of je verliest je baan en je komt vast te zitten in een sleur van negatieve gedachten en lijden. Hoe goed ben jij in het loslaten van wrok en het accepteren dat sommige dingen buiten je macht liggen en gewoon zijn zoals ze zijn? Doe onze test en kom erachter!

Lees het volledig artikel

menopauze

Hoe maak je het leven dragelijker tijdens de menopauze?

Hoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.

Lees het volledig artikel

Stop onmiddellijk met uitstellen en doe iets

Stop onmiddellijk met uitstellen en doe het!

Lees tips om de uitdaging waar je nu aan denkt meteen aan te gaan. Nu is het moment om iets te doen, je kan meten beginnen. Lees verder om meer te weten!

Lees het volledig artikel

Verwacht jij te veel van anderen Doe de test!

Verwacht jij te veel van anderen? Doe de test!

Veel mensen zijn teleurgesteld wanneer anderen niet aan hun verwachtingen voldoen. Echter, als je altijd te veel van een ander verwacht, is dat niet gezond. Niet voor jezelf en niet voor de ander. Voel je jezelf vaak in de steek gelaten door je familie, vrienden, collega’s of zelfs vreemden, dan kan het zijn dat je onrealistische ideeën hebt over hoe mensen zich zouden moeten gedragen.

Lees het volledig artikel

Hoe je jouw waarde bewijst

Hoe je jouw waarde bewijst

Heb je het gevoel dat iedereen je waarde als vanzelfsprekend beschouwt? Of het nu overwerken is op het werk om nog iets klaar te krijgen, of een speciale maaltijd voor je partner klaarmaken, het is fijn om validatie en appreciatie te krijgen wanneer je extra moeite hebt gedaan. Het lijkt alsof mensen het niet merken, je voelt je alsof niemand je waardeert.

Lees het volledig artikel

vuurwerkangst

7 tips om je hond te helpen bij vuurwerkangst

Zo fijn als het is voor de mens om de overgang van oud naar nieuw te vieren, zo beangstigend is het voor de hond. Vooral het knallende vuurwerk dat die nacht gul wordt afgestoken, is voor heel wat honden afschrikwekkend. Lees 7 tips hoe je jouw hond kan helpen bij vuurwerkangst.

Lees het volledig artikel

Wat is geluk?

Wat is geluk?

Onlangs gaf Google een lijst vrij van de top van trefwoorden die Belgen ingeven. In die toplijst staat "wat is geluk?". Geluk is dus iets waar mensen op één of andere manier op zoek naar zijn. Maar wat is geluk?

Lees het volledig artikel

Hoe doorbreek je je slechte gewoontes

Hoe doorbreek je je slechte gewoontes

Slechte gewoontes verspillen je energie en tijd. Ze verstoren je leven, brengen je gezondheid in gevaar en weerhouden je ervan je doelen te bereiken. Dus waarom hebben we ze? En wat kunnen we doen om onze slechte gewoontes te doorbreken?

Lees het volledig artikel

Feit of fictie Is het echt gezond

Feit of fictie? Is het echt gezond?

Er zijn te veel tegenstrijdige berichten rond gezondheidsadvies. Het zorgt voor te veel verwarring. Het ene jaar is boter slecht voor je, en margarine beter. Het jaar erop is het omgekeerd. Het ene artikel spreekt over een te zware belasting van je gewrichten bij het joggen; het andere artikel zegt dat het goed voor je is omdat het je botten versterkt.

Lees het volledig artikel

langer-werken

Langer werken… maar hoe? Steeds meer langdurig ziek...

Het gespreksonderwerp dat de laatste tijd op de werkvloer heel vaak wordt aangesneden, is ongetwijfeld de pensioenleeftijd die behoorlijk is opgetrokken. Dat we langer moeten werken, daar is quasi iedereen van overtuigd. Maar of we het zien zitten om langer te werken op de manier zoals we nu bezig zijn, is een ander paar mouwen.

Lees het volledig artikel

Bachbloesems zijn geen geneesmiddelen maar onschadelijke plantaardige extracten die gebruikt worden ter ondersteuning van de gezondheid.

© 2024 Mariepure - Webdesign Publi4u

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....