Alle ouders willen het beste voor hun kinderen. Het bouwen aan hechte familiebanden die voor altijd sterk zullen zijn, is het geheim om je kinderen te zien gedijen. Gezinnen floreren het beste als ieder lid zich sterk verbonden voelt met ieder ander gezinslid. Dit geeft namelijk een gelukkig en veilig gevoel, maar ook zelfvertrouwen.
Onderzoekers hebben de belangrijkste factoren geïdentificeerd die helpen om gezonde, elkaar ondersteunende gezinnen op te bouwen:
Het creëren van een hecht, veerkrachtig gezin gaat niet altijd vanzelf. Je moet er met zijn allen aan werken. Met deze zeven tips kun je een gelukkiger en hechter gezin kunt creëren.
De stress van het ouderschap is onmogelijk weg te nemen; je zal altijd over je kinderen inzitten. Maar het is wel mogelijk om veerkracht op te bouwen, zodat je effectiever met deze stress en zorgen om leert gaan. Het gaat erom dat je uitdagingen aangaat, positief denkt om problemen op te lossen en betere relaties op te bouwen. Hierbij is het belangrijk, dat je jezelf niet vergeet. Hoe druk je agenda ook is, het is essentieel om tijd voor jezelf vrij te maken. Dit kan een moment voor een hobby zijn, genieten van een ontspannend bad, een boek lezen of echt helemaal niets doen. Wanneer je batterijen helemaal zijn opgeladen, zal je een veel betere ouder zijn. Ter ondersteuning bij stressvolle tijden kun je Bachbloesem Supermix 5 gebruiken. Deze mix is zo samengesteld om je te ondersteunen bij stress, angst en andere stress-gerelateerde problemen, zoals slapeloosheid.
In de drukke wereld van vandaag kan het een uitdaging zijn om tijd met je kinderen door te brengen. Samen tijd doorbrengen is het belangrijkste geschenk dat gezinsleden elkaar kunnen geven. Door samen activiteiten te ondernemen leren kinderen sociale vaardigheden, wordt hun gevoel van eigenwaarde versterkt en verbetert hun gedrag. Het stimuleert ook betere prestaties op school en leert kinderen hoe ze een goede vriend kunnen zijn. Hier zijn een paar ideeën om meer tijd samen door te brengen:
Plan elke week ten minste een paar momenten waarop iedereen samenkomt voor een familiemaaltijd. Laat geen schermen of telefoons toe aan de eettafel; eet en maak van de gelegenheid gebruik om een gesprek te voeren. Geef iedereen de kans om te praten, van de oudste tot de jongste. Samen eten als gezin bevordert het lichamelijke en geestelijke welzijn van kinderen. Het kan ook de communicatie verbeteren en de familiebanden versterken.
Maak het hele gezin verantwoordelijk voor het doen van klusjes. Maak een lijst van huishoudelijke taken en vergeet niet te tuinieren of de auto schoon te maken. Laat iedereen zich opgeven voor een klusje en kies een tijdstip in het weekend of tijdens de week waarop je de klus gaat aanpakken. Samen klusjes doen versnelt het proces en bevordert ook het gevoel van teamwork. Plan een beloning voor als alles klaar is, zoals een bordspel, pizza, ijs of een film kijken.
Het klinkt misschien een beetje gek, maar een regelmatige familiebijeenkomst is een uitstekende manier voor iedereen om bij te praten, plannen te bespreken, familiedoelen vast te stellen en eventuele grieven te ventileren, zonder dat het meteen consequenties heeft. Het is mogelijk om zo een gezinsvergadering iedere week te houden op een vast tijdstip of deze te beleggen op een spontane basis – dus wanneer het nodig is.
Begin met iedereen te herinneren aan de noodzaak anderen te respecteren en vriendelijk en attent te zijn. Vraag of iemand punten heeft die hij wil bespreken en behandel elk punt om beurten. Misschien moet je een paar richtlijnen opstellen, zoals dat er maar één persoon tegelijk mag spreken. Familiebijeenkomsten zijn bedoeld om geschillen en andere kwesties op een productieve, nuttige manier op te lossen.
Alle gezinnen maken deel uit van een bredere samenleving, en het opbouwen van relaties met andere gezinnen in je buurt zal helpen om deze banden te versterken. Doe mee aan activiteiten binnen school, de buurt, kerk of een vrijwilligersgroep. Het belangrijkste is om deel te nemen aan activiteiten met andere gezinnen. Dit zal jouw kinderen helpen hun sociale vaardigheden te ontwikkelen. Bovendien is het geven van energie en tijd aan vrijwilligerswerk een waardevolle leerervaring voor het hele gezin en zal je dichter bij elkaar brengen.
Vraag altijd om hulp of advies als je die nodig hebt. Als ouder zijn moeilijke tijden onvermijdelijk, maar je hoeft ze niet alleen aan te gaan. Houd een lijst bij van plaatsen en mensen waar je terecht kan voor hulp als dat nodig is. Sta open voor het leren van nieuwe opvoedingsvaardigheden en geef de wijsheid die je hebt opgedaan door aan anderen.
Een van de beste manieren waarop we leren is door het goede voorbeeld te geven. Door iedereen te laten zien hoezeer je jouw gezin waardeert, laat je hen zien dat je van ze houdt als individuen. Het grootste geschenk dat je je gezin kunt geven is een sterke familieband die een leven lang zal duren.
Bronnen:
https://www.familylives.org.uk/advice/your-family/relationship-advice/top-ten-tips-for-a-happier-family/
http://www.first5ventura.org/positive-parenting-tips/protective-factors-for-families/
Stress kan zowel goed als slecht zijn; het is hoe jij het bekijkt. Maar te veel stress kan gevaarlijk zijn. Lees meer over stress in dit artikel!
Het is niet gemakkelijk om te zien of iemand een depressie heeft. Terwijl sommige tekenen zoals verdriet, pessimisme en terugtrekking uit het sociale leven gemakkelijk te herkennen zijn, kunnen andere symptomen minder voor de hand liggen. Sommige mensen zijn erg goed in het verbergen van hun depressie – zelfs voor zichzelf!
Geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst, beïnvloeden ongeveer 1 op de 6 mensen op een bepaald moment in hun leven. Ondanks dat het zo’n veelvoorkomend probleem is, wachten veel patiënten maanden, of zelfs jaren, voordat ze hulp zoeken.
Slechte gewoontes verspillen je energie en tijd. Ze verstoren je leven, brengen je gezondheid in gevaar en weerhouden je ervan je doelen te bereiken. Dus waarom hebben we ze? En wat kunnen we doen om onze slechte gewoontes te doorbreken?
Soms lijken dagen en nachten zo snel voorbij te schieten, dat je nauwelijks merkt dat er alweer een week voorbij is. Soms zitten we in een sleur waarbij de dagen op elkaar lijken, waardoor het een brij van tijd wordt. Zonde, want iedere dag is bijzonder. Neem de controle terug over je leven, zet de sleur opzij en haal het beste uit elk moment. Met deze tips lukt het je zeker.
Laat je gemoed niet afhangen van het weer en creëer wat zon in je leven met de volgende tips.
Over burn-out wordt altijd wel ergens gesproken, maar de laatste tijd komt dit weer meer in de spotlights te staan.
Zo fijn als het is voor de mens om de overgang van oud naar nieuw te vieren, zo beangstigend is het voor de hond. Vooral het knallende vuurwerk dat die nacht gul wordt afgestoken, is voor heel wat honden afschrikwekkend. Lees 7 tips hoe je jouw hond kan helpen bij vuurwerkangst.
Digibesitas is een nieuwe term die de wereld is ingestuurd door de Gentse professor De Marez na onderzoek over het gebruik van digitale media
Dat roken niet goed is voor de gezondheid, is zeker geen nieuws meer. De kans op allerlei ziektes neemt gigantisch toe door te roken. Jaarlijks sterven er ongeveer 15000 Belgen als gevolg van het roken. Maar nu is er op de ernst van dat gevaar nog een getal gekleefd.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.