32 tips om assertiever te zijn

32 tips om assertiever te zijn
32 tips om assertiever te zijn

Beschouw je jezelf als assertief of zou je graag je assertiviteit verhogen? Wees slim en denk niet dat luid en nors assertief is, want dat is het niet.
Assertiviteit betekent dat je balans brengt tussen het vocaliseren van je eigen noden door middel van goede communicatie, terwijl je de noden van anderen in acht neemt.

Het is niet makkelijk assertief te zijn, vooral als je van nature uit introvert bent. Toch kan je wat vaardigheden aanleren. Dit zijn onze 32 tips om assertiever te zijn.

  1. Herken wie je bent en examineer de goede en slechte kanten van je persoonlijkheid. Als je je eigen waarde kent, is het makkelijker om dit te gebruiken als basis voor je zelfvertrouwen. Assertiviteit wordt gebouwd op zelfvertrouwen.

  2. Begrijp dat, om je echte kracht te kunnen tonen, je noden moeten vervult worden. Daar moet je zelf voor zorgen.

  3. Bescherm waar je recht op hebt.

  4. Herken de waarde in andere mensen. Begrijp wat hun vaardigheden zijn en wat ze bieden als toegevoegde waarde. Dit maakt het makkelijker voor jou om te weten wanneer je iemand anders moet laten ‘winnen’, of zal je helpen om beiden water bij de wijn te doen.

  5. Respecteer waar anderen recht op hebben.

  6. Concentreer je niet alleen op de problemen – probeer oplossingen te vinden.

  7. Doe de dingen die je kan doen, vraag hulp voor de dingen die je niet kan doen. Kijk en leer. Bedank mensen voor hun hulp. Probeer het eens de volgende keer. Vraag om feedback.

  8. Heb empathie voor anderen, maar wees goed voor jezelf.

  9. Begrijp dat je verdient behandeld te worden met waardigheid en respect. Net zoals jij anderen behandelt.

  10. Stop met je te excuseren. In plaats van “sorry’ te zeggen, probeer “bedankt voor je geduld”. Toon je waarde.

  11. Laat anderen niet uitzoeken waar je nood aan hebt.

  12. Neem geen verantwoordelijkheid voor het slechte gedrag van anderen. Laat jezelf niet lijden voor wat anderen zeggen of jou aandoen.

  13. Als mensen slecht reageren wanneer je assertief bent – door met wrok of boosheid te reageren – onthoud dan dat dat hun zaak is. Zij hebben controle over hun acties. Je zou alleen mogen reageren met waardigheid, beantwoord hun negatief gedrag niet met nog meer negatief gedrag. Jij hebt controle over jezelf, anderen niet.

  14. Je kan negatief zijn, of niet akkoord zijn, probeer dat gewoon op een gezonde en positieve manier te doen. ”Ik vond dat niet leuk, maar het was een nuttige ervaring.”

  15. Je kan boos zijn, maar wees altijd respectvol.

  16. Wees rechtuit, maar bescherm andere hun gevoelens.

  17. Houd je emoties onder controle. Dit kan makkelijker gedaan worden als je gestresseerd, verdrietig, boos of gefrustreerd bent.

  18. Accepteer dankbaar complimenten. Accepteer kritiek met dezelfde positieve ingesteldheid.

  19. Begrijp dat het oké is voor jou, of iemand anders, een fout te maken.

  20. Leer ‘nee’ zeggen als dat moet.

  21. Ken je limieten. Stel je grenzen.

  22. Stel alternatieven voor.

  23. Bevind je jezelf in een negatieve situatie, trek je daar dan van terug, of neem een time-out.

  24. Als je niet akkoord bent met iemand, zeg dan iets als “Ik begrijp je mening maar ik ga niet akkoord. ”

  25. Onthoud, ervoor zorgen dat mensen je standpunt begrijpen is iets anders dan zorgen dat ze ermee akkoord gaan.

  26. Als assertiviteit echt een probleem voor je is, begin dan klein. Neem stappen door moeilijkere situaties aan te pakken.

  27. Voel je niet schuldig. Assertief zijn kan lastig zijn – zeker als je het grootste deel van je leven passief bent geweest.

  28. Haal diep adem en behoud zo de controle over de zorgen en angsten die je hebt bij het uiten van een andere mening of te vragen wat je wil.

  29. Wees zo specifiek mogelijk over elke klacht die je hebt en noem voorbeelden op. Probeer emoties en ‘gevoelens’ daarbij uit te sluiten.

  30. Vraag meer tijd als je dat nodig hebt.

  31. Elimineer minder assertieve woorden die je gebruikt zoals “Ik zal het proberen” of “Ik ben gewoon maar…” enz.

  32. Blijf oefenen. Het kost tijd om jezelf te ontdoen van je gebrek aan assertiviteit.

Onthoud, als je assertief bent, dan vraag je wat je wil maar dat betekent niet noodzakelijk dat je het zal krijgen. Daarom sta je open voor onderhandeling. Nemen wat je wil, eisen wat je wil, zonder rekening te houden met anderen, is agressief gedrag. Een vriendschappelijke middenweg te zoeken, is een goede oplossing.

Veel succes!




Bachbloesem Mix 44: Gebrek aan zelfvertrouwen

Bachbloesem mix 44 helpt om:

  • meer zelfvertrouwen te krijgen
  • minder bang zijn om te falen
  • niet zo snel te panikeren
  • meer te geloven in jezelf
  • kalmer en rustiger te worden
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 44
Marie Pure

Andere artikelen


Hoe help ik mijn kind zijn dromen te verwezenlijken

Hoe help ik mijn kind zijn dromen te verwezenlijken

De verbeelding van kinderen kent geen limiet en hun dromen zijn een mix van hoop en fantasie, de werkelijkheid en magische wereld, het onmogelijke en haalbare.

Lees het volledig artikel

10 tips bij het leven met een sociale fobie

10 tips bij het leven met een sociale fobie

Iemand met een sociale angststoornis zal zich excessief zorgen maken over fouten begaan, of ze zullen bang zijn om vernederd te worden in het bijzijn van anderen...

Lees het volledig artikel

Waarom een leven zonder obstakels de moeite niet waard is

Waarom een leven zonder obstakels de moeite niet waard is

Stress kan zowel goed als slecht zijn; het is hoe jij het bekijkt. Maar te veel stress kan gevaarlijk zijn. Lees meer over stress in dit artikel!

Lees het volledig artikel

Waarom het nooit te laat is te veranderen

Waarom het nooit te laat is te veranderen

Mensen denken altijd: zo ben ik gewoon. Ik ben niet goed in ‘X’, dat is gewoon hoe ik ben. Enkele redenen waarom het nooit te laat is te veranderen. 

Lees het volledig artikel

Zoek uit of je lijdt aan het bedriegerssyndroom

Zoek uit of je lijdt aan het bedriegerssyndroom

Heb je soms het gevoel dat je prestaties niet het resultaat zijn van je harde werk en vaardigheid, maar dat je geluk hebt gehad? En ben je bang dat iemand je op een dag zal onthullen als een bedrieger of fraudeur? Dan zou je last kunnen hebben van het bedriegerssyndroom.

Lees het volledig artikel

5 tekenen van narcistische perversie

5 tekenen van narcistische perversie

Narcisme is een term die we tegenwoordig steeds vaker tegenkomen. Maar wat betekent het eigenlijk? Narcisme wordt gebruikt om een persoon te beschrijven die heel erg vol van zichzelf is of te ijdel. Echter gaat narcisme lang niet over eigenliefde. 

Lees het volledig artikel

goede voornemens

De goede voornemens

De knallen van het vuurwerk zijn verstomd, de flessen champagne worden naar de glascontainer gebracht en het merendeel van de nieuwjaarsbrieven is voorgelezen. Kortom, het gewone leven komt weer op gang. Maar hoe zit het met al die goede voornemens die men bij zichzelf oplegt bij de jaarwisseling? 

Lees het volledig artikel

Jezelf leren aanvaarden in 10 makkelijke stappen

Jezelf leren aanvaarden in 10 makkelijke stappen

Jezelf leren aanvaarden kan een groot verschil maken tot het geluk in je leven. Wanneer we onszelf accepteren en stoppen met oordelen, voelen we dat andere mensen in ons leven ook veel minder kritisch en beoordelend worden. Dit artikel onderzoekt hoe je het best jezelf kan leren aanvaarden in 10 makkelijke stappen.

Lees het volledig artikel

Ik wil niet!

Ik wil niet!

Sommige dagen zit je vol goede moed en ga je al vroeg aan de slag met alles wat je gepland had. Andere dagen had je goede plannen, maar is de motivatie ver te zoeken om ook maar iets te doen. Motivatie kan nogal ongrijpbaar zijn, vooral als je het even niet hebt.

Lees het volledig artikel

Signalen dat je kind ongelukkig is

Signalen dat je kind ongelukkig is

Volgens cijfers van de WHO lijden meer dan 260 miljoen mensen wereldwijd aan depressie. En niet alleen volwassenen krijgen die diagnose. Kinderen vanaf drie à vier jaar kunnen depressie ervaren.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....