Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Tips bij omgaan met bindingsangst

Tips bij omgaan met bindingsangst

De meesten onder ons vinden het gemakkelijk om in een relatie te zijn. Natuurlijk is het parcours samen niet zonder hindernissen, maar die probeer je samen als koppel te nemen. Jammer genoeg is dit heel moeilijk voor iemand die bindingsangst of relatie-angst heeft.

Als je momenteel in een relatie bent met een partner die problemen heeft om zich te binden, dan zal je begrijpen dat relaties een enorme beproeving kunnen zijn voor hem/haar. Je partner wordt iedere dag geconfronteerd met angsten en vindt ‘in een relatie zijn’ een echte uitdaging.

Tips om om te gaan met de bindingsangst van je partner

1. Zorg ervoor dat het geen excuus is

Terwijl je zeker empathie moet opbrengen voor iemand met bindingsangst, moet je er wel op beducht zijn jezelf niet voor de gek te laten houden. Er zijn veel mensen die beweren dat ze bindingsangst hebben, terwijl ze in realiteit gewoon hun vrijheid willen behouden. Bindingsangst is een makkelijk excuus om weg te komen met het feit dat je je partner eigenlijk slecht behandelt. Mensen die écht onder bindingsangst lijden, zullen eerder angstig en voorzichtig zijn. Ze schreeuwen het liever niet over de daken dat ze bindingsangst hebben, noch gebruiken ze het als excuus. Ze zullen er liever over zwijgen, en wegvluchten, op zoek naar iemand anders.

2. Waarom zijn jullie samen?

Ga na wat het is dat jullie samen heeft gebracht. Jij koos voor deze relatie. Waar ben jij voor gevallen? Er komt een moment in iedere relatie waarin je plannen begint te maken voor de toekomst. Daar komt veel onderhandelen bij kijken. Onthoud wat het was dat jullie samen bracht. Probeer elkaar niet te veranderen. Leef met waar je van houdt – niets hoeft te veranderen. Koester je relatie voor wat die is – inclusief alle imperfecties, en apprecieer je partner.

3. Begrijp meer over bindingsangst

Probeer meer te lezen over bindingsangst en relatie-angst. Eens je duidelijk begrijpt wat het is, ben je in een betere positie om je partner te helpen en te begrijpen waar die angst vandaan komt. Bijvoorbeeld, heeft hij/zij familieproblemen gehad? Of misschien werd hij/zij bedrogen door de vorige partner?

4. Het probleem is niet of je partner wel of niet van je houdt.

Onthoud altijd dat je partner liefde kan ervaren zoals ieder ander. Waar je partner moeilijk kan mee omgaan, is niet de liefde voor jou, maar de angst om vertrouwen te hebben in een relatie. Het kan evengoed zijn dat je partner een lange termijn relatie verlangt. Misschien zelfs een huwelijk en kinderen en een thuis. Jammer genoeg zorgt hun overweldigende angst ervoor dat het moeilijk is om vooruit te gaan.

5. Beoordeel elkaar niet

Sta nooit toe dat je partner je beschuldigt voor de spanning die zijn/haar gevoelens veroorzaken. Het kan namelijk gebeuren dat je je onzeker gaat voelen omdat je partner zich voortdurend terugtrekt of vaak emotioneel niet beschikbaar zijn. Voor deze eigen gevoelens kan je verantwoordelijkheid opnemen en eraan werken, maar neem niet je partners angsten en zorgen ook nog op jouw schouders, dit zijn hun issues, en daar hebben zij aan te werken. Dit wel doen leidt alleen maar tot chaos en verwarring.

6. Ga na wat aanvaardbaar is

Als je echt een huwelijk en kinderen wil, dan moet je nagaan wat er haalbaar is voor jou en wat niet. Trek je grenzen. Als er slippertjes zijn, maak dan duidelijk dat je dit niet tolereert. Ultimatums en bedreigingen zullen niet werken in deze relatie. Weet ook dat je partner misschien saboterend gedrag gaat gebruiken om de relatie te beëindigen. Door grenzen te stellen geef je hem/haar een lijn waar ze over moeten, en ze kunnen er dan voor kiezen dit te doen. Als je hun gedrag compleet onaanvaardbaar vindt, aanvaard dan dat dit niet de juiste persoon voor je is en beëindig de relatie. Relaties moeten liefde en respect brengen aan beide kanten.

7. Een plan B bij sociale gelegenheden

Terwijl je misschien al een tijdje een evenement of een nachtje uit had gepland, gebeurt het niet weinig dat je partner met bindingsangst op het laatste moment van gedacht verandert. Onthoud dit en zorg voor een plan B waar jij ook blij mee bent. Als je verwachtingen gezet zijn wetende dat je teleurgesteld zou kunnen zijn, dan kan je er nog het beste van maken. Het is lastig, maar je kan er niet altijd op vertrouwen dat je partner met bindingsangst er zal zijn als je uit wil gaan. Zorg er dan voor dat er anderen zijn waarop je kan vertrouwen als je uitgaat. Double dating, met vrienden naar de cinema of uitgaan… Het zijn allemaal goede manieren om vooruit te blijven gaan.

8. Controleer je eigen motivatie

Plaats je teveel druk op je partner? Zeur je veel? Stalk je hem/haar? Ben je te aanhankelijk? Is een relatie met jou vrijblijvend? Heb je vooroordelen? Kijk ook eens naar jezelf. Relaties kunnen alleen slagen als beide partijen het rustig aan doen en vergevingsgezind zijn.

Laatste opmerkingen

Als je in een relatie bent met iemand die bindingsangst heeft, dan is het belangrijkste om te onthouden dat je partner veel bescherming van jou nodig heeft. Mensen met bindingsangst voelen zich extreem kwetsbaar wanneer ze hun ziel blootgeleggen, als ze uitten dat ze van je houden en moeite hebben om zich te binden. Als je echt van je partner houdt, zal je hem/haar met liefde in bescherming nemen, zoals je ook jezelf beschermt. Tijd en geduld zullen jullie uiteindelijk brengen waar jullie allebei willen zijn.

Delen

Andere artikelen


zomerprikjes

De laatste zomerprikjes

Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.

Lees het volledig artikel

roken

Roken eist om de 6 seconden een slachtoffer

Om de 6 seconden sterft er iemand omwille van het roken. Daarmee is roken zowat het monster dat de meeste slachtoffers opeist. 

Lees het volledig artikel

"Bachbloesem Advies" wordt "Mariepure"

"Bachbloesem Advies" wordt "Mariepure"

Na 25 jaar in de Bachbloesemwereld stelden we ons de vraag of het niet tijd werd voor een eigen naam. Niet alleen wij zijn gegroeid, ook jullie en het vertrouwen dat jullie in ons hebben is gegroeid. Daarom willen we ons graag verbinden met een naam. Die naam is Mariepure.

Lees het volledig artikel

menopauze

Hoe maak je het leven dragelijker tijdens de menopauze?

Hoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.

Lees het volledig artikel

Autisme

De oorzaak van autisme ontdekt

Wetenschappers uit Colombia zouden de oorzaak van autisme ontdekt hebben. Betekent dit ook dat er al een concrete behandeling beschikbaar is? Lees het hier!

Lees het volledig artikel

Wat is geluk?

Wat is geluk?

Onlangs gaf Google een lijst vrij van de top van trefwoorden die Belgen ingeven. In die toplijst staat "wat is geluk?". Geluk is dus iets waar mensen op één of andere manier op zoek naar zijn. Maar wat is geluk?

Lees het volledig artikel

mers virus © reuters

Het MERS virus: reden tot paniek?

Het aantal mensen dat tot voor kort ooit over het MERS-virus had gehoord, kan je vast en zeker op één hand tellen. Momenteel duiken er echter steeds meer en meer artikels op in de pers over dit virus. Wat is er aan de hand? Is dit een nieuw soort virus? Is er sprake van een bedreiging? Of zijn er bepaalde gebieden die we beter vermijden?

Lees het volledig artikel

buikomtrek

Het mysterie van de buikomtrek

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de buikomtrek. Daar waar vroeger de BMI-index zowat de gezondheidsbarometer was, lijkt dit plotseling veranderd te zijn. Momenteel moet die BMI blijkbaar de duimen leggen tegenover de buikomtrek. Maar gaat het hier nu om een nieuwe hype, of is die omtrek plots zo belangrijk?

Lees het volledig artikel

bore-out

Loop jij een risico op een bore-out?

Heb jij last van een bore-out? Wanneer komt het voor en wat zijn de gevolgen? Klik hier om verder te lezen en meer te weten te komen over een bore-out.

Lees het volledig artikel

rilatine

Gebruik medicijnen bij ADHD neemt toe

Het gebruik van medicijnen die het bestanddeel methylfenidaat bevatten, blijft angstwekkend stijgen. Methylfenidaat wordt voorgeschreven als er de stoornis ADHD bij kinderen wordt vastgesteld.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....