Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Tips bij omgaan met bindingsangst

Tips bij omgaan met bindingsangst

De meesten onder ons vinden het gemakkelijk om in een relatie te zijn. Natuurlijk is het parcours samen niet zonder hindernissen, maar die probeer je samen als koppel te nemen. Jammer genoeg is dit heel moeilijk voor iemand die bindingsangst of relatie-angst heeft.

Als je momenteel in een relatie bent met een partner die problemen heeft om zich te binden, dan zal je begrijpen dat relaties een enorme beproeving kunnen zijn voor hem/haar. Je partner wordt iedere dag geconfronteerd met angsten en vindt ‘in een relatie zijn’ een echte uitdaging.

Tips om om te gaan met de bindingsangst van je partner

1. Zorg ervoor dat het geen excuus is

Terwijl je zeker empathie moet opbrengen voor iemand met bindingsangst, moet je er wel op beducht zijn jezelf niet voor de gek te laten houden. Er zijn veel mensen die beweren dat ze bindingsangst hebben, terwijl ze in realiteit gewoon hun vrijheid willen behouden. Bindingsangst is een makkelijk excuus om weg te komen met het feit dat je je partner eigenlijk slecht behandelt. Mensen die écht onder bindingsangst lijden, zullen eerder angstig en voorzichtig zijn. Ze schreeuwen het liever niet over de daken dat ze bindingsangst hebben, noch gebruiken ze het als excuus. Ze zullen er liever over zwijgen, en wegvluchten, op zoek naar iemand anders.

2. Waarom zijn jullie samen?

Ga na wat het is dat jullie samen heeft gebracht. Jij koos voor deze relatie. Waar ben jij voor gevallen? Er komt een moment in iedere relatie waarin je plannen begint te maken voor de toekomst. Daar komt veel onderhandelen bij kijken. Onthoud wat het was dat jullie samen bracht. Probeer elkaar niet te veranderen. Leef met waar je van houdt – niets hoeft te veranderen. Koester je relatie voor wat die is – inclusief alle imperfecties, en apprecieer je partner.

3. Begrijp meer over bindingsangst

Probeer meer te lezen over bindingsangst en relatie-angst. Eens je duidelijk begrijpt wat het is, ben je in een betere positie om je partner te helpen en te begrijpen waar die angst vandaan komt. Bijvoorbeeld, heeft hij/zij familieproblemen gehad? Of misschien werd hij/zij bedrogen door de vorige partner?

4. Het probleem is niet of je partner wel of niet van je houdt.

Onthoud altijd dat je partner liefde kan ervaren zoals ieder ander. Waar je partner moeilijk kan mee omgaan, is niet de liefde voor jou, maar de angst om vertrouwen te hebben in een relatie. Het kan evengoed zijn dat je partner een lange termijn relatie verlangt. Misschien zelfs een huwelijk en kinderen en een thuis. Jammer genoeg zorgt hun overweldigende angst ervoor dat het moeilijk is om vooruit te gaan.

5. Beoordeel elkaar niet

Sta nooit toe dat je partner je beschuldigt voor de spanning die zijn/haar gevoelens veroorzaken. Het kan namelijk gebeuren dat je je onzeker gaat voelen omdat je partner zich voortdurend terugtrekt of vaak emotioneel niet beschikbaar zijn. Voor deze eigen gevoelens kan je verantwoordelijkheid opnemen en eraan werken, maar neem niet je partners angsten en zorgen ook nog op jouw schouders, dit zijn hun issues, en daar hebben zij aan te werken. Dit wel doen leidt alleen maar tot chaos en verwarring.

6. Ga na wat aanvaardbaar is

Als je echt een huwelijk en kinderen wil, dan moet je nagaan wat er haalbaar is voor jou en wat niet. Trek je grenzen. Als er slippertjes zijn, maak dan duidelijk dat je dit niet tolereert. Ultimatums en bedreigingen zullen niet werken in deze relatie. Weet ook dat je partner misschien saboterend gedrag gaat gebruiken om de relatie te beëindigen. Door grenzen te stellen geef je hem/haar een lijn waar ze over moeten, en ze kunnen er dan voor kiezen dit te doen. Als je hun gedrag compleet onaanvaardbaar vindt, aanvaard dan dat dit niet de juiste persoon voor je is en beëindig de relatie. Relaties moeten liefde en respect brengen aan beide kanten.

7. Een plan B bij sociale gelegenheden

Terwijl je misschien al een tijdje een evenement of een nachtje uit had gepland, gebeurt het niet weinig dat je partner met bindingsangst op het laatste moment van gedacht verandert. Onthoud dit en zorg voor een plan B waar jij ook blij mee bent. Als je verwachtingen gezet zijn wetende dat je teleurgesteld zou kunnen zijn, dan kan je er nog het beste van maken. Het is lastig, maar je kan er niet altijd op vertrouwen dat je partner met bindingsangst er zal zijn als je uit wil gaan. Zorg er dan voor dat er anderen zijn waarop je kan vertrouwen als je uitgaat. Double dating, met vrienden naar de cinema of uitgaan… Het zijn allemaal goede manieren om vooruit te blijven gaan.

8. Controleer je eigen motivatie

Plaats je teveel druk op je partner? Zeur je veel? Stalk je hem/haar? Ben je te aanhankelijk? Is een relatie met jou vrijblijvend? Heb je vooroordelen? Kijk ook eens naar jezelf. Relaties kunnen alleen slagen als beide partijen het rustig aan doen en vergevingsgezind zijn.

Laatste opmerkingen

Als je in een relatie bent met iemand die bindingsangst heeft, dan is het belangrijkste om te onthouden dat je partner veel bescherming van jou nodig heeft. Mensen met bindingsangst voelen zich extreem kwetsbaar wanneer ze hun ziel blootgeleggen, als ze uitten dat ze van je houden en moeite hebben om zich te binden. Als je echt van je partner houdt, zal je hem/haar met liefde in bescherming nemen, zoals je ook jezelf beschermt. Tijd en geduld zullen jullie uiteindelijk brengen waar jullie allebei willen zijn.

Delen

Andere artikelen


het verleden loslaten

Het verleden loslaten: 5 tips

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, en iedereen maakt wel eens iets mee wat men liever niet had meegemaakt. Hoe kan je het verleden loslaten? Lees hier 5 tips.

Lees het volledig artikel

diabetes

Diabetes: een verontrustende opmars

De cijfers over het aantal patiënten met diabetes zien er hoe langer hoe meer verontrustend uit. Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag.

Lees het volledig artikel

digibesitas

Het tijdperk van digibesitas

Digibesitas is een nieuwe term die de wereld is ingestuurd door de Gentse professor De Marez na onderzoek over het gebruik van digitale media

Lees het volledig artikel

Ga na of je partner bindingsangst heeft

Ga na of je partner bindingsangst heeft

Hoe kan je te weten komen of je partner bindingsangst heeft? Lees hier enkele typische kenmerken van mensen met bindingsangst.

Lees het volledig artikel

Symptomen van bindingsangst

Symptomen van bindingsangst

Bindingsangst heeft veel symptomen en kan omschreven worden als de angst om zich te hechten aan iemand uit angst om gekwetst te worden, verlaten of afgewezen te worden.

Lees het volledig artikel

Zijn er aanwijsbare oorzaken van bindingsangst ?

Zijn er aanwijsbare oorzaken van bindingsangst ?

Waar moeten de oorzaken van bindingsangst gezocht worden? Bindingsangst kan uiteraard een hele reeks oorzaken hebben. Bindingsangst is de angst om zich aan iemand te hechten uit ...

Lees het volledig artikel

examens stress © Foto ANP

Examens in zicht!

De examens komen eraan of zijn voor sommigen al begonnen. Wie studenten in huis heeft, kan het beamen. Examens en stress gaan hand in hand. Helaas grijpen studenten massaal naar medicatie zoals Rilatine of Ritalin.

Lees het volledig artikel

Gezonde voeding

5 weetjes over gezonde voeding

Het is genoegzaam bekend dat gezond eten heel belangrijk is voor ons lichaam. Er gaat geen dag voorbij of we worden om de oren geslagen met tips over wat wel en wat niet gezond is.

Lees het volledig artikel

Aan welke symptomen herken je bindingsangst?

Aan welke symptomen herken je bindingsangst?

Aan welke symptomen herken je bindingsangst? Om te kunnen oordelen of je al dan niet bindingsangst hebt, is het nuttig om te weten welke de symptomen van bindingsangst zijn.   

Lees het volledig artikel

buikomtrek

Het mysterie van de buikomtrek

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de buikomtrek. Daar waar vroeger de BMI-index zowat de gezondheidsbarometer was, lijkt dit plotseling veranderd te zijn. Momenteel moet die BMI blijkbaar de duimen leggen tegenover de buikomtrek. Maar gaat het hier nu om een nieuwe hype, of is die omtrek plots zo belangrijk?

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....