Tips bij omgaan met bindingsangst

Tips bij omgaan met bindingsangst
Tips bij omgaan met bindingsangst

De meesten onder ons vinden het gemakkelijk om in een relatie te zijn. Natuurlijk is het parcours samen niet zonder hindernissen, maar die probeer je samen als koppel te nemen. Jammer genoeg is dit heel moeilijk voor iemand die bindingsangst of relatie-angst heeft.

Als je momenteel in een relatie bent met een partner die problemen heeft om zich te binden, dan zal je begrijpen dat relaties een enorme beproeving kunnen zijn voor hem/haar. Je partner wordt iedere dag geconfronteerd met angsten en vindt ‘in een relatie zijn’ een echte uitdaging.

Tips om om te gaan met de bindingsangst van je partner

1. Zorg ervoor dat het geen excuus is

Terwijl je zeker empathie moet opbrengen voor iemand met bindingsangst, moet je er wel op beducht zijn jezelf niet voor de gek te laten houden. Er zijn veel mensen die beweren dat ze bindingsangst hebben, terwijl ze in realiteit gewoon hun vrijheid willen behouden. Bindingsangst is een makkelijk excuus om weg te komen met het feit dat je je partner eigenlijk slecht behandelt. Mensen die écht onder bindingsangst lijden, zullen eerder angstig en voorzichtig zijn. Ze schreeuwen het liever niet over de daken dat ze bindingsangst hebben, noch gebruiken ze het als excuus. Ze zullen er liever over zwijgen, en wegvluchten, op zoek naar iemand anders.

2. Waarom zijn jullie samen?

Ga na wat het is dat jullie samen heeft gebracht. Jij koos voor deze relatie. Waar ben jij voor gevallen? Er komt een moment in iedere relatie waarin je plannen begint te maken voor de toekomst. Daar komt veel onderhandelen bij kijken. Onthoud wat het was dat jullie samen bracht. Probeer elkaar niet te veranderen. Leef met waar je van houdt – niets hoeft te veranderen. Koester je relatie voor wat die is – inclusief alle imperfecties, en apprecieer je partner.

3. Begrijp meer over bindingsangst

Probeer meer te lezen over bindingsangst en relatie-angst. Eens je duidelijk begrijpt wat het is, ben je in een betere positie om je partner te helpen en te begrijpen waar die angst vandaan komt. Bijvoorbeeld, heeft hij/zij familieproblemen gehad? Of misschien werd hij/zij bedrogen door de vorige partner?

4. Het probleem is niet of je partner wel of niet van je houdt.

Onthoud altijd dat je partner liefde kan ervaren zoals ieder ander. Waar je partner moeilijk kan mee omgaan, is niet de liefde voor jou, maar de angst om vertrouwen te hebben in een relatie. Het kan evengoed zijn dat je partner een lange termijn relatie verlangt. Misschien zelfs een huwelijk en kinderen en een thuis. Jammer genoeg zorgt hun overweldigende angst ervoor dat het moeilijk is om vooruit te gaan.

5. Beoordeel elkaar niet

Sta nooit toe dat je partner je beschuldigt voor de spanning die zijn/haar gevoelens veroorzaken. Het kan namelijk gebeuren dat je je onzeker gaat voelen omdat je partner zich voortdurend terugtrekt of vaak emotioneel niet beschikbaar zijn. Voor deze eigen gevoelens kan je verantwoordelijkheid opnemen en eraan werken, maar neem niet je partners angsten en zorgen ook nog op jouw schouders, dit zijn hun issues, en daar hebben zij aan te werken. Dit wel doen leidt alleen maar tot chaos en verwarring.

6. Ga na wat aanvaardbaar is

Als je echt een huwelijk en kinderen wil, dan moet je nagaan wat er haalbaar is voor jou en wat niet. Trek je grenzen. Als er slippertjes zijn, maak dan duidelijk dat je dit niet tolereert. Ultimatums en bedreigingen zullen niet werken in deze relatie. Weet ook dat je partner misschien saboterend gedrag gaat gebruiken om de relatie te beëindigen. Door grenzen te stellen geef je hem/haar een lijn waar ze over moeten, en ze kunnen er dan voor kiezen dit te doen. Als je hun gedrag compleet onaanvaardbaar vindt, aanvaard dan dat dit niet de juiste persoon voor je is en beëindig de relatie. Relaties moeten liefde en respect brengen aan beide kanten.

7. Een plan B bij sociale gelegenheden

Terwijl je misschien al een tijdje een evenement of een nachtje uit had gepland, gebeurt het niet weinig dat je partner met bindingsangst op het laatste moment van gedacht verandert. Onthoud dit en zorg voor een plan B waar jij ook blij mee bent. Als je verwachtingen gezet zijn wetende dat je teleurgesteld zou kunnen zijn, dan kan je er nog het beste van maken. Het is lastig, maar je kan er niet altijd op vertrouwen dat je partner met bindingsangst er zal zijn als je uit wil gaan. Zorg er dan voor dat er anderen zijn waarop je kan vertrouwen als je uitgaat. Double dating, met vrienden naar de cinema of uitgaan… Het zijn allemaal goede manieren om vooruit te blijven gaan.

8. Controleer je eigen motivatie

Plaats je teveel druk op je partner? Zeur je veel? Stalk je hem/haar? Ben je te aanhankelijk? Is een relatie met jou vrijblijvend? Heb je vooroordelen? Kijk ook eens naar jezelf. Relaties kunnen alleen slagen als beide partijen het rustig aan doen en vergevingsgezind zijn.

Laatste opmerkingen

Als je in een relatie bent met iemand die bindingsangst heeft, dan is het belangrijkste om te onthouden dat je partner veel bescherming van jou nodig heeft. Mensen met bindingsangst voelen zich extreem kwetsbaar wanneer ze hun ziel blootgeleggen, als ze uitten dat ze van je houden en moeite hebben om zich te binden. Als je echt van je partner houdt, zal je hem/haar met liefde in bescherming nemen, zoals je ook jezelf beschermt. Tijd en geduld zullen jullie uiteindelijk brengen waar jullie allebei willen zijn.




Bachbloesem Mix 45: Afstand in relatie

Bachbloesem mix 45 helpt om:

  • je meer te durven binden
  • je vrijer te voelen
  • meer te vertrouwen in de ander
  • intiemer te zijn
  • geen schrik te hebben vast te zitten
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 45
Marie Pure

Andere artikelen


beter-humeur

5 Redenen om gezonder te eten die niks met je gewicht te maken hebben

Gezond eten om af te vallen is een goede reden. Maar welke goede redens zijn er nog om gezond te eten?

Lees het volledig artikel

Tekens van depressie onder de radar

Tekens van depressie onder de radar

Het is niet altijd klaar en duidelijk wanneer iemand aan een depressie lijdt. Sommige mensen met een depressie maskeren hun symptomen, steken hun gevoelens achter een masker van een glimlach om anderen te overtuigen dat ze gelukkig zijn.

Lees het volledig artikel

Wat doe je als de passie in je relatie is verdwenen

Wat doe je als de passie in je relatie is verdwenen?

Waarom voel je vlinders aan het begin van een nieuwe romance, en hoe kun je de vlam in een langdurige relatie brandend houden als de eerste vonk begint te vervagen? Aan het begin van een nieuwe relatie ben je echt helemaal in de wolken met dat ‘first-date’ vlindergevoel in je buik. 

Lees het volledig artikel

Gezonde voeding

5 weetjes over gezonde voeding

Het is genoegzaam bekend dat gezond eten heel belangrijk is voor ons lichaam. Er gaat geen dag voorbij of we worden om de oren geslagen met tips over wat wel en wat niet gezond is.

Lees het volledig artikel

slaappillen

Oogjes dicht en snaveltjes toe

Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?

Lees het volledig artikel

Feit of fictie Is het echt gezond

Feit of fictie? Is het echt gezond?

Er zijn te veel tegenstrijdige berichten rond gezondheidsadvies. Het zorgt voor te veel verwarring. Het ene jaar is boter slecht voor je, en margarine beter. Het jaar erop is het omgekeerd. Het ene artikel spreekt over een te zware belasting van je gewrichten bij het joggen; het andere artikel zegt dat het goed voor je is omdat het je botten versterkt.

Lees het volledig artikel

Stop onmiddellijk met uitstellen en doe iets

Stop onmiddellijk met uitstellen en doe het!

Lees tips om de uitdaging waar je nu aan denkt meteen aan te gaan. Nu is het moment om iets te doen, je kan meten beginnen. Lees verder om meer te weten!

Lees het volledig artikel

roken-nieuws

Roken kost je bijna 3000 dagen van je leven

Dat roken niet goed is voor de gezondheid, is zeker geen nieuws meer. De kans op allerlei ziektes neemt gigantisch toe door te roken. Jaarlijks sterven er ongeveer 15000 Belgen als gevolg van het roken. Maar nu is er op de ernst van dat gevaar nog een getal gekleefd. 

Lees het volledig artikel

Verbergen van een depressie zoek uit of iemand die je kent – of jijzelf! – dit doet

Verbergen van een depressie: zoek uit of iemand die je kent – of jijzelf! – dit doet

Het is niet gemakkelijk om te zien of iemand een depressie heeft. Terwijl sommige tekenen zoals verdriet, pessimisme en terugtrekking uit het sociale leven gemakkelijk te herkennen zijn, kunnen andere symptomen minder voor de hand liggen. Sommige mensen zijn erg goed in het verbergen van hun depressie – zelfs voor zichzelf!

Lees het volledig artikel

7 redenen waarom je kind slecht presteert

7 redenen waarom je kind slecht presteert

Als ouders maken we ons vaak zorgen bij een slecht rapport op school, soms zelfs meer dan ons kind! Gaan de punten erop achteruit, dan begin je redenen te zoeken en of je iets kan doen om te helpen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....