Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Zwanger worden en overgewicht, kleine kans op zwangerschap!

Bij overgewicht kan het moeilijk zijn om zwanger te worden. Je gewicht kan immers een rol spelen bij vruchtbaarheidsproblemen. 

Wat is overgewicht als je wil zwanger worden? 

Overgewicht wordt gedefinieerd als je BMI, je body-mass index, hoger ligt dan 30. Dit geeft verschillende medische problemen die ook de vruchtbaarheid kunnen verminderen. 

Je BMI bereken je door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lengte in meters (kg : m²).  Een ideale BMI bevindt zich tussen de twintig en vijventwintig. Bij een resultaat dat hoger of lager, moet je eventueel denken aan een negatief effect op de vruchtbaarheid.

Overgewicht kan je cyclus ontregelen en ook een verminderd aantal eisprongen geven. Dit uit zich voornamelijk in onregelmatige menstruaties, een verminderd aantal menstruaties of zelfs helemaal geen ongesteldheid. Als je minder eisprongen hebt, is de kans op zwangerschap veel kleiner. Bij een onregelmatige menstruatie weet je dan ook niet goed wat je vruchtbare dagen zijn. 

Toch zijn vrouwen die overgewicht hebben met een regelmatige cyclus minder vruchtbaar in vergelijking met vrouwen met een gezond gewicht. 

Overgewicht kan complicaties geven bij het zwanger worden.

Overgewicht bij vrouwen geeft ook een verhoogde kans op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling zoals zwangerschapsvergiftiging (hoge bloeddruk in de zwangerschap) en suikerziekte. Er is ook meer kans op miskramen bij een te hoog gewicht.

Ook voor de baby is het overgewicht van de mama niet gunstig.

Risico’s bij zwanger worden en overgewicht.

Zwanger worden wanneer je overgewicht hebt, zet je in de groep van hoogrisicozwangerschappen. Deze risico’s kunnen zowel voorkomen tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling en zowel bij de moeder als bij de foetus.

De risico’s bij de moeder:

 • Zwangerschapsdiabetes: bij overgewicht is dit risico enorm groot. Het is een vorm van diabetes die zich ontwikkelt gedurende de zwangerschap. Bepaalde stoffen in de placenta gaan de normale werking van de insuline afremmen, zodat de pancreas wordt gestimuleerd tot een grotere insulineproductie. Wanneer aan deze vraag onvoldoende kan voldaan worden onstaat zwangerschapsdiabetes. Het is dus van groot belang dat deze tijdig wordt opgespoord want via een dieet en een eventuele insulinetherapie is het mogelijk om de bloedsuikerwaarden te regelen.
 • Hypertensie en hypertensieve aandoeningen: hypertensie of hoge bloeddruk komt bij overgewicht enorm veel voor.
 • Keizersnede: dit komt meer voor bij vrouwen die een overgewicht hebben.
 • Andere complicaties zoals thrombo-embolie (vorming van bloedklonters)
 • Grotere gewichtstoename tijdens de zwangerschap zelf 

De risico’s bij de foetus:

 • Lagere apgarscore
 • Macrosomie: bij overgewicht heb je meer kans op een zware baby. Het gevolg hiervan is een lagere apgarscore, geboortetrauma en zelfs perinatale mortaliteit.
 • Congenitale afwijkingen: aangeboren afwijkingen komen ook vaker voor bij overgewicht tijdens de zwangerschap. De meest voorkomende afwijking is spina bifida (open rug) en anencefalie (open schedeltje). Bij jongens komt meer cryptorchisme (niet indalen van de testikels) voor.
 • Mortaliteit: de perinatale sterfte bij overgewicht ligt tot meer dan het dubbele hoger bij vrouwen met overgewicht tijdens de zwangerschap.
 • Prematuriteit: er is een verhoogd risico op vroeggeboorte.
 • Op lange termijn zijn de gevolgen voor de baby ook niet te onderschatten. Zware baby’s hebben een verhoogde kans om later ook overgewicht te hebben, zelfs in het eerste levensjaar kan zich dit gaan manifesteren. Het overgewicht en de verhoogde bloeddruk kan zelfs leiden tot morbiditeit tijdens de kinderjaren.

 

Delen

Andere artikelen


Snel zwanger worden : is je lichaam er wel klaar voor?

Snel zwanger worden : is je lichaam er wel klaar voor?

Als je wil snel zwanger worden heb je je er waarschijnlijk al emotioneel op voorbereid. Maar is je lichaam al voldoende voorbereid op een komende zwangerschap? Als je een gezonde zwangerschap wenst is het van volgende zaken te overlopen en pas dan beslist of het moment rijp is om zwanger te worden.

Lees het volledig artikel

Zwanger worden op 20 jaar of ouder, wat kan er helpen

Zwanger worden op 20 jaar of ouder, wat kan er helpen

Als je wil zwanger worden en je bent in de 20 dan heb je het voordeel van de tijd en het voordeel van de goede fysiologie van je lichaam. Normaal mag zwanger worden geen probleem zijn want je lichaam is in een heel vruchtbare periode en meestal zal het zwanger worden van een tweede kindje ook geen probleem vormen.

Lees het volledig artikel

Zwanger worden van een tweeling, een verrassing!

Zwanger worden van een tweeling, een verrassing!

Van een verrassing mag je zeker spreken wanneer je te horen krijgt dat je zwanger bent van een tweeling. Toch kan het daarna wel vragen oproepen zoals de risico’s die een meerlingenzwangerschap inhoudt,…

Lees het volledig artikel

De temperatuurmethode gebruiken om zwanger te worden!

De temperatuurmethode gebruiken om zwanger te worden!

Zwanger worden is niet altijd een evidente zaak. Vaak kunnen er verschillende cyclussen voorbijgaan zonder dat je zwanger wordt. 

Lees het volledig artikel

Moeilijk zwanger worden: wat kan er helpen?

Moeilijk zwanger worden : wat kan er helpen?

Vrouwen die moeilijk zwanger worden zitten met allerlei vragen. Bepaalde hebben het echt moeilijk als ze bij mensen zijn die zwanger zijn of reeds kinderen hebben. Hoe hard je het hen ook gunt toch is het moeilijk om niet een klein beetje jaloers te zijn op hen. Vragen als “waarom zij en ik niet?” of “waarom verdienen zij dat en ik niet?” spoken door je hoofd. 

Lees het volledig artikel

Hoe zwanger worden met epilepsie?

Hoe zwanger worden met epilepsie?

Jaren geleden was het niet evident voor vrouwen met epilepsie om zwanger te worden. Op vandaag is daar al heel wat verandering in gekomen. Moeilijk zwanger worden behoort tot het verleden en meer dan 90% van de zwangere vrouwen die epilepsie hebben zetten gewone baby’s op de wereld.

Lees het volledig artikel

De schildklier en zwanger worden, hoe pak je dit aan?

De schildklier en zwanger worden, hoe pak je dit aan?

De schildklier kan het zwanger worden bemoeilijken. Vooral een te langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie) maakt dat het zwanger worden een moeilijke opdracht wordt die ....

Lees het volledig artikel

Zwanger worden tijdens je ongesteldheid? Is het mogelijk?

Zwanger worden tijdens je ongesteldheid? Is het mogelijk?

Zwanger worden tijdens je ongesteldheid of menstruatie is inderdaad mogelijk.

Lees het volledig artikel

Hoe snel zwanger worden

Hoe snel zwanger worden

Hoe snel zwanger worden, dat is een vraag die de meeste koppels stellen eenmaal beslist om aan kinderen te beginnen. Ongeveer 85% van de koppels worden gemakkelijk zwanger. Tijdens de periode van je leven dat je geen kinderen wenst of niet wil zwanger worden weet je dat sex zonder voorbehoedsmiddelen kan leiden tot een ongewenste zwangerschap. Je wordt echter niet zo gemakkelijk zwanger, vooral niet als je 35 jaar en ouder bent.

Lees het volledig artikel

Als zwanger worden van een tweede niet lukt!

Als zwanger worden van een tweede niet lukt!

Het is een vraag die je als mama van één kind dikwijls krijgt. Een tweede zwangerschapschap is spijtig genoeg geen vanzelfsprekendheid. 

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....