Zwanger worden 45 jaar : wat zijn de kansen

Zwanger worden 45 jaar : wat zijn de kansen

Zwanger worden 45 jaar : hoe groot is de kans?

Als je het zwanger worden hebt uitgesteld tot je 45 bent, omwille van je relatie of omwille van het werk, kan je op een bepaald moment schrikken dat je de veertig al gepasseerd bent en nog geen kinderen hebt. Het is niet te ontkennen dat je kansen om zwanger te worden veel kleiner zijn dan een paar jaren geleden. Na de 45 jaar zijn de kansen heel klein om op een natuurlijk manier zwanger te worden. Toch worden er nog veel vrouwen zwanger die ouder zijn dan veertig jaar, al of niet met kunstmatige bevruchtingstechnieken.

Zwanger worden als je 45 jaar bent : de voordelen

Het grootste voordeel om te wachten met zwanger worden is dat je zelf veel volwassener geworden bent. Je hebt waarschijnlijk ook een grotere financiële zekerheid en op werkvlak heb je een vaste positie bekomen.
Als je al een tijdje met je partner samenleeft zal je elkaar al leren kennen hebben in verschillende situaties welke een stevigere basis geven om kinderen op te voeden.
Sommige studies wijzen op het feit dat oudere moeders, die dikwijls hoger geschoold zijn, wijzere beslissingen nemen op vlak van de opvoeding van het kind. Ze zijn ook meer geneigd om borstvoeding te geven en gezond te eten in de periode voor het zwanger worden.

Zwanger worden 45 jaarOp werkvlak is het ook gemakkelijker om je positie terug te krijgen na de bevalling dan als je nog maar pas aan het werk bent. De werkgever zal ook gemakkelijker parttime werk toestaan. 

Zwanger worden is een bewuste keuze van mensen boven de 40. Ze hebben tijd gehad om samen te reizen en heel wat ervaringen op te doen in het leven. De financiële druk die je als jongere kan ervaren is er meestal niet meer als je de veertig gepasseerd bent.. Als ouder ben je ook geduldiger met je kind en kan je de zaken beter relativeren. Zwanger worden op latere leeftijd heeft dus wel degelijk zijn voordelen.

Zwanger worden op 45 jaar : de nadelen

Het grootste nadeel van het zwanger worden uit te stellen is de verminderde vruchtbaarheid. Hoe langer je wacht hoe moeilijker het is om zwanger te worden. Het is een biologisch feit dat het aantal eitjes sterk is verminderd en dat de eitjes meer chromosomale afwijkingen vertonen waardoor de kans op een miskraam of vroeggeboorte toeneemt.

In de periode van 40 tot 50 jaar is er een nog een groot verschil tussen 41 jaar en 49 jaar.
De kans op zwangerschap op 41 jaar is veel groter dan op 43 jaar bijvoorbeeld. Een vrouw van 40 jaar heeft bijvoorbeeld nog 25% kans om zwanger te worden met haar eigen eitjes, terwijl een vrouw van 43 jaar maar 10% kans meer heeft. Bij de vrouwen die zwanger geworden waren op 40 jaar hadden 24% van hen een miskraam, bij de vrouwen van 43 jaar was dat al 54%. Een befaamd vrouwenarts zei eens dat hij nog nooit in zijn 30 jarige praktijk een vrouw ontmoet heeft die na de leeftijd van 46 jaar zwanger geworden is zonder kunstmatige bevruchting. Dat wil daarom niet zeggen dat je niet meer kan zwanger worden na je 46 jaar. Alleen zal het niet meer kunnen met je eigen eicellen.

Complicaties tijdens de zwangerschap is een ander probleem die frequenter voorkomt als men wil zwanger worden op latere leeftijd. Tijdens de zwangerschap is het risico op hoge bloeddruk en het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes vrij groot.
Ook complicaties bij de geboorte en problemen met de placenta komen geregeld voor. Vrouwen boven de 40 baren meestal kinderen met een lager geboortegewicht of premature baby’s.
Het is niet alleen de vruchtbaarheid van de vrouw die daalt, ook de vruchtbaarheid van de man vermindert met het ouder worden. Niettegenstaande dat vrouwen kunnen zwanger worden van mannen van 70 jaar en ouder, toch vermindert de kwaliteit van het sperma met de jaren. Ook de genetische afwijkingen die aanwezig zijn in het sperma zijn groter.

Op financieel vlak is het wel zo dat indien je op late leeftijd wil zwanger worden, je ook langer voor het kind zal moeten zorgen. Dit impliceert dat je waarschijnlijk langer zal moeten blijven werken om de kosten van hun studies te betalen. Het zwanger worden zelf kan ook duurder zijn indien men vruchtbaarheidsbehandelingen moet ondergaan.

Zwanger worden 45 jaar : wat zijn je kansen?

Ongeveer twee derde van de vrouwen boven de 40 hebben vruchtbaarheidsproblemen. 5% kan zwanger worden tijdens de eerste menstruele cyclus. 45% kans om zwanger te worden tijdens het eerste jaar terwijl een vrouw van 35 jaar 75% kans heeft om zwanger te worden tijdens het eerste jaar.
Waarom is zwanger worden zo moeilijk na de veertig? Het heeft allemaal te maken met de eicellen. Bij je puberteit beschikt je over ongeveer 300.000 eicellen, daar verdwijnen er per jaar 13.000 van zodat je tegen de leeftijd van 43 jaar er praktisch geen meer over houdt.

Zwanger worden na de 45 jaar is riskant omdat de kans op een miskraam vrij groot is. Ongeveer 45% van de vrouwen krijgen een miskraam. Er is echter ook positief nieuws. Zwanger worden na de veertig met een donor eicel verkleint de kans op een miskraam. Het is de leeftijd van de donor die het risico bepaalt. Met de moderne in vitro bevruchtingen is de kans groot om op een gezonde manier zwanger te worden op latere leeftijd.
Bachbloesem Mix 69: Zwanger Worden

Bachbloesem mix 69 helpt om:

  • je geduld niet te verliezen en kalm te blijven
  • erin te blijven geloven
  • niet jaloers te worden op anderen
  • de moed niet te verliezen als het weer niet gelukt is
  • niet verbitterd te geraken
  • goed gezind te blijven
  • prikkelbaarheid weg te nemen
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 69
Marie Pure

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....