Marie Pure gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij bachbloesemadvies.be voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken.Meer weten

Wat is het verschil tussen een bipolaire stoornis en borderline?

De gemeenschappelijke kenmerken

  • Stemmingswisselingen: De borderline persoonlijkheidsstoornis of kortweg borderline heeft net zoals de bipolaire stoornis stemmingswisselingen. Een borderliner kan plots van het ene ogenblik op het andere in woede uitbarsten, heel somber worden of juist heel extreem vrolijk. Een patiënt met borderline is nooit echt tevreden, klagen veel over leegte, verveling en zelfmoordgedachten.
  • Ontremd & impulsief gedrag: Zowel mensen met borderline als met een bipolaire stoornis gaan snel te veel geld uitgeven en dingen die ze niet nodig hebben, of seksuele uitspattingen verrichten.
  • Prikkelbare stemming

En wat zijn de verschillen die typisch zijn voor deze stoornissen?

  • Bij een bipolaire stoornis is er geen aanleiding nodig om van stemming om te slaan
  • Bij een bipolaire stoornis duren de episodes meestal langer dan één of enkele dagen
  • Iemand met de stoornis borderline heeft het heel moeilijk om sociale contacten te leggen en deze ook te onderhouden. Er wordt een verdeling gemaakt door hen in goede en slechte mensen en hebben ook veel relaties die echter van korte duur zijn, alles of niets dus.
  • Een borderliner moet de spanning van zijn lichaam afreageren  en doet dit soms door zichzelf opzettelijk te verwonden of met zelfmoordpogingen.
  • Als je lijdt aan borderline, kan je moeilijk alleen zijn. Je raakt dan in paniek en gaat het alleen zijn nog meer vermijden.
  • Je hebt als borderliner ook hoge verwachtingen van jezelf en dit verwacht je ook van anderen, wanneer dit niet lukt is de teleurstelling dan ook zeer groot. Hierdoor ontstaat dan ook de reactie om relaties vlug te verbreken wanneer er eens iets mis gaat of impulsief ontslag te nemen. Het gevolg is een sociaal isolement en een moeilijke integratie in de maatschappij.

Borderline vs Bipolaire stoornisEen borderlinestoornis moet ernstig worden genomen want het is een serieuze persoonlijkheidsstoornis, met een chronische evolutie.

Er zijn terugkerende crisissen, ziekenhuisopnames, zelfmoordpogingen, verslavingen, verschillende episodes (depressief, angst, agressief). Het vaststellen van de verschillende persoonlijkheidsstoornissen varieert echter.

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen de volwassen persoonlijkheidsstoornis met een redelijk stabiel karakter en de onvolwassen persoonlijkheidsstoornis die met de tijd verbetert.
Vroeger stond de borderline aandoening bekend als moeilijk behandelbaar. Er zijn echter  sinds kort effectieve therapieën ontwikkeld als behandeling tegen de borderline persoonlijkheidsstoornis.

Er blijkt nu dat gedurende een periode van tien tot vijftien jaar dat slechts de helft van de borderline patiënten nog voldoet aan de criteria die toen werd gesteld aan de aandoening. 

Je mag hier echter niet uit concluderen dat het goed gaat met deze patiënten want deze persoonlijkheidsstoornis kan zich ook anders gaan uiten. Verschillende types van borderline zijn er niet maar er kan wel een verschil zijn in de gedragingen van een borderliner.

Het is opmerkelijk dat de borderline persoonlijkheidsstoornis meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. De reden hiervoor zou moeten worden gezocht omdat vrouwen vaker het slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Dit misbruik wordt eerder als oorzaak ontdekt.
Vrouwen krijgen hierdoor dikwijls eetstoornissen of gaan aan zelfverwondend gedrag doen. Mannen met borderline hebben daarentegen meer kans op verslavingen of komen dikwijls in het crimineel milieu terecht.

Meer info over borderline kan je lezen op wikipedia.

 

Delen

Andere artikelen


De bipolaire stoornis type 1, wat wordt hieronder verstaan?

De bipolaire stoornis type 1, wat wordt hieronder verstaan?

De bipolaire stoornis wordt onderverdeeld in twee types. Het verschil tussen deze twee types is de hevigheid en de ernst van de stoornis.

Lees het volledig artikel

Wat zijn de oorzaken van een bipolaire stoornis?

Wat zijn de oorzaken van een bipolaire stoornis?

Veel is er nog niet bekend van de bipolaire stoornis, zo ook de oorzaak niet. Er wordt vanuit gegaan dat er verschillende zaken kunnen zijn die aan de bron zouden kunnen liggen van .....

Lees het volledig artikel

De link tussen hypomanie en een bipolaire stoornis.

De link tussen hypomanie en een bipolaire stoornis.

Hypomanie herken je door de volgende symptomen: teveel energie, prikkelbaarheid, verminderde slaap.

Lees het volledig artikel

Wat zijn de symptomen bij een bipolaire stoornis?

Wat zijn de symptomen bij een bipolaire stoornis?

Een bipolaire stoornis heeft als symptomen dat ze aparte episodes kent met daartussen periodes van normaal gedrag.

Lees het volledig artikel

De bipolaire stoornissen.

De bipolaire stoornissen.

Een bipolaire stoornis wordt ook wel een manisch-depressieve stoornis genoemd. Deze stoornis vind je terug bij ongeveer twee procent van de bevolking.

Lees het volledig artikel

De bipolaire stoornis type 2

De bipolaire stoornis type 2

Een bipolaire stoornis type 2 is een aandoening van psychische en chronische aard. De voornaamste kenmerken van deze stoornis zijn de stemmingswisselingen, manie en depressie.

Lees het volledig artikel

Wat met een bipolaire stoornis en een depressie?

Wat met een bipolaire stoornis en een depressie?

Een bipolaire stoornis of manisch depressieve stoornis typeert zich door episodes van depressie, manie en normaal functioneren.

Lees het volledig artikel

Het gebruik van alcohol en de bipolaire stoornis.

Het gebruik van alcohol en de bipolaire stoornis.

Meer als de helft van de patiënten met een bipolaire stoornis, hebben in hun leven al periodes gekend van alcohol- en drugsmisbruik.

Lees het volledig artikel

Wat is de link tussen lithium en een bipolaire stoornis?

Wat is de link tussen lithium en een bipolaire stoornis?

Bij een bipolaire stoornis wordt in de meeste gevallen lithium voorgeschreven tegen de stemmingswisselingen.

Lees het volledig artikel

De Rapid Cycling bipolaire stoornis

De Rapid Cycling bipolaire stoornis

Rapid Cycling bipolaire stoornis, hiervan spreek je wanneer een patiënt met een bipolaire stoornis vier of meer periodes van manie en depressie heeft doorstaan in het jaar dat voorafgaat waar de diagnose werd gesteld.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....