Deze site maakt gebruik van cookies. Ok

Vermoeidheid bij klierkoorts

Vermoeidheid bij klierkoorts

De rol van vermoeidheid bij klierkoorts

Klierkoorts wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus, waardoor naast de vermoeidheid ook een groot pak andere symptomen gaan voordoen. De ziekte kan worden overgedragen door speeksel, maar ook door niezen, op speelgoed, glazen, enz. De ziekte wordt niet altijd meteen overgedragen, maar mensen met een lagere weerstand zijn zeer vatbaar voor klierkoorts.
Bij jonge kinderen en 60-plussers komt klierkoorts ook voor, al is deze minder uitgesproken. De erge vermoeidheid die plaatsvindt bij klierkoorts, is vooral waar te nemen bij jongvolwassenen en pubers. Wanneer iemand rond deze leeftijd met klierkoorts te kampen krijgt, is deze vaak gepaard met zeer ernstige vermoeidheid.

Naast vermoeidheid komen bij klierkoorts ook heel wat bijkomende problemen voor, zoals: hoge koorts, keelpijn, gezwollen klieren in de hals/liezen/oksels. Wat erg kenmerkend is voor klierkoorts is dat de patiënt van de kleinste inspanning al geweldig moe wordt. De vermoeidheid is bij klierkoorts dus alom aanwezig.

Het vaststellen van vermoeidheid en klierkoorts

Omdat vermoeidheid een frequent voorkomende klacht is, wordt vaak niet aan klierkoorts gedacht wanneer er geen bijkomende klachten zich voordoen. Voor sommige patiënten is dit het geval en krijgen ze pas later te horen dat ze op een welbepaalde tijd klierkoorts hebben gehad.
Om klierkoorts, en daarmee ook de oorzaak van de vermoeidheid, vast te leggen, wordt gebruik gemaakt van een bloedonderzoek. Hierbij gaat men meestal op zoek naar IgM-antistoffen, wat erop wijst dat de patiënt besmet is met het Epstein-Barr-virus. Deze stoffen kunnen zowel tijdens de klierkoorts als na de klierkoorts worden vastgesteld. Indien de klierkoorts reeds voorbij is, moet de oorzaak van de vermoeidheid ergens anders worden gevonden.

Vermoeidheid bij klierkoortsHoe ga je om met de vermoeidheid bij klierkoorts?

De vermoeidheid bij klierkoorts mag gezien worden als een soort waarschuwing van het lichaam. Daarom moet hier de vermoeidheid niet echt als een boosdoener worden gezien, maar wel als een boodschapper. De vermoeidheid vertelt de patiënt hier dat hij of zij het een tijdje rustig aan moet doen.
Wanneer men geen rekening houdt met de vermoeidheid bij klierkoorts, kunnen bepaalde complicaties gaan voordoen. Klierkoorts is op zich geen levensbedreigende aandoening, maar indien je geen zorg draagt voor jezelf en geen rekening houdt met de vermoeidheid, kan de aandoening gaan uitgroeien in iets erger.

Bekende complicaties van klierkoorts is een gescheurde milt, maar dit komt enkel voor wanneer de patiënt tijdens de klierkoorts zware inspanningen gaat doen. Ook een tijdje nadat de klierkoorts is genezen, worden patiënten aangeraden geen zware inspanningen te doen. Rust, wanneer de vermoeidheid zich bij klierkoorts voordoet, is zeer belangrijk!

Wetenschappers denken ook aan een link tussen klierkoorts en het chronische vermoeidheidsyndroom, hoewel niets op dit vlak is bewezen. Toch is het bij klierkoorts uitermate belangrijk om voldoende rust te nemen, om eventuele gevolgen van vermoeidheid bij klierkoorts te gaan uitsluiten.

 

Delen


Bachbloesem Mix 47: Vermoeidheid

Bachbloesem mix 47 biedt ondersteuning om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 47
Marie Pure

Andere artikelen


wat je ken eten als energiebooster

Wat je kan eten als energiebooster

Wat je kan eten als energiebooster. Ga de strijd aan met vermoeidheid met deze energieboostende soorten voedsel.

Lees het volledig artikel

10 tips om meer energie te hebben

10 tips om meer energie te hebben

Als jij iemand bent die vaak last heeft van energiedipjes g dan kan je hier wat nuttige tips lezen die je prestaties thuis en op het werk zullen verbeteren.

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na griep

Vermoeidheid na griep

Vele mensen die last hebben gehad van de griep, hebben enige tijd na de griep last van vermoeidheid. Een griep kan zeer lastig zijn voor het lichaam, dus is de aanwezigheid van deze symptomen niet echt vreemd.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na een operatie

Vermoeidheid na een operatie

Vele mensen ondervinden last van vermoeidheid na een operatie. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar gelukkig is dit soort vermoeidheid van voorbijgaande aard. Wanneer de vermoeidheid na een operatie te intens of te lang aanhoudt, loop je best even langs bij de huisarts.  

Lees het volledig artikel

Bètablokkers en vermoeidheid

Bètablokkers en vermoeidheid

Hoewel de moderne farmaceutische industrie beweert dat bètablokkers geen vermoeidheid kunnen veroorzaken, zijn er toch al heel wat gevallen bekend die wel dit negatieve effect hebben ondervonden door het gebruik van deze bètablokkers.  

Lees het volledig artikel

10 manieren om je energie te boosten

10 manieren om je energie te boosten!

Voel je je moe, gestresseerd? Lijd je aan vermoeidheid? Zoek je naar energieboosters, dan kan je hier onze tips vinden: 10 manieren om je energie te boosten.

Lees het volledig artikel

ik ben zo moe

Ik ben zo moe...

Ik ben zo moe... Hoe vaak horen we dit zinnetje niet zeggen? Mensen voelen zich vaak enorm moe, zonder dat er enige aanwijzing voor is. Hoe komt het toch dat mensen dikwijls zo moe zijn?

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid en koorts

Vermoeidheid en koorts

Er zijn heel wat oorzaken die vermoeidheid en koorts kunnen teweeg brengen. De meeste van deze oorzaken komen ook heel veel voor, waardoor een diagnose meestal relatief gemakkelijk te stellen is.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid door allergie

Vermoeidheid door allergie

Een allergie kan dus vermoeidheid veroorzaken. Maar hoe komt dit nu precies? Wel, wanneer je last hebt van een allergie, treden allerlei symptomen op die je doen denken aan een verkoudheid, astma aanval of griep.  

Lees het volledig artikel

Tips voor meer energie

Tips voor meer energie

Tips voor meer energie kan iedereen wel gebruiken. Leer enkele tips voor meer energie kennen maar ontdek ook enkele valstrikken die averechts werken.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....