Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Verliesverwerking

Wat is verliesverwerking?

Verliesverwerking moet ruimer gezien worden dan het louter verwerken van het overlijden van een dierbare. Verliesverwerking heeft ook te maken met ingrijpende traumatische gebeurtenissen in het leven. Dergelijke gebeurtenissen kunnen bijvoorbeeld een relatiebreuk of een verlies van werk zijn.

De gevoelens bij verliesverwerking

Verliesverwerking is een fase in het leven die uiterst pijnlijk is. Iets of iemand verliezen, is doorgaans iets vreselijks. Of het nu om een persoon gaat of om een baan, een huwelijk of zelfs het verlangen naar iets, het is nooit gemakkelijk om verlies een plaats te geven.

Bij verliesverwerking komen heel wat meer gevoelens kijken dan alleen maar verdriet. Er zijn ook nog gevoelens zoals boosheid en onmacht, maar net zo goed angst- en schuldgevoelens. Het komt er bij verliesverwerking niet alleen op aan om het verdriet een plaats te geven, maar met al deze gevoelens moet men leren omgaan.

Verschillende fasen van verliesverwerking

Verliesverwerking is niet iets wat van het ene moment op het andere moment kan opgelost worden. Dit gaat over een proces dat heel wat tijd in beslag neemt. In eerste instantie moet men het verlies leren aanvaarden. Bijna altijd is de eerste reactie op een verlies een vorm van ongeloof. Dit kan geen waar zijn, is een vaak gehoorde zin. Afhankelijk van de situatie kan dit ongeloof kortere tijd of langere tijd duren. Zo komt men bij een overlijden vrij vlug met de voeten op de grond, want er moeten allerlei maatregelen getroffen worden. Hierdoor is het overduidelijk dat je een dierbare persoon verloren bent. In andere situaties blijft het ongeloof langer hangen, zoals in een relatiebreuk bijvoorbeeld. Heel vaak blijft de ene partner zichzelf wijsmaken dat alles nog goed kan komen, meestal tegen beter weten in. Lang blijven hangen in deze valse hoop maakt de verwerking er alleen maar moeilijker op.

Eens men het verlies heeft aanvaard, komen er fasen zoals boosheid om wat er gebeurd is. Ook gaat men op zoek naar oorzaken van het gebeurde waarbij schuldgevoelens kunnen ontstaan. Uiteindelijk is het de bedoeling dat elke vorm van verliesverwerking eindigt in het opnieuw in handen nemen van het eigen leven. Eens men zo ver is gekomen dat men het leven een nieuwe wending geeft en plannen begint te maken voor de toekomst, kan men stellen dat de verliesverwerking stilletjesaan weg is. Dat houdt niet in dat men niet meer met weemoed zal terugdenken, maar men is weerbaarder tegenover het verlies en men kan dit een plaats geven.

Hoe verliesverwerking aanpakken?

Gelukkig kunnen de meeste mensen terugvallen op vrienden of familie om het proces van verliesverwerking door te spartelen. Een goed gesprek, het voelen van begrip en een schouderklopje kunnen vaak steunpilaren zijn om het verlies te dragen.

Blijft men echter in één van de fasen van de verliesverwerking hangen, dan is het soms nodig dat professionele hulp wordt ingeschakeld. Men kan ook gebruik maken van Bachbloesems. Dit zijn natuurlijke producten die negatieve emoties ombuigen naar de positieve tegenpool. Bachbloesems zijn compleet veilig om te gebruiken door elke persoon in elke situatie. Het is wel aan te raden om samen te werken met een ervaren bloesemtherapeut die op basis van jouw problemen een remedie op maat kan samenstellen.

Delen

Andere artikelen


Is je huisdier overleden?

Is je huisdier overleden?

Rouwen om je overleden huisdier is niet gemakkelijk. Durf je emoties loslaten en praat met mensen uit je omgeving.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking na verlies van de partner

Rouwverwerking na verlies van de partner

Na het verlies van een partner komt men in een langdurig proces van rouwverwerking. Lees hoe dit proces verloopt en hoe lang dit kan duren.

Lees het volledig artikel

Verlies van een kind

Verlies van een kind

Het verlies van een kind brengt onnoemelijk veel verdriet met zich mee. Lees hoe je als ouder en omgeving hier kan mee omgaan en hoe je dit kan plaatsen.

Lees het volledig artikel

Verwerken van verdriet

Verwerken van verdriet

Het is verre van eenvoudig om verdriet te verwerken. Lees hoe je verdriet een plaats kan geven en ontdek wat de rol van Bachbloesems hierin is.

Lees het volledig artikel

Fases van rouw

Fases van rouw

In een periode van rouw doorloopt men verschillende fases. Ontdek de verschillende fases in dit proces en leer hoe men die fases kan herkennen.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking: een proces in verschillende fasen

Rouwverwerking: een proces in verschillende fasen

Rouwverwerking verloopt bij iedereen anders. Lees welke vijf fasen er zijn in het rouwproces en hoe je rouwende mensen efficiënt kan helpen.

Lees het volledig artikel

Een rouwproces doormaken

Een rouwproces doormaken

Een rouwproces doormaken is geen eenvoudige zaak. Lees hoe mensen een rouwproces kunnen doormaken en het overlijden van een dierbare verwerken.

Lees het volledig artikel

Het overlijden van een moeder of vader

Het overlijden van een moeder of vader

Een moeder of vader verliezen door overlijden, is zwaar om dragen. Lees hoe je hier kan mee omgaan op praktisch en vooral op emotioneel vlak.

Lees het volledig artikel

Huisdier overleden

Huisdier overleden

Een overleden huisdier weegt zwaar door op de emoties binnen een familie. Lees welke fasen met dergelijk overlijden kunnen gepaard gaan.

Lees het volledig artikel

Rouw en depressie

Rouw en depressie

Rouw en depressie lijken familie van elkaar. Ontdek hoe beide begrippen nauw samenhangen en toch verschillend zijn en leer hoe je er mee kan omgaan.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....