Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Rouw en depressie

Dat mensen die in een periode vertoeven van diepe rouw afzakken naar een depressie, verbaast niemand. Ook al lijken rouw en depressie aanverwanten, toch kan men beide toestanden niet over dezelfde kam scheren.

Rouw en depressie: heel wat overeenkomsten

Maar al te gauw zegt men van iemand die in een fase van rouw zit dat deze persoon een depressie heeft. Dergelijke zaken worden vooral wereldkundig gemaakt door mensen die het met beide begrippen niet al te nauw nemen. Iemand die door het verlies van zijn/haar geliefde huisdier droevig loopt is aan het rouwen. Maar dat hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat die persoon ook in een depressie verkeert. De uiterlijke kenmerken zijn weliswaar sterk op elkaar gelijkend. Maar om van een depressie te spreken, moeten meer voorwaarden vervuld zijn. Het is daarom raadzaam om het begrip depressie niet zomaar te pas en ten onpas boven te halen. Mensen die zich eventjes niet helemaal goed in hun vel voelen, zijn niet per definitie depressief.

Waarin verschillen rouw en depressie van elkaar?

Ook al lijken mensen in rouw heel sterk op mensen in een depressie, toch zijn er heel wat verschilpunten.

Een depressie kan voortvloeien uit een fase van rouwverwerking. Mensen die in rouw zijn door het verlies van een dierbare of door het einde van een relatie kunnen behoorlijk uit hun lood geslagen zijn. Maar ook mensen die rouwen om het verlies van hun job zijn potentiële prooien voor een depressie. Echter, bij een depressie mag er niet uitsluitend sprake zijn van een neerslachtige stemming omwille van een rouwproces. Een depressie is veeleer een combinatie van factoren, waarvan rouwen er één is.

Kenmerken van rouw en depressie

Mensen in rouw of mensen met een depressie vertonen kenmerken die sterk op elkaar gelijken. Uiteraard zie je bij beide groepen verdriet. Ook het aspect van lusteloos te zijn en geen algemene interesse meer te hebben is een typisch kenmerk dat zowel bij rouwende mensen als bij mensen met een depressie optreedt. Slapeloosheid, sufheid, verminderde eetlust en prikkelbaarheid vullen het lijstje met typerende kenmerken mooi aan. Is het dan zo dat mensen met een depressie best op dezelfde manier geholpen worden als mensen die rouwen? Het antwoord op die vraag kan enkel gegeven worden door een persoon met professionele bevoegdheden. De verleiding is maar al te groot om beide problemen op dezelfde manier aan te pakken, maar alleen mensen met voldoende scholing kunnen een degelijke hulpverlening uitstippelen.

Deze hulpverlening kan heel uiteenlopende vormen aannemen. Sommige mensen zijn geholpen met een goede babbel met vrienden en/of familie. Andere mensen hebben meer gespecialiseerde hulp nodig. Hoe dan ook, het ganse proces waarbij men zich laat behandelen omwille van neerslachtigheid kan men perfect ondersteunen met Bachbloesems. Deze Bachbloesems zijn natuurlijke producten die er voor zorgen dat een negatieve emotie (neerslachtigheid, bedroefd zijn,…) ombuigt naar de positieve tegenpool. Ze zijn compleet onschadelijk en beïnvloeden eventuele andere manieren van behandelen niet.

Delen

Andere artikelen


Rouwverwerking bij kinderen

Rouwverwerking bij kinderen

Rouwverwerking verloopt bij kinderen anders dan bij volwassenen. Ontdek hoe kinderen verschillend rouwen afhankelijk van hun leeftijd.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking na verlies van de partner

Rouwverwerking na verlies van de partner

Na het verlies van een partner komt men in een langdurig proces van rouwverwerking. Lees hoe dit proces verloopt en hoe lang dit kan duren.

Lees het volledig artikel

Is je huisdier overleden?

Is je huisdier overleden?

Rouwen om je overleden huisdier is niet gemakkelijk. Durf je emoties loslaten en praat met mensen uit je omgeving.

Lees het volledig artikel

Een rouwproces doormaken

Een rouwproces doormaken

Een rouwproces doormaken is geen eenvoudige zaak. Lees hoe mensen een rouwproces kunnen doormaken en het overlijden van een dierbare verwerken.

Lees het volledig artikel

Huisdier overleden

Huisdier overleden

Een overleden huisdier weegt zwaar door op de emoties binnen een familie. Lees welke fasen met dergelijk overlijden kunnen gepaard gaan.

Lees het volledig artikel

Rouwbegeleiding

Rouwbegeleiding

Als de rouwverwerking moeizaam verloopt, kan men rouwbegeleiding inschakelen. Lees wat dit betekent en aan welke noden dit beantwoordt.

Lees het volledig artikel

Verliesverwerking

Verliesverwerking

Verliesverwerking is een zware periode in het leven. Ontdek wat rouw en verliesverwerking kan inhouden en welke fasen er in deze verwerking zijn.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking: een proces in verschillende fasen

Rouwverwerking: een proces in verschillende fasen

Rouwverwerking verloopt bij iedereen anders. Lees welke vijf fasen er zijn in het rouwproces en hoe je rouwende mensen efficiënt kan helpen.

Lees het volledig artikel

Verlies van een kind

Verlies van een kind

Het verlies van een kind brengt onnoemelijk veel verdriet met zich mee. Lees hoe je als ouder en omgeving hier kan mee omgaan en hoe je dit kan plaatsen.

Lees het volledig artikel

Omgaan met verlies

Omgaan met verlies

Omgaan met verlies van een dierbare heeft een grote impact. Je gevoelens een plaats geven en steun krijgen uit je omgeving kunnen helpen bij rouw en verlies.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....