Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Verlatingsangst bij je hond?

Verlatingsangst bij honden. Het komt bijna bij ieder ras voor. Wat kan je doen aan de verlatingsangst van je hond? En hoe kan je zien of je hond verlatingsangst heeft? In dit artikel gaan we iets dieper in op de symptomen van verlatingsangst bij je hond en hoe je verlatingsangst bij honden kan afleren.

Verlatingsangst bij de hond: symptomen

Honden kunnen op verschillende manieren hun verlatingsangst uiten. De ene manier al iets opvallender dan de andere.

 • Blaffen of janken als er niemand thuis is.
 • Vernielzucht: Soms moeten hele meubelstukken eraan geloven.
 • Je hond eet of drinkt niet meer, trekt zich terug en voelt zich heel ongelukkig.
 • Onzindelijkheid: Je hond doet zijn boodschap in huis, of gaat zelfs overgeven.

Sommige van deze symptomen kunnen een baasje echt gaan frustreren. Houd er altijd rekening mee dat de hond zijn ontevredenheid niet wil afreageren, maar dat verlatingsangst bij honden ook een aantasting van het welzijn is.
Bij sommige van deze symptomen kan er ook een andere oorzaak zijn dan verlatingsangst. Raadpleeg daarom zeker een dierenarts mocht je plotse wijzigingen in het gedrag van je hond zien, om ernstige fysieke problemen uit te sluiten.

Verlatingsangst bij de hond afleren als puppy

Hoe kan je verlatingsangst bij honden afleren? Het is vooral zaak om je hond in het begin van zijn leven aan te leren alleen te zijn. Dit zijn enkele manieren waarop je dit kan doen:

 • Laat je puppy ook af en toe alleen als je thuis bent. Je kan dat doen door naar een andere kamer te gaan, of even naar boven te gaan terwijl je puppy beneden zit.
 • Leer je pup om in zijn bench te zijn. Ook als jij thuis bent. Zo leert je pup dat het oké is als je niet altijd in de buurt bent.
 • Neem de tijd om dit aan te leren. Soms is dit een proces van weken die je langzaam aan moet opbouwen.
 • Voorkom stresssituaties bij je pup als die alleen is. Zorg ervoor dat je pup geen vertrouwen in de situatie kan verliezen.

Verlatingsangst afleren na een trauma

Soms kan je hond erg schrikken als die alleen thuis is. Het is niet altijd te verklaren waarom dit zo is. Een voor de hand liggende reden kan een poging tot inbraak zijn. Het kan ook zijn dat er net werken waren in je straat die voor lawaaihinder zorgden, wat je hond stresseerde.
Hoe kan je ervoor zorgen dat je hond de verlatingsangst door trauma overwint?

 • Je hond moet opnieuw leren alleen zijn. Daarvoor kan je terug de stappen ondernemen zoals hierboven beschreven voor puppy’s.
 • Als baasje moet je kordaat durven en kunnen optreden. Te veel medelijden met je angstige hond zorgt voor overmatige afhankelijkheid.
 • Onderneem geduldig stappen om je hond opnieuw te leren alleen zijn. In vele gevallen zal de verlatingsangst bij je hond niet van de ene dag op de andere opgelost zijn.

Andere hulpmiddelen bij het afleren van verlatingsangst bij je hond

Blijft je hond ernstige gedragsstoornissen vertonen en kan je hond echt niet alleen zijn? Dan kan er in de eerste plaats gebruik gemaakt worden van een gedragstherapeut of hondenfluisteraar.
Vaak kan er in samenspraak met de dierenarts ook besproken worden om kalmerende middelen aan je hond te geven. Wil je echter voorkomen dat je hond meteen aan de medicijnen moet omdat die bang is om alleen te zijn? Dan kunnen Bachbloesems een oplossing bieden. Bachbloesem mix 103 ageert op de specifieke emoties die optreden bij honden die bang zijn om alleen te zijn.

Delen

Andere artikelen


Hebben honden emoties?

Hebben honden emoties?

Dat honden emoties hebben, hoef je niet uit te leggen aan baasjes van honden. Lees welke emoties bij honden kunnen optreden en hoe je er mee omgaat.

Lees het volledig artikel

Stress bij honden

Stress bij honden

Honden kunnen, net zoals mensen, problemen krijgen met stress. Ook bij honden (en bij de meeste dieren trouwens) is stress een overlevingsmechanisme dat er voor zorgt dat het dier in een gevaarlijke situatie adequaat kan reageren.

Lees het volledig artikel

Wat met verlatingsangst bij een chihuahua?

Verlatingsangst bij een chihuahua

Een hond kan net zoals een mens last hebben van verlatingsangst, maar voor een chihuahua komt dit blijkbaar nog meer voor dan bij andere honden.

Lees het volledig artikel

Een puppy met verlatingsangst?

Verlatingsangst bij een puppy

Uiteraard kan een puppy last hebben van verlatingsangst. Beeldt u zich maar eventjes in: je wordt weggehaald van je moeder, je broers en zusjes.

Lees het volledig artikel

Waarom Bachbloesems voor honden gebruiken?

Bachbloesems voor honden

Bachbloesems kunnen perfect toegediend worden aan honden. Net zoals de mens kan ook de hond geplaagd worden door emotionele problemen. Emotionele problemen bij honden kunnen ontstaan doordat zij bijvoorbeeld herplaatst worden.

Lees het volledig artikel

verlatingsangst bij honden

Verlatingsangst bij honden

Een hond kan zeker verlatingsangst hebben. Dit is niet eens zo abnormaal, want uiteindelijk zijn honden van nature uit dieren die in een roedel leven.

Lees het volledig artikel

Help! Mijn hond plast in huis

Help! Mijn hond plast in huis

Bij de opvoeding van je hond hoort ook de zindelijkheid. Heb jij een puppy die in huis plast of plast je volwassen hond in huis? Lees hier wat de oorzaken kunnen zijn en welke tips je zou kunnen toepassen zodat je hond niet meer in huis plast.

Lees het volledig artikel

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden wordt vaker gebruikt. De levenskracht staat centraal en het stimuleert het zelf-herstellend vermogen van de hond. Wil je meer informatie over homeopathie voor honden? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

verlatingsangst hond

Verlatingsangst bij de hond & bijkomende problemen

Zoals we allen weten is de hond een roedeldier. Hij stelt het erg op prijs niet alleen te moeten zijn. Met niet alleen zijn bedoelen we niet het samen zijn met andere honden maar het samen zijn met de roedel.

Lees het volledig artikel

Omgaan met epilepsie bij honden

Omgaan met epilepsie bij honden

Epilepsie bij honden is een vaak voorkomende aandoening. De frequentie en ernst van de aanvallen zijn heel divers en kunnen bij elke hondenras voorkomen. Wil je meer weten over wat je kan doen tijdens een epileptische aanval van je hond? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....