Tips om je gameverslaving te overwinnen

Tips om je gameverslaving te overwinnen
tips om je gameverslaving te overwinnen

Ok, je houdt van gamen. Video games of online spelletjes spelen, je houdt er van om een tegenstander te verslaan, problemen op te lossen, de meeste ‘kills’ te hebben. Dat is niet echteen probleem, toch? Als je stilletjes in jezelf denkt dat er misschien toch meer aan de hand is, dan is dat waarschijnlijk ook het geval. Experts in de Verenigde Staten schatten namelijk dat 1 op de 10 mensen die vaak gamen of online spelletjes spelen, verslaafd zijn.

Het is niet makkelijk om van een gewoonte als gamen af te raken. Je geniet ervan. Het geeft je een tevreden –misschien zelfs  euforisch -  gevoel. De toegang ertoe is ook zo makkelijk dezer dagen – ze zijn beschikbaar op je telefoon, op je laptop, zelfs op je tv. De kans is groot dat je vrienden en kennissen ook graag gamen, dus hoe kan je deze gewoonte binnen de perken houden? Dit zijn onze tips om een gameverslaving te doorbreken.

Praat met iemand die je kan vertrouwen. Dit kan een gezinslid zijn, of een vriend of een collega, of zelfs een dokter. Ga voor een tweede opinie van iemand die jou kent. Misschien hoef je je nergens zorgen over maken, of misschien hebben ze al gemerkt dat je gedrag veranderd is en dat het tijd is om je wat te helpen.

Ga eens na wat je echt doet. Je houdt er misschien van om te gamen, maar als je eens goed kijkt naar je gamegewoontes, lijkt het er dan op dat je een andere activiteit vermijdt? Het onderdrukken van een relatie, omgaan met emotionele of financiële moeilijkheden, een manier van omgaan met stress of simpelweg de echte wereld op een afstand houden. Het is soms moeilijk om de realiteit onder ogen te komen maar je moet toch weten wat er aan de hand is in het echte leven.

Geef prioriteit aan iets anders. Zijn er andere dingen die je kan doen in plaats van gamen en die je ook een leuk gevoel geven? Het antwoord is meestal sport. Je bent misschien niet de beste in bewegen, maar er zijn zoveel sporten die je kan uitproberen, en het zijn niet allemaal ploegsporten of contactsporten. Je kan zwemmen, aan yoga of pilates doen, of je kan gewoon lange wandelingen doen. Als een uitdaging jou aanspreekt, geef jezelf dan een doel. Dit kan 100km wandelen of zwemmen zijn binnen een bepaalde periode, het kan wat gewicht verliezen zijn, je spiermassa verstevigen, je look verbeteren, enzoverder.

Erken dat je gemanipuleerd wordt door de makers van de games die je speelt. Video games zijn niet zo slecht, meestal is er een einde aan. Toch zijn er ook waarbij je telkens je score moet proberen te verbeteren. Online games zijn het slechtst. Ze zijn gemaakt om eindeloos te zijn, en je moet meer en meer doen om bepaalde beloningen te verkrijgen.  Online games moedigen ook online relaties aan, en ze lijken soms zo belangrijk als relaties in het echte leven. Je voelt je misschien aanvaard in de online wereld, terwijl je je niet zo voelt in de realiteit. Meestal is dit een illusie, en zijn deze vriendschappen oppervlakkig.

Wees duidelijk over je verslaving. Verslaafd zijn aan gamen kan de oorzaak zijn van slapeloosheid of slaapproblemen, depressie en andere psychologische problemen. Als je voelt dat je lijdt aan fysieke symptomen die gelinkt kunnen worden aan jouw overdadig gamen, dan zoek je best professionele hulp. Je probleem erkennen kan je echt helpen om de cyclus te doorbreken.

Kijk eens hoe het met je gaat op gebied van geld. Als je veel geld uitgeeft aan gamen, dan zal eens nagaan hoeveel je er werkelijk aan uitgeeft je wakker schudden. Tel eens op wat je uitgeeft aan hardware, software, accessoires, toegangsgeld voor lidmaatschappen, in-game extra’s enzoverder. Misschien komt dit wel als een shock. Waar zou je dit bedrag nog beter aan kunnen uitgeven?

Zoek een andere hobby. Dit klinkt zo simpel, maar het ligt echt voor de hand. Zoek iets anders dat je kan doen om je tijd te verdoen. Probeer iets zeldzaams te verzamelen, gebruik je tijd om het te vinden. Lees boeken. Ga aan de slag en probeer sketches of tekeningen te maken. Maak een eigen spel. Dat kan een gezelschapsspel of een videogame zijn. Gebruik de vaardigheden die je opgedaan hebt in het gamen om iets te doen dat de moeite waard is met de tijd die je hebt.

Gebruik een timer. Geef jezelf een limiet voor de tijd die je spendeert. Als de timer afgaat, dan is het voorbij. Ga dan iets anders doen. Wees strikt met jezelf. Laat desnoods iemand helpen.

Als je na een lange dag graag geven gamet, dan is daar helemaal niets verkeerd mee. Als je overdreven veel gamet, stop er dan mee en doe iets anders. Het is niet makkelijk, maar eens je jouw gameverslaving hebt verslaan, dan heb je je leven terug en het zal de moeite waard zijn!




Bachbloesem Mix 201: Gameverslaving

Bachbloesem mix 201 helpt om:

  • Niet geïrriteerd te zijn als er niet kan gespeeld worden
  • Niet voortdurend aan het gamen te denken
  • Games te relativeren
  • Agressie en neerslachtigheid achterwege te laten
  • Socialer te zijn
  • Niet altijd in een droomwereld te leven
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 201
Marie Pure

Andere artikelen


verlegenheid

Als verlegenheid je parten speelt

Ben je iemand die meteen gaat blozen als je wordt aangesproken? Knap vervelend is dat. Of is het nog erger en vermijd je feestjes of sociale contacten uit schrik dat je jezelf onwennig zal voelen? Ben je een verlegen type? Lees dan verder!

Lees het volledig artikel

Hoe irrationele angsten verslaan

Hoe irrationele angsten verslaan

Irrationele angsten lijken soms overweldigend, en ze hebben impact op elk aspect uit je leven. Leer hoe je je angsten en zorgen kan verslaan en terug de controle kan overnemen.

Lees het volledig artikel

wat te doen als je kind niet terug naar school wil

Wat te doen als je kind niet terug naar school wil?

Wat kan je doen als je kind niet terug naar school wil? Hier zijn onze tips en hulp indien je kind weigert terug naar school te gaan.

Lees het volledig artikel

drinkgewoontes

Hoe weet je of je een drankprobleem hebt?

Het is typerend dat mensen in de donkere dagen vaker naar een glaasje alcohol grijpen dan tijdens de zomermaanden. Dit fenomeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat problemen met alcohol in de Noordse landen veel groter zijn dan in Zuiderse landen. Maar hoe ver mag je gaan met een glaasje? Hierover bestaan sterk uiteenlopende verhalen.

Lees het volledig artikel

Omgaan met een narcistische pervert

Omgaan met een narcistische pervert

Of het nu je partner is, of een huisgenoot, het staat buiten kijf dat elke relatie met een narcist een zware beproeving is. Zijn er manieren om daar beter mee om te gaan? Of is het beter de relatie achter je te laten?

Lees het volledig artikel

Musturbeer jij te veel

Musturbeer jij te veel?

Lijd jij aan een aandoening die gekend is als “Musturbatie”? Deze term werd voor het eerst gebruikt in de jaren 50 door psychotherapeut Albert Ellis en beschreven als een manier waarop een negatieve innerlijke stem onze gedachten beïnvloedt en ons slaat met woorden als “moet (must)”, zou moeten en zal moeten.

Lees het volledig artikel

Eenvoudige tips om niet bang te zijn voor de toekomst

Eenvoudige tips om niet bang te zijn voor de toekomst

De toekomst. Het is een abstract concept. Want niemand weet wat de toekomst gaat brengen en voor je in petto heeft. Het is daarom zonde van je tijd om te piekeren en je zorgen te maken over wat er in de toekomst allemaal zou kunnen gebeuren.

Lees het volledig artikel

Waarom ik niet

Waarom ik niet?

Het is normaal dat je je leven vergelijkt met dat van anderen – de goede en slechte dingen bekijken in situaties helpt ons betere beslissingen te maken.
Maar er is ook een groot nadeel als je jezelf constant vergelijkt met anderen, als je ze benijdt omdat ze een schijnbaar perfect leven hebben en je je afvraagt waarom ze meer geluk hebben, welvarender zijn en er beter uitzien dan jou.

Lees het volledig artikel

Stop met je zorgen te maken & leef in het moment

Stop met je zorgen te maken & leef in het moment

Je verdoet zoveel tijd door spijt te hebben van het verleden en je zorgen te maken over de toekomst. Maar dat is het niet waard! Zelfs wat gisteren gebeurde, doet er vandaag niet meer toe. Laat het verleden en de toekomst voor wat het is en maak het meeste van ieder moment.

Lees het volledig artikel

Geven we te snel een etiket

Geven we te snel een etiket?

De dag van vandaag lijkt het wel alsof iedereen wel psychologische - of leerproblemen heeft. Maar, zijn we te snel om een etiket te geven of is het gewoon zo dat we ons meer bewust zijn van de problemen? Deze tekst bekijkt enkele problemen rond deze gevoelige vragen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....