Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Zelfvertrouwen krijgen

Je wilt meer zelfvertrouwen krijgen, want een vreemde persoon aanspreken durf je niet. Zie je mensen lachen, dan denk je meteen dat het om jou gaat. Je haat het om in de belangstelling te staan. Je bent verlegen, bang om fouten te maken en je kan jezelf geen houding aannemen als iemand negatief over je oordeelt. Dat zijn inderdaad de typische situaties die iemand met een beperkte hoeveelheid zelfvertrouwen sterk hinderen.

Waarom meer zelfvertrouwen krijgen?

Als je meer zelfvertrouwen wilt krijgen, dan is dat omdat je door je twijfels niet verderop geraakt. Dit kan zowel op beroepsvlak als op familiaal vlak zijn. Als er een gebrek is aan zelfvertrouwen, dan wek je de indruk bij anderen dat men jou niet ernstig moet nemen.

Je zal maar zelden mensen met een laag zelfvertrouwen vinden in een kaderfunctie. De reden is heel eenvoudig. Je durft geen beslissingen nemen, en als je al eens iets beslist dan voel je jezelf daar onbehaaglijk bij. Want o jee als die beslissing later niet de juiste blijkt te zijn. Of wat ga je doen als iemand negatieve commentaar heeft op je beslissing? En zelfs als men positieve commentaar geeft, voel je jezelf ook ongemakkelijk.

Een gebrek aan zelfvertrouwen is niet alleen op psychisch vlak zwaar om dragen. Als je niets onderneemt tegen je te lage zelfbeeld, dan ga je er ook fysiek door in de problemen komen. Je durft bijvoorbeeld geen taken weigeren wat er voor zorgt dat je gestresseerd en oververmoeid geraakt. Kortom, het is een noodzaak om aan je zelfvertrouwen te werken als je voelt dat je te sterk twijfelt aan jezelf.

Hoe kan je meer zelfvertrouwen krijgen?

Meer zelfvertrouwen krijgen, begint bij jezelf. Het is belangrijk om niet zomaar lukraak dingen te gaan uitproberen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Want je kan er van op aan dat, als deze zaken niet lukken, je zelfvertrouwen nog dieper de grond is ingeboord.

Het is een goed idee om voor jezelf eens te noteren wat je sterke en je zwakke punten zijn. Op die manier ga je anders naar jezelf kijken en dat is een noodzakelijke eerste stap op weg naar meer zelfvertrouwen.

Je houding en uitstraling naar de buitenwereld toe draagt ook heel wat bij in je zelfvertrouwen. Zonder te overdrijven is het goed om met opgeheven hoofd door het leven te gaan. Eveneens is het belangrijk om de schouders niet te laten doorhangen. Oefen deze houding gerust voor de spiegel. Verder is het altijd mooi meegenomen als je netjes gekleed voor de dag komt. Dit vergemakkelijkt het fier zijn op jezelf.

Als je met iemand aan het praten bent, maak dan regelmatig oogcontact. Ook hier geldt dat je niet mag overdrijven, want anders komt dit te opdringerig over.

Meer zelfvertrouwen: een werk van lange adem

De tips die je hier leest, zijn maar een greep uit een groot aanbod van zaken die je kan doen om meer zelfvertrouwen te krijgen. De groei naar meer zelfvertrouwen, is er één die lang duurt. Besef dat er momenten zullen komen waarbij je terugvalt. Het is belangrijk om dan niet de moed op te geven. Alleen door vol te houden, ga je ervaren dat je zekerder van jezelf wordt.

Delen

Andere artikelen


Faalangst bij het praktijkexamen rijvaardigheid

Faalangst bij het praktijkexamen rijvaardigheid

Wanneer faalangst je praktijkexamen rijvaardigheid in de weg staat, zijn er een aantal oplossingen voor handen. Zo is er een aangepast praktijkexamen voor mensen met faalangst. Je kan ook de natuurlijke remedie Bachbloesems als hulpmiddel gebruiken.

Lees het volledig artikel

Tips tegen onzekerheid

Tips tegen onzekerheid

Tips tegen onzekerheid kunnen je helpen om steviger in je schoenen te staan. Lees enkele belangrijke tips en ontdek het nut van Bachbloesems.

Lees het volledig artikel

Tips voor meer assertiviteit

Tips voor meer assertiviteit

Als je niet voldoende zelfzeker bent, dan ga je op zoek naar tips voor meer assertiviteit. Lees enkele tips die je heel goed kunnen helpen hierbij.

Lees het volledig artikel

Faalangst en hoogbegaafdheid

Faalangst en hoogbegaafdheid

Faalangst en hoogbegaafdheid: dat lijkt een paradox. Waarom zou iemand met uitstekende leerkwaliteiten en vaardigheden, last hebben van faalangst?

Lees het volledig artikel

Oorzaken van faalangst

Oorzaken van faalangst

Alle oorzaken van faalangst wijzen op een onverwerkte emotie. Faalangst pak je aan met Bachbloesems: een remedie-op-maat van Bachbloesem expert Tom!  

Lees het volledig artikel

Hoe word je meer zelfverzekerd?

Hoe word je meer zelfverzekerd?

Hoe je meer zelfverzekerd kan worden, hoeft niet noodzakelijk een eindeloze zoektocht te zijn. Lees enkele tips die je een pak verder helpen.

Lees het volledig artikel

Faalangst niet van een vreemde

Faalangst niet van een vreemde

‘Mijn kind heeft faalangst niet van een vreemde.’ Klopt dit? Is faalangst erfelijk of kun je als ouder faalangst soms in de hand werken? Wanneer faalangst is vastgesteld, kun je hiertegen wat doen. Met Bachbloesems bijvoorbeeld.  

Lees het volledig artikel

Tips bij faalangst

Tips bij faalangst

Wanneer je geplaagd wordt door faalangst, kan je zeker een aantal tips gebruiken om deze angst zoveel mogelijk te minimaliseren. De meest gegeven tips bij faalangst...

Lees het volledig artikel

Faalangst het best vroegtijdig herkennen

Faalangst het best vroegtijdig herkennen

Om faalangst aan te kunnen pakken moet je faalangst eerst herkennen. Wat zijn de symptomen van faalangst? Wat zijn de mogelijke oorzaken? En hoe pak je faalangst aan?

Lees het volledig artikel

Faalangst oplossen

Faalangst oplossen

Faalangst oplossen is niet eenvoudig maar Bachbloesems toedienen is een eerste goede stap! Bachbloesems herstellen je emoties en brengen je in balans. Bachbloesems kun je goed combineren met gedragstherapie.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....