Marie Pure gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij bachbloesemadvies.be voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken.Meer weten

Zelfvertrouwen krijgen

Je wilt meer zelfvertrouwen krijgen, want een vreemde persoon aanspreken durf je niet. Zie je mensen lachen, dan denk je meteen dat het om jou gaat. Je haat het om in de belangstelling te staan. Je bent verlegen, bang om fouten te maken en je kan jezelf geen houding aannemen als iemand negatief over je oordeelt. Dat zijn inderdaad de typische situaties die iemand met een beperkte hoeveelheid zelfvertrouwen sterk hinderen.

Waarom meer zelfvertrouwen krijgen?

Als je meer zelfvertrouwen wilt krijgen, dan is dat omdat je door je twijfels niet verderop geraakt. Dit kan zowel op beroepsvlak als op familiaal vlak zijn. Als er een gebrek is aan zelfvertrouwen, dan wek je de indruk bij anderen dat men jou niet ernstig moet nemen.

Je zal maar zelden mensen met een laag zelfvertrouwen vinden in een kaderfunctie. De reden is heel eenvoudig. Je durft geen beslissingen nemen, en als je al eens iets beslist dan voel je jezelf daar onbehaaglijk bij. Want o jee als die beslissing later niet de juiste blijkt te zijn. Of wat ga je doen als iemand negatieve commentaar heeft op je beslissing? En zelfs als men positieve commentaar geeft, voel je jezelf ook ongemakkelijk.

Een gebrek aan zelfvertrouwen is niet alleen op psychisch vlak zwaar om dragen. Als je niets onderneemt tegen je te lage zelfbeeld, dan ga je er ook fysiek door in de problemen komen. Je durft bijvoorbeeld geen taken weigeren wat er voor zorgt dat je gestresseerd en oververmoeid geraakt. Kortom, het is een noodzaak om aan je zelfvertrouwen te werken als je voelt dat je te sterk twijfelt aan jezelf.

Hoe kan je meer zelfvertrouwen krijgen?

Meer zelfvertrouwen krijgen, begint bij jezelf. Het is belangrijk om niet zomaar lukraak dingen te gaan uitproberen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Want je kan er van op aan dat, als deze zaken niet lukken, je zelfvertrouwen nog dieper de grond is ingeboord.

Het is een goed idee om voor jezelf eens te noteren wat je sterke en je zwakke punten zijn. Op die manier ga je anders naar jezelf kijken en dat is een noodzakelijke eerste stap op weg naar meer zelfvertrouwen.

Je houding en uitstraling naar de buitenwereld toe draagt ook heel wat bij in je zelfvertrouwen. Zonder te overdrijven is het goed om met opgeheven hoofd door het leven te gaan. Eveneens is het belangrijk om de schouders niet te laten doorhangen. Oefen deze houding gerust voor de spiegel. Verder is het altijd mooi meegenomen als je netjes gekleed voor de dag komt. Dit vergemakkelijkt het fier zijn op jezelf.

Als je met iemand aan het praten bent, maak dan regelmatig oogcontact. Ook hier geldt dat je niet mag overdrijven, want anders komt dit te opdringerig over.

Meer zelfvertrouwen: een werk van lange adem

De tips die je hier leest, zijn maar een greep uit een groot aanbod van zaken die je kan doen om meer zelfvertrouwen te krijgen. De groei naar meer zelfvertrouwen, is er één die lang duurt. Besef dat er momenten zullen komen waarbij je terugvalt. Het is belangrijk om dan niet de moed op te geven. Alleen door vol te houden, ga je ervaren dat je zekerder van jezelf wordt.

Delen

Andere artikelen


32 tips om assertiever te zijn

32 tips om assertiever te zijn

Het is niet makkelijk assertief te zijn, vooral als je van nature uit introvert bent. Toch kan je wat vaardigheden aanleren. Dit zijn onze 32 tips om assertiever te zijn.

Lees het volledig artikel

Faalangst ontspanningsoefeningen

Faalangst ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen kunnen helpen wanneer je faalangst opspeelt. Zij zijn een manier om met faalangst om te gaan, meer niet.
Wanneer we de oorzaken van faalangst in kaart trachten te brengen, blijken onverwerkte emoties beslissend te zijn. Om van faalangst af te komen kun je daarom Bachbloesems gebruiken. B

Lees het volledig artikel

Faalangst: een literatuurstudie in het Engels

Faalangst: een literatuurstudie in het Engels

Wat is faalangst vertaald in het Engels? Dit is handig wanneer je meer te weten wilt komen over deze angstvorm. Veel artikelen zijn in het Engels verschenen en ook wetenschappelijke rapporten luiden veelal in de Engelse taal.

Lees het volledig artikel

Gebrek aan zelfvertrouwen

Gebrek aan zelfvertrouwen: hoe ontstaat het

Het is niet eenvoudig om te leven met een gebrek aan zelfvertrouwen. Lees hoe dit je kan hinderen en ontdek ook wat je er tegen kan doen.

Lees het volledig artikel

Bestaat faalangst ook bij volwassenen?

Bestaat faalangst ook bij volwassenen?

Kan dat, faalangst bij volwassenen? Faalangst wordt normaal gezien in verband gebracht met studenten en in veel mindere mate met volwassenen.  Nochtans kunnen volwassenen ook te kampen hebben met faalangst.   

Lees het volledig artikel

Faalangst bij het praktijkexamen rijvaardigheid

Faalangst bij het praktijkexamen rijvaardigheid

Wanneer faalangst je praktijkexamen rijvaardigheid in de weg staat, zijn er een aantal oplossingen voor handen. Zo is er een aangepast praktijkexamen voor mensen met faalangst. Je kan ook de natuurlijke remedie Bachbloesems als hulpmiddel gebruiken.

Lees het volledig artikel

Zelfvertrouwen bij een kind

Zelfvertrouwen bij een kind

Ouders hechten veel belang aan het zelfvertrouwen bij hun kind. Lees hoe dit zelfvertrouwen groeit en wat je kan doen om het te stimuleren.

Lees het volledig artikel

Negatieve faalangst

Negatieve faalangst

Faalangst kan zowel een negatieve als een positieve kant hebben. Ook al doet de term het niet meteen vermoeden dat een bepaalde vorm van angst positief zou kunnen zijn, toch is een beetje faalangst soms net goed.  

Lees het volledig artikel

Test of je faalangst hebt

Test of je faalangst hebt

Als je overweegt om een test uit te voeren om na te gaan of je al dan niet faalangst hebt, dan is dat waarschijnlijk omdat je nare ervaringen hebt (gehad) op momenten dat je iets moet presteren.  

Lees het volledig artikel

Faalangst in groep 3 basisonderwijs

Faalangst in groep 3 basisonderwijs

Bij kinderen steekt faalangst vaak de kop op in groep 3 van de basisschool. Het spelen maakt langzaam maar zeker plaats voor leren en vaardigheden toepassen. Dit brengt een zekere prestatiedruk of spanning met zich mee.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....