Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Perfectionisme afleren

Perfectionisme moet je afleren, want zonder dat je het zelf weet, is perfectionisme een boef. Deze boef komt constant bij je langs en steelt je gemoedsrust, het plezier in het leven en je zelfvertrouwen.

Perfectionisme afleren: waarom?

De reden waarom het noodzakelijk is om perfectionisme af te leren is vrij eenvoudig. Het zorgt voor jezelf en je omgeving voor onmogelijke situaties. Jijzelf bent uiteraard het eerste slachtoffer. Door alles perfect te willen organiseren, vind je geen rust en stel je alles voortdurend in vraag. Kom ik goed genoeg over, wat gaan anderen van mij vinden, is dit of dat wel helemaal in orde… Het gevaar dat je hier aan ten onder gaat, is heel groot. Overigens zal je zelden een perfectionistisch ingesteld persoon vinden die geluk uitstraalt. Uiteindelijk is dit ook onmogelijk, want waar je ook bent of wat je ook doet, je bent altijd op zoek naar hoe het beter kan.

En dan zwijgen we nog over je omgeving. Samenleven met iemand die perfectionistisch is ingesteld, is een zware opgave. Wat je ook doet, het zal nooit goed genoeg zijn. Fouten maken is uit den boze en als je al eens een complimentje maakt, dan gaat de perfectionistisch ingestelde persoon er van uit dat je de draak steekt met hem/haar.

Dit alles eist zijn tol. Psychisch is het moeilijk om te leven met jezelf en ook anderen gaan een afkeer beginnen voelen tegenover jou. Fysiek ga je er ook onderdoor, want door je perfectionistische houding slaap je doorgaans slecht.

Hoe kan je perfectionisme afleren?

Perfectionisme afleren is niet iets wat je van de ene dag op de andere doet. Men moet er zich van bewust zijn dat dit een heel lang durend proces is. In eerste instantie is het al belangrijk om te beseffen dat je perfectionistisch bent. Zonder deze bewustwording is het onmogelijk om ook maar iets te veranderen aan je houding.

Eens je bewust bent van je perfectionisme kan je op zoek gaan naar wat de eigenlijke oorzaak is dat je zo ingesteld bent. Niet zelden blijkt dat mensen perfectionistisch zijn ingesteld omdat zij kampen met een laag zelfbeeld. Zij zijn als de dood voor mensen die zouden denken dat iets niet in orde is bij hen. Om die reden gaan zij dan ook alle mogelijkheden uit de weg dat buitenstaanders iets negatiefs zouden kunnen denken.

Perfectionisme afleren: sluit vriendschap met wat wel goed is

Als je perfectionisme wilt afleren, is de kans groot dat je een mismatcher bent. Een mismatcher is iemand die vooral oog heeft voor de dingen die niet in orde zijn. Deze personen gaan een schitterend hotel binnen, maar zien eerst en vooral het kadertje dat scheef hangt, het stofje dat in een hoekje ligt of de plant die niet perfect is verzorgd. Dit is ook zo voor hun zelfbeeld. Kijken zij in de spiegel, dan zien zij vooral de fouten. Leren inzien en leren bekijken wat wel goed is, is eveneens een belangrijke stap in de groei naar minder perfectionistisch zijn.

Delen

Andere artikelen


Faalangst bij kinderen, een veel voorkomend fenomeen!

Faalangst bij kinderen, een veel voorkomend fenomeen!

Faalangst bij kinderen komt heel veel voor. Je spreekt pas van faalangst als je kind ergens heel erg bang voor is, of zijn angst niet realistisch is. Je kind gaat door deze faalangst zichzelf blokkeren in plaats van te motiveren.
Elk kind is wel eens bang om te falen en dit is helemaal niet erg want het kan juist motiverend werken. Faalangst heeft hier dus een averechts effect.

Lees het volledig artikel

Faalangst bij het praktijkexamen rijvaardigheid

Faalangst bij het praktijkexamen rijvaardigheid

Wanneer faalangst je praktijkexamen rijvaardigheid in de weg staat, zijn er een aantal oplossingen voor handen. Zo is er een aangepast praktijkexamen voor mensen met faalangst. Je kan ook de natuurlijke remedie Bachbloesems als hulpmiddel gebruiken.

Lees het volledig artikel

Faalangst en de rol van leerkracht

Faalangst en de rol van leerkracht

Leerkrachten spelen een belangrijke rol bij faalangst vroegtijdig signaleren. Cognitieve faalangst is angst om kennis en vaardigheden te demonstreren.

Lees het volledig artikel

Een moeilijke cocktail: perfectionisme en faalangst

Een moeilijke cocktail: perfectionisme en faalangst

Perfectionisme kan al gauw aanleiding geven tot faalangst omdat iemand die perfectionistisch is, heel veel schrik heeft om bepaalde dingen fout te doen. Als het resultaat  van ...

Lees het volledig artikel

Symptomen van faalangst

Symptomen van faalangst

Symptomen van faalangst zijn symptomen die optreden als men abnormaal veel schrik heeft van nieuwe dingen. Een beetje angst en stress bij nieuwe zaken en/of andere zaken, is heel normaal en zelfs aangewezen.  

Lees het volledig artikel

Perfectionistische faalangst

Perfectionistische faalangst

Perfectionistische faalangst is een gedragsmatige vorm van faalangst, waarbij te hard gewerkt wordt. Vaak niet herkend als faalangst: vraag Tom om advies!  

Lees het volledig artikel

Faalangst kenmerken: er is meer dan het oog ziet

Faalangst kenmerken: er is meer dan het oog ziet

Faalangst heeft zowel visuele kenmerken als gedragskenmerken. Soms is het lastig om faalangst te herkennen. Wat is faalangst precies? Wat zijn de kenmerken en waarom blijken Bachbloesems zo effectief bij het verhelpen van faalangst?

Lees het volledig artikel

Faalangst in groep 3 basisonderwijs

Faalangst in groep 3 basisonderwijs

Bij kinderen steekt faalangst vaak de kop op in groep 3 van de basisschool. Het spelen maakt langzaam maar zeker plaats voor leren en vaardigheden toepassen. Dit brengt een zekere prestatiedruk of spanning met zich mee.

Lees het volledig artikel

Hoe faalangst overwinnen?

Hoe faalangst overwinnen?

Faalangst is zodanig hinderlijk dat je er goed aan doet om dit te overwinnen. In heel wat organisaties en bedrijven is men zich niet echt bewust van wat het kostenplaatje betekent van faalangst. Nergens kan men in een balans terugvinden wat faalangst heeft gekost, nochtans zijn de cijfers soms duizelingwekkend.

Lees het volledig artikel

Tips tegen onzekerheid

Tips tegen onzekerheid

Tips tegen onzekerheid kunnen je helpen om steviger in je schoenen te staan. Lees enkele belangrijke tips en ontdek het nut van Bachbloesems.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....