Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Hoe geef ik mijn kind zelfvertrouwen?

Zowat alle ouders vinden zelfvertrouwen een belangrijke eigenschap voor hun kind. Maar hoe kan je het zelfvertrouwen van je kind vergroten? Tips om meer zelfvertrouwen aan het kind te geven, zijn dan ook altijd heel welkom bij mensen die met kinderen omgaan.

Hoe geef ik mijn kind zelfvertrouwen? De benodigdheden

Om te weten hoe je aan je kind meer zelfvertrouwen geeft, is het nodig om te weten wat zelfvertrouwen eigenlijk is. Zelfvertrouwen betekent eigenlijk geloven in je eigen kunnen. Maar net zo goed betekent zelfvertrouwen dat je tevreden bent met wie of wat je bent. Zo kan een zeer verstandige student die een middelmatig resultaat behaalt meer problemen hebben met het zelfvertrouwen dan een student die het moeilijk heeft maar toch ook middelmatig scoort. Het is dus niet zo dat zelfvertrouwen een eenvoudig gegeven is. Het is veeleer een complexe zaak van verschillende factoren.

Eén van die factoren zijn de ouders. Als men het zelfvertrouwen van een kind wil vergroten, dan is het uiteraard noodzakelijk dat men als ouder zelf vertrouwen heeft in het kind. Veel ouders denken dat ze dat vertrouwen kunnen geven door het kind te belonen na een goede prestatie. Maar dat is eigenlijk zo iets als de saus na de maaltijd geven. Het is nog voor het kind een prestatie gaat leveren dat men moet aantonen dat men gelooft in het kind; en dat is iets wat niet zo eenvoudig is.

Hoe geef ik mijn kind zelfvertrouwen: tips

Aan de hand van enkele tips kunnen ouders hun bijdrage leveren in het geven van zelfvertrouwen aan hun kind. De tips zien er op het eerste zicht vrij eenvoudig uit, en dat zijn ze ook. Het is echter het naleven van de tips dat vaak een pak moeilijker is.

Een eerste belangrijke tip is dat je moet opletten met het bieden van hulp aan je kind. Als ouder ben je al vlug geneigd om je kind te helpen als het moeilijk met iets gaat. Maar door die hulp ontneem je het kind de kans om zich te bewijzen. Door aan je kind te tonen dat je er in gelooft dat hij/zij er wel zal uit komen, geef je het kind de kans om zelf dingen onder de knie te krijgen. En net dat geeft een enorme boost aan het zelfvertrouwen. Een voorbeeld maakt dit duidelijk. Als het kind bepaalde leerstof moet verwerken die moeilijk is, dan kan je meteen uitleg gaan geven. Door echter het kind zelf te laten zoeken naar oplossingen, zal het zich meer bewust worden van het eigen kunnen. Belangrijk hierbij is wel dat het kind niet het gevoel mag hebben dat jij het aan zijn/haar lot over laat. Het kind moet weten dat je er zal zijn als puntje bij paaltje komt.

Het is ook heel belangrijk om je kind toe te staan dat het fouten maakt. Een slecht schoolresultaat kan de basis zijn voor succes op langere termijn, vooral als jij aan je kind laat zien dat je niet ontgoocheld bent over dit resultaat. Het slechte resultaat aangrijpen om beter te plannen in de toekomst, kan wonderen met zich mee brengen.

Hoe geef ik mijn kind zelfvertrouwen? Bachbloesems

Als je als ouder met problemen zit rond het geven van zelfvertrouwen aan je kind, kan je overwegen om af te spreken met een ervaren bloesemtherapeut. Bachbloesems zijn natuurlijke producten die compleet veilig zijn in het gebruik. Ze zijn niet verslavend, hebben geen bijwerkingen en kunnen perfect gebruikt worden in combinatie met eventuele medicatie. Een ervaren bloesemtherapeut kan op basis van de problemen van je kind een remedie samenstellen die het lage zelfbeeld kan ombuigen naar een positief zelfbeeld.

Delen

Andere artikelen


Faalangst, ook bij volwassenen

Faalangst, ook bij volwassenen

Faalangst komt niet alleen bij kinderen voor, ook volwassenen hebben er veel last van. Er is sprake van angst om te falen wanneer je irrationeel bang bent om te falen, of als je blokkeert ten gevolge van je angst...

Lees het volledig artikel

Wat te doen tegen onzekerheid?

Wat te doen tegen onzekerheid?

Wat kan je doen tegen onzekerheid? Lees waar mensen vaak onzeker over zijn en wat ze kunnen ondernemen om van die onzekerheid af te geraken.

Lees het volledig artikel

Cognitieve faalangst, het overkomt volwassenen en kinderen

Cognitieve faalangst, het overkomt volwassenen en kinderen

Cognitieve faalangst treedt op als je moet laten zien aan anderen wat je kent en/of wat je weet. Als je weet dat er een examen op komst is, zowel mondeling als schriftelijk, dan loopt het fout.

Lees het volledig artikel

Hoe word je meer zelfverzekerd?

Hoe word je meer zelfverzekerd?

Hoe je meer zelfverzekerd kan worden, hoeft niet noodzakelijk een eindeloze zoektocht te zijn. Lees enkele tips die je een pak verder helpen.

Lees het volledig artikel

Perfectionisme kan vorm van faalangst zijn

Perfectionisme kan vorm van faalangst zijn

Perfectionisme wordt vaak niet opgemerkt als een vorm van faalangst. Iemand lijkt zich juist voorbeeldig in te zetten, op school of op het werk. Perfectionisme en faalangst kunnen echter beiden wijzen op een angst voor mislukken en kan ontaarden in actieve faalangst.

Lees het volledig artikel

Wat is sociale faalangst?

Wat is sociale faalangst?

Sociale faalangst ligt aan een onverwerkte emotie. Bachbloesems herstellen je emoties en helpen je van sociale faalangst af! Tom geeft advies op maat  

Lees het volledig artikel

Faalangst en medicatie

Faalangst en medicatie

Medicatie kan helpen faalangst onder controle te krijgen. Niet alle medicatie zijn echter effectief bij faalangst. De meeste medicatie zien op paniekaanvallen, depressiviteit en angststoornissen.

Lees het volledig artikel

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Meer zelfvertrouwen krijgen is geen evidente zaak. Lees enkele tips die je kunnen helpen om je zelfvertrouwen tot een hoger niveau te tillen.

Lees het volledig artikel

Kenmerken van faalangst

Kenmerken van faalangst

Er zijn een aantal kenmerken waaraan je faalangst kan herkennen. Deze kenmerken zijn zowel lichamelijk als psychisch.
Faalangst blijft een vreemde zaak maar is ook het minst besproken probleem onder de mensen. Denk hierbij maar aan het onderwijs waar alles gebaseerd is op taal en rekenen, pestgedrag,etc., het enige wat ontbreekt is het leren omgaan met faalangst.
De oorzaak is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat niemand graag spreekt over iets wat je niet durft. Je denkt dat je alles moet kunnen en bang en verdrietig zijn, is voor een stuk taboe. Het is dus zeker hoog tijd om hier verandering in te brengen.

Lees het volledig artikel

Een moeilijke cocktail: perfectionisme en faalangst

Een moeilijke cocktail: perfectionisme en faalangst

Perfectionisme kan al gauw aanleiding geven tot faalangst omdat iemand die perfectionistisch is, heel veel schrik heeft om bepaalde dingen fout te doen. Als het resultaat  van ...

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....