Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Faalangst: welke methode helpt?

Welke methode bestrijdt faalangst het effectiefst?

Om deze vraag over behandel methode te beantwoorden, dienen we te weten wat faalangst is. Wat is faalangst? Voorop staat dat onverwerkte emoties, vaak opgedaan in de vroege kinderjaren, je hinderen in je dagelijks leven.

Negatieve gedachten over eigen kunnen ondermijnen het gedrag. Dit uit zich in een minderwaardigheidsgevoel ten opzichte van anderen en leidt vaak tot sociaal-emotionele problemen. In een situatie waarin je denkt te moeten presteren, is faalangst een samenstel van reacties. Lichamelijk, emotioneel, cognitief en gedragsmatig. Kenmerkend voor faalangst is de kans op mislukking en negatieve reacties als gevolg.

Welke vormen van faalangst zijn er? Cognitieve faalangst komt veel voor. Dit is angst om ‘cognitie’ te tonen: kennis of geleerde vaardigheden. Op het moment dat jij moet presteren, bijvoorbeeld op een examen of spreken in het openbaar, klap je dicht.

De definitie van faalangst is echter ruimer: een chronisch gebrek aan vertrouwen in eigen kunnen hebben. Dit kan ook fysiek opspelen. Motorische faalangst verschilt van cognitieve faalangst in de zin dat je weet wat je moet doen maar het niet kan tonen. Een voorbeeld is een praktijkexamen autorijden: je kent de regels, je kent de rijvaardigheidshandelingen maar bij het praktische examen panikeer je en doe je alle motorische handelingen verkeerd. Dit kan ook veroorzaakt worden door sociale faalangst. Die onbekende examinator hindert je kennelijk zo zeer dat je onderpresteert. Gelukkig bestaat er een aangepast rijexamen speciaal voor personen met faalangst.

Praktisch tips kunnen de behandeling van faalangst makkelijker maken. Communiceren over faalangst helpt. Vaak sluiten mensen met faalangst zich op, zonderen ze zich af. Maak van je hart (gevoelens) niet de spreekwoordelijke moordkuil. Een goede methode om faalangst te behandelen is daarom een psycholoog raadplegen.

Gedragstherapie, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, is een succesvolle methode om faalangst te behandelen. Deze therapie doet je inzien dat je het allemaal niet zo negatief gesteld is met je. Zij wijzigt uiteindelijk je gedachtebeeld over jezelf in positieve zin. Specifieke faalangst als motorische faalangst kan met aangepaste examens (afrijden) worden ondervangen. Wat echter altijd helpt zijn Bachbloesems: zij stellen je in staat alsnog je onverwerkte emotie(s) te laten verwerken.

Bachbloesem methode werkt bij faalangst

De meest populaire methode om faalangst een halt toe te roepen zijn Bachbloesems. Omdat faalangst terug te voeren is op een of meerdere verstoorde emoties, blijken Bachbloesems enorm goed te werken. Bachbloesems hebben de kwaliteit verstoorde emoties terug in balans te brengen.
Iemand met faalangst heeft last van een onverwerkte emotie. Angst, prestatiedruk, stress, een negatief zelfbeeld en er niet bij horen, zijn voorbeelden van emoties die om kunnen slaan in faalangst. Je gaat zaken uit de weg, je stelt ze uit. Lichamelijk krijg je last van zweten, stotteren, een droge mond, hoofpijn en andere nare symptomen.

De onverwerkte emotie kan zijn sterke afhankelijkheid van anderen of een traumatische ervaring die bepaalde situaties als sterk bedreigend maken.
Angst en faalangst kun je aanpakken met Bachbloesem mix 44, een remedie-op-maat waarover psycholoog en Bachbloesemexpert Tom je graag informeert.

Delen

Andere artikelen


Is faalangst erfelijk?

Is faalangst erfelijk?

Faalangst kan erfelijk bepaald zijn maar het zijn vooral de omstandigheden waarin iemand opgroeit en de directe omgeving die kinderen faalangstig maken. Vroegtijdige nare ervaringen kunnen ook leiden tot faalangst op latere leeftijd.

Lees het volledig artikel

Tips voor meer assertiviteit

Tips voor meer assertiviteit

Als je niet voldoende zelfzeker bent, dan ga je op zoek naar tips voor meer assertiviteit. Lees enkele tips die je heel goed kunnen helpen hierbij.

Lees het volledig artikel

Faalangst overwinnen

Faalangst overwinnen

Faalangst overwinnen is geen gemakkelijke taak maar het kan. Je kan om te beginnen een aantal regels volgen waardoor je angst om te falen kan worden verminderd.

Lees het volledig artikel

Faalangst: Wat is dat eigenlijk?

Wat is faalangst?

Faalangst kent meerdere verschijningsvormen en dat is wat faalangst herkennen lastig maakt. Met een Bachbloesem mix-op-maat breng Tom je er bovenop!  

Lees het volledig artikel

Omgaan met faalangst

Omgaan met faalangst

Omgaan met faalangst en je vrees overwinnen: dit doe je met Bachbloesem mix 44! Vraag Bachbloesem expert en psycholoog Tom om persoonlijk advies!

Lees het volledig artikel

Hoe geef ik mijn kind zelfvertrouwen?

Hoe geef ik mijn kind zelfvertrouwen?

Ouders vinden het heel belangrijk dat zij hun kind voldoende zelfvertrouwen geven. Ontdek enkele tips die je hierbij passend kunnen helpen.

Lees het volledig artikel

Faalangst, ook bij volwassenen

Faalangst, ook bij volwassenen

Faalangst komt niet alleen bij kinderen voor, ook volwassenen hebben er veel last van. Er is sprake van angst om te falen wanneer je irrationeel bang bent om te falen, of als je blokkeert ten gevolge van je angst...

Lees het volledig artikel

Zelfvertrouwen test

Zelfvertrouwen test

Als je test hoe het met je zelfvertrouwen is gesteld, dan is de kans groot dat je zwak scoort. Lees hoe je jezelf kan testen en wat je dan kan ondernemen.

Lees het volledig artikel

Faalangst op de middelbare school

Faalangst op de middelbare school

Op de middelbare school komt faalangst voor bij 10% van de studenten. Faalangst bij een examen is angst om kennis en vaardigheden te demonstreren. Op een examen worden kennis en/of vaardigheden getest en iemand met cognitieve faalangst klapt op dat moment dicht, raakt in paniek of krijgt een black-out.

Lees het volledig artikel

Zelfvertrouwen uitstralen

Zelfvertrouwen uitstralen

Wie droomt er niet van om zelfvertrouwen uit te stralen? Lees hoe je meer zelfvertrouwen kan uitstralen maar ontdek ook wat de valkuilen kunnen zijn.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....